Zorgverzekering onbetaalbaar?

Beste lezer,

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur. Dat betekent dat veel mensen zullen overstappen naar een andere zorgverzekering. Eén ding staat vast: de premies zullen ook dit jaar weer stijgen. Hoe komt dit? Zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een goede zorgverzekering? Daarover gaat deze nieuwsbrief.

Er zijn rond de 40 zorgverzekeraars in ons land. Ze hebben allemaal hun eigen voorwaarden. Deze voorwaarden veranderen ook nog eens elk jaar. Het is voor een normaal mens niet meer bij te houden. Het gekke is dat er eigenlijk maar een handjevol zorgverzekeraars bestaan (1). De zorgverzekeraars hebben elk vele merken onder zich om bepaalde segmenten van de markt te bedienen. Achmea is bijvoorbeeld de grootste verzekeraar van Nederland met merken als FBTO, Interpolis en het Zilveren kruis. De op twee na grootste is CZ met merken als CZ, Nationale Nederlanden en Ohra. Ik ontdekte dat je beter weg kunt blijven bij deze verzekeraar…

Orthomoleculaire geneeskunde vaarwel?
Alle merken die onder CZ vallen vergoeden vanaf 1 januari 2019 niet langer de orthomoleculair geneeskundige consulten (2, 3). Wat hen betreft is het afgelopen met de kracht van natuurlijke voeding en supplementen. Schrijnend…

Blaaskanker
Enkele jaren geleden is er bij Tjeerd Visser een agressieve vorm van blaaskanker geconstateerd (4). Het enige dat reguliere artsen voor hem konden doen was het verwijderen van de blaas, maar daar ging Tjeerd niet mee akkoord. Hij besloot zich te informeren over voeding en gezondheid. Hij wendde zich tot de orthomoleculaire geneeskunde en zette de kracht van vitamines en immuunversterkers in. Hij is nu helemaal schoon. De weg die hij heeft afgelegd kostte maximaal € 5000,-. Een fractie van de weg die de reguliere behandeling had gekost. Toch weigeren zorgverzekeraars zijn kosten te vergoeden.

Aanvullend bijverzekeren?
Geen enkele zorgverzekering biedt in de basis alternatieve zorg. Dat zal je altijd aanvullend bij moeten verzekeren. Bijverzekeren voor alternatieve zorg loont nog wel de moeite, maar bijverzekeren voor tandheelkunde is absoluut een sigaar uit eigen doos als je het omrekent (5).

Oppotten
Hoewel de 5 grootste verzekeraars een overschot hebben van 2,4 miljard euro (6), teren ze de laatste jaren wel in. De grootste boosdoener is dat nieuwe effectieve behandelingen niet te betalen zijn. Pas is er een patent van een medicijn verlopen en opeens kon het medicijn 80% goedkoper (7), waardoor er jaarlijks 184 miljoen euro wordt bespaard. Farmaceuten zijn grotendeels verantwoordelijk voor het duurder worden van de zorg.

Symptoombestrijding
Ons zorgstelsel is zo in elkaar gezet dat het voornamelijk leunt op symptoombestrijding en zich niet richt op de onderliggende oorzaken (8). Hoewel dat een ideaal businessmodel is voor de farmaceutische industrie, wordt de zorg voor ons onbetaalbaar. Volgens vele experts doen medicijnen vaak weinig tot niets, behalve de zakken vullen van farmaceuten (9, 10, 11). De huidige zorg is goed in het aanpakken van acute problemen, maar met chronische ziekten weet het systeem zich geen raad. De alternatieve geneeskunde kan vaak wel verlichting bieden, maar wordt meestal niet vergoed. Bizar is dat alternatieve behandelingen vaak nauwelijks bijwerkingen kennen, terwijl reguliere medicijnen vaak nog meer medicatie vragen om bijwerkingen tegen te gaan.

Preventie
Bij het bestuderen van de pakketten bleek dat  preventie op een zeer laag pitje staat. Enkele verzekeraars zwemmen tegen de stroom in en zijn erg gul: men kan eenmalig € 25,- inschrijfgeld voor de sportschool declareren. Een lachertje. Zo krijgen we Nederland niet gezond. In het basispakket wordt vanaf volgend jaar wel leefstijlbegeleiding (GLI) vergoed (12), maar pas als er sprake is van ernstig overgewicht. Veel te laat, maar wel een stap in de goede richting.

Margarine
Mensen die willen afvallen kunnen vaak vanuit de aanvullende verzekering begeleiding krijgen, maar dan wel van een reguliere diëtist of BGN-gewichtsconsulent (13). Ik heb al meermaals mail gehad van studenten van dit soort opleidingen die zich beklagen over de inhoud van de lesstof. Studenten kunnen vragen alleen goed beantwoorden als zij in het examen verklaren roomboter de rug toe te keren en margarine te omarmen. Aan dit soort standpunten twijfelen moderne wetenschappers steeds vaker (14, 15). De opleidingen zijn daardoor zeer twijfelachtig.

Structureel probleem
De zorgkosten stijgen elk jaar weer. Patiënten en behandelaren doen niet moeilijk over hoge rekeningen wanneer zorgverzekeraars de torenhoge declaraties vergoeden. Vaak weet de patiënt niet eens wat er gedeclareerd wordt. Opmerkelijk is dat verpleegkundigen klagen dat ze worden onderbetaald (16), terwijl een chirurg kan rekenen op een jaarsalaris van meer dan een paar ton (17, 18). De grootste kostenpost zijn de medicinale middelen van Big Pharma die erop gericht zijn symptomen te behandelen en niet de oorzaak.

Eigen risico
Om mensen te ontmoedigen gebruik te maken van zorg, is er een eigen risico bedacht. In eerste instantie lijkt het erop dat er veel geld wordt bespaard op deze manier. De andere kant is dat veel mensen te lang doorlopen met klachten of een adequate behandeling afslaan, in een poging om niet met het eigen risico geconfronteerd te worden. Doorlopen met klachten kan de rekening op termijn vele malen meer op laten lopen, met meer kosten voor de gemeenschap als gevolg.

De overheid
De overheid zou moeten aansturen op preventie en gezond leven. Helaas gebeurt het tegenovergestelde: sportscholen, groenten en fruit worden vanaf volgend jaar duurder. In het onderwijs is geen ruimte voor lessen over voeding en gezondheid: een ideale cocktail om een land vol met gezondheidsanalfabeten te creëren. Zelfs artsen tasten meestal in het duister als het om voedingsadvies gaat: zij krijgen gedurende hun opleiding slechts enkele uren les over voeding en gezondheid. Nederland komt dan ook niet voor in de top 10 van meest gezonde landen ter wereld (19). Artsen zouden beloond moeten worden aan de hand van de hoeveelheid patiënten die ze van de medicijnen afkrijgen, in plaats van eraan.

Belonen of straffen?
In het huidige zorgsysteem worden mensen die gezond leven niet beloond, zij moeten namelijk meebetalen aan zorg die wordt geleverd aan mensen die ongezond leven. Mensen die roken, drinken, niet sporten, vaste klant zijn bij de snackbar en in de supermarkt kiezen voor bewerkte voeding en snoep. Dat terwijl bekend is dat slechte voeding het risico op ziektes zoals kanker sterk kan verhogen (20). Eigenlijk zouden mensen die gezond leven een beloning moeten krijgen door middel van een gezondheidskorting op de maandelijkse premie. Mensen die kunnen aantonen dat ze lid zijn van een sportvereniging kunnen dan een korting krijgen. Of nog beter: de sportschool wordt voor hen gesubsidieerd of betaald. Hoe gezonder mensen leven, hoe meer korting op de premie. Wanneer iemand niet rookt, veel groente eet of elke dag wandelt, wordt er meer korting verstrekt.

Stijgingen houden niet op
De zorgpremie stijgt elk jaar (21). Het is een poging om een ziek systeem te reanimeren. Op de lange termijn zullen er enkele fundamentele veranderingen moeten plaatsvinden om de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit te kunnen garanderen. De overheid en zorgverzekeraars zouden hier een leidende rol in moeten spelen in plaats van toekijken hoe ‘de marktwerking’ onze zorg onbetaalbaar maakt…

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. We hebben weer wat nieuwe artikelen aan onze webwinkel toegevoegd! Eindelijk hebben we weer een keramische broodbakmachine in het assortiment. Ook hebben we nu een volledig RVS droogoven. Een tijdje terug hebben we een retro RVS waterkoker in de shop opgenomen, waar we alleen maar positieve reviews op krijgen.

Gezond kerstcadeau: Jouwbox - Ralph Moorman Favourites

We hebben nu de JouwBox Editie 1 & 2 gebundeld en nog aantrekkelijker gemaakt. Deze bundel heeft een totale waarde van € 265,- en is alleen bij ons te bestellen voor slechts € 69,95. Omdat het om twee losse boxen vol gezondheidsproducten gaat, kun je jezelf trakteren en tegelijk een gezond kerstcadeau voor iemand anders in huis halen. Klik hier om de box aan te schaffen (beperkte voorraad, op = op).

10% korting op deze blenders:

We hebben sinds kort ook de Wartmann hoge snelheidsblenders in onze webwinkel. Helemaal BPA-vrij en beschikbaar in 5 prachtige kleuren. Optioneel is ook een vacumeer-systeem zodat je smoothie niet oxideert en veel langer goed blijft. Met de code smoothie10 krijg je deze week 10% korting op deze blenders in onze webshop.

Lezing Mike Donkers
Op vrijdagavond 14 december zal Mike Donkers weer bij ons in Soest een lezing komen geven. Dit is inmiddels een jaarlijkse traditie. Het onderwerp van deze keer is 'De kracht van zuiver water op onze gezondheid'. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Open huis OPFG 10 december

Het OPFG (Opleidingsinstituut voor Preventieve en Functionele Geneeskunde) houdt op maandagavond 10 december open huis. Het OPFG is opgericht door Yvonne van Stigt en is gespecialiseerd in opleidingen waarin de gezonde leefstijl centraal staat. Zelf verzorg ik er ook gastlessen. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
10 voordelen van Golden Milk en hoe je het maakt
Alles wat je moet weten over creatine
Veel bier bevat bestrijdingsmiddel glyfosaat (uitslag labonderzoek)
Is bier gezond of ongezond?
Microplastic in ons voedsel
5 bewezen gunstige gezondheidseffecten van inositol

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
Ralph Moorman gezondheidsbox (75% korting)
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische magnesium

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Anna Kruyswijk over matig alcoholgebruik: goed of toch niet zo?
Hayo Bol vertelt wat lectines (in voeding) zijn. Die zou je wat meer moeten vermijden.
Juglen Zwaan geeft info over mondkapjes die beschermen tegen luchtvervuiling
Klassiek homeopaat Martin Frijters legt uit hoe homeopathie werkt
Yvonne van Stigt deelt haar visie op anti-aging / life extension maatregelen
Franca van Dalen (gezondheidsnet) presenteert het gezondheidsnieuws

Nu uit voorraad leverbaar:

De receptenwijzer door Juglen Zwaan

Het derde boek van Juglen Zwaan bestaande uit een combiset van twee boeken: De receptenwijzer op groot A4 formaat en De maaltijdwijzer. Alle recepten zijn vrij van koemelk, gluten, E-nummers en geraffineerde suiker.

Het boek telt ruim 340 pagina’s en er staan meer dan 120 recepten in voor variatie in: ontbijt, lunch, diner, toetjes, tussendoortjes, salades, sauzen, groentespreads, broodbeleg, sappen, ijsjes, dranken, smoothies en dressings.

Klik hier voor een digitaal inkijk-exemplaar.

Dit boek bevat:

  • Meer dan 120 kant-en-klare (glutenvrije) recepten om meer variatie in je voedingspatroon aan te brengen, ingedeeld in ontbijt, lunch, diner, dessert, tussendoortjes, soepen, salades, smoothies, juices, groentespreads, sauzen, dranken en ijs;
  • Betaalbare recepten die in minder dan 20 minuten zijn te maken;
  • Honderden tips voor gezondere keuzen;
  • Uitgeschreven weekmenu’s voor mensen die een specifiek dieet volgen zoals glutenvrij, low-carb, veganistisch, en mediterraan;
  • Recepten voor kruidenmixen om E-nummervrij te kunnen koken;
  • Een uitgewerkte lijst met tips voor vervanging van ongezonde voeding door gezonde voeding;
  • Recepten voor dressings die je gezondheid verder helpen in plaats van tegenwerken;
  • Een uiteenzetting over welke voedingsmiddelen er in de basis thuishoren in de gezonde keuken;
  • Uitleg over welke materialen een plek verdienen in de gezonde keuken, inclusief aankooptips;
  • Een bonus met fermentatierecepten en een handleiding kiemen kweken.

De maaltijdwijzer
Bij dit boek hoort een aparte bijlage De maaltijdwijzer. Dit is een los boek waarmee een eigen, gezond en gebalanceerd menu op maat is samen te stellen. Met De maaltijdwijzer kies je eenvoudig op basis van koolhydraten, eiwitten en groenten je maaltijd. Hierdoor zijn er duizenden variaties te maken. Nog niet eerder is er een boek verschenen waarmee zoveel maaltijden samengesteld kunnen worden.

Met de code receptenwijzer123 berekenen we geen verzendkosten! Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Spreuk van de week
Richt je aandacht niet alleen op wat je wil hebben. Wees zeker ook dankbaar voor wat er is.

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden