Zima, zima topla, polno naročje zelenja nam je nasula!

Zabojčkove sveže novice

Menda v Sloveniji pojemo je 0,25% domače ekološke hrane, desetkrat toliko jo uvozimo, vseh ostalih 97% je pa konvencionalne. Smo veseli, je tistih od 0,25% hrane, ki je domača in ekološka, velik del iz Zelenega zabojčka! In da vi to naročate (ako le ne berete teh novičk, brezplačno, zastonj in zaman). 
Če imate čas in voljo, priporočamo intervju z Andrejem Simončičem, direktorjem Kmetijskega inštituta, ki mu v veliki trditev ploskamo in kličemo še na mnoga leta.

Naši prijatelji

Tako je to s kmeti. Kljub temu, da se poznamo še mnogo let, nas še vedno presenetijo.

Tole voščilo smo prejeli od Brhanovih, to so tisti, ki sem jim sempatja zgodijo orjaški jajčevci. Ali pa korenje. Taki so. Veliko reči imajo bolj na veliko. Tudi prijaznost in srčnost.

Kaj vemo zakaj, veliko ekoloških kmetov in naših naročnikov je takih, prijaznih in srčnih. Mogoče zato, ker so nam taki ljudje všeč. Najbrž zato.

 

Praznični delovni čas!

V tem letu:

  • zadnja četrtkova dostava: 20. december
  • zadnja ponedeljkova dostava: 24. december

in potem počitnice in potem novo leto in potem:

  • prva dostava: četrtek, 3. januar 2019

in potem vse po starem vse do konca.

Še vedno več kot dovolj domačih pridelkov!

Že od maja v mešane zabojčke dajemo izključno slovenske pridelke, tudi v tem tednu bo tako.
V tem letu smo tako v naše osnovne zabojčke le prve štiri mesece dodajali pridelke iz uvoza. Veseli smo pridelkov naših kmetov! Več pridelajo ekološki kmetje, manj je prostora za konvencionalno pridelavo in njihove strupe (nestrupen sosed, dober sosed). Več pridelajo domači ekološki kmetje, manj je prevoženih kilometrov. Več sveže ekološke hrane pojeste. Več je več (v tem primeru)!

Še kakiji in zdaj tudi pomaranče

Pretekli teden smo imeli zares zadnje Rejeve kakije z Brd, zdaj jih bomo imeli pa z Obale. Prve pomaranče pa ne bodo z Obale, te bodo pa najbližje možne, iz Italije. Imamo pa tudi domača jabolka in hruške.

Vseh vrst pridelki!

Za solate in juhe, za priloge in glavne jedi, za narastke in pite. Krhkolistna zelenjava, nekrhkolistna zelenjava, veliki in mali gomolji, in še vse tisto, kar ne gre v tem ekstreme. Skratka, toliko zelenjave, kot si jo le lahko mislite v tem letnem času.

Vina Reia od Reje

Marko Reja ne goji le kakijev in češenj in hrušk pituralk, ampak tudi grozdje in z njega neguje dobra vina, tudi macerirana, večkrat nagrajena. Ker so tudi vina pridelana ekološko in še več, biodinamično, smo jih dodali tudi v našo ponudbo. Rebula, malvazija, sauvignon, tolovoj (ki je pa zaradi EU zaščite preimenovani tokaj), v običajni in macerirani različici. Nekaj več o samih vinih najdete v tem opisu vinarskega kulinaričnega novinarja Tonija Gomiščka - da bi ne kupovali mačka v žaklju.

Nikoli ne ostanite brez hrane

Če bi radi pojedli več dobre zelenjave in sadja, je najlaže, če se naročite na abonentske zabojčke. Mali sadni + mešani srednji zabojček vam prinese že kar lepo količino pridelkov.

Naročite abonentski zabojček  in nikoli ne ostanite brez dobre hrane (seveda pa ga lahko kadarkoli za krajše ali daljše in bognedaj za vedno odpoveste).

V teh zadnjih letošnjih novičkah, s katerimi vas obveščamo o letošnjih zabojčkih, je to vse. Danes manj o pridelkih, pa več o rečeh, ki so - vsaj če niso lačen - še bolj pomembne.  Tako vam še kličemo - naročite svoj zabojček! in že spet izginemo. 

vaši po praznikih dišeči zabojčkarji

Veseli smo vaših pisem in klicev!

T: 051 499 396 (na telefon odgovarjamo med delovniki zagotovo od 9h do 17h)
E: zabojcek@zeleni-zabojcek.si
Čarna d.o.o., Runkova 6, 1000 Ljubljana
ID za DDV: SI744494406

 

Če ste taki, da sempatja tole preberete in nikoli nič ne naročite, nam je žal za vas (ker pridelki so boljši kot pisanje). Če ne marate ne tega pisanja ne ekoloških pridelkov, je najbolje, če se tule odjavite:

odjava s Svežih novic.