2009-10 óta Bitcoinok millióinál nem volt tapasztalható semmiféle mozgás
www.mrcoin.eu

MrCoin

A kripto-világ heti hírei

A globális monetáris rendszer egyetlen full node-je az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve.~ Saifedean Ammous, a "The Bitcoin Standard” c. könyv szerzője

A piac alakulása

BTC: €5,607.34 | 0.68% az előző héthez képest

ETH: €197.61 | 5.29% az előző héthez képest

BCH: €395.26 | 2.94% az előző héthez képest

LTC: €49.15 | 2.67% az előző héthez képest

A kriptopiacon a múlt héten jelentős növekedés volt tapasztalható: a teljes piaci kapitalizáció 7,68%-kal emelkedett és elérte a 185,53 milliárd eurós szintet. A Bitcoin árfolyama tartja az előző heti értékét: egy Bitcoin ma 5 607,34 eurót ér. A hét folyamán a Ripple árfolyama az egekbe szökött, és átmenetileg megszerezte a második helyet, elfoglalva az Ether korábbi helyét.

A kriptovaluták nem korrelálnak a hagyományos pénzügyi eszközökkel, egymással viszont igen. Az altcoinok rendszerint a Bitcoin mozgását követik. Ez azért van, mert jelenleg a Bitcoin a legbiztonságosabb és a leginkább likvid kriptovaluta, amely ráadásul a legnagyobb részesedéssel is bír. A bika piac alatt a Bitcoin és az altcoinok közötti korreláció lazul. Ahogy a befektetők egyre magabiztosabbá válnak, hajlamosak otthagyni a biztonságos Bitcoint az altcoinokért. A legtöbb altcoin lekörözte a Bitcoint a múlt héten, ezzel a Bitcoin részesedése 55%-ról 52%-ra esett vissza. Bízunk benne, hogy az altcoinok megtartják a múlt heti teljesítményüket egész 2018-ban!

Heti kvíz

Mi határozza meg a Bitcoin árfolyamát?

  1. A tranzakciók iránti pillanatnyi kereslet.
  2. Több Bitcoin-tőzsde kereslete és kínálata
  3. A Bitcoin fejlesztői csapata

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei

Reddit

Bitcoinok millióit veszítettük el örökre

Nic Carter, az analitikus elemzéséket bemutató Coinmetrics  weboldal társalapítója úgy gondolja, hogy a Bitcoin mérésére nem a legpontosabb mérési eszközöket alkalmazzuk. 2009-10 óta Bitcoinok millióinál nem volt tapasztalható semmiféle mozgás. Mivel ezek a coinok inaktívak, ezért  nem szabad őket figyelmen kívül hagyni hiszen már nem részei a teljes Bitcoin kínálatnak. Carter egy alternatív mérési eszköz, a Realized Capitalization (realizált kapitalizáció) alkalmazását javasolja. Feltételezése szerint a bányászok a fiat pénzben felmerülő költségeik fedezésére azonnal értékesítik a kibányászott Bitcoinjaikat. A bányászoknál a Bitcoin eddigi létezése alatt keletkezett összes bevétel aggregálásával kaphatjuk meg a Bitcoinra fordított teljes pénzmennyiséget. Az aggregálás azon az áron történik, amelyen a Bitcoin utoljára gazdát cserélt. Carter ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Bitcoin realizált piaci kapitalizációja az eddig ismert 98,7 milliárd euró helyett 75 milliárd euró körül van.

Telegram

Hekkerek 51 millió eurót loptak el egy japán kriptotőzsdéről

A múlt héten a japán Zaif kriptotőzsde hekkertámadás áldozatává vált. A támadásban 6,7 milliárd yen értékű digitális fizetőeszközt, köztük 51 millió eurónak megfelelő, 5966 darab Bitcoint tulajdonítottak el a hekkerek. Az ellopott coinokból mintegy 16,8 millió euró értékű volt a tőzsde tulajdona, a többi az ügyfelek vesztesége. A hekkertámadás szeptember 14-én történt, de a Zaif csak szeptember 17-én vette észre egy szerverhiba felfedezésekor. A tőzsde tulajdonosa az oszakai székhelyű Tech Bureau Inc. A cég megegyezett a Fisco Digital Asset Group csoporttal, ami részesedést vásárol a Zaif tőzsdében és az ügyfelek elveszett coinjainak megtérítésére 38 millió eurót áldoz. Ez a támadás is azt bizonyítja, hogy a kriptotőzsdék könnyű célpontnak bizonyulnak a hekkerek számára, ezért senkinek nem tanácsoljuk, hogy kriptotőzsdén tárolja a privát kulcsait és ezzel tegye kockára a digitális fizetőeszközeit.

Reddit

Váratlan Ripple (XRP) flippening

A kriptopiac egyik érdekes eseménye volt a Ripple flippening. Flippeningről akkor beszélünk, amikor egy kriptovaluta átveszi egy másik kriptovaluta pozícióját a piaci kapitalizáció vonatkozásában. A Ripple átmenetileg átvette az Ether helyét, ami a második legértékesebb kriptovalutának minősül és közvetlenül a Bitcoin mögötti pozíciót foglalta el. A Ripple árfolyamának fellendülése számos tényezőnek köszönhető. Egyrészt a Ripple a következő hónapban adja ki az xRapid nevű terméket, amely az XRP-t használja közvetítő pénznemként, és ezzel gyors határon-átnyúló tranzakciók lebonyolítását segíti elő, másrészt pedig kiderült, hogy az október első két napján esedékes éves Ripple konferencia, a SWELL fő előadója Bill Clinton lesz.  

Telegram

Elindult a Tezos mainnet

A svájci Tezos Foundation hivatalosan bemutatta önmódosító blokkláncát. Az Ethereumhoz hasonlóan a Tezos is egy okosszerződések és decentralizált alkalmazások számára készült blokklánc-platform. A Tezos blokklánc eredeti valutája a Tezzies, rövidítése az XTZ. A Tezos olyan önálló irányítási rendszerrel rendelkezik, amely hard forkok nélkül teszi lehetővé saját maga frissítését. A fejlesztők frissítéseket tudnak ajánlani a rendszernek, amiért cserébe kompenzációt kérhetnek. A Tezos tokenek tulajdonosai azokra a javaslatokra szavazhatnak amelyek szerintük ténylegesen hozzáadnak a rendszerhez.

Bitcoin Mining

Sikerült kijavítani a Bitcoin Core bugját

A Bitcoin Core szoftver a Bitcoinnal kapcsolatos eszközöket és tevékenységeket kezeli, ide értve a tárcákat, a tranzakciókat és a blokkok hitelesítéseit, sőt, még a full node-ok Bitcoin hálózattal való összekapcsolását is. A múlt héten a szoftverben programhibát találtak, amelyet azóta szerencsére sikerült kiküszöbölni. A bug végtelen számú Bitcoin nyomtatását tette volna lehetővé. A fejlesztők azonban villámgyorsan megkezdték a biztonsági rés megszüntetését, és felszólították a full node-okat, hogy amilyen hamar csak lehet, használják a Bitcoin Core legújabb verzióját. A bug a Bitcoin Core forráskódjára épülő Bitcoin Cash és Litecoin kriptovalutákat is érintette, de a Litecoinnak már sikerült is megoldania a problémát a múlt héten.

Decentralizált derivatívák az EXPO kínálatában

A dYdX egy nyílt forráskódú, decentralizált derivatívák kereskedelmét lehetővé tevő, az Ethereum blokkláncára épülő protokoll.  A támogatói között olyan befektetőket találhatunk, mint pl. Andreessen Horowitz (A16z) és Brian Armstrong, a Coinbase társalapítója. Az Expo a dYdX fejlesztőcsapat első olyan terméke, amely tőkeáttételes kereskedést tesz lehetővé. A tőkeáttételes tokeneknek két fajtája létezik: short (short token) és a turbo long (leveraged long token) tokenek. A short token negatívan korrelál az alapjául szolgáló kripto-fizetőeszközzel, míg a turbo long  tokenek értéke a mögöttes eszköz árfolyamának többszörösével szorozva mozog. https://btcmanager.com/dydx-protocols-expo-margin-trade-ethereum-blockchain/

Heti tweet

Bitcoin Network

Heti mém

Bitcoin Network

A hét kripto-kifejezése

Bitcoin Network

A node-ok olyan eszközök - például számítógépek, mobiltelefonok -, amelyek a rajtuk futó speciális szoftverek segítségével egy kriptovaluta hálózatába kapcsolódnak. A full node-ok minden egyes tranzakciót tárolnak, ami valaha történt. A saját helyi blokklánc-másolatuk kiegészítéséhez más node-októl töltik le és hitelesítik a blokkokat.

A kvíz megfejtése

Mi határozza meg a Bitcoin árfolyamát?

A helyes válasz: "B"

A Bitcoin árfolyamát a Bitcoin tőzsdék határozzák meg, így az árfolyam más és más lehet a különböző tőzsdéken, különböző országokban. Előfordul, hogy egyes tőzsdéken jelentősen alacsonyabb vagy magasabb az árfolyam. Az egyes árakat az API felület gyűjti össze, és az árfolyamot a megfelelő piaci volumenek alapján, súlyozott átlagolás alapján állapítja meg.

 

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

MrCoin

Facebook Twitter Instagram Website

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, UK

+36 1 812 22 50

MrCoin örömmel válaszol a hello@mrcoin.eu e-mail címre érkező kérdéseidre.

Adatvédelem