Projekt Eko+ nyhetsbrev - Mars 2024

Nu är våren här och det är dags får årets höjdpunkt - Ekotankesmedja 2024!

Den fjortonde Ekotankesmedjan äger rum i Vasa fredagen den 5 april.

Ekotankesmedjan är en endagstillställning som ordnas av projekt Eko+ i samarbete med SLC och är ett populärt återkommande evenemang som sammanför ekoodlare och ekointresserade från alla delar av Svenskfinland. I år har vi även med Svenska Österbottens Ekologiska förening som medarrangörer.

Precis som tidigare år varvas årets program med föreläsningar av aktuella ämnen inom ekoproduktion, paneldiskussioner, god mat och fin samvaro. Under kaffe- och matpauserna kommer man att ha möjlighet att mingla och diskutera med andra ekoproducenter och branchfolk.

Årets tillställning är hybrid, det vill säga att ni kan välja om ni deltar i evenemanget på plats i Vasa eller via streamingen. Vi rekommenderar så klart att ni deltar på plats, en stor del av tankesmedjan handlar om nätverkande och diskussion mellan programpunkterna och under pauserna! Läs mer om Ekotankesmedjans program nedan, vi ses i Vasa eller via streamingen i nästa vecka!

Glad Påsk!
Önskar Ann-Sofi och Micaela

__________________

Ekotankesmedja 2024

Nu är det hög tid att vi träffas igen på vårens Ekotankesmedja!  Och nytt för i år är att vi är tre arrangörer kring tillfället: projekt Eko+, Svenska Österbottens Ekologiska förening och SLC.

Vår gästföreläsare från Sverige i år är associate professor och tidigare forskningsprofessor i ekologiskt lantbruk Artur Granstedt. Artur Granstedt har under sin långa forsknings- och undervisningskarriär fördjupat sig i olika områden inom den ekologiska produktionen, t.ex. har han ifjol tillsammans med två andra forskare publicerat följande rapport ”Framtidssäkrat Jordbruk. Utvidgad studie och ekonomiska konsekvenser. Beräkning av klimatpåverkan och arealbehov baserad på 30 svenska gårdar med ekologiskt kretsloppsjordbruk”.

Ekoproducent Nina Långstedt från Krämars Gård i Svartå berättar under sitt inlägg att även som ekoodlare behöver vi utvecklas och bli ännu bättre på att ta hand om vår jord, ekologisk odling är bra men det räcker inte då vi talar om jordhälsa, människans hälsa och klimatförändringen.

– Vi måste göra något mer, något annorlunda, något bättre, för jorden och för vår framtid på jorden, skriver Nina i sin blogg. Genom dessa tankar har hon kommit in på regenerativ odling där jordens hälsa ligger i fokus.

Är du intresserad av hur ekologisk produktion och konsumtion ser ut i andra länder? Anna Brunell föreläser om sin nyligen gjorda resa i Asien och Nya Zealand, där hon bekantat sig med bland annat ny odlingsteknik inom ekologisk odling.

Vi har också med oss under tankesmedjan krögare Mattias Åhman från restaurangerna Hejm och Fröj, som berättar för oss om varför kvaliteten på råvarorna är en av hörnstenarna i deras affärsidé. Under dagen presenterar Bertel Riska också sin sammanställda historik över ”Ekologisk odling i Österbotten”.

Susann Rännäri från Förbundet för ekologisk odling/Luomuliitto kommer också och ger oss aktuell information om eko-branschen i Finland, det finns utmaningar både vad gäller stödpolitik och marknad just nu men också ljusglimtar att ta fasta på. Luomuliitto har dessutom just gått med i Organic Climat Net tillsammans med tolv andra EU länder.

Kom ihåg att du kan delta i årets tankesmedja antingen på plats i Vasa eller via streaming. Ekotankesmedjan 2024 hålls som hybridmöte fredag 5.4 kl.10.00-16.00 Varmt välkomna!

Anmälan senast 3.4 till micaela.strom@nsl.fi eller ann-sofi.ljungqvist@yrkesakademin.fi. Mer info hittar ni i Händelsekalendern på www.ekoplusnu.fi.

 

Nätverksträff 7.3.2024 i Böle

I början av mars samlade vi ihop aktörer inom ekobranschen till ett andra samarbetsmöte i Helsingfors för att diskutera export av ekologiskt spannmål. Träffen utgjorde en fortsättning på det möte som ordnades under KoneAgria-mässan i oktober för att diskutera marknadsläget inom branchen.

Vi träffades denna gång i Vyr's utrymmen och fokus låg främst på ekospannmål; export, marknad och vidareförädling som t.ex. bristen på ekobröd i butikshyllorna. Vi diskuterade problem, flaskhalsar och möjliga lösningar. Sammarbetet stärks mellan intresseorganisationerna och vi tror att vi tillsammans kan få något positivt till stånd för den Finländska ekomarknaden, tillsammans är vi starka.

Nicolas von Kraemer på Landsbygdens Folk har igen gjort en bra sammanfattning från vår ekoaktörs-träff till tidningen. Läs artikeln här: Ekoaktörer möttes för att diskutera export av ekologisk spannmål

Missade ni artikel från vår första nätverksträff? I så fall hittar ni den här: Ekoaktörer vill sänka mervärdeskatten på ekolivsmedel till noll

 

Inspelning från webbinariet – Med händerna i jorden, friskare jag?

Har du undrat om en större mångfald av jordmikrober från vår omgivning kan påverka vår hälsa? Och i så fall hur påverkas hälsan?

Projekt Eko+ ordnade ett webbinarium med Mika Saarenpää tisdagen den 6 februari 2024 där han berättade om sin forskning kring ämnet.

Mika Saarenpää är doktorand vid Helsingfors Universitet och Naturresursinstitutet (Luke). Han forskar om hur kontakten med naturen främjar vår hälsa, i synnerhet immunsystemet. Markens mikrobiologiska mångfald och vår exponering för jordmikrober spelar en central roll i hur immunsystemet utvecklas och fungerar.

Mika talar om saker vi inte tidigare tänkt på, men som kan ha stor betydelse för vårt välmående. Hur ekologisk odling kan ha en positiv roll här är något som Mika också tar upp under föreläsningen.

Se videoinspelningen(inklusive frågestunden med Mika efter föreläsningen) här: 
Inspelning från webbinariet – Med händerna i jorden, friskare jag?

 

Regenerativ odling för framtidens jordbruk!

En hälsning från Northern Roots Forum som pågick 24-25.1. i Tallinn .

Ett otroligt gäng topp-föreläsare inom regenerativ odling hade samlats ihop av arrangörerna till forumet från USA, Kanada och England varvat med lokala förmågor från Finland, Estland och Sverige bland annat.

Micaela från projektet deltog första dagen och fick då ta del av en bred blandning av grunderna till regenerativ odling, -djurhållning och -ekonomi samt holistic management. Tillställningen var slutsåld med ca 500 deltagare på plats i Kultuurikatel. Stjärnor som Ray Archuleta(USA), Rick Clark(USA), Ben Taylor-Davies(UK), Steve Kenyon(CAN), Tim May(UK) och Ed Brown(UK) samsades om scenen.

Alla pratade om samma sak; hur vi ska odla marken och sköta produktionsdjuren för att bygga på matjorden, höja mullhalten och säkerställa att våra jordar ska kunna föda oss också i framtiden samtidigt som de genererar vinst till odlarna.  
På vår hemsida hittar ni en lite längre sammanfattning från tillställningen: 
Northern Roots Forum i Tallinn

***

Ekotankesmedjans PROGRAM

 

_____________


_____________

Kom ihåg, att du enkelt kan avsluta prenumerationen av projekt Eko+´s nyhetsbrev. Detta gör du, genom att välja åtgärden ”Avsluta prenumerationen” i sluttexten av detta nyhetsbrev. 


Yrkesakademin | PB 40, 65450, Vasa
Detta nyhetsbrev skickades till | Avsluta prenumerationen | Vidarebefordra detta E-mail till en vän
Skickat med MailerLite