View in browser
Squashliiton Uutiskirje 3 / 2020

Squash on kaikkien tuntema laji, jota harrastetaan hyvässä seurassa.

PÄÄKIRJOITUS 3 / 2020

Nyt se on vihdoin varmaa!


Nyt se on vihdoin varmaa! Pitkään pantattu, ihan vain muutamille vuodettu salaisuus, on julkaistu. EM-joukkuekilpailujen vuoden 2021 päänäyttämö on Pohjoismaiden suurin kauppakeskus, Mall of Tripla Helsingin Pasilassa. Triplan kulttuuriaukiolle pystytetään ensi keväänä kokolasikenttä ja katsomot, joihin mahtuu noin 300 ihmistä istumaan. Lisäksi ohikulkijoilla on mahdollisuus seurata pelejä etuseinän taakse pystytettävän aidan takaa, tai yläparvilta, ihan ilmaiseksi.

Triplan valmistuessa olin itse odottamassa vesi kielellä, löytyisikö sieltä sopivaa tilaa, johon lasikentän saisi pystyyn. Olimme kuulleet huhuja tapahtuma-aukiosta, mutta katsomaan ei päässyt ennen avajaisia. Avajaispäivänäkään en itse päässyt asiaa tarkistamaan, mutta Ekholmin Lasselta tuli kuvan kera viesti, että paikka on täydellinen. Siitä alkoi rumba, jossa kontaktoitiin ensin Triplan porukat ja sen jälkeen selviteltiin kymmeniä erinäisiä asioita, ennen kuin nimet olivat paperissa. Hommaa oli paljon, mutta sitä oli hauska tehdä, koska toteutuessaan se mahdollistaisi meille ennennäkemättömän mahdollisuuden lajipromootioon maassamme. Kun vielä kuluvan vuoden EM-kilpailut peruuntuivat, niin molemmat joukkueemme, sekä naiset että miehet, pelaavat kotikisoissa kahdeksan parhaan joukossa automaattisesti!

On toki tehty erinäinen määrä arvailuja koronan toisesta, kolmannesta tai kahdeksannesta aallosta, ja on luonnollisesti epävarmaa, mikä tilanne maailmassa vallitsee 10 kuukauden päästä. Siitä huolimatta suunnitelmia ja järjestelyjä pitää jatkaa normaalisti ja jos kuivat käy, niin sitten käy. Mauno Koivistoa lainatakseni, ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Olemme EM-kilpailujen järjestelyissä hyvässä vauhdissa. Organisaatioon olemme toistaiseksi saaneet vastuuhenkilöiksi ne tyypit, jotka olemme halunneetkin. Alkusyksystä tarkentuu, kuinka paljon talkooväkeä tarvitsemme eri toimintoihin kisojen ajaksi ja te, jotka tätä luette, toivon jo nyt, että lähdette tekemään jotain kilpailujen ja suomalaisen squashin hyväksi. Jos ei muuta, niin ostamaan lipun, tulla katsomaan eurooppalaista huippusquashia ja nauttimaan tunnelmasta.

Me olemme tulevista kisoista lievästi sanottuna innoissamme, toivottavasti tekin olette!

Mika Monto

Toiminnanjohtaja

Suomen Squashliitto

Käänteiskulma
KOHTI KISOJA

Urheilu irtoaa koronapandemian ikeestä niin maailmalla kuin Suomessakin – ainakin toistaiseksi. Monenlaisia järjestelyjä on jouduttu tekemään ja tehdään edelleen, mutta suunta on kohti parempaa. Eri lajien kilpailutoiminta käynnistyy ja onhan kilpaileminen paremmuudesta kuitenkin urheilun syvintä ydintä, ei pelkästään aikuisilla, vaan yhtä lailla nuorilla ja lapsilla.

Ammattiurheilu on liiketoimintaa, on sitten kyseessä joukkuelajit tai yksilölajit. Ja kuten niin suureen osaan kaikesta liiketoiminnasta, koronapandemia on iskenyt suoraan myös urheilubusinekseen ja välillisesti urheilusta riippuvaiseen toimintaan, esimerkiksi mediaan. Moni urheilija on ollut taloudellisesti koetuksella ja kilpailutoiminnasta saatavat tulot ovat jääneet saamatta. Yhteistyökumppaneilta saatavat korvaukset ovat monella ainakin laskeneet, elleivät pudonneet täysin pois, koska urheilijan näkyvyys mediassa on kadonnut kokonaan tai osittain.

Kilpaurheilijan kohdalla tilanne on toisenlainen, kisaamaan ei ole päässyt, mutta se ei ole vaikuttanut taloudellisesti elämään ainakaan negatiivisesti, kenties jopa myönteisesti, koska urheiluun käytettävä rahamäärä on pienentynyt. Mutta se kilpailemisen suola on jäänyt puuttumaan ja sen myötä paljon.

Oman lajimme kohdalla kisat päättyivät maaliskuun puolivälissä ja toivottavasti kohta päästään aloittamaan. Puoli vuotta on kuitenkin pitkä aika ilman kilpailuja ja pelikavereiden näkemistä muualtakin kuin kotikaupungista, jossa on päästy onneksi  takaisin treenaamaan ja tapaamaan toisiamme.


Omat EM-kisat ensi keväänä

Pakkohan tässä on hehkuttaa omien ensi kevään EM-kisojen puolesta. Ne lienevät kuitenkin kisat, joita eniten odotetaan. Valmistelut ovat täydessä käynnissä ja ensimmäiset      markkinointitoimenpiteet on jo tehty. Satsaus on kova, niin pelillisesti kuin 50 vuotta täyttävän Suomen Squashliiton ja koko suomalaisen squashin edelleen kehittämiseksi. Onhan se kova juttu, että Kauppakeskus Triplaan nousee kokolasikenttä, ns. show court, ja koko laji saa valtavasti huomiota. Jos olen ymmärtänyt oikein, Suomen ottelut niin miehissä kuin naisissa keskittyvät nimenomaan Triplaan.

Mutta on paljon muutakin mitä odottaa. Junnut palaavat Junior Openien ja kansallisten kisojen pariin, samoin seniorit, jotka missasivat kesän MM-kilpailut. Kisoja siirrettiin vuodella eteenpäin, joten niitäkin odotellaan.

Kansallinen kilpailukalenteri päivittyy ja liiga käynnistyy uusituilla säännöillä. Ranking uusiutui jo, ja kun kävin vilkaisemassa omaa rankingiani, olin sijalla 192. Seniorirankingissa, M65, olin sijalla 2, joten kysyttäessä käytän sitä.

Tähän loppuun kuitenkin vielä koko suomalaista urheilua koskeva huolenaihe. Veikkaus Oy on ollut jo kauan maamme keskeinen urheilun rahoittaja ja nyt sitä kautta urheiluun tuleva       rahamäärä pienenee. Valtiovallalla on iso mietinnän paikka, miten urheilua maassamme arvotetaan ja kuinka sitä taloudellisesti tuetaan. Tämä koskee myös omaa lajiamme, jonka rahoituksesta huomattava osa tulee OKM:n kautta. Sitä on syytä huolella squashinkin pohtia.

Jari Mether

Squashliigauudistus 2020-2021

Koronapandemian takia kesken jäänyt viime kausi sysäsi Squashliiton toimiston pohtimaan squashliigauudistusta, joka pantiin alulle jo maaliskuun viimeisinä päivinä. Uudistuksen taustalla oli kaksi pääajatusta. Ensimmäinen ja tärkeämpi oli osallistumiskynnyksen alentaminen. Toinen oli tasaisempien otteluiden saaminen kaikilla sarjatasoilla.

Edelliskauden 2-divisioona kärsi pahiten näistä molemmista tausta-ajatuksista. Alimmassa divarissa osa pelaajista ja jopa kokonaisista joukkueista oli verrattain hyviä. Tämä johti epätasaisiin otteluihin ja pohdintaan, että kynnys lähteä pelaamaan squashliigaa olisi liian korkea. Näin päädyttiin ratkaisuun, jossa SM-sarjat sekä naisten 1-divisioona pysyisivät toistaiseksi ennallaan, mutta sekä 1- että 2-divisioonia pienennettäisiin, ja perustettaisiin uusi 3-divisioona.

Seuroilta kysyttiin mielipidettä uudistuksesta ja vastauksia saatiin erittäin hyvin. Ainoastaan kahdesta seurasta mielipide muutokseen oli negatiivinen. 3-4 seuran mielipide oli neutraali ja noin 15 seuraa oli ehdotetun muutoksen kannalla. Näin päädyimme etenemään ajatuksen kanssa, jossa 1-divisioonasta tehdään valtakunnallinen, 2-divisioona jaetaan kahteen lohkoon ja 3-divisioona pelataan niin paikallisena kuin mahdollista.

Squashliigaan ilmoittautui 2 joukkuetta enemmän kuin edellisellä kaudella, joten suunta on oikea. Etsimme silti vielä keinoja markkinoida liigaa erilaisille peliporukoille, jotka eivät välttämättä ole vielä edes minkään seuran jäseniä. Aika näyttää, miten nyt tehty muutos vaikuttaa liigapeleihin. Olemme koko Squashliiton toimiston henkilökunnan kanssa kuitenkin vakuuttuneet siitä, että muutoksia on tehtävä – pahin painajainen on se, että ei tehdä mitään ja kuihdutaan lajina vielä nykyistä enemmän marginaaliin.

On ollut hieno kuulla, että lähes jokaisella Suomen squashhallilla pelaajien määrä on kasvanut alkuvuodesta ennen koronaa. Tämä tietää hyvää myös liigajoukkueiden määrään, kun uudet pelaajat uskaltautuvat pelaamaan sarjapelejä. Tavoitteenamme on lisätä liigajoukkueiden määrää joka vuosi ja sitä kautta perustaa 4-divisioona 3-6 vuoden sisällä.

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin
Pandemian positiiviset vaikutukset

Pandemian tuoma tauko oli myös squashtoimijoille haastava parikuukautinen periodi. Se jätti varmasti erikokoisia taloudellisia jälkiä niin seuroihin, pelaajiin, valmentajiin ja halleihin. Squashliitto on kuitenkin vielä tähän mennessä selvinnyt kriisistä kohtuullisen kuivin jaloin ja itse asiassa pandemia on tuonut mukanaan myös positiivisia asioita.

Verrattuna muihin lajeihin, squashin kisakausi on on hieman erikoinen. Tennistä lukuunottamatta mailapelejä pelataan yleensä pitkä talvikausi niin kotimaassa kuin maailmalla. Kausi tiivistyy keväällä yleensä arvokisoihin ja niin oli tarkoitus tänä keväänäkin. Kotimaan squashissa saatiin juuri pelattua henkilökohtaiset kansalliset mestaruudet (juniori, seniori, yleinen) pois alta ennen kun ruskea törmäsi tuulettimeen myös Suomessa. Onneksemme myös Emilia Soini ehti juuri helmikuun alussa pelata itsensä finaaliin Savcor Finnish Openissa Mikkelissä. Ainoa kansallisesti iso squashtapahtuma mikä peruuntui oli liigan playoffsit ja karsinnat. Mitalit toki siinäkin saatiin kohtuullisen loogisesti jaettua.

Suomalainen squash on taas pyörähtänyt käyntiin monella eri saralla ja ehkäpä korona onkin lopulta vaan todistanut rakkautemme squashia kohtaan ja opettaa meidät jatkamaan pelejä hieman aiempaa syvemmälle suveen. Heti rajoitusten auettua kesäkuun alussa Squashliiton suurleirit keräsivät taas kasaan hienon joukon lajimme parhaimmistoa eri ikäluokista harjoittelemaan. Maailmalla sen sijaan tendenssi on ollut kovin toisenlainen: kaikki EM-kilpailut (U15, U17, U19 henkilökohtainen ja joukkue, aikuiset, aikuisten henkilökohtaiset) on vähintäänkin siirretty, suurin osa peruttu kokonaan tältä vuodelta. Ammatilaiskiertue PSA on jo useampaan otteeseen tarkistellut tilannetta ja tällä hetkellä kiertue on keskeytetty elokuun puoliväliin saakka ja tuskin tulee jatkumaan vielä silloin. Englannissa squash-hallit ovat kiinni näillä näkymin heinäkuun loppuun saakka. On hyvin mahdollista, että myös joulukuussa Kuala Lumpurissa käytävät naisten joukkue MM-kilpailut ovat kohta liipaisimella kun pandemiatilanne ottaa vielä uusia kierroksia maailmalla.

Mutta. Siinä missä pandemia on tuonut jokapäiväiseen työ- ja perhe-elämäämme ja sosiaaliseen kanssakäymiseen uusia mahdollisuuksia ja innovaatioita, squashiin se on myös tuonut asioita joista yleensä saa vain haaveilla:

  1. Squashliitolla on ollut aikaa valmistella tulevaa kautta kauemmin kuin koskaan aiemmin. Ensi kaudeksi työstettiin tauon aikana uudistusta squashliigaan, mikä tuo takaisin 90-luvulta tutun 3-divisioonan. Lisäksi ensi kaudella tulee koulutuksia ja seminaareja olemaan tarjolla enemmän kuin kenties koskaan aiemmin; mm. tuomarikoulutusta, ESF:n 1-tason valmentajakurssi, seurakehittämispäivät ja mailapeliseminaari. Myös vuoden verran tauolla ollut Squashliiton Harjoittelukeskus on käynyt läpi revision ja tekee paluun syksyllä – squash-huipuillamme on taas koti! Ehkä kuitenkin kaikkien suurimpana: Squashliitto julkisti viime viikolla kevään neuvottelujen tuottaneen tulosta ja EM2021 – Hel of a Tournamentin kovimmat taistot käydään The Mall of Triplassa, Pohjoismaiden suurimmassa kauppakeskuksessa!
  2. EM-kisojen peruunnuttua tänä vuonna siirtyvät vuoden 2019 EM-kisojen sijoitukset ja sitä kautta siidaukset ensi keväälle. Ja sehän sopii, sillä se tarkoittaa sitä, että sekä naisten että miesten joukkueemme pelaavat kotikisoissa mitaleista!
  3. Varsinkin Suomen naisten joukkue hyötyy pandemian tuomasta tauosta. Nuori joukkue on pystynyt treenaamaan ja valmistautumaan jo pitkän aikaa ensi kevättä varten ja harppauksia on otettu. Vielä vuosi sitten edellä olleet Saksa, Hollanti, Belgia ja Skotlanti alkavat loppuvuotta kohden olla tähtäimessä varsinkin nyt kun Suomessa tilanne on normalisoitunut ainakin toistaiseksi.
  4. Squashliiton taloudellinen tilanne on sellaisella mallilla, että se mahdollistaa monenlaisen panostamisen mm. ylempänä mainittuihin kohteisiin ja olemme valmiita tuomaan squashin uudenlaisena ja houkuttelevana liikuntamuotona ihmisten mieliin ja ulottuville.

Moni asia on siis erinomaisella tolalla ja luo isot odotukset ensi kaudelle. Toki pessimisti toteaa, että toinen ja kolmas aalto voivat vielä tulla ja pyyhkäistä suunnitelmat pöntöstä alas, mutta nyt keskitytään vaan menemään eteenpäin kohti positiivista tulevaisuutta.

Tomi Niinimäki

SSqL:n nuorisopäällikkö

Naisten maajoukkueen valmentaja

facebook twitter instagram email
Suomen Squashliitto ry

Valimotie 10  |  00380 Helsinki  |  Finland

Sait uutiskirjeen, koska kuulut squashseuraan tai olet muuten tilannut uutiskirjeen.

Lopeta tilaus | Unsubscribe
MailerLite