Vegyél részt a Proof of Keys 2020 mozgalomban és ne tárold a kriptopénzed tőzsdéken. Nézd meg a böngészőben

„A következő válság idején a kriptopénzek fognak segíteni megmenteni a vagyont” - Ron Paul, volt amerikai kongresszusi képviselő és elnökjelölt

A piac alakulása

A múlt héten a kriptopiac 247 milliárd dollárról 238 milliárd dollárra csúszott vissza. A Bitcoin ismét 9000 USD alá esett, jelenleg 8730 dollár körül mozog. Történetileg nézve egyébként mindig a november volt a Bitcoin legjobban teljesítő hónapja, ezért a kriptoközösség izgatottan  várja, hogy mit hoz a következő három hét. A legtöbb coin ára 2-5%-os csökkenést mutat. Az Ether tartja 185 dollár körüli árát. Az Istanbul névvel jelölt Ethereum hálózatfrissítésre december 4-én kerül sor. Az Istanbul hard fork meg fogja változtatni az Ethereum funkcionalitásának egyes elemeit, például az adattárolás folyamatát és a bányász algoritmust. Sokak szerint ez a változtatás emelni fogja a számítási költségeket és ennek következményeként a tranzakciós díjak is emelkedni fognak. Általában is jellemző egyébként, hogy egy coin ára emelkedni kezd, ha hard forkjának időpontja közeledik. A hálózatfrissítés következményeként az Ether árának volatilitása is nőhet, mert a fork után sokan el szokták adni a coinjaikat, hogy az áremelkedés során elért profitot realizálják. 

A Stellar Lumens 25%-ot növekedett a múlt héten. A Stellar fejlesztéséért felelős alapítvány (Stellar Development Foundation, SDF) 55 milliárd Lumens-t (XLM) “égetett el”, ennek értéke 4,4 milliárd dollár. (A kriptopénzek “elégetésének” azt a folyamatot nevezzük, amikor a coinok egy részét véglegesen kivonják a forgalomból, csökkentve ezáltal a teljes kínálatot. A kínálat csökkenése a fennmaradó coinokat értékesebbé teszi.) 

Egyik központi bank fontolja meg a másik után, hogy nemzeti digitális valutát bocsásson ki. Tunézia központi bankja most el is indította saját digitális valutáját e-dínár néven. Törökország szintén dolgozik egy blokklánc alapú nemzeti digitális valuta kibocsátásán, melynek tesztelésére, majd elindítására várhatóan 2020 végén kerül sor. A Reuters hírügynökség értesülései szerint az Európai Unió is egy digitális euró kibocsátására irányuló, a finn elnökség által előkészített javaslat tervezetével foglalkozik, sürgetve a tagállamokat, hogy közelítsék álláspontjaikat a kriptopénzek vonatkozásában az eddigi, tagállamonként szögesen ellentétes megközelítések alkalmazása helyett. A dokumentumot várhatóan december 5-én fogadják el a tagállamok pénzügyminiszterei, a végleges változatról mi is beszámolunk majd. 

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mit jelent a Proof of Keys?

  1. Annak egy módja, hogy a Bitcoin címedhez kapcsold a személyazonosságodat.
  2. Annak egy módja, hogy bebizonyítsd, hogy Bitcoin került kiküldésre a tárcádból.
  3. Annak egy módja, hogy megóvd a Bitcoinjaidat azáltal, hogy a tőzsdékről a tárcádba utalod azokat.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Tunézia bejelentette digitális valutája, az E-dínár bevezetését

Tunézia bejelentette, hogy elindítja blokklánc-alapú nemzeti valutáját, az e-dínárt. Az ország központi bankja az Universa orosz startuppal együttműködésben bocsátja ki a dínár digitális változatát az Universa blokkláncán. Az Universa blokkláncról azt állítják, hogy egy globális decentralizált hálózat, amely gyors bankközi fizetéseket tesz lehetővé. Alexander Borodich, az Universa vezérigazgatója kijelentette: „minden e-dínárt a kriptográfia véd, és rendelkezik a saját digitális vízjelével. Egy ilyen elektronikus bankjegy előállítása százszor olcsóbb, mint festék, papír és elektromos áram felhasználásával ugyanezt kinyomtatni.” Az e-dínár állami tulajdonú, és fedezetét a papír alapú pénz jelenti, ez tehát nem újfajta pénz kibocsátását jelenti, hanem egyszerűen csak annyit, hogy az ország tartalékainak egy részét átvezetik a blokkláncra. Az Universa szerint Tunéziát hamarosan követheti majd Kína, Kanada, a Fülöp-szigetek, Argentína és Brazília is e téren. Az e-dínár már működik, az állampolgárok szabadon utalhatják és fizikai pénzüket átcserélhetik a digitális változatra.

Ron Paul közvéleménykutatása szerint a Bitcoin a legnépszerűbb hosszútávú befektetési forma

Ron Paul volt amerikai kongresszusi képviselő és elnökjelölt Twitteren feltett kérdésére válaszolva közel 80.000 résztvevő majdnem 60%-a nyilatkozott úgy, hogy a bitcoint választaná 10 évre szóló befektetésnek. Paul a 650.000 főt számláló követőtáborához intézte a kérdést, mely szerint amennyiben kaphatnának 10.000 dollárt ajándékba, de 10 évig nem nyúlhatnának hozzá, mibe fektetnék azt. Több, mint 77.000 ember válaszolt a kérdésre, és 59%-uk a Bitcoint választotta. A második helyen az arany végzett 33%-kal, majd a 10 éves lejáratú államkötvény 7%-kal, az utolsó helyen pedig az amerikai dollár bankjegy végzett mindössze 2%-kal. Egy nemrégi interjúban Ron Paul kijelentette, hogy a kormányoknak felelősséggel kell cselekedniük, mert ha nem teszik, azzal rövid- vagy hosszútávú recessziót okozhatnak. Véleménye szerint elkerülhetetlen egy újabb nagy gazdasági válság. A megtakarításoknak és a befektetési alapoknak a negatív kamatok miatt szerinte nincs már értelme, és az embereknek nagyon óvatosnak kell lenniük a kormányzat tevékenységét illetően, ha meg akarják védeni magukat.

Zár alá vette az Einstein kriptotőzsdét a kanadai értékpapírfelügyelet

Múlt héten leállt a Vancouverben székhellyel rendelkező kriptotőzsde, az Einstein Exchange. A tőzsde több, mint 16 millió kanadai dollárral tartozik az ügyfeleinek, beleértve 11 millió kanadai dollár értékű kriptopénzt és 5 millió kanadai dollárnyi készpénzt. A leállást megelőzően Brit Kolumbia Értékpapírfelügyeletéhez (British Columbia Securities Commission, BCSC) számtalan panasz érkezett a tőzsde ügyfeleitől azzal kapcsolatban, hogy nem tudnak hozzáférni a platformon tárolt eszközeikhez. Az Einstein Exchange-et 2017 decemberében alapította a brit-kolumbiai Michael Ongun Gokturk, aki a tőzsde egyetlen igazgatója. Az Einstein tőzsdén 19 különféle kriptopénzzel lehetett kereskedni, és kanadai dollár, amerikai dollár és kriptopénzek tárolását is vállalta. Sammy Wu, az értékpapírfelügyelet vezető nyomozója azt feltételezi, hogy a tőzsde nem megfelelően kezelte az ügyfelek eszközeit. A cég weboldala már nem működik. A felügyelet átvette a tőzsde irányítását és a brit-kolumbiai legfelsőbb bíróság a Grant Thornton könyvvizsgáló céget jelölte ki a tőzsde eszközeinek felügyeletére. A Quadriga CX után az Einstein már a második kanadai kriptotőzsde, melynek működése ebben az évben omlott össze.

Akció a kriptopénzek tőzsdén történő tárolása ellen

Ha még mindig valamelyik tőzsdén tartod a kriptopénzed, tudnod kell, hogy a befektetésed veszélyben van. Nemrégiben például a Vancouverben székhellyel rendelkező Einstein kriptotőzsde eszközeit foglalta le a Kanadai Értékpapírfelügyelet. A kriptotőzsdék bármikor befagyaszthatják a számládat és eltűnhetnek a rajta tárolt pénzzel, de az is lehet, hogy hekkertámodás áldozatává válnak. Mindezek miatt a Proof of Keys mozgalom azt sürgeti, hogy a kriptopénz tulajdonosok saját maguk kezeljék a pénzüket, és ne tárolják azt tőzsdéken. A mozgalmat egy közismert kriptobefektető, Trace Mayer indította 2019-ben, aki most figyelmeztetett rá, hogy már csak 60 nap van hátra a következő Proof of Keys eseményig, melyre 2020 január 3-án kerül majd sor. Mayer arra buzdítja a kriptotulajdonosokat, hogy vegyék ki a kriptopénzüket a tőzsdéről, akár csak egy napra, abból a célból, hogy ezáltal kiderüljön, hogy a tőzsdék ezen összegek nélkül is rendelkeznek-e a működéshez szükséges fedezettel, illetve hogy mindenki ráébredjen, hogy - privát kulcsai segítségével - saját maga is képes tárolni a coinjait és felügyelni azokat. Ez az akció azt a célt is szolgálja tehát, hogy a kriptotőzsdék fizetőképességét tesztelje, ösztönözve őket arra, hogy rendelkezzenek az ügyfeleik kifizetéséhez szükséges fedezettel.

Kína levette a nemkívánatos iparágak listájáról a Bitcoin bányászatot

Miközben a kriptopénz tőzsdék és az ICO-k (initial coin offering) be vannak tiltva Kínában, az utóbbi időben a hatóságok behunyják a szemüket, ha a kriptopénzbányászatról van szó. A kínai kormány múlt héten közzétette az „Iparszerkezeti Szabályozási Iránymutatás” 2020 januárjától hatálybalépő katalógusát, és ez a dokumentum már nem tartalmazza a kriptopénzbányászatot a nemkívánatos vagy tiltott iparágak listájában. Ez jó hír, különösen annak fényében, hogy a katalógus áprilisi tervezete még a tiltott kategóriába sorolta ezt a tevékenységet. „Ez nem azt jelenti, hogy legális kriptopénzt bányászni Kínában, de azt igen, hogy biztonságosan meg lehet tenni” - jelentette ki egy kínai bányász. Jelenleg Kínában zajlik a globális bitcoinbányászat 60%-a, melynek hátterében az olcsó elektromos áram és a kedvező klimatikus viszonyok állnak, amely tényezők Kínát a kriptobányászat fellegvárává tették.

A Volvo a blokklánc segítségével akarja nyomon követni a kobalt beszerzési források etikus voltát

A svéd autógyártó Volvo Cars bejelentette, hogy az első olyan autógyártó lesz, amely blokklánc segítségével nyilvántartott kobaltot használ az autói akkumulátorainak gyártásához. A kobalt egy olyan fém, amelyet az okostelefonokban, laptopokban, tabletekben és elektromos autókban lévő lítium elemek tartalmaznak. Sajnos a kobaltbányák hirhedtek arról, hogy gyerekmunkásokat alkalmaznak, az autógyártók pedig nagy társadalmi nyomás alatt állnak, hogy felelős módon járjanak el, és csak olyan forrásból származó elemekkel dolgozzanak, amelyekhez szükséges kobalt kibányászásában gyerekmunkások nem vettek részt. A Circulor és az Oracle technológiai vállalatok üzemeltetik majd azt a blokkláncot használó megoldást, amely követi az elektromos Volvók akkumulátoraiban használt kobalt útját. A blokkláncon tárolni fogják a kobalt beszerzési forrásának adatait, a felhasznált kobalt súlyát és mennyiségét, valamint a beszállítói lánc információit. A Volvo Cars ennek érdekében megállapodást kötött két akkumulátor beszállítójával, a kínai CATL és a dél-koreai LG vállalatokkal, ugyanis ezek a cégek fogják a következő évtizedben a Volvo modellekhez az akkumulátorokat biztosítani.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mit jelent a Proof of Keys?

A helyes válasz: C.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

Vérhalom u. 40., Budapest, 1025
Hungary

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe