A PayPal és a Venmo is belép a kriptovilágba? Nézd meg a böngészőben

Szemben a hagyományos pénzügyi rendszerben létező banki és fizetési szolgáltatásokkal, a Bitcoin globális és határok nélküli. A felhasználóknak nincs szükségük számlára, nem kell azonosítaniuk magukat ahhoz, hogy használni tudják a szolgáltatást, és a tranzakcióikat a hatóságok nem tudják cenzúrázni vagy befagyasztani. A Bitcoin az emberi jogok védelmezői számára olyan, mint egy biztosítókötél, különösen, ha az adatvédelmi és használhatósági aspektusai még tovább fejleszthetőek” - The Human Rights Foundation

A piac alakulása

A kriptovaluta piac 10%-ot növekedett ezen a héten, majd ez a növekedés megtorpant. A teljes piaci kapitalizáció valamivel 261 milliárd amerikai dollár felett áll. A héten a Bitcoin ára lendületes emelkedésnek indult, meghaladta a 9600 dollárt is, majd visszaesett, jelenleg 9200 dollár körül kereskednek vele. A piaci kapitalizáció szerinti rangsor élén álló többi kriptovaluta is hasonló mozgás volt megfigyelhető. Közben ugyanakkor robbanásszerű növekedés volt megfigyelhető a decentralizált pénzügyek piacán. A legnagyobb hír e körben a Compound decentralizált hitelezési platform COMP irányítási tokenjének indulása volt. Ezt a tokent kizárólag azok szerezhetik meg, akik használják a platformot. A COMP indulása olyannyira sikeres volt, hogy a token ára ötszörösére emelkedett az első kereskedési napján és a legértékesebb DeFi tokenné vált, kevesebb, mint egy hét alatt meghaladta a 2,43 milliárd dollárt a piaci kapitalizációt tekintve. Jelenleg 251 dollár körül kereskednek vele. Mivel a DeFi kamatok magasabbak, mint amilyen átlagos kamatokat a bankok kínálnak, a DeFi hitelezési platformok sok befektető számára vonzóak. 

A világ egyik legnagyobb eszközkezelő cége, a Fidelity Digital Assets legutóbbi felmérése szerint az Egyesült Államokban és Európában már az intézményi befektetők 36%-a rendelkezik kriptoeszközökkel. A Fidelity közel 800 intézményi befektetőt kérdezett meg, köztük pénzügyi tanácsadókat, gazdag családok vagyonát kezelő ún. családi irodákat (family office), nyugdíjbiztosítókat, kriptoeszköz és hagyományos hedge fundokat, magas tőkefedezettel rendelkező befektetőket, illetve alapítványokat. A megkérdezettek több, mint 25%-a nyilatkozott úgy, hogy van Bitcoinjuk (ami ezáltal a legnépszerűbb kriptoeszköznek tekinthető az intézményi befektetők körében), és 11%-uk úgy, hogy van Etherjük. Tom Jessop, a Fidelity Digital Assets elnöke kijelentette: “ezek az eredmények alátámasztják azt a piaci trendet, amit magunk is tapasztalunk, nevezetesen, hogy egyre nagyobb a digitális eszközök iránti érdeklődés, és egyre többen tekintenek rájuk befektetésre alkalmas eszközosztályként.”

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mennyi az Ether kínálatának felső határa?

  1. Az Ether maximális kínálata 180 millió Ether.
  2. Az Ether előre rögzített kínálata 360 millió Ether.
  3. Nincs felső határa.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A PayPal és a Venmo is belép a kriptovilágba?

Három névtelenségét megőrizni kívánó belső informátor szerint a PayPal és annak mobil fizetési szolgáltatója, a Venmo azt tervezi, hogy lehetővé teszi a kriptovaluták direkt kereskedelmét és kriptovaluta tárcát indít 325 millió felhasználója számára. Az egyik forrás szerint „megengedetté válik a kriptovaluta vásárlása és eladása, és lesz egyfajta saját beépített tárca is, ami lehetővé fogja tenni, hogy a kriptovalutákat abban tárolják.” Egy másik forrás megerősítette, hogy „a PayPal várhatóan a következő három hónapon belül felkínálja majd a kriptovalutavásárlás és -eladás lehetőségét.”

A PayPal nem erősítette meg ezeket a híreket és nem kívánt reagálni a fenti értesülésekre, ezért a részletek továbbra sem ismertek, mindenesetre a források szerint a cég több tőzsdével fog együttműködni, köztük a Bitstamp-pel és a Coinbase-zel a likividitás biztosítása érdekében. A PayPal egyébként már 2016 óta kapcsolatban áll a Coinbase-zel, a Coinbase ugyanis azonnali fiat valutás visszahívásokat tett lehetővé a PayPalt használó amerikai ügyfelei számára. Múlt évben az európai Coinbase felhasználók számára vált ugyanez az opció elérhetővé, majd a kanadai felhasználók számára is.

A PayPalnak több, mint 300 millió regisztrált felhasználója van, a Venmonak pedig több, mint 50 millió aktív felhasználója. 2019-ben a PayPal éves fizetési volumene meghaladta a 712 milliárd dollárt, ami 2018-hoz képest 23%-os növekedést jelent. A Venmo-t 2013-ban vásárolta fel a PayPal. A Venmo éves fizetési volumene 2019 év végére elérte a 100 milliárd dollárt, ami 73%-os növekedést jelentett 2018-hoz képest. Sok kriptovalutahívő szerint, ha igaz ez a pletyka, hogy a Paypal belép a kriptovilágba, az újabb bikapiacot eredményezhet.

Adatvédelmi alapú Bitcoin projekteket finanszíroz a Human Rights Foundation

2020. június 10-én a Human Rights Foundation (HRF) emberi jogokat védő szervezet Bitcoin Fejlesztési Alapot (Bitcoin Developer Fund) hozott létre olyan szoftverfejlesztők támogatására, akik „a Bitcoin hálózatát privátabbá, decentralizáltabbá és ellenállóbbá teszik.” A HRF azért döntött így, hogy a Bitcoin „pénzügyi eszközként jobban szolgálja az emberi jogi aktivisták, a civil szervezetek és az újságírók tevékenységét szerte a világon.” A jogvédő szervezet az első, 50.000 dollár értékű ösztöndíjat Chris Belchernek, egy angliai székhelyű fejlesztőnek ítélte oda, aki a CoinSwap nevű projekten dolgozik, amely - keverés (mixing) révén - nehezíti a Bitcoin tranzakciók nyomonkövetését.

Alex Glasstein, a HRF stratégiai vezetője kijelentette: „az emberi jogok védelmezői és az ezekről a témákról tudósító személyek az egész világon egyre erőteljesebb pénzügyi elnyomással kényszerülnek szembenézni. Olyan eszközöket alkalmaznak velük szemben, mint a bankszámláik befagyasztása, a külföldi támogatások felvételére bevezetett korlátozások, tranzakcióik megfigyelése, valamint a bevételszerzésük, vagy adományokhoz jutásuk lehetőségeinek megnehezítése. A Bitcoin egy erőteljes eszköz lehet számukra a továbbműködéshez, olyan titkosított üzenetküldő alkalmazások használata mellett, mint amilyen a Signal, és olyan projektek mellett, mint a Tor böngésző vagy a Securedrop.”

A HRF közleménye szerint „nemsokára nyilvánosságra hozzuk, hogy ki kapja az alap következő támogatását, már tudjuk, hogy egy olyan fejlesztő lesz az, aki maga is a Bitcoin pszeudonimitásának erősítésén dolgozik, hálózati szinten.” A szervezet közösségi adománygyűjtési kampányt is folytat a tevékenység további finanszírozására, ennek keretében Bitcoint vagy amerikai dollárt lehet adományozni a Bitcoin Fejlesztési Alap számára. Az adományok 95%-a közvetlenül a kiválasztott fejlesztőkhöz kerül, a fennmaradó 5%-ot a HRF emberi jogi képviseleti szolgáltatásának fejlesztésére fordítják. Bármely Bitcoin fejlesztő pályázhat a támogatásból való részesülésre.

A Bitcoin, mint a gazdasági egyenlőtlenség elleni békés tiltakozás eszköze

2020. május 25-én George Floyd, egy 46 éves, afroamerikai férfi életét vesztette, miközben hasonfekve és megbilincselve feküdt a földön és egy fehér rendőr a nyakán térdelt közel kilenc percen át. A halála óta több hét telt el, de még mindig folynak a bőrszín alapú megkülönböztetés ellen indult tüntetések és a rendőri fellépés elleni tiltakozások világszerte. Egyes vélemények szerint a gazdasági egyenlőtlenség választja el a fekete amerikaiakat a lakosság többi részétől. Minneapolisban például a fekete háztartások átlagos jövedelme 38.200 USD, ami feleannyi, mint a fehér háztartásoké. A tüntetésekkel párhuzamosan Isaiah Jackson “Bitcoin és a Fekete Amerika” című, 2019-ben megjelent könyve egyre nagyobb figyelmet kap. Könyvének címe több tüntetésen látható volt a transzparenseken, Észak-Karolinában, New Jerseyben és Londonban is. 

Jackson a KRBE Digital Assets group nevű cég egyik alapítója, melyet két Bitcoinrajongó hozott létre abból a célból, hogy a piacra újonnan belépők, befektetők, cégtulajdonosok számára olyan megoldásokat biztosítsanak, mely megkönnyíti részvételüket a kriptovaluta ökoszisztémában. A Coindesk interjút készített Jacksonnal, amelyben elmondta: „a bitcoin fontos szerepet tölthet be a fekete közösség gazdasági egyenlőtlenségi problémáinak megoldásában.” Véleménye szerint bár a tüntetéseket a rendőri erőszak robbantotta ki, a valódi okot a háttérben a gazdasági egyenlőtlenség jelenti.

Álláspontja az, hogy ez az egyenlőtlenség hosszú időre visszanyúló rasszista gyakorlatok következménye, mint amilyen az ún. redlinging és a bankok diszkriminatív hitelnyújtási gyakorlata. (Redlining: amikor egyes meghatározott jellemzőkkel bíró csoportokat kirekesztenek bizonyos szolgáltatásokból, például a hitelnyújtásból. A harmincas években az USA-ban olyan szabályozást vezettek be, amelynek eredményeként a feketék által sűrűbben lakott negyedek lakói nem juthattak jelzáloghitelekhez, amely gyakorlat területi szegregációhoz vezetett, és bár a hetvenes években betiltásra került, mindmáig hatással bír az afroamerikai közösségre.) Jackson támogatja a tüntetéseket, de egyúttal arra mutat rá, hogy a Bitcoin a probléma egyik alternatív, békés megoldása lehet. “Mindig azt mondom, hogy a lehető legbékésebb tiltakozás az, ha rendszeresen vásárolsz bitcoint, mert akkor egész egyszerűen szép lassan kivonod a pénzed a rendszerből, egy szerintem sokkal jobb rendszerbe”.

Igaza van-e a Goldman Sachsnak a Bitcoinnal kapcsolatos véleményét illetően?

Május 27-én a Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank vagyonkezelési részlege egy befektetőknek szánt konferenciabeszélgetést rendezett abból a célból, hogy megvitassák az inflációval kapcsolatos aktuális közpolitikai döntéseket illetve azt, hogy mindennek az aranyra és a Bitcoinra milyen hatása lehet az Egyesült Államokban (“US Economic Outlook & Implications of Current Policies for Inflation, Gold, and Bitcoin”). A kriptovalutával foglalkozók nagy várakozással fogadták az esemény hírét (lásd itt és itt), azonban a beszélgetés során fény derült rá, hogy a bank továbbra is kritikus álláspontot foglal el a kriptovalutákkal kapcsolatban. 

Véleményük szerint a Bitcoin se nem eszköz, se nem megfelelő befektetés. A befektetőknek a konferenciabeszélgetés során bemutatott prezentáció anyaga több olyan okot sorolt fel, ami miatt nem tekintik a Bitcoint eszközosztálynak: mert “(i) nem generál cash flow-t, mint a kötvények, (ii) sem osztalékot, a globális növekedésnek való kitettsége révén, (iii) nem biztosít diverzifikációs előnyüket, mivel bizonytalan korrelációi vannak, (iv) nem bizonyult megbízható eszköznek az infláció elleni hedgelés céljára, és (v) mert nem csökken a volatilitása.” A prenzentáció azt is megemlítette, hogy a kriptovalutákat pénzmosásra is használják és arra, hogy a darkneten történt megrendelésekért fizessenek. A bank szerint miközben a hedge fundok számára vonzó lehet a kriptovaluták magas volatilitása, ez nem kellően “életképes befektetési indok”.

A Goldman Sachs fenti véleményét a Bitcoinhívők részéről számos kritika érte (lásd itt és itt). Egy svájci bank közleményben tette közzé, miért nem ért egyet azzal, hogy a Goldman Sachs nem tekinti eszközosztálynak a Bitcoint. A Swissquote digitális eszközökért felelős vezetője, Chris Thomas elmondta: „a világ épp annak a tanúja, ahogy most alakul ki egy új eszközosztály. A Goldman Sachs ignorálja ennek az új, fejlődő eszközosztálynak az erős, kriptográfiai alapelveken nyugvó fundamentumait.” A Bitcoin volatilitása kapcsán Thomas elmondta, hogy a volatilitás nem csak a kriptovalutákra jellemző, és felhívta a figyelmet a nemrégiben történt olajár zuhanásra: „2020. március 12-én a Bitcoin 37%-ot zuhant. Mindössze egy hónappal később, az olajpiacok 333%-ot zuhantak mindössze 24 óra alatt, ami tízszer nagyobb esést jelent.” Thomas kétségbevonta azt is, hogy a Bitcoin alkalmas bűnözői eszköz lenne, hivatkozással a Chainalysis 2020 januári tanulmányára, amely szerint a kriptovaluta tranzakciók mindössze 0,08%-a származik a darknet piacokról és a bűncselekményekkel kapcsolatos tevékenységek teljes mennyiségéből mindössze 1,1% köthető a Bitcoinhoz. 

A Bloomberg nemzetközi média és piacelemző konglomerátum is épp az ellenkező véleményen van, mint amit a Goldman Sachs mond a Bitcoinról. A Bloomberg júniusi kriptopiaci jelentése (Bloomberg’s June Crypto Outlook report) szerint „valaminek nagyon el kell romlani ahhoz, hogy a Bitcoin sorsa rosszul alakuljon” az idei évben. A Bloomberg elemzői szerint, a historikus kereskedési mintákon alapuló számításaik arra utalnak, hogy a Bitcoin ára még idén elérheti a 20.000 dolláros rekordértéket. A Bloomberg szerint a koronavírus járvány jót tesz a Bitcoinnak, két okból is. Elsősorban azért, mert a központi bankok példanélküli pénznyomtatásba kezdtek, ami növeli az inflációt, és ezáltal növeli a keresletet a „független értéktároló eszközök iránt, mint amilyen az arany és a Bitcoin”. Másodsorban pedig azért, mert a vírus miatt egyre jobban visszaszorul a készpénz-használat a digitális fizetési megoldásokkal szemben.

Egy európai bank stablecoint használ a SWIFT rendszer helyett a határon átnyúló utalásoknál

Egy Liechtensteinben székhellyel rendelkező kriptovaluta-barát bank, a Bank Frick az USDC stablecoin használatával bonyolít le fizetési tranzakciókat. Stefan Rauti, a Bank Frick blokklánc bankolási részlegének vezetője kijelentette: „az USDC bevezetésével lehetővé tesszük az ügyfeleink számára, hogy az amerikai dollárban történő fizetéseiket gyorsan lebonyolítsák. A hagyományos SWIFT folyamathoz képest ezáltal a feldolgozás folyamata jelentős mértékben lerövidült.” Az USDC integráció segítségével a Bank Frick ügyfelei gyorsabban tudják a fizetéseket lebonyolítani, mintha a bankok többsége által alkalmazott SWIFT bankközi utalási rendszert vennék ehhez igénybe. A SWIFT-en keresztül történő tranzakciók általában 24-48 óra alatt teljesülnek, míg a stablecoin használatával történő utalások gyakran perceken belül végbemennek.

A Bank Fricket 1998-ban alapították és kriptovaluta kereskedési és letéti szolgáltatásokat kínál intézményi ügyfelek - elsősorban bányászok és bányász cégek - számára, és tíz különféle kriptoeszközt támogat. Az USDC stablecoint 2018-ban indította a CENTRE nevű konzorcium, valamint a Coinbase kriptotőzsde és a Circle fintech vállalkozás a Goldman Sachs finanszírozásával. Mint sok más stablecoin, az USDC is 1:1 arányban az amerikai dollárhoz van kötve, és a világ hatodik legnagyobb könyvvizsgáló cége, a Grant Thornton auditálja. A Circle társalapítója, Jeremy Allaire szerint az, hogy a Bank Frick felvette kínálatába az USDC-t egy trend része, mely a pénzügyi intézmények körében egyre inkább megfigyelhető. Szerinte rövidesen az erősebben szabályozott bankok is támogatni fogják a stablecoinokat, melyek „egyre jelentősebbé váló alternatív útvonalat biztosítanak a banki transzferek számára.”

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mennyi az Ether kínálatának felső határa?

A helyes válasz: C

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin Csapat

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

website facebook twitter instagram
MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe