Nieuwsbrief De Boortoren // nummer 104

Over mij

Nieuwsbrief van Bert van Dijk, energiejournalist bij Het Financieele Dagblad. Tips, commentaar of vragen?

Mail me

Volgen op Twitter kan natuurlijk ook via @reportfromnl

Editie 104

In deze 104e van de Boortoren aandacht voor het essay dat collega Carel Grol en ik schreven over het Klimaatakkoord (laat weten wat je ervan vindt), wereldwijd dalende investeringen in duurzame energie en een op handen zijnde mega-investering door Shell in een groot gasproject in Canada.

Mocht je deze nieuwsbrief doorgestuurd krijgen en wil je je abonneren of ken je mensen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn, stuur hem dan gerust door of laat het me weten via dijk@fd.nl dan zorg ik dat je aan de verzendlijst wordt toegevoegd.

Alle eerder verschenen edities zijn terug te lezen op deze speciale FD-pagina.

Veel leesplezier. Commentaar tips of een vraag? Of heb je anekdotes vanuit de sector of werkend aan de complexe energietransitie die het huidige sentiment in de markt illustreren en wil je die delen? Laat het me weten!

Bert

In het FD

Meer in het FD

Wereldwijd dalen investeringen in schone energie

De wereldwijde investeringen in duurzame energie zijn vorig jaar met 7% afgenomen. Omdat de investeringen in de olie- en gasindustrie toenamen, steeg het aandeel fossiele energie voor het eerst sinds 2014 weer. Dat blijkt uit het jongste rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat dinsdag is gepubliceerd.

De recente aankondiging van China om de steun voor de zonne-energiesector te reduceren, kan er toe leiden dat er ook dit jaar minder in duurzame energie wordt geïnvesteerd, zo waarschuwt het rapport. China is goed voor 40% van de wereldwijde investeringen in zonnestroom.

'Shell dichtbij akkoord voor mega-investering in Canada'

Gaat het door of niet? Die vraag houdt Canada bezig deze dagen. Staat Shell op het punt om het definitieve groene licht te geven voor een van de grootste investeringen dit jaar in de fossiele energiesector: de bouw van een immense fabriek om vloeibaar gas (lng) te maken? Kosten: $30 mrd. Shell werkt in het project samen met drie partners: Petrochina, Korea Gas en Mitsubishi.

Alles wijst erop dat Shell aanstuurt op een positief besluit. Zo meldt persbureau Bloomberg dat het momenteel een komen en gaan is van vreemdelingen in Kitimat aan de westkust van Canada. In het dorpje waar de fabriek moet komen, was het de afgelopen twee jaar juist heel rustig. Shell stelde in 2016 een investeringsbesluit uit, vanwege de zwakke marktomstandigheden en lage olieprijs.

Raad van State: Windpark Fryslân mag worden aangelegd

Het Windpark Fryslân mag worden aangelegd in het IJsselmeer. De bezwaren tegen zowel het inpassingsplan van de toenmalige ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu als de bijbehorende besluiten die het windpark mogelijk maken, zijn ongegrond. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State woensdag.

'Koppel bouw windpark direct aan de industrie'

Er is betere afstemming nodig tussen de bouw van grote windparken op zee en het elektrificeren van de industrie. Dat kan hoge kosten voorkomen en windparkbouwers meer investeringszekerheid geven, nu de overheid nauwelijks tot geen subsidies meer geeft voor de bouw van windparken op zee. Dat zegt Kees-Jan Rameau, lid van de raad van bestuur van energieleverancier Eneco Groep.

Nu de contouren van het nieuwe Klimaatakkoord bekend zijn geworden en worden doorgerekend, maken de onderhandelaars zich op voor de tweede ronde dit najaar. ‘Waar we dan vooral op moeten inzetten, is een ketenaanpak, waarbij de productie van duurzame energie direct wordt gekoppeld aan de vraag in andere sectoren,' zegt Rameau in gesprek met het FD.

Cv-ketelbouwer Intergas verdubbelt productie ondanks besluit om te stoppen met gas

In weerwil van het besluit dat Nederlandse woningen van het gas moeten, bouwt cv-ketelproducent Intergas een tweede fabriek om de productie te verdubbelen. De aandeelhouders worden daar zenuwachtig van, zegt technisch directeur Peter Jan Cool. ‘Maar de vraag naar ketels is enorm.'

Intergas bouwt op dit moment zo’n 1100 verwarmingstoestellen per dag. Het heeft daarmee in Nederland een marktaandeel van 40%. 'We hebben nu leveringsachterstanden en moeten soms nee verkopen’, aldus Cool.

(door collega Nelleke Trappenburg)

Infographic van de week: Investeringen in nieuwe olie hard omlaag

Niet te missen

What's in an FID

Aardig inkijkje in het besluitvormingsproces om tot een definitief investeringsbesluit te komen. Door de CEO van LNG Canada:

To ensure that LNG Canada does not become another mega-project that overruns its budgeted cost and schedule -- repeating what has happened in Australian, but this time in Canada - and to maintain the overall project schedule and advance work that is seasonally sensitive, some construction activities need to be started this summer, in advance of an FID. This work, however, is not a guarantee LNG Canada will move forward. Because the work will place the project in the best position to start strong and remain on schedule should the JVPs make a positive FID later in 2018, it is a risk the JVPs are willing to take.

Scientists differ on climate’s CO₂ sensitivity

Interessante research over de correlatie tussen CO₂-uitstoot en stijgende temperaturen. Bottom Line: wetenschappers worstelen ermee. Mogelijk duurt het langer voordat we de 1,5 graden grens bereiken.

“Higher CO₂ concentrations cause increased growth in many plant species. This causes a general ‘greening’ of vegetation, but also changes the make-up of ecosystems—some species do better than others. Slower-growing large tree species can lose out to faster-growing competitors,” he said.

“It can also reduce the effects of drought to some extent, because many plants use less water when CO₂ is higher. Both of these factors can potentially enhance crop yields, possibly helping to offset some of the negative impacts of climate change—although even if that happens, the nutritional value of the crops can be reduced as a result of the extra CO₂.”

Gazprom moves on with another grand project on Yamal tundra

Gazprom heeft het groene licht gegeven voor een groot nieuw Arctisch gasproject. Vanaf 2023 moet het nieuwe gasveld boven de noordpoolcirkel 32 miljard kubieke meter gas gaan produceren. Dat is net zoveel als de productie van het Groningenveld een aantal jaar geleden.

Een deel van het Russische gas zal via de Nord Stream-pijpleiding zijn weg naar Europa vinden:

The development of the Kharasavey comes as Gazprom launches its third production train at the nearby Bovanenko. When both fields are in operation after 2023, Gazprom’s accumulated natural gas production in the Yamal Peninsula will reach almost 150 billion cubic meters per year. Everything will be sent out through the company’s westbound Bovanenkovo-Ukhta pipeline, and most of it subsequently exported through the trans-Baltic Nord Stream pipeline.

Tweet van de week

Schrijf je hier in voor De Boortoren

Linkedin Twitter
Linkedin Twitter

(c) Het Financieele Dagblad / Bert van Dijk

Prins Bernhardplein 173

1097 BL Amsterdam

020 5928837

www.fd.nl