RitimBlog Koşu Postası #13
Merhaba, koşu meraklıları

Mütevazı derlemesiyle Koşu Postası 13. defa karşınızda. Koşunun Türkiye'de yükselen bir trend yakalamış olması ve koşan sayısının artması koşu dünyasında olup bitene karşı merak duyanların sayısının da artması anlamına gelmiyor olabilir. Bu insanların arasında ilgilendikleri spor konusunda dünyada olup bitene kulak kabartmak isteyenlerin, hele de haberleri haftalık bir elektronik posta ile almak isteyenelerin sayısının çok fazla olması beklenemez. Yani biz burada küçük, ama meraklı bir grubuz. Gelin bir süreliğine diğer dertlerden uzaklaşıp ulaşabildiğimiz koşu haberlerine duyduğumuz heyecanının, hayranlığının ve bazen de şaşkınlığının keyfini çıkaralım.

Postanın önceki sayılarını kaçırdıysanız posta arşivine göz atabilirsiniz. Bu yayının hoşuna gideceğini düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa en alttaki bağlantıları kullanarak ya da bu epostayı yönlendirerek onları da postadan haberdar edebilirsiniz. Posta ile ilgili olarak bana posta@ritimblog.com adresinden ulaşabilirsiniz.

5 Temmuz 2018

Sri Chimnoy 3100 Mil Yarışı Devam Ediyor

2015 Haziran'ında Mozart 100 yarışında 100 km koşmak için Salzburg'daydım. Eşimle birlikte vejetaryen bir şeyler yemek için yer ararken "Joy of Life" isimli bir kafe bulmuştuk. İçeriye girdiğimizde değişik bir ortamla karşılaştık. Epey mistik bir hava vardı. Her yerde aynı kişinin fotoğrafları, çizdiği resimler, yazdığı şiirler ve kitaplar vardı. Hatta duvardaki bir ekranda onu anlatan videolar dönüyor, arka planda da onun müzikleri (sorup öğrenmiştik) çalıyordu. Kafe tamamen bu kişiyle ilgiliydi. Sri Chimnoy ismini ilk orada öğrenmiştim. Sri Chimnoy Hint bir ruhani lider. 1960'larda New York'ta meditasyonu yaygınlaştırmış. Amerika'da ve tüm dünyada oldukça çok sayıda takipçisi var. Şair, müzisyen, yazar, ressam, sporcu; özetle her konuda üretken biri olduğu ortada. Uzun mesafe koşu da merakları arasındaymış. 1977'de Sri Chinmoy Maraton Takımını kurmuş. Amerika'da dudak uçuklatan etkinliklere imza atmışlar. 6 ve 10 gün süren yarışların yanında yaptıkları organizasyonların en ünlü olanı "Self-Transcendence 3100 Mile Race". Bu yarış 1996'ta 2700 mil olarak başlamış, ancak bir sonraki yıl 3100 mile çıkartılmış. O zamandan beri de New York'ta yerleşim yerlerinin ortasındaki bir blok etrafında 883 metrelik bir parkurda koşuluyor. Amaç 52 gün içinde 3100 mil koşmak. Bu da yaklaşık günlük 60 mil civarında yol katetmeyi gerektiriyor. Koşucular her gün sabah saat 6 ile gece yarısı 24 arasında istedikleri kadar koşabiliyorlar, geceleri parkur kapanıyor. 

Bu yıl yarışın 22. edisyonu koşuluyor. Bu yayın alıcılara ulaştığında 18. gün geride kalmış olacak. Bu sene kaldırımlarda 10 koşucu var. Bağlantıya girip koşucular hakkındaki bilgilere göz atmanızı öneririm. Bilinmeyen ne ilginç insanlar var şaşıracaksınız. 14. gün sonunda Kobi Oren 1006 mil ile lider durumdaydı.

1996'dan önce de aynı organizasyon tarafından 700, 1000 ve 1300 millik yarışlar düzenlenmiş. Hatta Yiannis Kouros'un 1000 mil rekoru bunlardan birinde 1988 yılında kırılmış. Kouros o yıl 1000 mili 10 gün 10 saat 30 dakikada koşmuş. 

Nolan's 14 Parkurunda İki Yeni FKT

Son zamanlarda FKT kısaltmasını çok sık duymaya başladık. Bu "Fastest Known Time" yani "Bilinen En Hızlı Zaman" kavramının kısaltması. Rekor olarak resmi bir şekilde onaylanmayan, denemelerde elde edilen en iyi süre anlamında kullanılıyor. Son yıllarda Amerika'daki Apalachian Trail üzerinde denemeler ve bu denemeler sırasında da FKT'ler yapıldı. Bunlardan birini ünlü Scott Jurek gerçekleştirmişti (daha sonra sanırım onun süresinden iyi koşanlar oldu, hatta şu anda da FKT denemesi yapan Harvey Lewis parkurda ilerlemekte). Bir başka örneğini ise Grand Canyon'da yapılan denemelerde duyduk. Kanyonun bir kenarından başlayıp kanyona inip diğer tarafa tırmanmak (Rim-to-Rim, R2R) ya da bunları yapıp bir de tekrar geri dönmek (Rim-to-Rim-to-Rim, R2R2R) gibi denemelerin FKT haberlerini okuduk. Bunlardan birini de son zamanların sık duyulan ismi Jim Walmsley yapmıştı. 

Yakından takip edilen bir başka FKT de Colorado'nun 4270 metrenin üzerindeki 14 zirvesini içinde barındıran yaklaşık 100 millik bir parkura sahip Nolan's 14 FKT'si. Bu parkurda bildiğim kadarıyla zirveleri hangi sırayla geçtiğinizin bir önemi yok, ama FKT iki kategoride takip ediliyor; destekli (Supported, S) ve desteksiz (Non-supported, NS). Geçtiğimiz hafta aynı günlerde bu parkurda 2 FKT yaşandı.

Güneye doğru koşan Joe Grant, Andrew Hamilton'ın 2015'te 53 saat 39 dakika ile desteksiz yaptığı FKT'yi 49:38'e çekti. Kuzeye doğru koşan Alex Nichols ise Iker Karrera'nın geçen seneki 47:40'lik süresini 46:41'e çekerek destekli FKT'nin yeni sahibi oldu. Bu parkura göz diken çok sayıda ultra patika koşucusu olduğundan bu FKTlerin çok uzun yaşama şansı olmayabilir, kim bilir! 

Fotoğraf kaynağı: http://www.naomiplasterer.com

UTMB Umman'da Önemli İsimler

Bu sene 29 Kasım'da ilki düzenlenecek olan OMAN by UTMB, Oman Sail evsahipliğinde ve UTMB Mont-Blanc ekibinin organizatörlüğünde koşulacak. Uzak ve ıssız patikalarda 137 km koşacak olan koşucular dramatik dağ manzaraları eşliğinde uzun ve teknik tırmanışlarda ter dökerek toplam 7800 metre yükseklik kazanacaklar. Yarış şimdiden çok büyük ilgi gördü. Çok ünlü isimler katılımcı listesine isimlerini yazdırdı bile. Zaten haberin burada yer almasının nedeni de bu. Yarışın son haber postasında elitler arasında şu isimler vardı: Jim Walmsley, Gediminas Grinius, Dylan Bowman, Jason Schlarb, Diego Pazos ve Meredith Edwards. Yarış günü rekabete tanıklık edebilmek için takvimleri şimdiden işaretlemekte fayda var gibi.

Koşu Bandında 24 Saat

Bugüne kadar bu çılgın rekoru kırmak için çok insan çabaladı. Erkeklerde geçerli rekor 248,12 km ile Luca Turrini'de diye biliyorum. Böyle yazdım çünkü bu veriler çok sağlam bir şekilde tek bir elde yok ya da erişimi zor. Guinness Rekorlar Kitabı'nda Turrini'nin adı var, ama Turrini'den sonra Vito Intini 257,49 km, David Proctor ise 260,4 km koşmuştu. Bu son ikisi onaylandı mı ya da kitaba girdiler mi bilmiyorum.

Haberimizin konusu ile kadınlarda bu rekoru kırmaya çalışan bir koşucu ve denemesinin sonucu hakkında. Kadınlarda geçerli rekor 247,2 km ile Macar Edit Berces'e ait. Geçtiğimiz hafta Amerikalı Tara Langdon bu rekoru kırmak için girişimde bulundu. Ancak 22 saatten kısa bir süre sonra sakatlık riski ile durdu ve denemeyi bıraktı. Ulaştığı mesafe olan 223,58 km dünya rekoru olmasa da büyük farkla Amerika rekorunu kırmış oldu. 

Marathon du Mont-Blanc'ı Jornet Kazandı

Sakatlıklar Kilian Jornet'i pek yavaşlatmış gibi görünmüyor. Hafta sonu Chamonix'de koşulan Marathon du Mont-Blanc yarışları kapsamındaki ana yarış olan 42 kilometrelik Marathon du Mont-Blanc parkurunu 3:54'te geçerek birinci oldu. Arkasından Marc Lauenstein (İsviçre) 3:58 ile ikinci, Stian Angermund (Norveç) ise 4:00 ile üçüncü oldu. Yarışta Sage Canaday (ABD, 9. bitirdi, 4:13) ve Xavier Thévenard (Fransa, 14. bitirdi, 4:25) gibi tanıdık isimler de vardı. 

Mucizevi Mil

Ara ara postada Koşu Gazetesi'nde ya da RitimBlog'da yazdığım eski yazılardan rastgele paylaşmaya karar verdim. Hem yazılar yeniden canlansın hem de bir şekilde denk gelmemiş olan varsa bu yazılardan haberdar olsun diye düşündüm. Bu hafta paylaşacağım yazı ünlü Mucizevi Mil hakkında. İyi okumalar.

Koşu Postasına Üye Ol

Şimdilik bu kadar. Öneri ve görüşlerinizi lütfen paylaşın. İlgileneceğini düşündüğünüz kişileri aşağıdaki bağlantıları kullanarak bu postadan haberdar ederseniz sevinirim. 

Bir sonraki postada görüşmek dileğiyle.

Bu postayı aldınız çünkü Ritim Koşu Postası abonesisiniz. Artık bu yayınları almak istemiyorsanız en alttaki "Listeden Çık" bağlantısını kullanabilirsiniz

 

Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Epostayı Yönlendir
RitimBlog

Bu eposta Mert Derman tarafından periyodik olarak hazırlanıp üyelere gönderilmektedir. 

MailerLite