Het laatste nieuws van Mr. - 12 maart 2019

‘BENTHEM’ LICHT FAVORIET BIJ BESTUURSRECHTJURISTEN

De Algemene wet bestuursrecht bestaat 25 jaar. De redactie van Mr. vroeg aan een aantal bestuursrechtjuristen wat hun favoriete bestuursrechtelijke uitspraak is. Benthem werd het vaakst genoemd. Eerder noemde civilisten Haviltex als hun meest favoriete arrest. Hieronder enkele toelichtingen van bestuursrechtjuristen op hun keuze.

Lees meer

EUROPA: GELDKRAAN DICHT BIJ SCHENDINGEN RECHTSSTAAT

Europa werkt aan een nieuw financieel instrument om lidstaten als Polen en Hongarije te dwingen de democratische rechtsstaat te respecteren. Door voorwaarden te stellen aan subsidies wil de Europese Unie de afbraak van de rechtsstaat voorkomen. “De kraan dichtdraaien kan een goed instrument zijn,” zegt Kati Cseres, universitair hoofddocent Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens de verordening kan de Europese Commissie een voorstel doen, waarna de Europese Raad (de lidstaten) een besluit neemt.

Lees meer

CHARLOTTE PAVILLON OVER CONSUMENTENBESCHERMING

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

Lees meer

ONBEPERKT CURSUSSEN EN WEBINARS VOLGEN VOOR € 1395

Ingezonden Mededeling
Met het Altijd scherp-abonnement van het CPO volgt u 12 maanden onbeperkt cursussen en webinars. U leert zoveel en wanneer u wilt. Voor een vaste en scherpe prijs.

Meld u nu aan

OOK HOGE RAAD WIL MEER VROUW-INCLUSIEVE TAAL

De Hoge Raad heeft positief gereageerd op de oproep van advocatenkantoor Jebbink Soeteman om voortaan in de rechtspraak vrouw-inclusieve taal te gebruiken. Advocaten Willem Jebbink en Rosa van Zijl riepen op Internationale Vrouwendag (8 maart) op tot gebruik van vrouwelijke verwijswoorden in de rechtspraak. Het gebruik van louter mannelijke verwijswoorden voor rechters en advocaten vinden zij niet van deze tijd. “Het is taaldiscriminatie.”

Lees meer

‘VROUWELIJKE JURISTEN MOETEN ELKAAR HELPEN’

Van de vrouwelijke juristen ambieert 81 procent een functie aan de top. Zij willen zitting nemen in een raad van bestuur, raad van commissarissen of raad van toezicht, of zouden graag partner of managing partner worden. Maar ja, de werk-privé-balans. Dat blijkt uit een onderzoek van advocatenkantoor Simmons & Simmons en Legal Women naar de ambities van vrouwelijke juristen.

Lees meer

WAT IS JOUW DROOMCLIËNT?

Ingezonden Mededeling
Wat is de droomcliënt voor jou als jurist? En waar vind je die? Veel juristen zijn het vak ingegaan om mensen te helpen. Echte mensen, met echte problemen. Bij ARAG doen we dat nog steeds iedere dag. Iedere zaak vraagt daarbij om een eigen aanpak en al jouw ervaring als jurist. Jouw droomcliënt vind je bij ARAG. Kijk op ARAG.nl/werkenbij

ARAG LANCEERT LEGAL TECH STUDIO

ARAG SE Nederland en B. Amsterdam, een werkplek-innovator en het grootste startup-ecosysteem van Europa, starten samen de Legal Tech Studio. Dit wordt een hub die ondernemers en startups de mogelijkheid biedt te netwerken en hen tools aanreikt om legal technology bedrijven te ontwikkelen.

Lees meer

OPLEIDINGSINSTITUUT SSR IS ‘BESTE WERKGEVER’

SSR, het eigen opleidingsinstituut van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie, heeft in het ‘Beste Werkgeversonderzoek’ hoog gescoord in de branche Openbaar bestuur en Veiligheid.

Lees meer

NEDERLANDS-DUITSE SCRIPTIEPRIJS INGESTELD

Dijks Leijssen Advocaten & Rechtsanwälte, een Nederlands-Duits advocatenkantoor in Enschede, heeft de Nederlands-Duitse scriptieprijs in het leven geroepen. De prijs wordt uitgereikt aan de schrijver van de beste Nederlands-Duitse masterscriptie over een grensoverschrijdend onderwerp waarbij het Nederlandse en Duitse rechtssysteem met elkaar worden vergeleken.

Lees meer

DE WEG NAAR DE TOP VAN MIRJAM DE BLÉCOURT

Mirjam de Blécourt, partner bij Baker McKenzie en onomstreden topper in het arbeidsrecht, schreef het boek ‘Vrijgevochten’. Onze collega’s van Mr. Studenten reisden af naar Amsterdam en interviewden haar over haar weg naar de top.

Lees meer

RENS JANSEN (VANGOUD) OVER CREATIVITEIT EN VASTGOED

Overstap van de week is Rens Jansen. Jansen versterkt per 1 februari 2019 het team van Vangoud Advocaten in Arnhem. Hij adviseert en procedeert over onder andere het huurrecht (woon- en bedrijfsruimte), contractenrecht, zakelijke rechten en projectontwikkeling. Jansen is afkomstig van Marxman Advocaten B.V.

Lees meer

RECENTE VACATURES

OM-traineeship

Wil jij je inzetten voor een rechtvaardige en veilige samenleving? Wil jij jouw juridische kennis verder verdiepen, maar ook een jaar lang ervaring opdoen in het beoordelen van strafzaken? Solliciteer snel naar een van de felbegeerde plekken van het OM-traineeship, dat start op 1 juni 2019. Het bericht OM-traineeship verscheen eerst op Jbmatch.nl.

Juridisch helpdeskmedewerker uitzendbranche

Telefonisch en schriftelijk adviseren en informeren. Met jouw gedegen kennis over wetgeving en cao’s geef jij uitzendorganisaties het juiste advies. Het bericht Juridisch helpdeskmedewerker uitzendbranche verscheen eerst op Jbmatch.nl.

GEVORDERDE STAGIAIRE / BEGINNEND MEDEWERKER ONDERNEMINGSRECHT

Wij zijn voor onze sectie Ondernemingsrecht (Team Amsterdam) met spoed op zoek naar een gevorderde stagiaire dan wel een beginnend medewerker. Het bericht GEVORDERDE STAGIAIRE / BEGINNEND MEDEWERKER ONDERNEMINGSRECHT verscheen eerst op Jbmatch.nl.

BLOGS

De coachtip van de maand: Bootcamp for ever voor de mooi-weer-professional!

SNELRECHT

Modernisering Personenvennootschappen: over benutte en gemiste kansen

Mr. Online

De Mr.-nieuwsbrief is een uitgave van Uitgeverij Mr. Zonder voorafgaande toestemming is het overnemen van (delen van) de inhoud niet toegestaan. Copyright © Mr. Online. Alle rechten voorbehouden.

Mr. en het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen (NGB) werken op diverse terreinen samen. Voor meer informatie over het NGB klik hier.