Egyre többen fordulnak a kriptopénzekhez Chilében a társadalmi zavargások miatt . Nézd meg a böngészőben

“A Bitcoin az internet nemzeti valutájává válik.” Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja

A piac alakulása

A Bitcoin ismét meghaladja a 9000 dollárt, gyakorlatilag kilőtt: 7500 dollárról mindössze 24 óra leforgása alatt jutott el 10.000 dollár fölé. Ez 42%-os növekedést jelent, ami a Bitcoin eddigi történetében a negyedik legmagasabb növekedés, ha az egy nap alatti növekedést vizsgáljuk. Közben az ár 9450 dollár körül stabilizálódott. A nagyobb altcoinok, mint például az Ether, a Litecoin, a Bitcoin Cash 5-24% növekedés között ingadoztak, több milliárd dollárral növelve a teljes kriptopiac értékét. Ennek következtében a teljes kriptopiaci kapitalizáció 206 milliárd dollárról 252 milliárd dollárra növekedett. Az árak emelkedését különféle okokkal magyarázzák. Az egyik lehetséges ok Xi Jinping kínai elnök blokklánc technológiával kapcsolatos nyilatkozata, mely szerint Kínának meg kell ragadnia a blokklánc technológiában rejlő lehetőségeket. Az e nyilatkozat következtében kialakuló pozitív kínai hangulat árfelhajtó hatást eredményezhetett a kriptopénzek számára. A kínai altcoinok - mint a NEO, az Ontology, a Tron vagy a Qtum - ára még mindig emelkedik a pozitív hírek következtében. Ez a hír önmagában azonban nem biztos, hogy valóban igazolhatja az áremelkedést, mivel a Bitcoin és a blokklánc nem ugyanaz. Kínában a blokkláncot elsősorban vállalati alkalmazásra, valamint adatok rögzítésére és nyomonkövetésére használják. Kína korábban világosan közölte, hogy nem szeretik a Bitcoint, sőt, be is tiltották azt.  

Egy másik ok, ami az árak emelkedéséhez vezethetett, a Bitcoinos határidős ügyletek piacával köthető összefüggésbe: a Chicago Mercantile Exchange (CME) tőzsdén október 25-én lejártak a Bitcoinos határidős ügyleti szerződések. Azok a kereskedők, akik szerint a Bitcoin túl van értékelve, a Bitcoin árának esését prognosztizálják, és a mostani medvepiac során sokan fogadtak erre és short pozíciókat foglaltak el. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők Bitcoint kértek kölcsön és adták el a piacon, azt tervezve, hogy később visszavásárolják alacsonyabb áron és így profitáljanak az áresésből. Amikor a Bitcoin ára emelkedni kezdett, a kereskedők visszavásárolták a Bitcoint, hogy minimalizálják a veszteségeiket, ezt nevezzük short squeeze-nek (vagyis a short pozícióban lévők kiárazását). A Bitcoinos short squeeze hatására még tovább emelkedtek az árak, hiszen azok is Bitcoint vásároltak, akik eredetileg a Bitcoin árfolyamának esésére fogadtak.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mik azok a Bitcoin határidős ügyletek?

  1. A Bitcoin árát előrejelző horoszkóp.
  2. Egy olyan pénzügyi eszköz, amelynek segítségével egy előre meghatározott áron vásárolhatsz vagy adhatsz el Bitcoint egy meghatározott későbbi napon.
  3. Egy olyan pénzügyi eszköz, amelynek segítségével jogot szerzel arra, hogy bármikor vásárolhass alacsonyabb áron Bitcoint.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A társadalmi zavargások miatt egyre többen fordulnak a kriptopénzekhez Chilében

Chilében napok óta tüntetnek a kormányzati korrupció, a gazdasági egyenlőtlenség és az igazságtalanság ellen. A tüntetések akkor kezdődtek, mikor az állami tulajdonban álló metróüzemeltető, a Metro de Santiago 3%-kal megemelte a metrójegyek árát. A lakosság dühe több évtizednyi igazságtalanság és egyenlőtlenség eredménye. A chilei kormány privatizálta a legalapvetőbb társadalmi szolgáltatásokat - az egészségügyet, az oktatást, a víz- és áramszolgáltatást és a nyugdíjrendszert is -, amelynek eredményeképpen kevesek nagyon meggazdagodtak, de a többség életszínvonala jelentősen csökkent. A helyzet utcai zavargásokban eszkalálódott. Legalább 19 embert öltek meg a hadsereg katonái. A chileiek állítása szerint jelenleg nehézségekbe ütközik hozzáférni a pénzükhöz, az ATM-ek nem működnek, a boltokból pedig kezd elfogyni az élelmiszer. Emiatt a lakosság elkezdett barterezni, illetve kriptopénzeket használni. A Redditen például egy elkeseredett chilei fordult az internet népéhez, hogy segítsenek tanácsokkal abban, mely szolgáltatóktól és hogyan érdemes kriptopénzeket venni, és hogyan érdemes a kriptopénzekhez nem értőknek a leghatékonyabban elmagyarázni a kriptopénzek használatát. A kérdésre 7 nap alatt közel 300 hozzászólás érkezett. Az emberek most Chilében is megtapasztalják a kriptopénzek előnyeit, hiszen segítségükkel maguk tudják önállóan kezelni a pénzüket még egy olyan helyzetben is, amikor a fiat pénzekhez való hozzáférésük erősen korlátozott.

Egyre nő a blokklánc és a kriptopénzek iránti kínai érdeklődés

Xi Jinping kínai elnök nyilvánosan kijelentette, hogy az országnak a blokklánc technológiát alapvető fontosságúnak kell tekintenie az innovatív technológiai megoldások kifejlesztése érdekében és el kell köteleződnie a technológia fejlődése mellett. A nyilatkozatot követően a Bitcoin eddigi történetének egyik legjobban teljesítő hétvégéje valósult meg a kriptopiacon a napi árnövekedés arányát tekintve. A WeChaten az egekbe szökkentek (közel tízszeresére emelkedtek) a Bitcoinra és blokkláncra irányuló keresések. Mindeközben a kínai Merchant Bank bejelentette, hogy befektetett a BitPie-ba, egy helyi Bitcoin tárcába, mely a leghosszabb ideje létezik, és a legtöbb felhasználóval rendelkezik. Kína legnépszerűbb alkalmazása, a Xuexi Qiangguo (tanulj és tedd naggyá a nemzetet) már ajánl olyan kurzust, amely teljes mértékben a blokkláncra fókuszál és mely a Bitcoinnal és Ethereummal kapcsolatos leckéket is tartalmaz. Egyes beszámolók szerint újabban a blokklánc technológiát csalásnak nevező cikkek közlését is betiltották az országban.

Az Opera böngészőjének kriptotárcája már a Bitcoint és a Tront is támogatja

Az Opera bejelentette, hogy böngészőjének Androidos verziója mostantól támogatja a Bitcoin, a Tron, és a Tron TRC10-es tokenjét is. Eddig az Opera csak az Ethert és az Ethereum ERC tokenjeit támogatta. Az új funkció segítségével immár a böngésző állítólag 350 millió felhasználója számára vált lehetségessé Bitcoin és Tron küldése és fogadása, közvetlenül a beépítette kriptopénz tárcából. Azon túlmenően, hogy engedélyezték a Bitcoin és Tron tranzakciókat, az Opera azt is lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy decentralizált alkalmazásokkal lépjenek interakcióba és termékekért és szolgáltatásokért kriptopénzzel fizethessenek. Az Opera Web 3 kezdeményezése már elérhető Android okostelefonokra, Windowsra, Linuxra és Macre is. Miközben a Bitcoin és a Tron támogatása jelenleg csak az Androidos felhasználók számára elérhető, az iOS-t használók is számíthatnak a bevezetésére a közeljövőben.  

Pénzmosásért tartóztatták le a Crypto Capital elnökét

A lengyel hatóságok letartóztatták Ivan Manuel Molina Lee-t, a panamai székhelyű Crypto Capital pénzforgalmi szolgáltató elnökét drogkereskedelemből származó jövedelmekkel kapcsolatos pénzmosás vádjával. A Crypto Capital banki szolgáltatásokat nyújtott olyan kriptotőzsdéknek, mint a Bitfinex, a Binance, a Kraken, a BitMex, illetve a ma már nem működő QuadrigaCX.  A lengyel hatóságok azt állítják, hogy Molina Lee 1.5 milliárd zloty (vagy 390 millió dollár) értékű pénzt mosott kolumbiai drogkartellek számára egy kriptotőzsdén keresztül. A Crypto Capital számlájáról 360 millió dollárt foglaltak le egy lengyel bankban a nyomozás során. A Bitfinex állítólag 850 millió dollárt bízott rájuk, és amikor a Crypto Capital ellen hűtlen kezelés miatt eljárás indult, a hatóságok ezt lefoglalták. Lee letartóztatása óta a Bitfinex próbál hozzájutni a lefoglalt pénzhez. Mark Zuckerberg figyelmeztette a Kongresszust: a Libra elhalasztása ahhoz vezethet, hogy Kína átveszi a vezető szerepet a pénzvilágban

A Facebook CEO-ja, Mark Zuckerberg tanúskodott az Egyesült Államok Képviselőházának Pénzügyi Szolgáltatási Bizottsága előtt múlt héten, bemutatva a Facebooknak, a Libra, mint globális digitális valuta fejlesztésében betöltött szerepét. Válaszolnia kellett többek között az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy lehet-e bízni abban, hogy a Facebook vigyáz a felhasználók adataira. Zuckerberg elmondta a törvényhozóknak, hogy a Librára alapvető szükség van annak érdekében, hogy Amerika megtarthassa vezető szerepét a nemzetközi pénzügyi rendszerben és figyelmeztetett arra, hogy a késlekedés azt eredményezheti, hogy Kína veszi át ezt a vezető szerepet. Kijelentette: “ha Amerika nem innovál, a pénzügyi vezető szerepünk nem garantált többé.” Elismerte, hogy nem biztos benne, hogy a Libra sikeres lesz-e vagy sem, de azt is hozzátette, hogy a Facebook nem fogja elindítani a Librát a világ egyetlen részén sem addig, amíg az USA szabályozói ehhez hozzá nem járulnak. Márpedig a szabályozók továbbra sincsenek elragadtatva a Libra projekttől. Sokak szerint éppen ezért a Libra nem is fog tudni elindulni a közeljövőben. Zuckerberg arra is rámutatott, hogy a Libra projektet irányító Libra Association egy független szervezet, mely a Facebook nélkül is tovább tud működni. Hozzátette, hogy amennyiben a konzorcium a szabályozói jóváhagyások nélkül mégis elindítja digitális valutáját, a Facebook ki fog lépni a szövetségből. 

Heti tweet
Heti mém

A Bitcoin ára az elmúlt pár hétben

A kvíz megfejtése

Mik azok a Bitcoin határidős ügyletek?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe