UUTISKIRJE - SYYSKUU 2019

Valoa ja juhlaa pimenevään syksyyn

  • Suomen käsityön museon koordinoima konsortio on saanut apurahan Euroopan unionin komission Erasmus+ -ohjelmasta
  • Valon kaupunki to–la 26.–28.9. avaa museon pitkälle pimeään iltaan
  • Käsityölaneissa pohditaan käsillä tekemisen tärkeyttä to 3.10.
  • Kansallispuvun juhlapäivä la 5.10.
  • Lukupiiri kokoontuu to 24.10. 
  • Vielä ehtii ilmoittautua Luonnosta käsin -seminaariin
  • Näyttelyissä juuri nyt: Keramiikan toinen luonto, La Normandie Boréale, Himoitut helmet, Materian virtaa

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Suomen käsityön museon koordinoima konsortio on saanut apurahan Euroopan unionin komission Erasmus+ -ohjelmasta.

Euroopan unionin Erasmus+ liikkuvuushanke mahdollistaa konsortion jäseniä tutustumaan aikuisten käsityön opetukseen eri koulutuksen kentillä Eu:n jäsenmaissa. Liikkujien yhteisenä teemana on kiertotalous käsityön ja taiteen näkökulmasta. Koska kiertotalous on tulevaisuudessa tärkeä taloudellinen, yhteiskunnallinen ja kulttuurinen tekijä on toimijoiden yhteisenä päämääränä edistää opettajien ja ohjaajien osaamista aikuisten kiertotaloustietouden opettamisessa. Hankkeessa etsitään hyviä käytänteitä ja innostavia metodeja, joilla edistetään aikuisten kykyä pohtia arkipäivän valintoja ja niiden seurauksia sekä muuttaa toimintaansa. Samalla myös käsityön opetuksen ammattilaiset paikantavat omaa osaamistaan kansainvälisessä kontekstissa.

Kiertotaloutta käsityötwistillä – Erasmus+ KA1 -liikkuvuushankkeessa ovat mukana museon lisäksi vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen koulutuksen toimijat: Taito Keski-Suomi ry:n Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu sekä Koskelan Setlementti ry, joka on Äänekoskella toimiva kansalais- ja kansanopisto.

Lue lisää museon verkkosivuilta.

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon verkkosivuja. 

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla.

Klikkaa itsesi museon tapahtumakalenteriin

Valon kaupunki 26.–28.9.

Valon kaupunki levittäytyy myös museoon! Suomen käsityön museo pitää Valon kaupungissa ovensa auki pitkälle pimeään iltaan saakka ja tarjoaa paljon mielenkiintoista ohjelmaa. Museon näyttelyt ovat avoinna klo 11–22 Valon kaupungin aikaan to–la 26.–28.9. Vapaa sisäänpääsy.

Perjantaina 27.9. klo 17–22 museossa rakennetaan valoteosta yhdessä kuvanveistäjä Ville Heimalan kanssa. Heimala on suunnitellut toteutettavaksi valoteoksen, jonka materiaalit kuormittavat mahdollisimman vähän ympäristöä. Erilaisista paperikukista ja -lehdistä muodostetaan installaatio, joka valaistaan.Tapahtumaan ja installaation rakentamiseen osallistuminen on maksutonta. 

Lauantaina 28.9. porilainen Studio 1851 rakentaa vintagevalokuvastudionsa museon luentosaliin klo 17-21. Historiallisiin kuvausmenetelmiin erikoistunut valokuvaamo Studio 1851 kuvaa historiaa huokuvia visiittikorttikuvia käsityönä hopeagelatiinimenetelmällä. Kuvat taltioidaan vanhalla paljekameralla. Jyväskyläläinen kansallispukukeräilijä Mari Varonen tuo myös kansallispukujaan kuvausta varten museoon. Vielä muutama kuvausaika on mahdollista saada vuoronumerolla, kunhan ilmoittaudut kuvattavaksi museon infossa heti tapahtuman alussa. 

Lue lisää tiedotteesta. 

Käsityöläneissa keskustellaan käsitöistä

Lokakuun käsityölaneissa to 3.10. klo 16–19 jutellaan suomalaisesta käsityöstä ja käsillä tekemisestä kahvittelun lomassa. Ota oma helposti kulkeva käsityösi mukaan ja sukella keskusteluun käsityön eri aspekteihin. Mukana keskusteluissa museolehtori Raija Manninen. 

Voit myös osallistua pieneen maksuttomaan pajaan ja opetella rautalankakirjoitusta keskustelun lomassa. Taito Keski-Suomen Taitotilassa voit tehdä heijastavia koruja 5 euron materiaalimaksulla tai osallistua bingoon. 

Suomen käsityön museon käsityölaneihin voi tulla tekemään omia keskeneräisiä töitään tai innostua ja oppia uusia käsityötekniikoita. Laneihin on vapaa pääsy.

Marraskuun laneissa to 7.11. tehdään oma eväsliina kyllästämällä puuvillakangas mehiläisvahalla. 

Lue lisää tiedotteesta. 

Kansallispuvun juhlapäivässä kunnioitetaan pitkän linjan kansallispukuvalmistaja Tuula Tanttula-Murtoa la 5.10.

Kansallispuvun historia Suomessa on yli 130-vuotinen. Suomen kansallispukukeskuksen järjestämässä kansallispuvun juhlapäivässä lauantaina 5.10. klo 11–17 kunnioitetaan kansallispuvun tarinaa ja sen osana jo 50 vuotta olleen kansallispukuvalmistaja Tuula Tanttula-Murron uraa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Klo 14–15 juhlistetaan Tuula Tanttula-Murron 50-vuotista uraa kansallispukuvalmistajana. Esityksessä muistellaan kuvin, puvuin ja tarinoin Tuulan värikkäitä ja vauhdikkaita vuosia kansallispukujen parissa. Tuulan uraa muistelevalla esityksellä halutaan tuoda esille kansallispukuharrastuksen ja -ammatin eri kerrostumia ja kehitystä ja kaikkea sitä, mitä sen ympärille sitoutuu.

Kansallispukutarvikkeiden myyntitori palvelee koko tapahtuman ajan klo 11–17. Mukana ovat muun muassa Suomen Perinnetekstiilit Oy, Tmi Soja Murto, Brages Dräktbyrå sekä paljon muita.

Lue lisää tiedotteesta. 

Lukupiirissä Paula Havasteen Tuulen vihat to 24.10.

Tule mukaan käsityöaiheiseen lukupiiriin!

Tule mukaan keskustelemaan, miten kirjoissa kuvataan käsityötä ja mitä se merkitsee tekijälleen. Voit ottaa mukaan oman käsityösi. Lukupiiriin on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Marraskuun lukupiirin päivä on vaihtunut ja lukupiiri pidetään keskiviikkona 20.11. Jyväskylän kaupungiteatterilla Jyväskylän sydän 24 -tapahtuman yhteydessä. Lukupiiriin saapuu paikalle myös itse kirjailija Katja Kallio

Syksyn luettavat kirjat:
to 24.10. Paula Havaste: Tuulen vihat (2014)
ke 20.11. Katja Kallio: Yön kantaja (2017) 

Voit osallistua kaikki kertoihin tai lukea vain sen kirjan joka sinua kiinnostaa. Lukupiirissä on mukana Suomen käsityön museon museolehtori Raija Manninen.

Vielä ehtii ilmoittautua Luonnosta käsin -seminaariin

Luonnosta käsin -seminaarissa pureudutaan taiteilijoiden ja käsin tekijöiden luontosuhteeseen sekä käsityön merkitykseen niin tekijälleen kuin osana vapaaehtoistyötä. Luentojen välissä eläydytään Minä ja käsityö -käsityötarinoihin. Luennoitsijoina komea joukko tutkijoita, taiteilijoita ja käsityöläisiä. Seminaari järjestetään Kansallismuseossa Helsingissä la 12.10.2019 klo 10.00–16.30

Seminaarin järjestävät Taitoliitto, Suomen käsityön museo ja Museovirasto.

Ilmoittautudu verkkolomakkeella www.lyyti.in/luonnostakasin_seminaari 30.9.2019 mennessä.

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Keramiikan toinen luonto 8.12. saakka

Ville Heimala ∙ Katri-Maria Huhtakallio ∙ Aura Kajas ∙ Tiia Matikainen ∙ Lotta Mattila

Keramiikan toinen luonto -näyttelyssä viisi taiteilijaa tulkitsee suhdettaan luontoon. Moni yhdistää keramiikan käyttökeramiikkaan, jonka vuoksi Keramiikan toinen luonto -näyttelyssä halutaan näyttää, kuinka keramiikka taipuu myös taiteellisen ilmaisun välineeksi kuvanveistossa. Ennen kaikkea toinen luonto kertoo näkyvän luonnon lisäksi myös sen toisesta, piilossa olevasta ja mystisestä puolesta – siitä, jonka taiteilija ajatustensa ja tuntemustensa kautta tekee näkyväksi taiteen keinoin.

”Myös monilla elottomilla asioilla ja ilmiöillä on tulkittu olevan persoonallisuus tai sielu, jolloin elollisen ja elottoman raja ei enää olekaan niin selkeä. Etenkin tavallisuudesta poikkeavat olennot ja ilmiöt on koettu yliluonnollista, tuonpuoleista voimaa sisältäviksi”, kertoo kuvanveistäjä Ville Heimala tulevasta näyttelystä.

Näyttely esillä 18.5.–8.12.2019

Lue lisää näyttelystä ja taiteilijoista museon verkkosivuilta

La Normandie Boréale 8.12.2019 saakka

Kantavana ajatuksena La Normandie Boréale -näyttelyn toteuttamisessa on ollut yhteistyömahdollisuuksien luominen suomalaisten ja ranskalaisten käsityöläisten välille. Näyttelyssä normandialaisten käsityöläisten ryhmä Élan de créateurs esittelee töitään.

11 eri alojen taitajaa tuo museoon ranskalaista nykykäsityötä ja muotoilua kuten keramiikkaa, tekstiilitöitä, koruja, kierrätysmateriaalitöitä ja taidekäsityötä. Värikkäisiin ja leikitteleviin myyntinäyttelykokonaisuuksiin mahtuu niin perinteisempiä tekniikoita kuin kekseliäitä uusia tapoja käyttää materiaaleja.

Näyttelyyn osallistuvat tekijät:
Sarah Azzopardi, Sylvie Bézard, Emilie Bredel, Frédérique Chevallier Ridel, Anne Delahodde, Marie Lesens, Claire Paesen, Marie-Isabel Rojo, Karine Routel, Sandra Saint Requier ja Céline Vandermeersch

Näyttely on esillä Ikkunagalleriassa 10.11.2019 saakka ja Aulagalleriassa 8.12.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta. 

Kuja: Himoitut helmet 27.10. saakka

Mari Varonen pukeutui kansallispukuun ensimmäistä kertaa syksyllä 2015. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä ja käynnisti keräilyharrastuksen. Tällä hetkellä Varosen kokoelmassa on yli 200 suomalaista kansallispukua. Suomen kansallispukukeskuksen näyttelytila Kujalla on esillä seitsemän pukua sekä puvun osia – Varosen kokoelman helmiä. 

Tule kurkistamaan mitä pukutarinoita keräilijän komerosta kumpuaa!

Näyttely esilä Kujaklla 27.10.2019 saakka.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: Mika Laitinen

Näytönpaikka: Materia virtaa 20.10. saakka

Materia virtaa uusiin muotoihin Näytönpaikan näyttelyssä, jossa esittäytyy teoksillaan neljä Keski-Suomen muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Materia ry:n jäsentä: keramiikkataiteilija Anitta Asunta-Plane, lasitaiteilija Katja Rauhamäki, huopataiteilija Leena Sipilä ja taideteollinen muotoilija Marianne Tiitinen-Ritvanen

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Näyttely on esillä Näytönpaikan ikkunoissa 27.8.–20.10.2019. 

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  014 266 4370

craftmuseum.info@jyvaskyla.fi

SHARE TWEET FORWARD