't Is weer voorbij, die mooie zomer...

Onze laatste nieuwsbrief verscheen in april, het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Toen was het vaarseizoen net zo'n beetje begonnen, nu zit het er alweer op. 
De gebruikelijke zomernieuwsbrief is komen te vervallen. Deels was dat omdat er niet zo veel nieuws te melden was, en we geen komkommer-nieuwsbrief willen versturen. Daarnaast zijn we natuurlijk te volgen via Facebook (klik hier).

Koningsdag: wat een plaatje!

Geen nieuws, geen oud nieuws, geen komkommernieuws, geen nepnieuws, maar gewoon een schitterend plaatje: De Noarderling en het Dokkumer stadhuis, beide met de vlag in top, Koningsdag 2019.  

Nieuwe sponsor: ZuCo Dokkum

Zeer verguld zijn we met onze nieuwe sponsor: Zuivelcoöperatie ZUCO. ZuCo werkt sinds januari 2019 als zelfstandig zuivelfabriekje met afhaalmogelijkheid voor horeca en consumenten in hartje Dokkum. Dagelijks wordt boerderijmelk vers aangeleverd en zichtbaar authentiek verwerkt tot o.a. volle melk, karnemelk, boter, yoghurt, kwark, kefir en roomijs.
De link tussen ZuCo en De Noarderling is duidelijk: beide refereren aan vroeger tijden, en beide putten uit de regionale historie voor de toeristische promotie van Dokkum en de regio. Bovendien: het kan maar zo dat De Noarderling in het verleden óók boerderijmelk afleverde in Dokkum...

ZuCo voegt zich bij onze andere sponsoren, Adema Architecten, Raadsma IJzerhandel, Bouwbedrijf Van der Werff en Rabobank Drachten Noordoost Friesland

Vaar- en zeiltochten

Natuurlijk werd er ook gevaren en gezeild. Medio mei hebben we een groep medewerkers van GGZ Drenthe een mooie zeildag bezorgd. 
Eind mei was De Noarderling actief tijdens het 'grasmelk-event' van onze kersverse sponsor ZuCo. Met een aantal gasten voeren we via de Dokkumer Ee naar Raard (waar het eigenlijke event was) en weer terug.
Eind augustus ging het met een aantal sponsoren en genodigden richting Lauwersmeer voor een zeiltocht met lunch aan boord. Het werd een rustig dagje voor bemanning en gasten: de wind liet het zo goed als afweten.  

Eerste rang bij de Admiraliteitsdagen

Het is inmiddels traditie: De Noarderling vooraan bij het hoofdpodium tijdens de Admiraliteitsdagen, met vrijdag- en zaterdagavond een hoop gasten aan boord, afkomstig uit de hele provincie. Mooie promotie!
Dit jaar waren we bovendien live in de radio-uitzending van RTV NOF. Jaap de Groot interviewde Louwrens Hacquebord over de historie en het huidige reilen en zeilen van De Noarderling. 

Onderhoud

Natuurlijk moest De Noarderling er voor de Admiraliteitsdagen wel weer even tiptop uitzien. Daarom werd de buitenkant van de roef eens grondig onder handen genomen door Piet Steenstra en Sylvia Koeleman. 
Komende winter proberen we het schip twee weken op de wal en onderdak te krijgen zodat we het dek en de romp kunnen doen.  

Gammele gaffel

Tijdens een routine-inspectie bleek de gaffel niet meer helemaal 100 punten te zijn. Op het eerste oog leken het een paar reparabele scheurtjes te zijn. Maar inspectie door twee deskundigen gaf als uitkomst dat er een nieuwe gaffel moet komen. Kosten: ca. € 4000...
Ter geruststelling: de gammele gaffel leverde en levert geen gevaar op; tijdens het zeilen zit hij vast aan het grootzeil en kan niet naar beneden komen als ie breekt. En in de winterperiode gebruiken we een stalen exemplaar om de verlichting aan vast te maken. 

Vacature penningmeester

Wegens tijdgebrek heeft penningmeester Herbert van der Veen zijn bestuursfunctie neergelegd. Wij bedanken Herbert van harte voor zijn inspanningen gedurende de afgelopen 3 jaar. 

Er is dus een vacature. Interesse? We zien uw reactie met belangstelling tegemoet!  

Skûtsjepraet

In deze vast rubriek komt van alle aan de orde: benamingen voor skûtsje-onderdelen, zeil- en scheepstermen, anekdotes, sterke verhalen, etc. 

Dit keer een stukje Dokkumer historie dat maar weinig mensen kennen: dat van de Dokkumer Zeilclub "De Watergeus", opgericht 1 november 1941.
Omdat in de buurt van Dokkum geen geschikt zeilwater was, koos men hotel Princenhof in Eernewoude als uitvalsbasis voor de zeilactiviteiten. 
"De Watergeus" was initiator van de Nationale Princenhoftocht, een groot en succesvol zeilevenement dat de club tussen 1943 en 1949 vijf keer organiseerde. Maar de 'Dokkumer Watergeuzen' bliezen ook het hardzeilen voor skûtsjes nieuw leven in. In 1944 organiseerde men samen met de dorpsvereniging van Eernewoude een wedstrijd voor beurt- en vrachtschepen. Daarmee werd de kiem gelegd voor het skûtsjesilen zoals we dat vandaag de dag kennen. Kort na de bevrijding wist bestuurslid Klaas Kingma uit Dokkum samen met de Drachster architect Gerben van Manen voldoende medestanders te vinden om een organisatie van skûtsje liefhebbers te vormen. Een jaar later ontstond daaruit de Sintrale Kommisje Skutsjesilen (SKS).  

Voor het hele verhaal: klik hier

Hebt u meer informatie of (beeld)materiaal m.b.t. "De Watergeus", of kent u iemand die dat heeft, dan horen wij het graag! 

Uit de oude doos

Een prachtig plaatje van het volgeladen schip van turfschipper Lodewijk Kuipers in Anjum,1953. Niet duidelijk is of het een skûtsje is, of een (kleine) Friese tjalk (skûte). Die scheepstypen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Voor de liefhebber: hier worden de verschillen haarfijn uitgelegd. 
De foto is afkomstig uit het archief van Paula Steenstra-Meinsma. 

Stichting De Noarderling

Meester J.P. Miedemastraat 14

9103 NG Dokkum

info@dokkumerskutsje.nl

www.facebook.com/dokkumerskutsje

www.dokkumerskutsje.nl

SHARE TWEET FORWARD
MailerLite