UUTISKIRJE - MARRASKUU 2018

Joulunavauksen hulinaa

  • Museonjohtajan rekrytointi
  • Asiakaskyselyjen tehoviikko
  • Joulukylä Jyväskylä
  • Tapahtumissa sukelletaan Kalevalan naishahmoihin ja odotetaan joulua
  • Ajankohtaiset näyttelyt 
  • Suomalainen kansallispuku -näyttely Seinäjoella
  • Tulossa näyttelyihin: Huomisen huopaa ja Cerámica

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Tule johtajaksi Suomen käsityön museoon!

Oletko luontainen verkostojen kutoja, talousasioiden taitava takoja ja henkilöstöjohtamisen mestari? Rahoitushakemusten silmukoiden luominen sujuu ja tarvittaessa veistelet toimintaan uusia muotoja yhteistyötä unohtamatta. Tule museonjohtajaksi Suomen käsityön museoon!

Hakuaikaa 7.12.2018 saakka. 

Lue lisää Jyväskylän kaupungin rekrytointisivuilta.

Suomen käsityön museo - Sisältää elämyksiä! 

Vuoden viimeinen asiakaskyselyjen tehoviikko marraskuussa

Museo pitää vuosittain kolme asiakaskyselyjen tehoviikkoa, jolloin kävijöitä pyydetään vastaamaan lyhyeen kyselyyn. Vuoden viimeinen tehoviikko toteutetaantällä viikolla,  19.–25.11. Museossa asiakaskyselyja on jakamassa Museokumppanit. 

Museo on kiinnostunut paitsi kävijöidensä kiinnostusten kohteista ja harrastuksista, myös siitä miten he valitsivat juuri Suomen käsityön museon vierailun kohteeksi. 

Kyselyyn voi vastata myös verkossa.  

Joulukylä Jyväskylä

Joulukylä Jyväskylä - sivusto kerää yhten pakettiin kaikki Jyvässeudun jouluisat tapahtumat, elämykset ja shoppailuvinkit. Myös museon tapahtumat, kuten joulunavausviikonlopun pajat ja Käsityöläisten joulutori löytyy sieltä.

Kurkkaa sivuilta omat suosikkisi joulumieltä tuomaan!

visitjyvaskyla.fi/joulu

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon tapahtumakalenteria.  

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

Luento: Kalevalan naisia ja kansallispukuja ke 21.11. klo 17.30–20.00

Kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa FT Tiina Piilola valottaa Kalevalan naisten tarinoita pintaa syvemmältä aiheesta laatimansa väitöskirjan Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli — Lönnrotin jalanjäljissä kohti Kalevalan naisten tarinoita pohjalta.

Illan päätteeksi tutustutaan Suomen kansallispukukeskuksen vasta-avautuneeseen Uudenkarheat kansallispuvut - näyttelyyn Kujan näyttelytilassa.

Klo 17.30–19.00 Luento ja keskustelu: Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli. FT Tiina Piilola

Klo 19.00–20.00 Näyttelyn esittely: Kujan vasta-avautunut Uuden karheat kansallispuvut -näyttely

Luennolle on vapaa pääsy.

Museon luentosaliin mahtuu max. 65 kuulijaa. Saavuthan paikalle hyvissä ajoin ennen luennon alkua. 

Luento toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa.

Kuva: Tarja Vänskä-Kauhanen/Jyväskylän yliopisto

Jouluavauksen työpajat

Joulunavausviikonloppuna Suomen käsityön museoon on vapaa pääsy ja talo täyttyy työpajoista. Perjantaina 23.11. koko korttelin kulmaus on täynnä tähtiä ja lauantaina 24.11. lasten puuhapajassa puuhaillaan häiriötekijöiden parissa.

Perjantaina 23.11. klo 12-18 pajoissa pääsee satumaisen talviseen tunnelmaan tekemällä hamahelmistä hiutaleita, kastamalla tähtiä ja kokoamalla valohimmeleitä. Pajoissa materiaalimaksut.

Lauantaina 24.11. klo 12-15 ei välitetä melusta, vaan annetaan tilaa häiriötekijöille! Puuhapaja on tarkoitettu 6-10-vuotiaille lapsille. Pajamaksu 5e/lapsi.

Lue lisää jouluavausviikonlopun pajoista tiedotteesta.

Museon näyttelyihin vapaa pääsy koko joulunavausviikonlopun ajan 23.-25.11. 

Kuvat: Taito Itä-Suomi, Taito Keski-Suomi/Maire Valkonen, SKM

Käsityöläisten joulutori 8.-9.12.2018

Käsityöläisten joulutori on tänäkin vuonna täynnä lämpimiä kohtaamisia tekijöiden kanssa. Paikalla on 26 eri käsityöalojen ammattilaista myymässä tuotteitaan.  

Joulutorin kahvion tuoksuista ja lämmöstä vastaa tänä vuonna Maanpuolustusnaisten Liiton Keski-Suomen Piiri ry.

Tule löytöretkelle uniikkien lahjojen maailmaan! 

Lue lisää tiedotteesta

Museon tapahtumakalenteri

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Kaikki irti museovierailuista äänioppaiden avulla

Perusnäyttelyihin voi tutustua myös äänioppaiden avulla. Valitse itseäsi kiinnostavin reitti ja lainaa ääniopas museon infosta - ihan maksutta!

 

Päänäyttely: Pehmeetä touhua – Nordic Outsider Craft 2.12.2018 saakka

"Pitkästä aikaa näkemistäni ihan paras taidenäyttely, teokset ei väkisin taiteen vuoksi tehtyjä vaan ihan vaan tekemisen vuoksi." - asiakas Pehmeetä touhua -näyttelystä elokuussa.

Vielä on kaksi viikkoa aikaa katsastaa Suomen käsityön museon luovuuden ääriä haastava outsider-käsityötaiteen näyttely Pehmeetä touhua. Näyttely julistaa käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa, uskallusta ja yksilön itseilmaisua. Pehmeetä touhua -näyttely rikkoo käsityötradition rajoja ja yllättää katsojansa tuomalla esiin käsityöperustaista taidetta perinteisen taidekentän ulkopuolelta ympäri Pohjoismaita.

”Näkyy tekemisen riemu ja iloinen mieli tulee katsojalle. Oli kiva näyttely. Muistutus itselle, että ei pidä liikaa tarttua tekniikkaan.” -iloitseva asiakas heinäkuussa. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: Jos metsään haluat mennä nyt... 6.1.2019 saakka

Suomen Nukketaiteilijat loihtivat tänä jouluna Suomen käsityön museon ikkunaan Jos metsään haluat mennä nyt… -tilateoksen. Näyttely on rakennettu erityisesti lapsikatsojia ajatellen, sillä näyttelyyn on inhimillistetty lauluista ja tarinoista tuttuja metsien eläimiä. Tunnistatko kaikki kohtaukset?

Näyttelyn ideointiin ja toteuttamiseen on osallistunut 13 Suomen Nukketaiteilijat ry:n jäsentä. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvan nuket Lea Holmalahti, Ippa Särkkä ja Aila Kytölä. Kuva Jussi Jäppinen.

Kuja: Uudenkarheat kansallispuvut 5.5.2019 saakka

Uuden karheat kansallispuvut -näyttely Kujalla 16.11.2018–5.5.2019 esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja. Nämä kansallispuvut ovat joko aivan uutena koottuja pukumalleja tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli.

Esille tulee mm. Saarijärven naisen tarkistettu puku, joka julkistettiin 6.10.2018.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: SKM/Hannu-Pekka Auraneva

Näytönpaikka: Jotain spesiaalia 6.1.2019 saakka

Jotain spesiaalia -näyttelyssä Ammattiopisto Spesia Jyväskylän artesaaniopiskelijat esittelevät taitojaan. Opiskelijoiden luovuuden hedelmänä syntyy aina jotain uutta - jotain spesiaalia.

Pehmeetä touhua -näyttelyn tiimoilta käsityön museo kutsui Spesian artesaaniopiskelijat esittäytymään Näytönpaikkaan ja työskentelemään museon järjestämissä työpajoissa. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuvassa Keramiikkaryhmän yhteistyönä syntynyt lasiristikkosilta ja  Samuelin muotoilema Kiivi-lintu.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KIERTONÄYTTELY SEINÄJOELLA

Suomalainen kansallispuku -näyttely Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa 21.10.2018–6.1.2019

Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon saapuu kiertonäyttely, joka kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä.

Näyttely on osa Suomalainen kansallispuku -näyttelystä, joka oli Suomen käsityön museon suursatsaus Suomen juhlavuodelle 2017. Kiertonäyttelyyn on valittu toistakymmentä kansallispukua kertomaan maamme eri alueiden kiehtovista ominaispiirteistä. Pukujen lisäksi näyttelyssä esitellään myös kansallispukujen valmistamiseen liittyviä erikoistekniikoita. Lapsille on koottu osio, jossa on esillä kansallispukuihin puettuja nukkeja.

Lue lisää Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon verkkosivuilta

TULOSSA NÄYTTELYIHIN

Kaksi uutta näyttelyä avautuu yleisölle 15.12.2018

Huomisen huopaa

Huomisen huopaa -näyttely herättää keskustelua huovan paikasta modernissa maailmassa. Materiaalina villa on rentouttava työstettävä, joka tuo vastapainoa hektiseen elämään. Suomen huopayhdistys Filtin 20 vuotisen taipaleen juhlanäyttelyn on juryttanyt kuvataidekriitikko Hannu Castrén. Näyttely on esillä museon vaihtuvan näyttelyn tiloissa 5.5.2019 saakka. 

Kaikki ovat tervetulleita Huomisen huopaa -avajaisiin perjantaina 14.12. klo 18. Näyttelyn avaa maakuntajohtaja Tapani Mattila

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

 

Cerámica

Cerámica -näyttelyssä vahva muotokieli yhdistää nicaragualaisen San Juan de Orienten kylän keramiikkaa ja kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan keramiikkareliefejä.  Näyttelyn avajaisia vietetään lauantaina 15.12. klo 15.

Näyttelyn avaa Nicaraguan Suomen suurlähettiläs Ricardo Alvarado. Jyväskylän kaupungin terveiset avajaisissa tuo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela

Näyttely on esillä Aulagalleriassa 12.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD