View in browser
Marketingmail

Voedsel voor je marketingbrein

No pressure, zo'n eerste nummer. Hoe ist met iedereen? Alles ok? Welkom! Kom binnen. Zet u. Tasje koffie?

Marketing's nieuwe bullsh*t woord: humaning.
Er kunnen woordenboeken gevuld worden met holle termen uit de marketing. Ik heb in elk geval een lijstje klaarliggen. Misschien wordt het ooit een boek. De nieuwste telg in de familie der gebakken lucht: "humaning".

Context: Mondelez Internation - het bedrijf achter oa Orea en Philadelphia - kwam eerder deze maand met de term in een persbericht. Ik quote even letterlijk: “Humaning is a unique, consumer-centric approach to marketing that creates real, human connections with purpose, moving Mondelez beyond cautious, data-driven tactics, and uncovering what unites us all. We are no longer marketing to consumers, but creating connections with humans.”

Euhm… De bijhorende video helpt ook al niet. Een comment achterlaten bij de video is - veelzeggend - niet meer mogelijk.
Want gelukkig reageert de rest van de marketingwereld met opgetrokken wenkbrauwen en gegrinnik.

De CMO van Mondelez (Martin Renaud) gaf aan dat hij hoopt op meer kritiek zodat “we samen met de critici kunnen groeien.” Ik ben alvast blij voor hem dat zijn droom lijkt uit te komen.
En nog reden voor vrolijkheid bij Renaud, hij mag ook wat staan blinken naast andere vooraanstaande marketeers in The All-time Marketing BS index.

Nog efkes inwerken, Mathieu.
In het parlement spreekt Mathieu, onze staatssecretaris voor digitalisering, over "de digitalisering van de implicatie van de burger." En geeft hij aan dat social media eigenlijk niet gemaakt zijn om "politiek te spreken". Want hij heeft een "ervaringske in zijn provincie gehad".
Ik vond geen serieus filmpje terug, alleen maar karikaturen. Ik had hier eerst een behoorlijk snedig stukje neergepend, maar laten we misschien wat mild zijn voor de man. Ik kreeg er zelfs een beetje medelijden mee. Het is vast wat stresserend om De Croo op te volgen. Herexamen volgende maand? 

⚒️ Goed gerief

De favoriete tools uit mijn marketinggereedschapsschuif.

Ik heb een second brain en dat is beter dan mijn eerste.

Ik kan deze eerste newsletter onmogelijk versturen zonder een eerbetoon aan Notion. Ik managede tot voor kort mijn to-do's, ideetjes en "niet-vergeten-te-lezen-dingen" in een combo van Asana, google notes en bergen mailtjes aan mezelf. Waar ik dan vervolgens ook consequent niks mee deed natuurlijk. Een paar weken geleden ontdekte ik Notion. En daarna allemaal filmpjes over "how to build a second brain". En nu doe ik àlles in deze tool. Het is even investeren in een set-up, maar wat is het ongelofelijk kràchtig. Het zorgt er ook dat het schrijven van deze newsletter een 😗 van een 🪙 is.

Twinspiratie

Ik ben zelf zo geen Twitteraar én heb nog nooit in professionele context een campagne moeten opzetten. Doen Belgische merken daar eigenlijk wel aan mee? Toch interessant, dit lijstje van voorbeelden om Twitter als merk in te zetten. En als je daar dan toch bent, kan je evengoed de rest van de bucket-load aan resources op marketingexamples bekijken. Straffe dinges.

Start to run anno 2020.

Die ene keer dàt ik de afgelopen week op Twitter zat, ontdekte ik Running Stories. Ik moet bekennen dat ik nog altijd niet helemaal snap hoe het ding werkt. Verhaallijnen aanpassen op basis van je looproute? Daarnaast ben ik ook 0% sportief. En tòch zou ik bijna loopschoenen (kan dat ook in Vans?) aantrekken om eens te kijken hoe het spul werkt. Schoon gedaan.

👩🏽‍🎓 Eeuwige student

Linkjes of info om je marketing skills mee te upgraden.

Ik schrijf graag, maar ga nooit van mezelf zeggen dat ik pro ben. Bij het opzetten van deze marketingmail ging ik op zoek naar wat goeie snelle hulp om m'n copywriting skills wat af te stoffen. George Orwell's "6 writing rules" was veruit de meest nuttige (en best geschreven) info die ik terugvond.
Voor de luieriken (die niet persé Orwell's "Politics and the English language" willen doorspitten) zet ik ze ook hier:

  1. Never use a metaphor, simile, or other figure of speech which you are used to seeing in print.
  2. Never use a long word where a short one will do.
  3. If it is possible to cut a word out, always cut it out.
  4. Never use the passive where you can use the active.
  5. Never use a foreign phrase, a scientific word, or a jargon word if you can think of an everyday English equivalent.
  6. Break any of these rules sooner than say anything outright barbarous.

💬 Goeien babbel

Opgevangen gesprekken

The little girl who gave zero fucks.

Een paar keer luid willen applaudiseren tijdens het luisteren naar een gesprek met Amy Charlotte Kean, auteur van het boek 'The little girl who gave zero fucks'. Niet alleen omdat ik een mede-feministe aan het woord hoorde, of de titel van haar boek hilarisch vind, maar ook over haar meer algemene inzichten over marketing. Half uurtje tijd meer dan waard.

Schaamteloze zelf-promotie.

Mag ik mezelf hier ook pitchen? Of is dat belangenvermening? Pech, ik doe het toch. In de laatste aflevering van mijn podcast 'Marketingmadammen' doe ik een babbeltje met Els Lagrou. Ze heeft al een impressionante carrière achter de rug bij oa Sabena, bPost, TUI, VRT. Een frisse cola tijdens een hittegolf, dat is het gevoel dat ik krijg van een gesprek met Els. Zo eentje met een partje citroen aan de rand en ijsblokjes in. Net zoals cola broebelt Els ook. "Bubbly", zeggen ze in het Engels, dat klinkt ietsje beter. Ze loopt over van persoonlijkheid, empathie en authenticiteit en aarzelt niet om het ook over de moeilijke momenten te hebben. Ze stelt zich oprecht voor als mens eerst en marketeer op de tweede plaats. 100% open, eerlijk en helemaal zichzelf.

Tot de volgende marketingmail. ❤️, Ilse

  • Goeie marketingmail? Iets interessant gelezen? Maak eens een vriend of collega gelukkig en stuur deze door. 
  • Zelf deze mail doorgestuurd gekregen? Schrijf je hier in.
  • Opmerkingen, vragen, klachten? Reply! Ik hoor supergraag wat je van marketingmail vindt. 

Zo content dat je er publiekelijk voor durft uitkomen? Ga gerust uw gang!
Up to 11 bv

Naamsesteenweg 50, 3052
Belgium

Je krijgt dit mailtje omdat je je op de website inschreef. 

Uitschrijven
MailerLite