Gyere el a Bitcoin Budapest, a MrCoin, a Variance HUB, és a Blockchain Budapest által közösen rendezett Bitcoin Pizza Nap eseményre! Nézd meg a böngészőben

"Néhány évtized múlva, amikor a blokkjutalom már nagyon alacsony lesz, a tranzakciós díj jelenti majd a bányászok fő jövedelemforrását.” ~ Satoshi Nakamoto, (2010)

A piac alakulása

A Bitcoin bővülése már három hete folyamatosan tart, és a múlt héten az árfolyam elérte a 8350 dollárt, ami az év eddigi legmagasabb értéke. A hét vége felé azonban gyors zuhanást tapasztalhattunk: pénteken a Bitstamp tőzsdén 7800 dollárról 6180 dollárra csökkent a BTC árfolyama. Egy egyéni befektető több mint 3000 Bitcoint adott el a Bitstamp tőzsdén, ami a Bitmex tőzsdén is eladási hullámot indított el.

A piac a zuhanás után gyorsan helyreállt, és jelenleg a Bitcoinnal 7900 dollár körül lehet kereskedni. A teljes piaci kapitalizáció megtartotta a 240 milliárd dolláros szintet. Ahogy a Bitcoin árfolyama a múlt héten 8000 dollár fölé kúszott, a Google oldalán 13 havi rekordot döntött meg a Bitcoinra irányuló keresések száma, több, mint a Teslára, a SpaceX-re vagy Donald Trumpra.

A múlt héten tartották a kriptovaluta-ipar egyik legnagyobb éves konferenciáját, a Consensust. A nagyvállalatok egyre nagyobb számban lépnek be a kriptovilágba. Az iparág stabilan épül, az elfogadottság növekszik, a cégek építik a szükséges infrastruktúrát, és egyre több pozitív hír érkezik a blokklánc-technológiát alkalmazó nagyvállalatoktól.   

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi a „hodling” kifejezés ellentéte?

  1. Kriptovaluta vásárlás
  2. Kriptovaluta eladási pánik
  3. Kriptovaluta kereskedés

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
A Bitcoin olyan fontos lesz, mint a készpénz

Andrew G Haldane, a Bank of England vezető közgazdásza egy egyetemi előadáson kijelentette, hogy szerinte a bitcoin a következő 20-30 évben legalább olyan fontossá fog válni, mint a készpénz. A történet érdekessége, hogy Haldane nem is olyan rég még nem tekintette különösebben jelentőségteljesnek a bitcoint, de mostanra ez a hozzáállása úgy tűnik, megváltozott. Nem ő az egyetlen közgazdász, aki bitcoin szkeptikusból bitcoin hívővé kezd válni, sokaknak éppen annak a hatására változott a véleménye, ahogy látták, hogy a tavalyi mélyrepüléshez képest idén hogy támadt fel a bitcoin a hamvaiból sokadszorra. Niall Ferguson közgazdász-történész például 2019. március 6-án azt nyilatkozta egy neves ausztrál pénzügyi lapnak, hogy "hatalmasat tévedtem, mikor azt hittem, hogy semmi értelme egy blokklánc technológiára épülő pénznek." Az igazsághoz tartozik, hogy bőven akadnak még szkeptikus közgazdászok, például Nouriel Roubini, aki szerint a "bitcoin minden scam apja és anyja.

Egyre több amerikai boltban fizethetünk kriptopénzzel

A digitális fizetésekkel foglalkozó Flexa startup – együttműködésben a Gemini kriptotőzsdével – új letéti tárca alkalmazást indított. A Spedn nevű alkalmazás segítségével a felhasználók többek között olyan amerikai kiskereskedelmi láncoknál költhetik el kriptovalutáikat, mint a Whole Foods, a Starbucks és a GameStop. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a kereskedők úgy konfigurálják a szkennereiket, hogy azok képesek legyenek a Spedn kriptovaluta-alkalmazásból származó fizetéseket is felismerni. A felhasználók ugyanúgy fizethetnek az alkalmazással, mint az érintésmentes MasterCard vagy Visa kártyáikkal. A felhasználók fizethetnek majd Bitcoinnal, Bitcoin Cash-sel, Etherrel és a Gemini saját stablecoinjával, az amerikai dollárhoz kötött Geminivel.  A kereskedők amerikai dollárt kapnak, miután a Gemini valós időben beváltja a kriptovalutákat. Egyelőre az alkalmazás csak az iPhone-okon érhető el, de az Android verzió is hamarosan megjelenik.

Az ember, akinek a “Bitcoin Pizza Nap”-ot köszönhetjük

A CBS Network amerikai TV-csatornán látható „60 Minutes with Anderson Cooper” című hírműsor múlt vasárnapi adásának egy része a Bitcoinról szólt, amelyben azzal a férfival is készítettek egy interjút, aki még 2010-ben rendelt két pizzát a Papa Johns Pizzától annyi Bitcoinért, ami ma már dollármilliókat ér. A Floridában élő Hanyecz László 2010. május 22-én 10 000 Bitcoint fizetett két pizzáért, ezzel  végrehajtotta az első olyan tranzakciót, amely során valódi Bitcoinnal fizettek egy áruért vagy szolgáltatásért. Ma 10 000 Bitcoin kb. 80 millió dollárt ér. Az azóta már “Bitcoin Pizza Nap” néven emlegetett eseményért felelős férfi elmondta, hogy soha nem bánta meg ezt a tranzakciót, és örül annak, hogy része lehet a Bitcoin történetének. E hét szerdán lesz a 9. Bitcoin Pizza nap, és ha te is szeretnéd megünnepelni, gyere el a Bitcoin Budapest, a MrCoin, a Variance HUB, és a Blockchain Budapest  által közösen rendezett eseményre!    

A teljes ETH mennyiség harmada 376 tárcán található

A blokkláncok elemzésével foglalkozó Chainalysis új jelentése szerint 376 személy tulajdonában áll a 2019-ben forgalomban lévő teljes Ether-mennyiség 33%-a (2016-ban ez az arány még 47% volt). A Chainalysis definíciója szerint egy-egy kriptovaluta vonatkozásában a „bálnák” csoportját az adott kriptovalutával rendelkező 500 legnagyobb kriptovaluta-tulajdonos alkotja, akik a vagyonukat a tőzsdéken kívül tárolják. A tanulmányban szolgáltatók, például kriptotőzsdék nem szerepelnek. A Chainalysis szerint az Ether bálnái nem befolyásolják az Ether árfolyamát, mivel nem sűrűn mozgatják a coinjaikat. Főként csak hosszútávon tartják az Ethert és a többségük egyáltalán nem is kereskedik vele. Azonban, amikor néhanapján eladnak egy nagyobb mennyiséget, azzal növelik a piac napközbeni volatilitását. A Chainalysis vizsgálata azt is felfedte, hogy a Bitcoinok 20%-a 448 bálna kezében van. .

A Bitfinex LEO tokenjének kereskedése a héten indul

A múlt hónapban a New York-i főügyész vizsgálatából kiderült, hogy a Crypto Capital fizetési szolgáltatón keresztül 850 millió dollárnak veszett nyoma a Bitfinexnél tárolt ügyfélpénzekből. A Bitfinex a cégcsoportjába tartozó Tether tartalékainak átcsoportosításával  próbálta leplezni a 850 millió dollár eltűnését. A botrány kirobbanása után nem sokkal a Bitfinex privát token árusítást jelentett be azzal a céllal, hogy 1 milliárd dollárt teremtsen elő a befagyasztott összeg fedezésére, és ez a cél végül mindössze 10 nap alatt teljesült. A cég nem árulta el azon befektetők nevét, akik vásároltak az UNUS SED LEO nevű eredeti tokenből. A röviden LEO-ként emlegetett token hivatalos kereskedése május 20-án indul a Bitfinexen. A LEO tokenről szóló publikáció szerint a Bitfinex a Crypto Capital által megtérített összeg 95%-át a LEO tokenek újravásárlására és elégetésére használja majd fel. A LEO token tulajdonosai részére a Bitfinex kedvezményes díjakat kínál.

A Microsoft személyazonosság-ellenőrző eszközt hoz létre a Bitcoin blokkláncon

A Microsoft bejelentette, hogy egy decentralizált azonosító eszközt épít a Bitcoin blokkláncra, ez lesz a Decentralized Identity (DID, Decentralizált Személyazonosság). Ma az e-mail címeinket és felhasználóneveinket cégektől kapjuk, akik bármikor el is vehetik tőlünk ezeket. A Microsoft azt szeretné elérni, hogy az emberek saját maguk rendelkezhessenek a digitális személyazonosságuk felett.  A Microsoft a DID-re épülő szolgáltatások után kíván bevételt szerezni. A Microsoft DID nyílt forráskódú projekt az ION (Identity Overlay Network) nevet kapta. Az ION a Sidetree nevű protokollra épülő szoftver, amely bármely blokkláncon „második rétegként” képes működni, vagyis a segítségével az adatok tárolása a blokkláncon kívül történik, és a blokkláncon kívülről is lehet hozzájuk férni. Az ION hálózat jelenleg a Bitcoin tesztnetén érhető el.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A „stop loss” egy kriptotőzsdén adott megbízás, amely szerint ha az árfolyam egy bizonyos érték alá csökken, akkor automatikusan bead egy eladási megbízást. Így a veszteséged korlátozhatod, ha úgy gondolod, hogy a csökkenés még egy darabig nem áll meg. A múlt héten a stop loss megbízások tömegesen végrehajtódtak, amikor a Bitcoin árfolyama hirtelen lecsökkent a Bitstamp tőzsdén bekövetkezett nagymértékű eladás-sorozat után.

A kvíz megfejtése

Mi a „hodling” kifejezés ellentéte?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe