🧾 Δασμοί: Τι είναι & πώς λειτουργούν;
Ένας δασμός αποτελεί φόρο που επιβάλει μια κυβέρνηση σε αγαθά που εισάγονται στην χώρα. Η επιβολή μπορεί να γίνει πάνω σε συγκεκριμένα αγαθά (πχ. πετρέλαιο), σε κλάδους (πχ. τρόφιμα) ή ολόκληρες χώρες.
⚙️ Πώς λειτουργούν; Κατά την εισαγωγή ενός προϊόντα, η εταιρεία καλείται να πληρώσει τον δασμό στα σύνορα.
Παράδειγμα: Έστω ότι η Αμερική επιβάλει 10% δασμούς σε ρουχισμό από Κίνα. Πλέον, ένα πουκάμισο αξίας $10 θα κοστίζει $11 στον εισαγωγέα, με το $1 να καταβάλλεται στην κυβέρνηση.
Γιατί να επιβάλεις δασμούς; Καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές, δίνεις άμεσο κίνητρο για την ανάπτυξη της παραγωγής στο εσωτερικό της χώρας - ή κίνητρο σε εταιρείες του εξωτερικού να μεταφέρουν τη παραγωγική τους δραστηριότητα στο εσωτερικό
Επιχειρήματα κατά δασμών: Διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, εμπορικοί πόλεμοι, οικονομική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και... πληθωρισμός!
Χρόνια οικονομικής ιστορίας έχουν δείξει ότι οι δασμοί καταλήγουν να επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή. Εάν το κόστος του εισαγωγέα αυξηθεί, θα το μετακυλήσει στον έμπορο και ο έμπορος θα το μετακυλήσει τον καταναλωτή.
Fun fact: ΚΑΘΕ φόρος, στο τέλος, καταλήγει να επιβαρύνει τον καταναλωτή.
Οι δασμοί πηγαίνουν κόντρα στη θεωρία συγκριτικού πλεονεκτήματος του Ricardo: Όταν μια χώρα (ή άτομο) εξειδικεύεται, γίνεται καλύτερη, αποδοτικότερη και οικονομικότερη στην παραγωγή του. Στη συνέχεια, βγαίνοντας στο διεθνές εμπόριο και ανταλλάσσοντας αυτό το αγαθό έναντι άλλων στα οποία δεν έχει αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα, κερδίζουν όλοι. Win win!
|