Medicijnen niet de oplossing voor ongezonde leefstijl

Beste lezer,

Meer dan de helft van de mensen van 45 jaar en ouder blijkt last te hebben van een hoge bloeddruk. De aanpak die nu wordt gehanteerd is het voorschijven van medicijnen. De farmaceutische bedrijven wrijven bij dit soort getallen in hun handen, want dit nieuws betekent dat hun inkomsten nog verder zullen stijgen. Een kritisch artikel in de British Medical Journal zet vraagtekens bij deze manier van werken. Want moeten we alles wel behandelen met medicijnen?

De meeste moderne aandoeningen zijn eigenlijk leefstijlziektes. Vroeger dachten we bijvoorbeeld dat diabetes onomkeerbaar was en een patiënt steeds verder zou afglijden. Nu weten we beter. Diabetes is in de meeste gevallen prima om te keren. Iemand die zich zowel medisch als politiek inzet voor het omkeren van ziektes op een natuurlijke wijze is Hanno Pijl, een internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ik heb hem afgelopen week opgezocht in het LUMC en gevraagd naar zijn visie op de eenzijdige aanpak van ziektes met alleen maar medicijnen:

De werking van medicijnen op leefstijlziektes is marginaal. Het is water naar de zee dragen. De farmaceutische industrie spint er garen bij. Volgens Hanno is onze omgeving nu zo ingericht dat velen van ons ziek worden. Dat sommigen niet ziek worden, komt omdat ze genetisch geluk hebben.

Deze week is bekend geworden wat de ijsmummie Ötzi vlak voor zijn dood had gegeten. Hij bleek zich tegoed te hebben gedaan aan vlees, tarwe en varens. De tarwe was eigenlijk een oervorm, iets dat we vandaag de dag Einkorn (oftewel spelt) zouden noemen.

Ötzi
Zo’n 5000 jaar geleden heeft de 45-jarige Ötzi een gevecht verloren in de Alpen en is in de kou overleden (1). Vervolgens is hij bevroren geraakt en hierdoor geconserveerd gebleven. In 1991 is hij door wandelaars opgemerkt. Met de meest moderne technieken hebben wetenschappers een enorme berg aan informatie over zijn gezondheidstoestand vast kunnen leggen. Zo bleek het dat hij geïnfecteerd was met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (2). Verder had hij vele gaatjes in zijn gebit (3), waarschijnlijk door het eten van veel koolhydraten zoals tarwe (4). Hij had volgens een ander onderzoek aderverkalking en in totaal 3 galstenen (5). De onderzoekers hebben vastgesteld dat het voedingspatroon in combinatie met genen verantwoordelijk was voor de slechte staat van zijn aderen (6).

Tattoos
De onderzoekers hebben 61 tatoeages op zijn lichaam gevonden (7). Wetenschappers hebben samen met een acupuncturist vastgesteld dat de punten waarop de tatoeages zich bevinden, waarschijnlijk zijn aangebracht op meridianen om zijn gezondheidstoestand te verbeteren. De punten komen namelijk precies overeen met zijn klachten.

Genen
Of je ziek wordt van je leefstijl hangt deels samen met genen. We kennen allemaal wel het voorbeeld van een roker die gezond de 100 heeft gehaald. Dat is natuurlijk mogelijk, maar de meeste mensen bezitten genen die niet zijn opgewassen tegen de destructieve effecten van tabaksrook. Op dit moment werken we onze genen op vele manieren tegen. Maar wat is er mogelijk als we juist onze genen vertroetelen?

Epigenetica
Tussen onze omgeving en onze genen zit een epigenetische tussenlaag (8). Dit is als het ware een software-laag die DNA uit of aan kan zetten aan de hand van omgevingsfactoren. Eéneiige tweelingen zijn genetisch identiek, maar kunnen door omstandigheden van elkaar gaan verschillen (9). Daarom kan de één kanker krijgen en de ander niet (10). Voeding, slaap, beweging en zelfs de psyche hebben invloed op onze genen (11). Als we zo leven dat onze genen geen geweld wordt aangedaan, dan zouden we volgens onderzoekers wel eens gezond 150 jaar oud kunnen worden (12). Het wordt nog interessanter, want nieuw onderzoek heeft aan het licht gebracht dat veroudering van cellen – in ieder geval bij mensen en muizen – is terug te draaien (13). Oude zieke muizen met een grijze vacht zijn weer te verjongen en tot leven te wekken (14, 15).

Slotwoord
Medicijnen zijn vaak symptoombestrijding en pakken de oorzaak niet aan. Bovendien hebben ze vrijwel altijd bijwerkingen. Het beste kunnen we kiezen voor een leefstijl waarbij we onze genen ondersteunen. Heel veel mensen kunnen zo volgens Hanno Pijl weer medicijnvrij door het leven.

Volgende week geen nieuwsbrief
De komende twee weken ga ik mijn nieuwe receptenboek afronden. Om mijn handen vrij te hebben en een eindsprint te kunnen maken, zal ik volgende week geen nieuwsbrief versturen. Naar verwachting zal het receptenboek ergens in november uitkomen. Het is een zeer compleet boek, maar ik verklap nog niks… Zodra het af is vertel ik er meer over!

Zonnige en gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

P.S. Op vrijdagavond 26 oktober zal professor Hanno Pijl bij ons een lezing komen geven over hoe je diabetes type 2 kunt omkeren. We dachten vroeger dat je levenslang aan deze vorm van diabetes vast zat, maar het blijkt volledig omkeerbaar! Hoe? Dat kom je tijdens deze lezing te weten... Klik hier om je aan te melden of voor meer informatie.

P.P.S. Op zondag 23 september zal ik in Soest een eendaagse workshop geven over hoe je je darmen weer gezond kunt krijgen. Als je wil weten welke voeding onze darmen weer gezond kan maken dan is deze eendaagse workshop iets voor jou! Je leert tot in detail hoe ons spijsverteringsstelsel werkt en wat er mis kan gaan. Ook leer je meer bij over de wereld van micro-organismen en fermentatie. Daarnaast besteden we aandacht aan welke leefstijlgewoontes bijdragen tot het herstel van de darmen, want voeding alleen is niet genoeg. Desalniettemin zal het grootste gedeelte van de dag gaan over helende voeding voor onze darmen. Er zal in het bijzonder aandacht zijn voor de rol van ontstekingen bij darmklachten. Klik hier voor meer informatie.

Laatste artikelen aHealthylife
De 10 beste nootropische supplementen om de hersenkracht te boosten
Methionine: werking, bronnen en risico’s
7 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van tarwegras
Zijn eieren gezond of ongezond?
22 makkelijke tips voor een betere gezondheid
Airfryers: gezond of ongezond?
11 voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken
8 signalen en symptomen van een eiwittekort

Nieuw in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
Zerowater waterfilter
Ralph Moorman gezondheidsbox (75% korting)
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke deodorant voor mannen

aHealthylife Webwinkel Toppers (steun aHealthylife!)
Rauwe CBD olie
Blauw licht beschermbrillen
RVS Waterkoker
Berkey waterfilter

Supplementen top 3
100% natuurlijke multi
EPA + DHA omega 3 Algenolie
Biologische magnesium

Laatste interviews Gezondheidsnieuwsradio
Anna Kruyswijk (arts) vertelt over de behandeling van de te trage schildklier
Hayo Bol (orthomoleculair therapeut) over de ziekte van Lyme
Juglen Zwaan vertelt over zijn favoriete gezonde kruiden
Ralph Moorman legt uit hoe je tot blijvende gedragsverandering kunt komen
Saskia van As (natuurarts) over de behoefte aan vlees en vis
Gezondheidsnieuws, verzameld door Franca van Dalen van gezondheidsnet.nl 

Boekentip:

Hoe overleef je?
Dr. Michael Greger

De meeste oorzaken van vroegtijdig overlijden kunnen voorkomen worden door eenvoudige veranderingen in levensstijl en dieet. In de besteller ‘Hoe over leef je?’ vertelt de Amerikaanse arts Michael Greger over het enige wetenschappelijk bewezen dieet dat zowel bescherming biedt tegen veel oorzaken van vroegtijdig overlijden en lichamelijke gebreken, als ziektes kan omkeren.

Ons lichaam wil gezond zijn. Als het lichaam een beschadiging oploopt dan kan het dit vaak zelf genezen. Daar moet je jouw lichaam echter wel de kans voor geven. Zonder dat we ons dit realiseren doen we dit vaak niet. Hoe houd je jouw lichaam zo sterk mogelijk, zodat het zelf goed ziektes kan afweren en voorkomen?

Michael Greger is een internationaal bekende arts, voedingsdeskundige en oprichter van de populaire website Nutritionfacts.org. Daarnaast is hij de auteur van de succesvolle wereldwijde bestseller Hoe overleef je (How not to die) en het bijbehorende kookboek. Nu verkrijgbaar in onze webshop.

Spreuk van de week
Onderschat nooit de kracht van je gedachten. Het bepaalt je algehele koers. - James Allen

Volg aHealthylife op de Sociale Media

Facebook Twitter Youtube Instagram Pinterest Google Linkedin

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Bio olijfolie

Meer info

Zerowater filter

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Afmelden