A Coinbase szerint a Bitcoin értékesebbé válik az aranynál a következő felezés után. Nézd meg a böngészőben

Képzelj el egy pillanatra egy olyan alapfémet, amely ugyanolyan ritka, mint az arany, azonban van egy különleges tulajdonsága: továbbítható egy kommunikációs csatornán keresztül” - Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója

A piac alakulása

A múlt héten a kriptovaluta piac nagy növekedést élt meg, eljutva egészen a jelenlegi 298 milliárd dolláros kapitalizációig. A Bitcoin ára - 2019 szeptembere óta most először - áttörte a 10.000 dolláros szintet. Jelenleg 10270 dollár körül kereskednek vele. Az altcoinok szintén nagy növekedést mutattak múlt héten, az Ether például elérte a 250 dolláros árat, 2019 szeptembere óta először. A Bitcoin Cash ez évi legmagasabb elért ára 470 dollár volt.

Számos nagy mérföldkőhoz jutottak el a kriptovaluták a múlt héten. A Bitcoin hálózata február 5-én lebonyolította az 500. milliomodik tranzakciót. A tranzakciók száma ezáltal három év alatt megduplázódott, hiszen 2017-ben még csak 250 millió volt, 2020-ban viszont már 500 millió. A decentralizált fizetési alkalmazásokban (DeFi) lekötött kriptovaluták értéke meghaladta az 1 milliárd dolláros szintet. A DeFi piacot az Ethereum-alapú hitelezési platform, a Maker uralja, náluk van a decentralizált pénzügyi alkalmazásokban letétbe helyezett összegek közel 60%-a.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Milyen gyakran történik a Bitcoin esetében blokkjutalom-feleződés?

  1. Minden 200.000. blokk után vagy körülbelül négyévente
  2. Minden 100.000. blokk után vagy körülbelül kétévente
  3. Minden 100.000. blokk után vagy körülbelül négyévente

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Több, mint 40 bank szeretne kriptovaluta letétkezelővé válni Németországban

2019. november 29-én a német szövetségi parlament, a Bundestag elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a német bankok számára lehetővé válik, hogy kriptovalutákat kínáljanak és tároljanak. A jogszabály 2020. január 1-jén lépett hatályba. Egy vezető német gazdasági lap, a Handelsblatt szerint az ország pénzügyi szabályozó hatóságához, a BaFin-hez mostanra több, mint 40 olyan kérelem érkezett be, amelyeket benyújtó bankok kriptovaluta letéti szolgáltatást szeretnének kínálni. Amennyiben ezek a bankok megkapják a szükséges engedélyt, akkor tárolhatják ügyfeleik Bitcoinjait és más kriptovalutáit. A kormány elégedett az érdeklődés mértékével, mert céljuk, hogy Németország népszerű lokáció legyen a kriptovalutákkal foglalkozó vállalkozások számára. Frank Schäffler képviselő elmondta: „A kriptovaluta letéti engedélyek iránti nagy érdeklődés egyrészt arra utal, hogy a vállalkozások egyre növekvő mértékben használják a blokklánc technológiát, másrészt az új szabályozás eredménye.” A hírből nem derül ki, hogy mely bankok érintettek, egyet kivéve, ez a Solarisbank. E bank kriptovaluta bankolásért felelős vezetője, Michael Offermann kijelentette: a másfél éve intenzíven foglalkozunk a kriptovaluta letétek témakörével. Az új pénzmosás elleni szabályozás jó alkalmat kínál arra, hogy az elméletet a gyakorlatban is átültessük. Növekedésre számítunk annak következtében, hogy egyre egyszerűbbé válik a kriptovaluták vásárlása és tárolása.”

A Coinbase szerint a Bitcoin értékesebbé válik az aranynál a következő felezés után

Egy, a Medium felületén írt blogpostban a Coinbase kriptotőzsde összegyűjtötte, hogy milyen előnyökkel rendelkezik a Bitcoin az aranyhoz képest. A „Digitális szűkösség és a Bitcoin felezések” című bejegyzés levezeti, hogy milyen kulcstényezők teszik a Bitcoint az aranyhoz hasonlóan ideális menekülőeszközzé. A bejegyzés szerzője, Mike Co így fogalmaz: „az aranyt a kínálatának megjósolható mennyisége, elemi szűkössége és nemzetközi piaca tette alkalmassá arra, hogy stabil értékőrző eszközzé váljon a fiat pénzekkel szemben.” „Bármi, amire az arany képes, arra a Bitcoin jobban képes nála.” A Bitcoin szűkössége nagyon hasonló az arany szűkösségéhez, és ez bebetonozza a helyét a világon. Nagyon sok munkára van szükség egy új Bitcoin létrehozásához a bányászatnak, vagy “Proof of Work”-nek nevezett folyamat során. Idén májusban fog sor kerülni a Bitcoin kibocsátási rátájának harmadik feleződésére, ettől kezdve a jelenlegi 12,5 helyett már csak 6,25 Bitcoin kibocsájtására fog sor kerülni 10 percenként. Szűkösségén túlmenően a Bitcoinnak számos jó tulajdonsága van az aranyhoz képest. Például egy gyűrű esetében nagyon “drága és bonyolult” egy arany tisztaságának megállapítása, miközben a Bitcoin csomópontok (node-ok) egymástól függetlenül képesek hitelesíteni bármely kapott Bitcoint, sőt a teljes korábbi elosztott főkönyvet. Küldeni is sokkal olcsóbb Bitcoint bárhová a világon, mint aranyat. Könnyen eljuttatható egyik helyről a másikra nagy mennyiségben is. Szemben az arannyal, amely esetében olvasztásra van szükség, hogy kisebb egységekhez jussunk belőle, a Bitcoin esetében nagyon könnyű akár csak töredék részeket birtokolni vagy továbbküldeni belőle. A bejegyzés arra a konklúzióra jut, hogy „értékmegőrzés terén a Bitcoin az arany riválisa a digitális világban."

1 millió dollárt gyűjtöttek össze az Ethereum-alapú “vesztésmentes” lottóval, a PoolTogether-rel

A PoolTogether nevű, Ethereum-alapú decentralizált pénzügyi alkalmazás (DeFi) mögött álló csapat bejelentette, hogy - jövőbeni részesedés ellenében - sikeresen összegyűjtöttek 1 millió dollárt az IDEO CoLab Ventures, ConsenSys Labs és DTC Capital cégektől, annak érdekében, hogy növeljék az alkalmazás biztonságosságát, valamint a nyereményalap összegét, és közben megőrizzék az alkalmazás ingyenes hozzáférhetőségét. A PoolTogether 2019 szeptemberében indult egyfajta lottójátékként. Az alapjául szolgáló ötlet lényege, hogy ez tulajdonképpen egy “nyereményhez kötött megtakarítási forma”. A résztvevők letétbe helyeznek DAI-t vagy USDC-t egy sorsjegy ellenében, amivel díjat nyerhetnek. (A DAI és az USDC olyan stablecoinok, amelyek értéke 1 dollárral egyenlő.) Ha valaki nem nyer semmit, visszakapja a letétbe helyezett kriptovalutát.

Ez azért lehetséges, mert a nyereményt a játékosok által letétbehelyezett stablecoinok összesített mennyisége révén elért kamatból fizetik ki. A letétbe helyezett összegek a Compound DAI pénzpiacára kerülnek és azonnal elkezdenek hozamot termelni. A Compound egy okosszerződés protokoll, amely lehetővé teszi a biztosítékkal ellátott, peer-to-peer kölcsönök nyújtását. Egy “lottószelvényt” 1 DAI vagy 1 USDC ellenében lehet megvásárolni. A felhasználók olyan integrált tárcák segítségével vehetnek jegyeket, mint például a MetaMask, és csak akkor jogosultak a nyereményre, ha a teljes időszak alatt bent tartották a letétjüket abban az alapban, melynek segítségével a nyereményt kigazdálkodják. Ennek a megkötésnek az a célja, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki csak az utolsó pillanatban csatlakozik, és úgy viszi el a nyereményt. Tehát mindig csak a soron következő vagy későbbi díjakra lehet sorsjegyet váltani, az éppen kisorsolandó nyereményre nem. A felhasználók bármikor kivehetik a pénzüket, erre vonatkozóan nincs semmilyen időbeli korlátozás.

Amint a nyertes kisorsolásra került, mindenki más visszakapja a saját maga által betett összeget. A PoolTogether működése egy nyílt forráskódú okosszerződésen alapul, amelyet az elosztott rendszerek biztonsági felügyeletével foglalkozó Quantstamp és OpenZeppelin vállalkozások auditálnak. Jelenleg kétféle verziója létezik ennek a lottónak: az egyikben hetente történik a sorsolás és DAI-t használ, a másikban naponta és USDC-t használ. A heti DAI játék alapjában 1 millió dollár van, amelyet 2500 egyedi felhasználó dobott össze. Ez az alap hetente kb. 1600 dolláros nyereményt termel ki. Az eddigi legnagyobb nyereményt múlt pénteken jelentették be, amikor 10 DAI letétbehelyezésével valaki 1648 DAI-t nyert.

Csökkentették az azonosítás nélküli kriptovaluta vásárlás összeghatárát Svájcban

2020. február 7-én a svájci pénzügyi felügyelet, a FINMA új pénzmosás elleni szabályozást fogadott el. Az új előírások értelmében az azonosítás nélküli kriptovaluta tranzakciók összeghatára 5000 svájci frankról az egyötödére, 1000 svájci frankra szigorodik. A svájci hatóságok a további szabályozást illetően idén április 9-ig konzultációt tartanak. A svájci kriptotőzsdéknek kötelező lesz adatokat gyűjteniük azokról az ügyfelekről, akik 1000 svájci franknál nagyobb összegű tranzakciót bonyolítanak le náluk, és ezen adatokat rendszeres jelleggel meg kell osztaniuk a hatóságokkal. A Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF), a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet múlt évben javasolta, hogy a kriptotőzsdék kötelesek legyenek az ügyfelek azonosításához szükséges adatokat gyűjteni az 1000 dollárt meghaladó értékű tranzakciók kapcsán. Múlt hónapban hatálybalépett az EU 5. Pénzmosás elleni irányelve (5th Anti-Money Laundering Directive, 5AMLD), mely szintén hasonló szabályozást javasolt, kötelezve a kriptotőzsdéket a hagyományos bankokra is előírt ügyfélazonosítási és pénzmosás elleni eljárások bevezetésére. Az új szabályozás miatt számos európai kripto startup döntött úgy, hogy máshová helyezi a székhelyét, vagy beszünteti a működését.  Az amerikai jegybankot foglalkoztatja a szövetségi digitális valuta gondolata

Február 5-én az amerikai jegybank, a FED kormányzója, Lael Brainard beszédet mondott a Stanford Egyetem üzleti iskolájának (Stanford Graduate School of Business) fizetésekkel foglalkozó konferenciáján. Elmondta, miként ösztönzik a nagy technológiai vállalatok (például a Facebook) és hálózatok (például a Bitcoin) a fizetések piacának digitális átalakulását és hogyan eredményezik új üzleti modellek kifejlődését. A digitalizációban benne rejlik annak lehetősége, hogy nagyobb értéket és kényelmet biztosítson alacsonyabb költségek mellett, ugyanakkor az kockázatokat hordoz magában, hogy az új szereplők a pénzügyi rendszer szabályozók által ellenőrzött védőkorlátjain kívül tevékenykednek.” Brainard beszélt a stablecoinokról is, melyek az elsőgenerációs kriptovaluták volatilitásának kiküszöbölését célozzák azáltal, hogy a digitális valutát egy másik eszközhöz vagy eszközkosárhoz kötik. A Facebook aktív felhasználói hálózata a Föld népességének egyharmadát teszi ki, ezért a cég Libra nevű stablecoin projektje sürgeti az olyan kérdésekről szóló vita lefolytatását, mint hogy milyen formát ölthet a pénz, hogy ki vagy mi bocsájthatja ki, és hogy a fizetéseket hogyan tudjuk nyomonkövetni és rendezni.” A dollár fontosnak tartott szerepére tekintettel elmondta, hogy a FEDnek muszáj a központi banki digitális pénzek kutatását és az ezzel kapcsolatos közpolitika kialakítását illetően az élvonalban lennie. (A FED jelenleg is kutatásokat folytat és kísérleteket végez az elosztott főkönyvi technológiákat és a digitális valuták kibocsájtására irányuló lehetőségeiket illetően.)

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Milyen gyakran történik a Bitcoin esetében blokkjutalom-feleződés?

A helyes válasz: A.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Leiratkozás