Filmhuis Cinecentrum31: aanvang 20.00 uur, café open om 19.30 uur. Ticket: 6 euro, met strippenkaart 5 euro.

Vrijdag 7 en donderdag 13 december

​Regie: Paolo Virzi

​​Ella en John hebben een prachtig leven geleid. Een liefdevol huwelijk, mooi gezin, een afgeronde carrière, inspirerende hobby. Ze hebben altijd eigen keuzes gemaakt waardoor hun leven ook als hun leven voelde. En dan verandert dat allemaal. Ella wordt ongeneeslijk ziek en John krijgt Alzheimer. Behalve dat ze zichzelf en elkaar dreigen te verliezen, verliezen ze ook de regie. Artsen en kinderen bepalen ineens hoe de dingen gaan. Ella, die altijd de regie voor het gezin voerde, besluit die regie terug te pakken. Daarvoor moeten ze er op uit. Weg van de betutteling van goed bedoelende artsen en kinderen. Nog één keer samen op avontuur.

Cast: o.a. Hellen Mirren en Donald Sutherland 

Camper als symbool van vrijheid
In hun volle leven betekende ‘er op uit’ een vakantie met hun camper, die ze ooit The Leisure Seeker noemde (Vrije Tijds Zoeker). Ella besluit samen met John nog één keer zo’n nostalgische vakantie met hun oude camper te maken, op zoek naar vrije tijd. Vrij van betutteling. Een liefdevolle vakantiebestemming heeft ze ook al bedacht: een bezoek aan het Hemingway huis. ‘Haar’ John, ooit literatuurprofessor, is een enthousiaste Hemingway fan, maar nog nooit in diens geboortehuis geweest. Ze slaan ‘op de vlucht’, samen op zoek naar de rest van hun vrije leven.

Magistraal
Dat is in het kort het verhaal van de film. Maar hoe wordt dat verhaal verteld? In één woord: magistraal. Een verhaal als dit kan al snel een loodzware film worden. Tenzij je ervoor kiest om het lichtvoetig te vertellen of met humor. Dan dreigt weer het gevaar dat het ongeloofwaardig wordt of kluchtig. Regisseur Virzi en de topacteurs Sutherland en Mirren weten alle valkuilen te omzeilen en leveren een prachtig warm en evenwichtig verhaal af.  

Alles is liefde, liefde is alles
De sleutel voor dat evenwicht zit in de invoelbaar neergezette liefde tussen Ella en John. Er zitten dan ook veel ontroerende scènes in de film. Intieme, tedere scènes, scènes waarin beiden worstelen met hun ziekte en hoe daar mee om te gaan. Er zijn ook kluchtige situaties, veroorzaakt door John’s Alzheimer. Zoals zijn meeroepen van anti-moslim leuzen met Trumpaanhangers tijdens een verkiezingsbijeenkomst die ze onderweg tegenkomen. Terwijl John altijd een tolerante democraat is geweest. Maar zelfs de hilarische momenten blijven geloofwaardig en respectvol. Ze zijn vooral een illustratie van de pijnlijkheid van de aftakeling van de hersens van een intelligente man. En: wat dat doet met een partner. Dan klopt het weer met elkaar.

Samen op weg
Het wordt een bijzondere reis, met veel plezier, opgehaalde herinneringen en ongemakken van hun ziektes. Wat overheerst is hun blijheid van het samen op weg zijn. Hoe dichter ze bij het Hemingway huis komen hoe meer de ongemakken gaan overheersen. Je vraagt je af hoe dat verder moet, net zoals Ella zich dat heeft afgevraagd. Zoals altijd, heeft Ella ook voor deze situatie een hen passende oplossing bedacht.   

  Je kunt reserveren door ons te mailen.

Geef je dan aan of je naar de vrijdagfilm of de donderdagfilm komt?

Filmhuis Cinecentrum31

Bezoekadres: Bickerstraat 31, 1701 ED Heerhugowaard

Mail-adres: cinecentrum31@ziggo.nl; Website: www.cinecentrum31.nl