UUTISKIRJE - TAMMIKUU 2019

Kansainvälisyyttä ja materiaalien mahdollisuuksia

  • Vuoden 2019 näyttelyissä kansainvälisyyttä ja materiaalien mahdollisuuksia
  • Museon infossa uusia kasvoja
  • Uusi museonjohtaja valittu
  • Sukkapiirin kokoontuu museossa perjantaisin
  • Museon blogin osoite muuttunut
  • Kevään tapahtumissa työpajoja ja luentoja
  • Näyttelyissä juuri nyt: Huomisen huopaa, Cerámica, Sanna Vatanen - Virkatut moottorisahat, Uudenkarheat kansallispuvut, Pyykkipäivä
  • Jokapäiväinen paperimme Kainuun museossa

AJANKOHTAISTA MUSEOSSA

Kansainvälisyyttä ja materiaalien mahdollisuuksia

Näyttelyvuodessa 2019 liikutaan kansainvälisessä tunnelmassa. Eri näyttelyissä esitellään materiaalien mahdollisuuksia, pohditaan tulevaisuutta ja sukelletaan suomalaiseen luontosuhteeseen.

Vuoden aikana nähdään ikivanhoja käsityötekniikoita, pieteetillä valmistettuja ja identiteeteiltään vahvoja teoksia ja pilke silmäkulmassa tuotettuja esineitä.

Lue lisää tiedotteesta

Kuvassa Ville Heimalan teoksen Sotkapyöriäinen pintaa. Kuva: Ville Heimala. 

Museon infossa uusia kasvoja

Vuoden vaihteen jälkeen museon infossa on voinut tavata uusia kasvoja. FM Johanna Kotilainen aloitti museossa museoassitenttina ja hoitaa yhdessä Päivi Ollikaisen kanssa museon museokauppaa, lipunmyyntiä ja asiakaspalvelua. 

Johannaan ja Päiviin saattaa törmätä myös opastuksia pitämässä, joten kasvot käyvät asiakkaille tutuiksi! 

Uusi museonjohtaja valittu

Suomen käsityön museon museonjohtajan valinta on tehty. Uudeksi museonjohtajaksi valittiin FM, KTM Taina Rantala. Hän aloittaa työssään 1.4.2019. 

Siihen asti museonjohtajana toimii museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen. Edellinen museonjohtaja Simo Kotilainen on siirtynyt Jyväskylän kaupungin museopalveluiden kokoelmahallintajärjestelmän muutoshankkeeseen. 

Lisätietoja museon verkkosivuilta

Vapaaehtoisista koostuva Sukkapiiri kokoontuu museossa perjantaisin

Sukkapiiri 11.1.–26.4. perjantaisin klo 12–15
Sukkapiiri on kokoontunut museossa jo vuosia ja sinä aikana he ovat neuloneet satoja sukkia. Keväällä 2019 he kokoontuvat museossa perjantaisin klo 12-15 aina huhtikuun lopulle saakka.

Vapaaehtoisista koostuvan sukkapiirin neulomia sukkia lahjoitetaan vanhainkoteihin, perhekoteihin, ensi- ja turvakoteihin. 

Sukkia voi myös ostaa, tule paikan päälle valitsemaan omasi.

Museon blogi on muuttanut

Verkkosivu-uudistuksen yhteydessä myös museon blogin osoite muuttui. Jatkossa löydät museotyötä koskevat postaukset täältä: www.craftmuseum.fi/blogit/suomen-kasityon-museon-blogi

Vanhatkaan blogikirjoitukset eivät ole hävinneet bittiavaruuteen, vaan voit selata niitä pdf-muodossa. 

TULEVAT TAPAHTUMAT

Seuraa museon Facebook-sivuja tai Instagramia, niin pysyt parhaiten perillä tapahtumista. Ethän unohda myöskään museon verkkosivuja. 

Ystävälle voi vinkata myös museon uutiskirjeestä. Senhän voi tilata nappia painamalla vaikka täältä

Museon tapahtumakalenteri

Kevään tapahtumissa työpajoja ja luentoja

Keväällä 2019 tapahtumat linkittyvät vahvasti esillä oleviin näytteylyihin Huomisen huopaa ja Cerámica. Maksullisiin työpajoihin ilmoittautuminen avautuu heti, mutta maksuttomille luennoille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Pyykkipäivän nisukahvit

Pe 18.1. klo 15–17 Kahvitellaan ja muistellaan pyykinpesua 

Suomen käsityön museon Näytönpaikkaan on laitettu alusvaatepyykki kuivumaan sydäntalven ajaksi. Yhdessä museon vapaaehtoisten kanssa koottua näyttelyä juhlistetaan nisukahveilla.

Tervetuloa kahvittelemaan ja muistelemaan entisajan pyykinpesua yhdessä Pyykkipäivä-näyttelyn koonneiden kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Huopaa työpajassa - ilmoittaudu ennakkoon

La 9.2. klo 11–15 Pikkulaukku huovuttamalla
Huomisen huopaa -näyttelyyn liittyvissä työpajoissa otetaan huopaa haltuun. Sarjan ensimmäisessä pajassa huovutetaan omaan tyyliin sopiva huopalaukku. Ohjaajana jämsäläinen Sirpa Mäntylä.

Kurssimaksu 30 € sisältää ohjauksen ja materiaalit. Muistathan ilmoittautua ennakkoon 1.2. mennessä. www.lyyti.in/pikkulaukku_huovuttamalla

Kuvassa Julia Orlovan huovutetut laukut. 

Luento Heini Riitahuhdan taiteellisesta työstä

To 14.2. klo 17.30–19.00 Heini Riitahuhta näyttää kuvia taideteoksistaan sekä suunnittelutöistä ja kertoo eri projektien taustoista - työskentelystään niin Arabialla kuin keramiikkarelifiensä parissa.

"Olen koko aikuisikäni tehnyt työkseni suunnittelutöitä ja taidekeramiikkaa. Silti vasta noin vuosi sitten ajattelin olevani oikea taiteilija", kertoo Heini Riitahuhta. 

Riitahuhdan kädenjälkion tullut tutuksi Arabian tuotteissa jo vuodesta 1998 alkaen ja museon Cerámica-näyttelyssä on esillä hänen keramiikkareliefejään. 

Luennolle on vapaa pääsy. 

Pohjoismaisen kansallispukuseminaarin satoa luentoihin tiivistettynä

Pe 1.2. klo 11–15 Neuleita kansan- ja kansallispuvissa. Pohjoismaisen kansallispukuseminaarinsatoa. Luennoitsijoina Marjo Vainio ja Marketta Luutonen

Luennolle on vapaa pääsy.

PERUSNÄYTTELYT JA VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Museon perusnäyttelyt ovat aina avoinna museon pohjakerroksessa. Komeasti juhlaan ja Käsityössä elämän tuntu kertoo tarinaa suomalaisesta käsityöstä ja pukeutumisesta. 

Samalla pääsylipulla pääset perusnäyttelyihin ja vaihtuviin näyttelyihin. Alle 18-vuotiaat lapset vierailevat aina maksutta, samoin avustajat. 

Huomisen huopaa 15.12.2018–5.5.2019

Huomisen huopaa -näyttely herättää keskustelua huovan paikasta modernissa maailmassa. Materiaalina villa on rentouttava työstettävä, joka tuo vastapainoa hektiseen elämään. Huomisen huopaa todentaa, miten osaltamme siirrämme huopaperinnettä tulevaisuuteen ja viemme suomalaista huopaosaamista maailmalle.

Suomen huopayhdistys Filtin 20 vuotisen taipaleen juhlanäyttelyn on juryttanyt kuvataidekriitikko Hannu Castrén.

Näyttely osoittaa villan ja huovan monimuotoisuutta teosten kirjon laajuudella. Huopaan voi liittää erilaisia kuituja, kankaita, lasia, muovia tai jotain muuta ja pintaa voi koristella esimerkiksi kirjonnalla. Huopa luo mahdollisuuksia myös hyvin veistoksellisille teoksille.

Näyttely on esillä museon vaihtuvan näyttelyn tiloissa 5.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Cerámica 15.12.2018–12.5.2019

Cerámica -näyttelyssä vahva muotokieli yhdistää nicaragualaisen San Juan de Orienten kylän keramiikkaa ja kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan keramiikkareliefejä. 

Heini Riitahuhdan keramiikkainstallaatiot muodostuvat kuusikulmaisista keramiikkapaloista, joista jokainen on oma taiteellinen maailmansa. Heksagonit on maalattu lasitettu ja poltettu parhaimmillaan kuuteen kertaa. 

Nicaragualaisen nykykeramiikan juuret ovat syvällä historiassa, esikolumbisissa ajoissa. Työmenetelmät eivät ole suuresti muuttuneet vuosisatojen aikana pienessä San Juan de Orienten kylässä, jossa työvaiheissa ei säästellä. Töitä kiillotetaan käsin jokaisen välivaiheen aikana. Tuloksena on uniikit työt, joiden selkeä identiteetti yhdistää ne vain yhteen kylään maailmassa.

Näyttely on esillä Aulagalleriassa 12.5.2019 saakka. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Ikkunagalleria: Sanna Vatanen - Virkatut moottorisahat 10.3. saakka

Sulhaspoika, Vähäosainen, Jakkara-Jobu – tulisiko heti mieleen, että kyseessä on ihan oikeita moottorisahojen lempinimiä? Tai että moottorisaha voisi olla virkattu?

Taiteilija, muotoilija ja käsityökirjailija Sanna Vatanen sai alun perin idean virkata luonnollisen kokoisia moottorisahoja metsätilaa hoitavalta mieheltään, jonka kanssa hän tapasi käydä ihastelemassa Suomen Metsämuseo Luston vanhan moottorisahaseinän sahoja. 

Lue lisää näyttelytiedotteesta

Kuva: Sami Repo

Kuja: Uudenkarheat kansallispuvut 5.5.2019 saakka

Uuden karheat kansallispuvut -näyttely Kujalla esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja. Nämä kansallispuvut ovat joko aivan uutena koottuja pukumalleja tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli.

Esillä on mm. Saarijärven naisen tarkistettu puku, joka julkistettiin 6.10.2018.

Lue lisää näyttelytiedotteesta.

Kuva: SKM/Hannu-Pekka Auraneva

Näytönpaikka: Pyykkipäivä 3.3. saakka

Näytönpaikkaan on laitettu alusvaatepyykki kuivumaan sydäntalven ajaksi. 

”Seisoskeltiin kumisaappaat jalassa, essut edessä ja huivi päässä höyryävässä pesutuvassa 1950-luvulla.”

Pyykkipäivä-näyttelyn ideointiin, toteutukseen, alusvaatteiden ja pyykkäystarvikkeiden hankintaan ovat osallistuneet museon vapaaehtoiset: Heli Hietaharju-MölsäMarita RiikonenPirkko RissanenPirkko Järvinen sekä Mervi Kalavainen

Lue lisää näyttelytiedotteesta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Museon näyttelyitä muualla maailmalla

Jokapäiväinen paperimme Kainuun museossa 16.1.-17.3.2019

Suomen käsityön museon tuottama Jokapäiväinen paperimme -näyttely vie mielenkiintoiselle löytöretkelle arkisen, mutta välttämättömän paperin maailmaan. Näyttelyssä paperia tarkastellaan historian, kulttuurihistorian, käsityön, taiteen ja paperin tekemisen näkökulmista.

Paperi kuuluu ihmiskunnan välttämättömyyksiin samalla tavalla kuin pyörä ja sähkö.  Ellei paperia olisi keksitty, nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa lainsäädäntöineen, lääketieteineen ja taiteineen tuskin olisi olemassa. Koska kulttuuri ei periydy, jokaisen sukupolven on omaksuttava se itse. Paperin myötä ihmiskunta sai muistivälineen, joka mahdollisti tiedon siirron sukupolvelta toiselle ajasta ja paikasta riippumatta.

Kainuulla on merkittävä osa Suomen paperiteollisuuden historiassa. Vuosina 1919 - 2008 Kajaanissa toimi paperitehdas, jonka historiasta Kainuun museo on koonnut näyttelyyn oman osion.

Jokapäiväinen paperimme -näyttelyn voi kokea monin eri aistein. Esillä on kosketeltavia materiaalinäytteitä, mm. papyrusta, lumppupaperia sekä paperinvalmistuksen työvälineitä ja raaka-aineita. Videolta voi seurata uusiopaperin valmistamisen vaihe vaiheelta ja sen erilaisia käyttömahdollisuuksia. Näyttelyssä on esillä myös maailman ensimmäinen postimerkki, kuvia historiallisista paperilöydöistä, pula-ajan paperikassi sekä nykyajan paperitaidetta.

Kainuun Museo, Asemakatu 4, Kajaani

www.kajaani.fi/fi/palveluopas/kulttuuri/kainuun-museo

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo Twitter

Suomen käsityön museo

Suomen käsityön museo |
Suomen kansallispukukeskus |
Konservointikeskus

Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Museon info p.  (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

SHARE TWEET FORWARD