Elk mens heeft eigen dieet

Beste lezer,

De afgelopen week zijn de eerste resultaten bekend gemaakt van ’s werelds grootste onderzoek naar voeding en het effect ervan op mensen. Er komt zeer duidelijk naar voren dat elk mens een eigen optimaal dieet heeft, zelfs bij eeneiige tweelingen. De studie is uniek, want hij loopt al 25 jaar en omvat meer dan 14.000 tweelingen. Wat er allemaal nog meer naar voren kwam in dit onderzoek, bespreken we in deze nieuwsbrief.

Mensen vragen mij vaak welk dieet nu het gezondst is. Dan antwoord ik altijd met te zeggen dat er net zoveel diëten bestaan als dat er mensen zijn op aarde. Deze visie is in de loop der jaren ontstaan op basis van veel literatuurstudie en praktijkervaring. Inmiddels wordt dit onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoekers zijn zeer grondig te werk gegaan. Zo werd er bijzonder veel gemeten bij de proefpersonen. Via bloedonderzoek stelden ze onder meer vast hoeveel suiker, insuline en vet er vrijkwam na de maaltijden. Dit werd weer gecombineerd met informatie over hun mate van activiteit, slaap, honger en zelfs hun microbioom (darmflora).

Darmflora bij iedereen uniek
De onderzoekers ontdekten dat eeneiige tweelingen, die genetisch identiek zijn, hun eigen voedselvoorkeuren hadden. Daarbij reageren eeneiige tweelingen totaal verschillend op dezelfde maaltijd. Dat is opvallend, omdat eeneiige tweelingen naast genen, ook dezelfde omgeving delen. De wetenschappers hebben toen hun darmflora onderzocht en zagen dat bij eeneiige tweelingen slechts 37% van hun darmflora overeenkwam. Eeneiige tweelingen hebben dus een totaal verschillende darmflora. De darmflora van niet- eeneiige tweelingen komt normaal gezien overeen voor 35%, een zeer klein verschil dus. Dat elk mens anders op voeding reageert, kan dus deels verklaard worden uit verschillen in de darmflora. De darmflora van elk mens is uniek, net zoals onze vingerafdruk (1, 2).

Personalised nutrition
Hoe iemand reageert op voedsel is een combinatie van erg veel factoren. De onderzoekers werken nu aan software die op basis van deze factoren kan voorspellen hoe een persoon op voeding reageert. Of dat zal lukken is nog onzeker, omdat sommige factoren niet te voorspellen zijn. Eén van de grootste invloeden op ons dieet komt namelijk van de mensen met wie we omgaan (3). Wellicht dat computers ooit in staat zullen zijn om ook de sociale factor mee te laten wegen in de voorspellingen. Maar er is meer, want ook ons 24 uursritme is van invloed op ons functioneren.

Daglicht bepaalt fysiek ritme
We weten al langer dat ons lichaam leeft in een ritme van 24 uur; dit wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd (4). Dit ritme bepaalt onze slaaptijden, de momenten van voeding en het vrijkomen van bepaalde hormonen. De dirigent voor dit 24-uursritme is een klein gebied in ons brein genaamd de suprachiasmatische nucleus (SCN). Deze SCN heeft een rechtstreekse zenuwverbinding met de ogen, waardoor er een inschatting gemaakt kan worden van de tijd. Zo kan dit hersengebied weer een signaal geven dat het tijd is om het slaaphormoon melatonine aan te maken.

Orgaanklok blijkt echt te bestaan
Nieuw onderzoek toont aan dat de SCN niet de enige klok is in ons lichaam. Het blijkt dat elk orgaan een eigen 24-uursritme heeft (5). Zelfs cellen hebben een interne klok. Deze klokken worden vaak door de SCN aangestuurd, maar de klokken in de lever en huid kan onafhankelijk functioneren. Onderzoekers hebben de SCN weten stil te zetten en zagen dat de huid en de lever gewoon doorgingen met functioneren volgens een 24-uursritme. Belangrijk is wel dat er blootstelling aan licht is, want zonder licht stopte het ritme. De onderzoekers vragen zich nu af hoe de lichtinformatie bij de lever komt.

Wat ik bijzonder vind, is dat de Chinezen duizenden jaren geleden al spraken over de zogenaamde orgaanklok en dat de wetenschap er nu achter komt dat die inderdaad bestaat…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

De afgelopen tijd heb ik vele lezingen in alle hoeken van het land gegeven. De vakantieperiode komt eraan... De komende week geef ik nog één lezing voor de zomer:
26 juni - Lezing "De supermarktleugens" - Bussum

Laatste artikelen aHealthylife
Lichaamsbeweging maakt gelukkiger dan geld!
Wekelijks twee uur in de natuur doorbrengen is de sleutel naar gezondheid
Zoete aardappel nacho’s uit de oven
Er is nu sterk bewijs dat alcohol het DNA direct kan beschadigen
Het eten van ananas kan floaters tegengaan
Het ketogeen dieet – voor gewichtsverlies en tegen ziektes
Het ketogeen dieet: Wat is het en hoe werkt het?
EGCG: de gezondheidseffecten, dosering en veiligheid
Hebben kinderen extra vitamines nodig?

Opvallend gezondheidsnieuws van deze week
Tientallen vleesverwerkers beboet voor gebruik van verboden sulfiet
85% van de Nederlanders met gezondheidsklachten zoekt op internet
AH Jumbo e.a. passen hun misleidende vanillevla aan
Veganisme niet zo duurzaam en gezond als je misschien denkt
Yoghurt helpt tegen voorstadium darmkanker
Vitamine B5, de testosteronvitamine
Omega-3 vermindert agressie

Toppers in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische magnesium

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Hoe vind je de allerbeste producten voor je huid? Monique Lindeboom wijst de weg
Hoezo is glutamaat in voeding slecht? Els Cornelis  legt het uit
Hayo Bol over het stimuleren van de haargroei
Juglen Zwaan heeft tips voor het lezen van etiketten op supermarktproducten
Wat te doen bij teveel stress? Jeannette Carati heeft advies
Franca van Dalen (Gezondheidsnet) presenteert het gezondheidsnieuws

Spreuk van de week
Hoe minder je reageert op negativiteit en hoe meer je zelf vanuit een positieve intentie handelt, hoe gemakkelijker je leven wordt.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden