Klik hier voor de online versie van deze nieuwsbrief
Chocolade ongezond?

Beste lezer,

Er zijn maar weinig mensen die de smaak van chocolade niet kunnen waarderen. Velen die niet met gezondheid bezig zijn, kiezen vaak op basis van de smaak voor melkchocolade. Mensen die zich op het pad van gezondheid bevinden, kiezen juist voor pure chocolade. De diehards kiezen daarbij voor de zo puur mogelijke variant. Maar de echte fanatiekelingen maken de chocoladereep helemaal zelf, omdat dat het gezondst is natuurlijk. Dat laatste blijkt niet in alle gevallen waar! In deze nieuwsbrief leg ik je uit waarom een zelfgemaakte chocoladereep soms weinig bijdraagt aan je gezondheid.

Melkchocolade bevat bijzonder veel suiker en is daarmee allesbehalve gezond. Een standaard reep pure chocolade bevat ook nog altijd erg veel suiker. Zo veel suiker zelfs, dat het verschil met een reep melkchocolade erg klein is:

Voedingwaarde Côte d'Or

per 100 Gram

Melk

Puur

Energie

2202 kJ (527 kcal)

2205 kJ (530 kcal)

Vet

29 g

29.5 g

Waarvan verzadigd

18 g

18.5 g

Koolhydraten

56 g

56 g

Waarvan suikers

55 g

53.5 g

Eiwitten

7.9 g

5.1 g

Zout

0.33 g

0.01 g

Voedingsvezel

3.3 g

7.5 g

Het aandeel suiker wordt pas minder bij een reep extra pure chocolade, oftewel een reep met meer dan 70% cacao. Maar cacao wordt soms bewerkt, waardoor de smaak en gezondheidseigenschappen veranderen…

Dutching van cacao
Jarenlang heb ik verteld dat de chocolade uit de supermarkt wordt bewerkt en dat deze daardoor minder gezond is. Dat zit zo: cacao mengt slecht met water en smaakt bitter. De Nederlander Coenraad van Houten heeft daarom begin 19e eeuw een chemisch proces uitgevonden dat vandaag de dag Dutching wordt genoemd, omdat het procedé in Nederland is uitgevonden (1). We spreken ook wel van alkaliseren. Het wil zeggen dat cacaobonen worden behandeld met alkali (basische stoffen zoals kaliumcarbonaat of ammoniumwaterstofcarbonaat) (2). Door deze behandeling wordt de zuurgraad van de cacao verhoogd, scheiden de cacao en cacaoboter makkelijker, wordt de oplosbaarheid verhoogd, de kleur donkerder en de smaak zachter (3). Ondertussen verdwijnen tot wel 90% van de polyfenolen en wordt de antioxidantkracht sterk verminderd (4). De vraag die tot nu toe bleef staan was welke chocoladerepen in de winkel nu wel of niet zijn gealkaliseerd. Ik heb besloten om alle fabrikanten te benaderen om dit uit te zoeken!

Intensief onderzoek
Het was een flink onderzoek dat veel mailtjes en telefoontjes heeft gekost. Sommige merken reageerden binnen een half uur, maar andere lieten na maanden nog niks van zich horen. Meestal als ik ze telefonisch confronteerde met mijn vraag kwamen er wel antwoorden.

Uitslag overwegend positief
De uitkomst van mijn onderzoek is zeer positief! De meeste pure chocoladerepen in de supermarkt zijn niet gealkaliseerd. Althans tot 85% dan, want vanaf 85% wordt de smaak te bitter en zeggen de fabrikanten toch een klein beetje gealkaliseerde cacao te gebruiken. Tony Chocolonely gaf we toe dat al hun chocoladerepen zijn gealkaliseerd, behalve de nieuwe 70% puur. Maar wat ik ontdekte is dat alle cacaopoeder (dus van de merken Blooker, Droste en ook de biologische Joannusmolen) wel zijn gealkaliseerd.

Bevestigd niet gealkaliseerde repen zijn:
Milka, Vivani, Delicata, Côte d'Or, Lindt (behalve Excellence 90% en 99% een beetje), Hands Off, Swiss, Nestlé, Moser Roth (behalve 85% een klein beetje), Verkade, Johnny Doodle, Lovechock, Stella, Seed & Bean en Pacari.

Bevestigd wel gealkaliseerd zijn:
Tony Chocolonely (behalve de nieuwe 70%) en de cacaopoeder van Joannusmolen, Dorste en Blooker.

Goed nieuws dus dat ook grote merken zoals Côte d’Or, Verkade en Milka niet met gealkaliseerde chocolade werken. Mijn persoonlijke favoriet is de 92% pure reep van het biologische merk Vivani.

Waarom wordt cacao gealkaliseerd?
Als reden voor het alkaliseren gaven de cacaopoederfabrikanten op dat hun cacao hier niet alleen milder door smaakt, maar vooral goed oplosbaar wordt in vloeistoffen zoals water en melk. Hierdoor kun je de cacaopoeder breed inzetten voor tal van doeleinden.

Waarom worden chocoladerepen niet gealkaliseerd?
De chocoladefabrikanten gaven aan dat ze liever geen gealkaliseerde chocolade gebruiken voor hun repen, omdat de kenmerkende smaak van chocolade hierdoor afneemt. Als dat klopt is dit natuurlijk goed nieuws!

Slotwoord
Maargoed, nu de vraag hoe je zelf een zo gezond mogelijke chocoladereep kunt produceren. Als je nu zelf een chocoladereep maakt met bijvoorbeeld cacao en kokosolie, dan heb je dus feitelijk een reep gemaakt waarvan de gezondheidswaarde is verminderd doordat de cacao is behandeld. Als je een gezonde reep chocolade wilt maken, dan kun je dus beter kiezen voor cacao in de rauwe vorm. Bij deze cacao zijn nog alle plantenstoffen intact en hebben daardoor nog de maximale antioxidantwerking!

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan

Ionosator tegen bacteriën en virussen in de lucht:

In een recente aflevering van Café Weltschmerz was ionisatie-deskundige Ton Rademaker te gast. Hij sprak daar over twee studies waaruit blijkt dat het ioniseren zowel bacteriën als virussen in de lucht kan doden. Eén van deze studies stond sinds 2010 op de website van het RIVM, maar is begin dit jaar plots verwijderd. Een andere studie die is gepubliceerd in Nature wordt volgens Ton op dit moment ook genegeerd. Hij vindt dat de autoriteiten  hier meer mee moeten doen. Wij hebben deze informatie geverifieerd en het rapport van het RIVM boven water gekregen. Het RIVM meldde dat ionisatoren inderdaad bacteriën en virussen uit de lucht kunnen verwijderen, maar dat het niet duidelijk is of het komt door ionisatie of door een klein beetje ozon dat deze apparaten produceren. Verder melden diverse onderzoeken dat elektrostatische luchtreinigers de lucht in huis effectief weten te zuiveren van fijnstof, huismijt en roetdeeltjes (9, 10, 11). Dit type luchtreiniger gebruikt slechts enkele watts aan stroom, heeft geen filter dat vervangen hoeft te worden en maakt geen geluid. In de aflevering van Café Weltschmerz toonde Ton Rademaker, als voorbeeld van een effectief apparaat, een Progenion  elektrostatische luchtreiniger. We hebben een tijdje terug contact opgenomen met deze fabrikant en gevraagd of wij dit apparaat ook mogen aanbieden. Dit was toen niet mogelijk omdat deze uitverkocht zijn. Inmiddels hebben ze een nieuwe levering binnengekregen van de fabriek en hebben we er toch een beperkt aantal voor onze volgers in kunnen kopen, waardoor dit apparaat beschikbaar is in onze webshop.

Laatste artikelen aHealthylife
Spaanse onderzoekers: Vitamine D effectief tegen corona
Wat is de houdbaarheid van water? Kan water bederven?
Hoeveel calorieën verbrand je als je 10.000 stappen loopt?
Kun je afkoelen door hete thee of een warme douche?
Aluminium in onze voeding een ziekmaker?
Waarom opruimen goed is voor je gezondheid (+ 7 tips)
De beste voeding en supplementen voor een gezonde huid
Wat kersen voor je gezondheid kunnen betekenen

Toppers in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
De testofactor
Zerowater waterfilter
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke zonnebrandcrème

Supplementen top 5
Natuurlijke multivitamine
Vitamine B12
Algenolie omega 3
Glutathion
Chlorella

Interviews gezondheidsnieuwsradio
Greetje van den Eede: toxines in cosmetica en schoonmaakproducten
Orthomoleculair therapeut Els Cornelis legt uit hoe zij epigenetica inzet

Hayo Bol legt uit hoe je de gezondheid in je mond kunt verbeteren

Juglen Zwaan vertelt over de waarde van geitenmelk voor je gezondheid

Holistisch tandarts Fred Neelissen geeft zijn visie op implantaten

Gezondheidsnieuws door Franca van Dalen van Gezondheidsnet.nl

Nieuw boek over appelazijn in de webshop:

Er zijn honderden manieren waarop appelazijn ingezet kan worden. Als je hier meer over wilt weten, dan kan ik je het boek Appelazijn  Encyclopedie aanraden. Dit boek bevat de geschiedenis van appelazijn, omschrijft hoe je de beste in huis kunt halen, hoe je het zelf kunt maken en geeft vele oplossingen voor klachten die met appelazijn verlicht kunnen worden. Dit boek is in 2017 in het Engels verschenen en is in Amerika een grote hit. De reviews op Amazon zijn zeer lovend (49). Omdat veel mensen een boek liever in het Nederlands lezen, heeft mijn uitgever het boek nu uitgebracht in het Nederlands. Van de wet mogen we geen korting geven op boeken, maar we mogen wel korting geven op de verzendkosten. Daarom is het boek de komende week zonder verzendkosten bij ons te bestellen in de webshop.

Spreuk van de week
Iedereen wist dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist.

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Biologische olijfolie

Meer info

Zerowater waterfilter

Meer info

Gezond van Kop tot Teen

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
Volg ons op sociale media: