A Bitcoin-bányászat egyre energiaintenzívebbé válik.
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

„Ha nem hisztek nekem, vagy nem értitek, nincs időm arra, hogy meggyőzzelek benneteket, bocs.” - Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotója, 2010. július 29.

A piac alakulása

BTC: €6,010.71 | +7.51% az előző héthez képest

ETH: €246.47 | +0.60% az előző héthez képest

BCH: €473.09 | +2.00% az előző héthez képest

LTC: €52.56 | +8.57% az előző héthez képest

A kriptopiac lassan kezd helyreállni. A Bitcoinon alapuló tőzsdén kereskedhető befektetési alapok (Exchange Traded Fund - ETF) elutasításáról szóló hírek hatására a teljes piaci kapitalizáció csökkent, de ahogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission - SEC) bejelentette korábbi döntésének felülvizsgálatát, a piac értéke 195,38 milliárd euróra erősödött, ami 7,94%-os növekedés a múlt heti adatokhoz képest. A Bitcoin árfolyama 7,51%-ot emelkedett, és jelenleg 6010,71 eurót ér az ETF-ek elutasítása és a Kínában bevezetett, a kripto-eseményekre vonatkozó tilalmak ellenére. Kínában – a polgárok kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi kockázatoktól való védelme érdekében – 124 offshore kripto-tőzsde IP címét is letiltják. Továbbra is a Bitcoin bizonyul a domináns kriptovalutának a maga 50% feletti piaci részesedésével, hiszen a medve piaci befektetők a többi altcoinnal szemben inkább a Bitcoint részesítik előnyben. Az Ether drámai esést volt kénytelen elszenvedni a hónap során, de most elkezdte az emelkedést, az aktuális árfolyama 249,47 euró.

Heti kvíz

Mi az a Proof of Work?

  1. Jóváhagyott tranzakciók
  2. Egy adat, amely azt bizonyítja, hogy egy blokk kibányászására és a benne foglalt tranzakciók hitelesítésére megfelelő mennyiségű energiát fordítottak.
  3. A coinok bányászására fordított energia mennyisége

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Kína betiltja Pekingben a kripto-eseményeket

A múlt héten a kínai kormány betiltotta Pekingben a kriptovilághoz kapcsolódó események megrendezését, az Alipay rendszeren keresztül bonyolított tőzsdén kívüli (Over The Counter - OTC) ügyleteket, és a kriptovilághoz kapcsolódó WeChat fiókok használatát. A WeChat egy több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkező közösségi média platform, amelynek a kripto-világhoz kötődő felhasználói fiókjainak többsége - a hatóságok szerint - megtévesztő coinok kereskedését ösztönözte, és ezzel nagy felhajtást rendezett a kripto-kereskedelem körül. 2017 szeptemberében Kínában már betiltották a fiat pénzek és kriptovaluták közötti kereskedelmi ügyleteket, valamint az elsődleges tokenkibocsátásokat (Initial Coin Offering - ICO) is. Ezek a tilalmak jelentősen lelassítják a kriptovaluták és a blokkláncok elfogadását Kínában, ami azért érdekes, mert az országban csak az idei évben már több mint 3 milliárd dollárt költöttek blokklánc alapú projektek finanszírozására.

Telegram

Szüksége van egyáltalán a Bitcoinnak az Exchange Traded Fund-ra?

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (Securities and Exchange Commission - SEC) meghiúsította kilenc, függőben lévő Bitcoinon alapuló tőzsdén kereskedhető befektetési alap (Exchange Traded Fund - ETF) létrehozását.  Az ETF-eket a kripto-közösség már régóta várja, mivel ezek lehetővé teszik a befektetők számára a Bitcoinnal való spekulációt, anélkül, hogy ténylegesen Bitcoinnal rendelkeznének. A SEC arra hivatkozva utasította el az alapokra vonatkozó kérelmeket, hogy a Bitcoin árfolyama igencsak ki van téve az ár manipulációból adódó veszélyeknek. Később azonban a SEC bejelentette, hogy felülvizsgálja a visszautasított ETF-ekre vonatkozó döntését. Néhány kriptovaluta-rajongó szintén ellenzi az ETF-ek létrehozását, mivel szerintük nem helyénvaló, hogy a privát kulcsok nem a Bitcoin-tulajdonosok, hanem az alapkezelő birtokában vannak. Ezek az alapok jelentős mennyiségű Bitcoin felett fognak rendelkezni, így nagy hatással lesznek a kriptovilágra, ami árfolyam-manipulációt eredményezhet.  

Reddit

A Bitcoin energiafogyasztása egyre emelkedik

A Bitcoin-bányászat egyre energiaintenzívebbé válik. Jelenleg a Bitcoin-bányászok által felhasznált áram a világ energiatermelésének 1%-át fogyasztja el. Kijelenthetjük, hogy ami a világ energiatermelésének 1%-át felhasználja, az bizonyosan a világgazdaság fontos részét képezi. A Bitcoin energiafogyasztását érintő aggodalmak nemcsak a környezetvédelemre, hanem a gazdaságra is vonatkoznak. Az energiamegtakarítás egyben költségmegtakarítást is jelent. A Bitcoin-bányászat mértéke egyre növekszik azokon a területeken, ahol nagy az olcsó megújuló energiaforrás-ellátottság,ez pedig arra fogja ösztönözni a cégeket, hogy növeljék a megújuló energiaforrások számát, amelyek lehetővé teszik a megnövekedett energiafogyasztást, de úgy, hogy közben a környezet nem károsodik.

Telegram

Észak-Koreában megrendezik az első kripto-konferenciát

Észak-Korea az ország első kriptovaluta- és blokklánc-konferencia megrendezését tervezi. A konferenciát természetesen a fővárosban, Phenjanban tartják október 1-én és 2-án, és a tervek szerint a világ minden tájáról részt vesznek rajta a kriptovilág szakértői. Észak-Korea a világ egyik legjobban elzárt országa, amely arról is híres, hogy a kormány mindent szigorúan az ellenőrzése alatt tart. Például a külföldi utazók tevékenységét is megfigyelik, ennek ellenére sok megszállott kriptovaluta-szószóló jelezte, hogy részt vesz az eseményen.

Bitcoin Mining

Kripto periódusos rendszer

Jelenleg több mint 1800 féle kriptovaluta létezik, így egyre nehezebb lépést tartani a folyamatosan fejlődő kriptopénzek világával. Azonban köszönhetően Jesal Gadhiának és az általa megalkotott „kripto periódus rendszernek”, a legfontosabb 118 kripto-fizetőeszközt színkódokkal ellátva és a használatuk szerint 9 kategóriába sorolva láthatjuk egy ábrán. A periódusos rendszer itt található. A honlap a CryptoCompare’s API (Application Programming Interface - alkalmazásprogramozási interfész) alkalmazásával a valós idejű árfolyamadatokat is bemutatja.  

A peer-to-peer Bitcoin kereskedelem bankfiókokat fagyaszthat be

Scott Snaith, a 50cycles tulajdonosa igazi pénzügyi rémálmot élt át, amikor a bankszámlája lefagyott néhány órával azután, hogy 2 Bitcoint eladott több mint 10 000 dollárért a Localbitcoins oldalon. A pénz a saját személyes bankszámlájára érkezett. Scott elmondta, hogy a jólismert, Bitcoin-kereskedelemmel foglalkozó oldalon történt adásvételt követően két privát, és egy üzleti bankszámlája fagyott le, és ugyan nem bonyolított semmilyen törvényellenes tranzakciót, a számlákat mégis zárolták, mivel a „Bitcoin” szó megjelent a tranzakciók közleményébensorán.

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

Neeeem, borravalót nem fizethetsz Bitcoinnal!

A hét kripto-kifejezése

A Bitcoinon alapuló tőzsdén kereskedhető befektetési alap (Bitcoin Exchange Traded Fund - Bitcoin ETF) Bitcoinnal rendelkező alap, amely olyan részvényeket ad ki, amelyek az alap birtokában lévő Bitcoin értékét mutatják. A Bitcoin ténylegesen egy alapkezelő birtokában van és a befektetők az alap részvényeiből részesednek. Az ETF-ekkel pont úgy kereskednek, mint a részvényekkel, a tőzsdei nyitvatartási időben. Az ETF úgy teszi lehetővé a Bitcoinnal kapcsolatos spekulációt, hogy a befektetőknek nem is kell Bitcoinnal rendelkezniük, így a kriptovaluta sokkal több befektető számára lehet elérhető. Nem kell ugyanis olyan bonyolult dolgokkal foglalkozniuk, mint például a privát kulcsok tárolása, hiszen az alapkezelő a befektető nevében rendelkezik a Bitcoinnal. Mindez azonban azzal jár, hogy a Bitcoin tulajdonosokat megillető jogok és kötelezettségek sem vonatkoznak a  befektetőkre. Például, a blokklánc esetleges kettéválásakor az ilyen befektetőknek nem lesznek új coinjaik a forkolt láncon.

A kvíz megfejtése

Mi az a Proof of Work?

A helyes válasz: "B"

A Proof of Work (PoW) olyan adat, amelynek létrejöttéhez rengeteg számítási kapacitásra van szükség. Azt bizonyítja, hogy egy új blokk hitelesítésére megfelelő mennyiségű energiát fordítottak, és ugyanazt a coint nem költötték el kétszer. Amikor a PoW létrejön, mások könnyen igazolhatják, hogy az összes tranzakció hitelesítése megfelelően megtörtént. A Proof of Work leginkább egy óriási sudoku megoldásához hasonlítható. Amikor a sudokut megfejtik, saját magát visszaállítja a kiinduló állapotba, és a megoldott sudoku gyorsan hitelesíthető. A Bitcoin esetében az óriás-sudoku tízpercenként állítja vissza magát alapállapotba. A Proof of Work olyan egyedi adat, amely kriptográfiai megoldással kapcsolja a blokkot az előző blokkhoz.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 812 22 50

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem