Nyhetsbrev 43. November 2020
Nyhetsplanket i Fyrbodal

Som medlem i Centerpartiet, CK, CS eller CUF får du detta nyhetsbrev från Centerpartiet i Fyrbodal

Tack för förtroendet att leda Centerpartiet Fyrbodal ett år till!

Äntligen stämma - lördagen den 10 oktober höll vi digital distriktsstämma och det gick riktigt bra. 

Jag fick äran och glädjen att inleda stämman med att dela ut guldnålen, vår högsta utmärkelse, till Rune Forsdahl från Ed. Eftersom det var digitalt fick jag överlämna guldnålen till Rune hemma i Näsbön. Tack för det Rune, det blev ett mycket trevligt möte. Fyrklöverpriset 2020 gick till fyra som gjort stora insatser för partiet och fortfarande gör så - Peter Ljungdahl, Mellerud och Carina Håkansson, Brålanda för stora insatser i kyrkan, Kristina Jonäng, Ljungskile, för hennes viktiga insatser i regionen och Fredrik Christensson, Lysekil, för hans idoga och framgångsrika arbete i riksdagen.

Omvärlden är dramatisk - valet är över i USA när du läser detta, men i detta nu 4 november är det fortfarande en öppen fråga. Sällan har det känts så avgörande för hela världen vem som kommer att styra USA. Därtill illdåd, en del av dem terrordåd, svärtar nyhetssändningarna och pandemin härjar. I vårt Europa hotas kvinnors rättigheter och demokrati och asylrätt åsidosätts. En orolig värld som polariseras och i flera länder går det åt fel håll när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati.

Vänder vi blicken till Sverige, så hotar (V) med regeringskris. Vänsterpartiet menar att arbetarnas väl och ve hotas av en försämrad anställningstrygghet. Sällan har jag hört så mycket väsen för lite ull och media berättar mycket lite om vad det egentligen handlar om. Särskild grund byts ut till särskilda skäl om man ska kunna sägas upp och fortfarande ska det vara tydliga skäl - en katastrof?? Turordningsreglerna innebär ett fåtal undantag i det lilla företaget och max 15 % av de anställda i de större företagen - är det en katastrof undrar jag när vi redan har en arbetsmarknad där turordningsreglerna redan förhandlats bort i många avtal. Det talas inte heller om de som inte kommer in på arbetsmarknaden, inte vill Sjöstedt heller tala om utökade möjligheter att ställa om och utbilda sig. Jag kan inte hjälpa att det känns som (V) behövde hitta något att hota med och då fick det bli LAS. De verkar tycka att man hellre ska få slita vidare på ett jobb som är mer än jag riktigt orkar med än att få nystart i ett jobb jag kan klara bra! För mig låter det inte som det alternativ den anställde skulle föredra om hen själv fick välja!? Jag är övertygad att centerpolitik är det som idag gynnar arbetsmarknaden.

Nu börjar valet 2022 kännas nära och vi tänker nytt och digitalt när det gäller att kampanja, lyssna på väljarna och sprida våra budskap. Både spännande och lite nervöst. Vår valstrategigrupp sätter igång jobbet nu och tiden kommer garanterat att flyga fram till skarpt läge. Vi är inne i en tid av politisk utveckling med partistämman nästa höst som höjdpunkt - spännande samtal väntar!

Håll distans i coronatider, men tanken är fri och vi siktar FRAMÅT !

Anne Sörqvist 
Distriktsordförande

Utmärkelser

GULDNÅLEN

Guldnålen är Centerpartiets förtjänstmärke som delas ut till personer som genom sitt arbete inom organisationen på ett särskilt sätt gagnat partiet och dess syftesmål.

I år vill Centerpartiet Fyrbodal på detta vis uppmärksamma en medlem som verkligen personifierar lång och trogen tjänst.

I år går utmärkelsen till Rune Forsdahl. Ett namn som förknippas med många saker: Rekordnoteringen för Centerpartiet vid valet 2002: 41,3% - det högsta sedan Torbjörn Fälldins tid. Nästan 20 års tid som ordförande för Dals-Eds Centerkrets (från 1997 till skiftet 2006/2007). Posten som kommunstyrelsens ordförande. Men kanske främst förknippas namnet Rune Forsdahl med den respekt som vunnits genom en samarbetsvilja, en strävan mot dialog och samverkan. Och den mjuka framtoning i den lokala och regionala politiken som lett till stora framgångar.

FYRBODALKLÖVERN

Fyrbodalklövern är Centerpartiets i Fyrbodals utmärkelse till en medlem som under året utmärkt sig i sitt arbete för Centerpartiet och utvecklingen i Fyrbodalbygderna.

Peter Ljungdahl

För ett flerårigt engagemang som förtroendevald i Svenska kyrkan både i den lokala församlingen och på stiftsnivå Alltid ett positivt leende och ett engagemang utöver det vanliga


Fredrik Christensson
Alltid ett fokus på att återkoppla och vara tillgänglig i fyrbodalsdistriktet. Med ett stort arbete nedlagt på skolpolitiska programmet där vi alltid kan följa arbetet via såväl lokala som sociala medier. En riksdagsledamot utvöver det vanliga!


Kristina Jonäng
För ett brinnande engagemang i regionalutvecklingsfrågor och för en gedigen insats i Europaparlamentsvalet!


Carina Håkansson
För ett helhjärtat arbete, såväl i den lokala församlingen som på stifts- och kyrkomötesnivå i Svenska kyrkan. Bidragit med såväl klokskap och engagemang för kyrkan mitt i byn där alla skall vara välkomna!Välkommen på den tredje delen i samtalsserien: Hur återstartar vi Sverige - ett samtal om ekonomisk frihet. Samtalet sänds live via Facebook den 18 november kl. 12.00-12.45.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem. Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av sin man. Vi ser inte att mäns våld mot kvinnor minskar. Det är heller okomplicerat som kvinna att lämna relationen.

Nu visar en ny studie att även att kvinnor i bättre ekonomisk ställning än sin manliga partner löper högre risk att utsättas för våld i hemmet.

Vad har vi för strukturer i samhället som bidrar till detta och vad kan vi göra för att kvinnors utsatthet ska minska? Välkommen till ett samtal om ekonomisk frihet, och att alla kvinnor ska leva ett liv utan våld i nära relationer.

Läs mer här
Centerpartiet i Fyrbodal

Anne Sörqvist 
Distriktsordförande
annesorqvist@gmail.com

Mats Andersson
Verksamhetsutvecklare
mats.andersson@centerpartiet.se

Du får det här mejlet eftersom du är medlem i centerrörelsen och har registrerat din epost i vårat medlemsregister

Avsluta prenumerationen