view_in_browser
Nyhetsbrev juli 2020

Riktlinjer för idrottsveksamhet med anledning av Covid-19 och konsekvenser för SR verksamhet

Den 14 juni trädde Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd till idrotten i kraft. Tävling för seniorer är nu åter tillåten, men med fortsatt förbud mot offentliga tillställningar för fler än 50 deltagare

Läs mera 

Konsekvenser för SR verksamhet och bedömningar inför framtiden  

Ordföranden har ordet

”Den blomstertid nu kommer”, skriven 1695 av Israel Kolmodin är ju en välkänd psalm i skolavslutningstider. En psalm som talar om den härliga sommaren som ligger framför oss. Påverkan och konsekvenser från Covid-19 är inte över men vi ser att läget sakta håller på att normaliseras och förhoppningsvis innebär blomstertiden även en verksamhet som på sikt blir som den borde vara och kanske till och med bättre. Vi måste dock skynda långsamt och ha respekt för riktlinjer för att minimera konsekvenserna av smittan.

Påverkan på klubbarnas verksamhet och ekonomi har varit betydande och mycket påfrestande. Läger och tävlingar har fått ställas in, restriktioner avseende resor har omöjliggjort gemensamma aktiviteter och i många stycken har vi fått tänka om och tänka nytt.

Jag vill från styrelsens rikta ett stort och innerligt tack till alla de klubbar som har upprätthållit verksamhet inom ramen för riktlinjerna. Exempel på detta är satsningar och investeringar för framtiden, samordnat läger och tävlingar inom distrikten, planering för roddskolor, jobb med media för att skapa lyskraft för rodden och flera andra aktiviteter. Ett känt ordspråk säger ”Nöden är uppfinningarnas moder ” och många klubbar har anammat denna devis. Sannolikt skapas utveckling efter denna dystra inledning på 2020.

Vi tillönskar er alla en skön sommar med avkoppling, sol, bad och roddverksamhet enligt plan. / Mats Almlöw, ordförande

Grattis MRK till miljonregnet

Mölndals RK får stöd med drygt 4,4 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för att utveckla roddanläggningen.

Läs mera

Grattis Hjelmsjö Arena

 Stiftelsen Gripen är en av nordvästskånes största allmännyttiga stiftelse. Stiftelsens förmögenhet kommer regionens invånare till godo i form av anslag som på olika sätt bidrar till utvecklingen av del av Skåne. Stiftelsen har beviljat Hjälmsjö Arena 200 000 kr till nya bryggor. 


Siljansrodden är inställd

I Leksand har tävling i kyrkbåtsrodd arrangerats sedan 1936. I år på grund av pandemin tvingas man ställa in Siljansroddens alla 6 deltävlingar. Tävlingarna skulle börjat på midsommardagen och skulle ha avslutats i Leksand.

Foto: Brudpiga RK

Läs mer

Men...detta är kyrkbåtsrodd

Här är filmen som förklarar allt om kyrkbåtsrodd! Se den och hör intervju med Mats Niss, ordförande i Brudpiga.

Se Erika Kits Göleviks film

Idrott för äldre

SR har som ett av 46 Specialidrottsförbund (SF) valt att deltaga i RF:s pilotprojekt ”Idrott för äldre”.

Med start 2020, får idrottsrörelsen 20 MSEK per år i 2 år av regeringen för att skapa förutsättningar för äldre (+65) att idrotta och bryta ensamheten hos målgruppen.

Riksidrottsstyrelsen (RS) har beslutat att satsningen ska ske inom fyra olika områden:

1. Ge äldre förutsättningar att idrotta i en förening

2. Genomföra insatser i kommuner i samverkan med seniororganisationer

3. Kartlägga och utvärdera verksamhet, och

4. Genomföra folkbildningsinsatser

Satsningen ska ses som en pilotverksamhet för ett kraftfullt avstamp inför kommande år. Bärande i satsningen är att få en bättre kunskap om målgruppen samt den verksamhet som idag genomförs i föreningen.

SR ska under hösten redovisa en kartläggning och en analys av denna verksamhet till RF. Samtliga klubbar har fått en enkät sänt av oss under juni som vi ber er att svara på.

Det kommer under hösten både finnas möjlighet för SR och för er klubbar att söka medlel för detta. Ansökningstiden är i höst för verksamhet under 2021. Mer info kommer!

Roddskolor i sommar

21 föreningar planerar roddskolor för barn och ungdomar upp till 25 år och 15 föreningar planerar genomförande för vuxna. Roddskolorna genomförs från Kälarne i norr till Malmö i söder, 

Läs var du kan hitta din närmaste roddskola

Jönköpings kommun uppmärksammade Filip Nilsson och Eskil Borgh

I samband med nationaldagen uppvaktades de två av Jönköpings kommun som delade ut diplom "för extraordinär idrottsinsats" för deras guld i 2x på Universitets EM i Jönköping 2019. Stort grattis!

Henåns RK

Henåns roddklubb är en av våra tiohuggarklubbar på västkusten. Det är mäktigt att se en besättning ro båttypen tiohuggare, en 2 tons båt som har sin bakgrund från marinen. En båt och som kräver styrka och seghet av sin besättning . 

Följ klubben gärna på deras Facebook.
Foto: Niklas Kanerot

Läs mer

Anrik Stockholmsklubb

Det är med stor glädje vi ser en klubb som  Lidingö RF vara tillbaka på vattnet med stor aktivitet.
Bilden visar besättningen i en inrggare på deras roddvatten i Kyrkviken en magisk sommarkväll

Läs mer

The long and the short of it

Spännande historia kring roddsporten med många fina bilder, njut av god läsning och vackra bilder i hängmattan i sommar via länk nedan. 

Källa: Tim Koch

Läs mer

Lika villkor

Genom Arvsfonden kan idrottsföreningar och andra organisationer söka pengar för projekt som bidrar till att öka tillgängligheten för äldre med funktionsnedsättning.

Läs mer

Ny guldsponsor

Vi hälsar X-rundan, den digitala tipspromenaden, välkommen som guldsponsor.

Läs mera om hur kluben kan skafa inkomster genom x-rundan

Svenska roddbesättningen

Nu kan du som företag, förening eller privatperson bli medlem i den svenska roddbesättningen! Guld, silver eller brons- DITT medlemskap stödjer Sveriges roddare. Vill du bidra till utvecklingen av svensk rodd?

Läs mera

Svenska Roddförbundet

Idrottens Hus, Box 11016, Stockholm
Sweden

Tel: 08-6996435, 08-6996439,
E-post: info@rodd.rf.se
Bg: 301-1939

Ansvarig utgivare för nyhetsbrevet är Generalsekreteraren

facebook

Du får det här nyhetsbrevet om du är registrerad i Idrottonline, har anmält prenumeration eller på annat sätt är del av Svenska Roddförbundets verksamhet.

Avsluta prenumerationen