Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro. 

Vrijdag 3 èn donderdag 9 februari de film: "Paradise suite".

Regisseur: Joost van Ginkel

Nederland stuurde 12 jaar op rij géén film in voor een Oscar-nominatie voor beste buitenlandse productie. Eindelijk dingen we weer mee, met de film ‘Paradise suite’. Daarmee wordt meteen duidelijk dat ‘Paradise suite’ van een zeldzame kwaliteit is, met internationale allure. Een absolute must-see dus. ‘Paradise suite’ is een actuele film die je de ogen opent voor de verhalen van mensen die we vreemdelingen noemen of gelukszoekers. De film won alvast 3 gouden Kalveren.|
Less is more
Meestal beschrijven we in onze recensies vrij uitgebreid het verhaal van de film. Dit is zo’n film waarbij je eigenlijk niet te veel over de verhaallijn(en) moet vertellen. Dat zou je beleving van de film bederven. Dat willen we natuurlijk niet.  

Amsterdam: grachtjes, bierfiets en rosse buurt?
Paradise suite’ is dé film die de wereld laat zien dat er een ander Nederland en een ander Amsterdam zijn dan wij graag aan toeristen laten zien. Voor toeristen zijn wij het land van de bloemen, de grachtjes met rondvaart en bierfiets en de in elke stadswandeling opgenomen rosse buurt. Dat geromantiseerde clichébeeld wordt in deze film bijgesteld. Ook al weet je hoe de wereld in elkaar zit, deze film kent toch confronterende situaties. 

Mozaïek 
Je voelt natuurlijk al wel aankomen dat in deze film de luchtigheid en humor niet overheersen. Daarvoor in de plaats tovert Van Ginkel ons een meeslepende mix van intrigerende verhalen met uiteenlopende nationaliteiten en ‘on-Nederlandse’ plaatjes. Dat doet hij via een zogeheten mozaïekvertelling. Soms doet zo’n mozaïekvertelling vervreemdend of onnatuurlijk aan. Daar is bij van Ginkel geen sprake van. We raken verweven in verschillende verhaallijnen, allemaal even boeiend. Alle niet-Nederlandse personages zijn ook acteurs uit de betreffende landen. Dat versterkt het documentaire karakter van het verhaal, je voelt: “zo gaat het er aan toe.” De film toont een breed palet aan sferen en tegenstellingen. Er zijn rauwe maar ook poëtische en intieme scènes. De slechterik heeft ook een lieve kant en de rechtvaardige overweegt misdadige wraak. Van Ginkel weet met zijn messcherpe scenario (Gouden Kalf) en strakke regie de individuele verhalen prachtig neer te zetten om ze vervolgens in de laatste akte van de film met elkaar in het Amsterdamse te verbinden. Het steekt mooi in elkaar. 

Omgekeerde inburgering?
Misschien is ‘Paradise suite’ wel een soort omgekeerde inburgering. De film leert òns dat er ook een Nederland is dat niet in de inburgeringsboekjes wordt beschreven. Het Nederland waar immigranten in rechteloosheid moeten zien te overleven. De gelukszoekers, waarnaar de titel min of meer verwijst, blijken in de praktijk weinig geluk te hebben en te vinden. Ze moeten het al van elkaars vriendschap of liefde hebben. De paar Nederlanders in de film blinken namelijk niet uit in medeleven.

On-Nederlands
Over deze film wordt gezegd dat hij ‘on-Nederlands’ is. In verschillende opzichten. ‘On-Nederlands’ is meestal positief bedoeld als het om films gaat. Er wordt dan eigenlijk gezegd dat de film van een internationaal niveau is. Dat wordt nog versterkt door de internationale financiering (Filmfondsen Nederland, Zweden en Bulgarije) en de internationale cast (Nederland, Zweden, Bulgarije, Servië en Burkina Faso). De absolute toppers zijn Issaka Sawadogo uit Burkino Faso (Gouden Kalf) en Anjela Nedyalkova uit Bulgarije. Zij laten je met hun acteren geen moment meer los en laten je verlangen naar een goede afloop. Je leest de machteloosheid in hun blikken, maar ook de vastberadenheid. Het zijn hun ogen die je je nog lang na de film voor de geest kunt halen. Mede door de cameravoering, die Nederland door nieuwe ogen laat zien, verleidt van Ginkel je als kijker tot grote emoties. Wanneer je dit, zoals hij, weet te combineren met tedere momenten en serene beelden, heb je een waardige Oscarinzending.

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Vermeld je dan of je naar de vrijdag- of donderdagvoorstelling wilt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl