BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Traktatie

Wie jarig is, trakteert. En omdat ik op de zojuist voorbije dag 41 jaar ben geworden, doe ik dat ook graag. En wel met het tonen van een tekeningetje van Marten Toonder, gevonden in het Toonderarchief. Een tekeningetje dat hij maakte voor een andere verjaardag, namelijk van zijn vrouw.

Op 14 september 1989 was de 77ste verjaardag van Phiny Dick: de vrouw en muze van Marten Toonder. Ze kreeg een bos bloemen van Marten, met daaraan een envelop met een kaartje erin. Op dit kaartje had hij het volgende tekeningetje gemaakt:

En aan de binnenkant van het kaartje schreef hij:

Wat een traktatie is mijn leven omdat ik jou daarin heb.

‘Remember – remember this day in september’ – het klinkt als een liedje. Even googelend vind ik meerdere liedjes waarin september en remember op elkaar rijmen. Bijvoorbeeld ‘Try to Remember’ uit de musical The Fantasticks en ‘September’ van Earth, Wind & Fire.

Het mannetje lijkt een Aziatisch uiterlijk te hebben. De Toonders, en zeker Phiny, hadden grote interesse in de Oosterse cultuur en religie.

14 september was een belangrijke datum voor de Toonders. Het was niet alleen de geboortedatum van Phiny. Het was ook de dag waarop ze in 1965 vanuit Blaricum naar Ierland verhuisden, en de dag waarop Toonder in 1977 feestelijk gehuldigd werd vanwege het verschijnen van de 10.000ste Bommelstrip in de kranten van die dag. En op 14 september 1991 zou zoon Eiso Toonder zijn tweede vrouw Irène trouwen, maar dat konden ze in 1989 nog niet weten.

Wat ze ook nog niet konden weten, is dat het haar laatste verjaardag zou zijn. Zij stierf op 7 augustus van het jaar erop.

Maar het kaartje had zij bewaard, in de enveloppe waarop Marten in een sierlijk handschrift ‘Mrs P. Toonder’ had geschreven:

En dat is bewaard gebleven in een plakboek met foto’s, knipsels en andere documenten rondom het leven en werk van Phiny.

Als een mooi getuigenis van een bijzonder huwelijk.

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar .
Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt ingeschreven.

Reacties vind ik altijd leuk! Dat kan simpelweg door deze e-mail te beantwoorden.

Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link.

Eerdere afleveringen gemist? Je kunt ze hier nalezen.

Afmelden kan hier.
MailerLite