VHEK uppmÀrksammar dagen mot vÄld mot kvinnor pÄ flera sÀtt.

Nyhetsbrev november 2022

KÀra VHEKs medlemmar, ambassadörer och sympatisörer!

PĂ„ fredag, den 25/11, Ă€r det FN:s internationella dag mot vĂ„ld mot kvinnor, och i samband med den anordnar vi flera olika aktiviteter. Även om vĂ„r kamp Ă€r konstant, och inte bara pĂ„gĂ„r under en dag, anser vi att det Ă€r viktigt att lyfta kvinnokampen i Iran och Kurdistan. Efter mordet pĂ„ Jina Mahsa Amini, som enligt islamiska lagar bar sin slöja pĂ„ ”fel sĂ€tt”, har kvinnorevolutionen i Iran mot könsapartheid och för kvinnors och flickors frihet fĂ„tt stöd och uppmĂ€rksamhet internationellt. Det Ă€r viktigt att vi ger vĂ„rt stöd genom att i samband med denna dag lyfta kvinnors och flickors rĂ€ttigheter i fjĂ€rran men ocksĂ„ vĂ„r kamp hĂ€r hemma mot hedersförtryck och mĂ€ns vĂ„ld. Vi anordnar dĂ€rför en rad seminarier, förelĂ€sningar samtal och en demonstration den hĂ€r veckan. Vi hoppas att ni vill vara med oss. LĂ€s mer om alla aktiviteter nedan.

Vi har ocksÄ intervjuat filmregissören och producenten Nahid Persson Sarvestani till Hederspodden. Det blev ett spÀnnande samtal om revolutionen i Iran förr och nu, och dagens situation i Sverige. LÀs mer om avsnittet lÀngre ned, eller lyssna pÄ det hÀr!

Vi vill ocksÄ passa att tacka alla som kom pÄ vÄr medlemsutbildning om hedersförtryck, och alla engagerade deltagare i vÄra förelÀsningar pÄ skolor, för föreningar och pÄ arbetsplatser. Ni ger hopp.

Till sist ett varmt tack till alla som stödjer vÄrt arbete genom att bli medlem eller swisha 123 399 0553 och skriva "bidrag". Alla vÄra insatser görs helt ideellt, och med mer medel kan vi göra mer. Hör av er om ni vill ha en förelÀsning pÄ er arbetsplats!

Vi ses!

Planerade aktiviteter

 • IDAG, 23/11, kl 19.00: Amineh Kakabaveh hĂ„ller tal pĂ„ Södra teaterns kvĂ€ll för kvinnofrid - en kvĂ€ll med humor, musik och starka berĂ€ttelser. LĂ€s mer hĂ€r.
 • 24/11, kl 14.00: Samtal om mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor pĂ„ Verdandi i Fittja. Talare: Amineh Kakabaveh. LĂ€s mer hĂ€r. 
 • 25/11, kl 13.00: Samtal om mĂ€ns vĂ„ld mot kvinnor pĂ„ CafĂ© BlĂ„ vĂ€gen i SpĂ„nga med Amineh Kakabaveh, socialborgarrĂ„d Alexander Ojanne och Fatemeh Seydalzadeh. LĂ€s mer hĂ€r. 
 • 26/11, kl 15.30: VHEK deltar pĂ„ Socialistiskt forum! Amineh Kakabaveh talar med journalisterna och kvinnorĂ€ttsaktivisterna Masih Alinejad och Najwa Alimi och Pekka Andersson frĂ„n FN-förbundet om kvinnors situation i Iran, Kurdistan och Afghanistan. LĂ€s mer hĂ€r.
 • 28/11: Amineh Kakabaveh pratar om kvinnors situation i Iran och Kurdistan i det belgiska parlamentet.
 • 7/12: SamrĂ„d med Migrationsverket om att öka utrikes födda kvinnors intrĂ€de pĂ„ arbetsmarknaden
 • 12/12: Amineh Kakabaveh förelĂ€ser om hedersförtryck och kvinnokampen i Iran och Kurdistan i Varberg 

25/11: Dagen mot vÄld mot kvinnor

Varje timme, vÀrlden över, dödas sex kvinnor av mÀn. Mer Àn hÀlften av dom mördas av sin partner eller före detta partner. Hur stoppar vi vÄldet?

VÀlkomna att delta nÀr VHEK lyfter den hÀr viktiga frÄgan pÄ flera olika sÀtt den hÀr veckan:

Torsdag 24/11, kl 14.00, pÄ Verdandi i Fittja: FörelÀsning

FörelÀsning av Amineh Kakabaveh om mÀns vÄld och hedersvÄld mot kvinnor. Hur ser situationen ut för de som drabbas? Vad behöver samhÀllet göra för att stoppa vÄldet?

FörelÀsningen Àr kostnadsfri, och ingen anmÀlan behövs.
Adress: KrögarvÀgen 22, Norsborg.

Fredag 25/11, kl 13.00, pÄ Café BlÄ vÀgen i SpÄnga Centrum: Samtal

Samtal om mÀns vÄld och hedersvÄld mot kvinnor, av följande talare:

 • Amineh Kakabaveh, fd. rikdagspolitiker, debattör och ordförande i VHEK
 • Alexander Ojanne, socialborgarrĂ„d i Stockholm.
 • Fatemeh Seydalzadeh, ledare pĂ„ Tesalongen som arbetar med kvinnors rĂ€ttigheter, hedersfrĂ„gor och integration.

FörelÀsningen Àr kostnadsfri, och ingen anmÀlan behövs.
Adress: VÀrsta Allé 7, SpÄnga. TvÄ minuters promenad frÄn pendelstationen SpÄnga.

Fredag 25/11, kl 17.00, pÄ Medborgarplatsen: Demonstration

Demonstration i solidaritet med flickors och kvinnors revolution i Iran och Kurdistan och med anledningen av Internationella dagen mot vÄld mot kvinnor. Kom och visa ditt stöd! Talare: Amineh Kakabaveh med flera.

Nytt avsnitt av Hederspodden med Nahid Persson Sarvestani!

Nu finns ett nytt intressant och tankevÀckande avsnitt ute av Hederspodden! Den hÀr gÄngen med prisbelönta dokumentÀrfilmregissören Nahid Persson Sarvestani, kÀnd bland att för filmen "Prostitution bakom slöjan", "Min hemlighet" om Fadime Sahindal och "Hör min röst - slöjans revolution" om Masih Alinejad.

Nahid Persson Sarvestani vÀxte upp i Iran, och gjorde revolution mot bÄde Pahlavi och Khomeini innan hon flydde och till slut bosatte sig i Sverige. I podden pratar hon med Amineh Kakabaveh om den stora och modiga frihetskampen i dagens Iran och Kurdistan, som skiljer sig frÄn hur det var pÄ hennes tid. Hon lyfter hedersförtryckets utbredning i Sverige och sina farhÄgor kring politikernas naivitet.

Nahid Persson Sarvestanis modiga filmskapande har fÄtt flera fina utmÀrkelser, "Prostitution bakom slöjan" har t.ex utnÀmns till den bÀsta internationella nyhetsdokumentÀren vid tv-festivalen i Monte Carlo, och prisades Àven med Kristallen och en Guldbagge i Sverige. Vi gratulerar Àven Nahid som i november fÄtt ta emot Hedeniuspriset för sina filmer om förtrycket av kvinnor i Iran.

VHEK pÄ Socialistiskt forum

Unga flickor och pojkar och vuxna kvinnor riskerar sina liv i kampen för grundlÀggande mÀnskliga rÀttigheter i Iran och Kurdistan. Flickor och kvinnor i Afghanistan tystas och förtrycks. Vi fÄr inte svika dem. VHEK lyfter deras situation tillsammans med pÄ Socialistiskt forum nu pÄ lördag, tillsammans med eminenta förkÀmpar för mÀnskliga rÀttigheter. FrÄgan Àr: Vad kan och bör Sverige och vÄra internationella organisationer göra för att stödja kampen?

Medverkande

 • Amineh Kakabaveh, fd. riksdagsledamot, debattör och ordförande i VHEK. KĂ€mpar outtröttligt dag och natt för jĂ€mstĂ€lldhet och mot hedersförtryck och diskriminering. Har bidragit till flera nya lagar om hedersförtryck i Sverige, och Ă€r en stĂ€rkande kraft för hedersutsattas situation.
 • Masih Alinejad, journalist och kvinnorĂ€ttsaktivist. En viktig röst i frihetskampen i Iran och Kurdistan. Leder kampanjen "My stealthy freedom" om att vĂ€gra slöjtvĂ„ng för miljontals följare, och Ă€r SVT-aktuell i Nahid Persson Sarvestanis dokumentĂ€r "Hör min röst - slöjans revolution".
 • Najwa Alimi, journalist, kvinnorĂ€ttsaktivist, mottagare av den svenska regeringens mĂ€nskliga rĂ€ttighets-pris 2019. KĂ€mpar för yttrandefrihet och kvinnors rĂ€ttigheter i Afghanistan – ett av vĂ€rldens farligaste lĂ€nder för journalister, men ocksĂ„ för kvinnor generellt.
 • Pekka Johansson, avdelningschef svenska FN-förbundet, nationellt och globalt engagemang. Del av en svensk folkrörelse som vill föra samman individer och organisationer i ett gemensamt arbete för en bĂ€ttre vĂ€rld och för ett starkare och bĂ€ttre Förenta Nationerna

Tid: 26/11, kl 15.30-16.30
Plats: ABF-huset pÄ SveavÀgen 41 i Stockholm

IntrÀdet Àr gratis, men först till kvarn gÀller!

Nyligen genomförda aktiviteter

 • 28/10: Runda bord-samtal med Europaparlamentariker Evin Incir (S) om EU:s första direktiv om bekĂ€mpning av vĂ„ld mot kvinnor och vĂ„ld i nĂ€ra relationer
 • 31/10: FörelĂ€sning för Jobbtorg Unga Kista
 • 7-9/11: Kurshelg pĂ„ distanskursen "Förtryck i hederns namn"
 • 14/11: Inbjudna till hearing om utredning av kontaktförbudslagstifningen med hovrĂ€ttsrĂ„det Lars Wallinder
 • 14/11: FörelĂ€sning och workshops med eleverna pĂ„ gymnasieskolan ProCivitas
 • 16/11: Kostnadsfri medlemsutbildning om hedersförtryck pĂ„ Zoom
 • 19/11: FörelĂ€sning för Unga Republikaner
 • 21/11: FörelĂ€sning för Utrikespolitiska föreningen i VĂ€xjö.
 • 21/11: Samtal med jĂ€mstĂ€lldhetsminister Paulina Brandberg om jĂ€mstĂ€lldhet och hedersrelaterat förtryck
 • 21/11: Demonstration mot hotet om utvisningar till Turkiet
 • 21/11: Nytt avsnitt av Hederspodden med filmregissören Nahid Persson Sarvestani, som bl.a gjort dokumentĂ€ren "Hör min röst-slöjans revolution"

VHEK i media

"Nu mÄste Sverige agera. Riv alla samarbetsavtal. KrÀv att samtliga politiska fÄngar friges. Skicka hem regimens ambassadör" SÄ inledde VHEK:s ordförande Amineh Kakabaveh sin debattartikel om om Sveriges agerande gentemot Iran i Dagens ETC den 8/11. LÀs artikeln hÀr.

VHEK:s stöd till hedersutsatta

VHEK jobbar inte bara pÄ samhÀllsnivÄ, utan erbjuder Àven stöd och rÄdgivning till hedersutsatta personer. Vi kan guida personer som Àr utsatta för hedersuttryck till rÀtt instans, eller försöka förmedla kontakter till nÄgon av vÄra medlemmar som personen kan vÀnda sig till.

Vill du stödja vÄrt arbete?

Du behövs i kampen mot hedersförtryck! Vill du stödja vÄrt arbete finns det flera saker du kan göra.

 • Förnya ditt medlemskap genom att swisha* 123 399 0553. Skriv "medlemskap" nĂ€r du swishar.
 • Bli medlem pĂ„ vhek.se om du inte redan Ă€r det!
 • Gilla oss pĂ„ sociala medier, och dela gĂ€rna inlĂ€gg som du tror att andra kan vara intresserade av.
 • Köp vĂ„ra publikationer Förortsfeministen eller Respektguiden, eller varför inte en tygpĂ„se? Antingen i vĂ„r webbutik eller via info@vhek,se.
 • Swisha en gĂ„va till 123 399 0553. Skriv "GĂ„va" i meddelanderutan.
 • Kom pĂ„ vĂ„ra evenemang och aktiviteter!

*Medlemskapet kostar 100 kr för Är.
*PensionÀrer och studenter betalar 50 kr.
*Personer under 18 Är gÄr med gratis.

Köp Förortsfeministen!

Vill du lÀsa mer om hedersrelaterade frÄgor? Ta del av personliga berÀttelser och lÀsa intervjuer med personer som i olika yrken möter och motverkar hedersförtryck?

Köp ett nummer av Förortsfeministen för 30 kronor! PÄ det sÀttet stödjer du ocksÄ arbetet mot hedersförtryck.

BestÀll Förortsfeministen hÀr eller maila info@vhek.se

VĂ„r metodbok: Respektguiden

Respektguiden Àr VHEK:s viktiga metodbok och verktyg i kampen mot hedersförtryck, mobbning, sexuella trakasserier, diskriminering med mera. Respektguiden ger vÀgledning till bÄda ungdomar och personal - alla som kommer i kontakt med hedersutsatta ungdomar. barn och unga som Àr hedersutsatta. Boken Àr vÀldigt uppskattad pÄ skolor och av lÀrare, men kan lÀsas av vem som helst som vill lÀra sig mer om hedersförtryckets mekanismer.

Sist men inte minst ett varmt tack till alla er som ger oss gÄvor, som Àr mÄnadsgivare, som betalar medlemskapet, som engagerar sig och som stöttar oss pÄ olika sÀtt i denna svÄra kamp. Vi vill innerligt tacka alla vÄra medlemmar, ambassadörer och sympatisörer för ert stöd. 

MÄnga varma hÀlsningar,
Amineh Kakabaveh
Ordförande i Varken hora eller kuvad

Facebook Instagram Website

Besök vÄr butik pÄ webben!

Kika Àven gÀrna i vÄr webbutik dÀr du bland annat hittar VHEK:s snygga tygkasse och t-shirt samt vÄra publikationer.

Vill du tipsa oss?

KÀnner du till nÄgon person som har intressanta saker att sÀga om hedersförtryck? NÄgon som har en egen berÀttelse som omvÀrlden borde fÄ höra? Tipsa gÀrna oss pÄ info@vhek.se. Vi ger ut viktiga berÀttelser bÄde i Hederspodden och Förortsfeministen. Arbetet sker helt ideell, och vi tar gÀrna emot din hjÀlp.

Engagera dig i en lokalgrupp

VHEK:s lokalgrupper finns runtom i landet, exempelvis i SkĂ„ne, VĂ€stsverige och Östergötland men vi vill gĂ€rna uppmuntra fler att engagera sig. LĂ€s gĂ€rna mer hĂ€r om du Ă€r intresserad.

VHEK

Varken hora eller kuvad

info@vhek.se

076-082 19 35

www.vhek.se

FORWARD
MailerLite