Gratulerer! Du har åpnet den første av 90 e-poster! 🥳

Det har lenge vært så opplagt for oss: Om ikke du er den i hele verden som vet best hva som passer for deg, hvem skulle det da være?

Det viste seg at ikke alle var enige med oss: «Dere må slutte å si at alle er eksperten på seg selv – om det var sant, hadde vi vel ikke blitt syke og overvektige?»

Jo, det er vel også sant… og hva om begge deler er sant? At vi alle sammen er ekspertene på oss selv, og likevel er det mulig å gjøre valg som ikke er helt bra... Eller kanskje valgene er bra for noe, og mindre bra for andre ting?

For oss vil det alltid være sant at «du vet best hva som passer for deg»! Samtidig tok vi tilbakemeldingen til oss. Vi elsker nemlig tilbakemeldinger – det finnes alltid noe nytt å lære og forbedringer å gjøre… Og «Du vet best hva som passer for deg» ble til…: «Velg det som passer for deg!» - en liten setning som lever sitt eget liv og sniker seg med i det aller meste av det vi sier, skriver – og gjør.

Og tro det eller ei: Det var først da vi fikk tilbakemelding fra kursdeltakere på XLO Sunn og slank om at «velg det som passer» var noe av det nyttigste, at vi valgte å gjøre det til et eget prinsipp, faktisk prinsippet over alle prinsipper, uansett hva du bestemmer deg for å endre.

Hvorfor? Fordi en endring må bli en ny vane for å gi varige resultater. Og for å bli en ny vane, ja, så må den passe. For deg.

Er det flere enn oss som har oppdaget dette gullkornet?

Joda: Vi har funnet forskning fra midten av 80-tallet som støtter «Velg det som passer for deg» som prinsipp nummer 1 – når det gjelder kostholds- og livsstilsendring!

I 1983 innså de to amerikanske psykologene Robert Colvin og Susan Olson at de ikke lykkes med å veilede overvektige. Folk gikk riktignok ned i vekt, men det ble bare unntaksvis varig endring. Colvin og Olson ble nysgjerrig på hvordan de kunne forbedre veiledningen sin. Ved hjelp av media, etterlyste de personer som hadde gått ned minst 20 % av kroppsvekten og holdt vekten i minst 2 år.

Kvinner og menn i alle aldre fra store deler av USA tok kontakt, og psykologene endte med å dybdeintervjue 54 personer som hadde gått ned mellom 10 og 125 kg – snittet var 25 kg. I gjennomsnitt hadde de holdt vekten i 6 år. I tillegg til tre vitenskapelige artikler og en rekke foredrag, publiserte de to psykologene funnene sine i boken «Keeping it off: Winning at Weight Loss».

Gjett hva som var den viktigste nøkkelen til suksess for samtlige?

Jo, at de hadde funnet ut hva som passet for seg – og holdt seg til det!

Så, hurra! Vi er ikke alene – og det finnes forskning som støtter prinsippet!

En annen viktig faktor var at de som lyktes med vektnedgang hadde skaffet seg kunnskap om kosthold og ernæring, slik at de kunne velge gode, sunne alternativer for å lykkes på kort og (livs-)lang sikt. Det kan jo bli krevende å velge det som passer – om det er få eller dårlige alternativer å velge mellom (!). Du kan lese mer i bloggen «Hva gjør de som lykkes med varig vektnedgang og kostholdsendring?».

Derfor har vi laget XLO Sunn og slank med tips og anbefalinger som du kan velge og tilpasse slik det passer for deg. Vi er overbevist om at det ikke er slik at «en størrelse passer for alle». Årsakene bak overvekt, uhelse og manglende overskudd er komplekse og individuelle. Og hva som funker og gir resultater er det bare en som kan finne ut av: DEG 😉.

Vi har full tillit til at du – og alle andre - er i stand til å velge det som fungerer – gitt tilgang til kunnskap og gode alternativer! For, som vi innledet med: Hvis ikke du er den i hele verden som vet best hva som passer for deg – hvem i alle dager skulle det være da?

Forresten er vi overbevist om at det å velge det som passer ikke bare er et godt prinsipp for å lykkes med en kostholdsendring – men også for å leve livet i tråd med egne behov, ønsker og drømmer. Og det unner vi deg – og alle andre!

Om du ønsker å komme raskt i gang, så kan du laste ned guiden vår her, helt gratis – om du ikke har gjort det allerede: Last ned gratis guide til en kostholdsendring som passer for deg (pdf)

De neste 89 dagene vil du få en rekke forslag og ideer å teste ut – for nettopp å finne ut hva som passer best for deg. Det gjør det enklere å bygge nye vaner som varer, tenker vi. I morgen får du vite at det å ta hensyn til deg selv er mer kraftfullt enn selv vi hadde forestilt oss...

Velg det som passer,
Beate & Monika

Følg oss i sosiale medier:

Meld meg av
Sent by MailerLite