Az Európai Beruházási Alap 400 millió eurót fektet blokklánc és mesterséges intelligencia projektekbe. Nézd meg a böngészőben

„A blokkláncra, a Bitcoinra és a mesterséges intelligenciára nyitott kormányzatok, valamint a virtuális kormányzatok lesznek a következő négy évtized nagy nyertesei” - Tim Draper, amerikai kockázatitőke-befektető

A piac alakulása

Múlt héten több, mint 30 milliárd dollárral lett kevesebb a teljes kriptopiaci kapitalizáció, 200 milliárd dollár alá esett. A Bitcoin ára 8000 dollárról 7000 dollár alá zuhant, 2019 május óta első alkalommal. A legtöbb kriptopénz 5-20%-ot esett. Az Ether 20%-ot esett 145 dollárra, az XRP 14%-ot esett 0.21 dollárra. A Bitcoin Cash 19%-ot esett, 208 dolláron áll. A Bitcoin Cash-t népszerűsítő Roger Ver tulajdonában álló Bitcoin.com bejelentette, hogy 200 millió dolláros alapot kíván létrehozni a Bitcoin Cash ökoszisztéma növekedése érdekében. Az alap fizetési csatornákat működtető, illetve pénzküldő szolgáltatásokat és tárcaszolgáltatásokat nyújtó cégekbe kíván befektetni.

A Bitcoin ismert arról, hogy ára hatalmas kilengéseket produkál. A múlt hónapban két nap alatt 40%-ot növekedett, ami a harmadik legnagyobb napon belüli növekedés volt a Bitcoin történetében, ugyanakkor most pedig pár nap alatt 20%-ot esett. Elképzelhető, hogy bizonyos eseményeknek nagy hatása volt erre az ármozgásra. Esetleg annak, hogy a kínai jegybank sanghaji központja figyelmeztetést adott ki a Bitcoinnal vagy bármely más kriptovalutával történő kereskedés bármely formája ellen. Egy másik lehetséges magyarázat a bányászatból származó jövedelmek csökkenése. Ahogy csökken a Bitcoin ára, a bányászoknak az ebből származó jövedelem egyre nagyobb részét kell a költségek fedezésére fordítania.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Mi az a Merged Mining?

  1. Egy olyan folyamat, amelyben a Bitcoin bányászását több ember közösen végzi, akik a cserébe kapott blokkjutalmat felosztják maguk között.
  2. Két különböző fajta kriptopénzt bányászni párhuzamosan, ugyanazzal az algoritmussal.
  3. Egy olyan módszer, amellyel a bányász először egy blokk Bitcoint bányászik, majd helyette egy másik blokk kriptopénzt, váltakozva.

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
Az Európai Beruházási Alap 400 millió eurót fektet blokklánc és mesterséges intelligencia projektekbe

Az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund, EIF) egy blogbejegyzésben megemlítette, hogy az Európai Bizottsággal együttműködésben indít egy olyan dedikált befektetési programot, amelynek célja mesterséges intelligenciával, illetve blokklánccal foglalkozó vállalkozások fejlesztésének finanszírozása. Az International Data Corporation adatai szerint az EU a második a blokkláncra legtöbbet költő “országok” listáján: a 2019-ben 674 millió dollárt költött erre a célra, ezt csak az Egyesült Államok előzte meg 1,1 milliárd dollárral, a harmadik helyen pedig Kína áll a 319 millió dollárral. Bár az EU már most is komoly összegeket fektet a blokklánc technológiába, a befektetések többsége a kutatásra fókuszál, fejlesztésre és növekedésre csak nagyon kevés pénz jut. Az új alap révén azonban 100 millió euró válik elérhetővé kifejezetten fejlesztési célokra. Az EIF közölte, hogy ezt az összeget csak “a sarokkő lefektetésére” szánja, és arra számít, hogy mindez további 300 millió eurónyi magánbefektetést fog ösztönözni. A projekt lehetővé teszi a nemzeti fejlesztési bankokkal (national promotional banks) történő társbefektetéseket is, ami még tovább növelheti a rendelkezésre álló tőkét. A program 2020-ban indul és nemsokára több információ lesz elérhető a pontos részleteiről.

Az USA jegybankja digitális dollárral kísérletezik

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED (Federal Reserve) elnöke, Jerome Powell válaszolt French Hill és Bill Fosters amerikai képviselők azon kérdésére, hogy tervezi-e a jegybank egy nemzeti digitális valuta kibocsátását. Válaszában Powell így fogalmazott: „bár jelenleg nem fejlesztünk nemzeti digitális valutát, már vizsgáltuk és továbbra is nagy körültekintéssel elemezzük egy ilyen kezdeményezés várható költségeit és előnyeit. Figyelemmel kísérjük más központi bankok tevékenységét is, hogy meghatározhassuk azon hasznokat, amelyek amerikai kontextusban is relevánsak lehetnek.” Powell azt is elmondta, hogy a FED csekély mértékben kutatási célú kísérleteket is folytat a technológiát illetően annak érdekében, hogy jobban megismerjék a jegybanki digitális pénzekben rejlő lehetőségeket és korlátokat, azt, hogy milyen kérdéseket vetnek fel és milyen veszélyekkel járhatnak. Felhívta továbbá a figyelmet számos jogi és üzemeltetési kérdésre a pénzügypolitikával, a felügyelettel és a kibertámadásoknak való kitettséggel összefüggésben.

A kínai központi bank kriptotőzsdék elleni figyelmeztetést adott ki

A kínai jegybank Sanghajban lévő központja bejelentette: szigorú intézkedéseket fog alkalmazni a Kínában illegálisan működő kriptotőzsdékkel szemben. Miután Hszi Csin-ping kínai elnök nyilvánosan méltatta a blokklánc technológia terjedését, a kriptopénzekkel kapcsolatos spekuláció az élénkülés jeleit mutatta az országban. Korábban Kína blokkolt minden, kriptotőzsdékkel vagy ICO-kkal összefüggésbe hozható weboldalhoz történő hozzáférést. Figyelmeztetésében a kínai jegybank ígéretet tett arra, hogy fellép minden ilyen tevékenység ellen, amelyet joghatóságába tartozó területen felfedez. A bank közleménye szerint: „amint felfedezzük, azonnal leállítjuk a tevékenységet.” Álláspontjuk szerint a befektetőknek nem szabad összetéveszteniük a blokkláncot és a kriptopénzeket. Kapcsolódó hír, hogy a The Block nevű kriptoportál valótlanul állította, hogy a Bincance kínai irodájában razziáztak a rendőrök, ez nem történt meg a Binance élén álló Changpeng Zao szerint, mivel nincs is irodájuk Sanghajban. A vezető bejelentette, hogy jóhírnévük megsértése miatt eljárást indítanak a The Block ellen.

A FinCEN szerint a stablecoinok kibocsátói pénzforgalmi szolgáltatónak minősülnek

Kenneth Blanco, az amerikai Pénzügyi Bűncselekmények Hatósági Hálózatának (Financial Crimes Enforcement Network - FinCEN) igazgatója a Chainalysis Blokklánc Szimpóziumán kijelentette: „a stablecoinok a pénzforgalmi szolgáltatások általunk használt definíciója alá tartoznak. Ez azt jelenti, hogy aki stablecoinban meghatározott összeget fogad el vagy küld, az a banki titoktartási törvény hatálya alá tartozó pénzforgalmi szolgáltatónak minősül. A stablecoinok adminisztrátorainak regisztráltatniuk kell magukat pénzszolgáltatást nyújtó vállalkozásként a FinCEN-nél.” Mindez azt jelenti, hogy a stablecoinokkal foglalkozó cégeknek be kell tartaniuk az ügyfélazonosításra vonatkozó és a pénzmosás elleni jogszabályokat. Blanco hozzátette:  „a FinCEN ugyanazt a szabályozói keretrendszert alkalmazza minden tevékenységre, amely azonos funkciót lát el azonos szinten vagy kockázattal, függetlenül attól, hogy milyen cimke van rajta. Nem az a lényeg, hogyan cimkézed, hanem az, hogy mi az, amit csinálsz.” A decentralizált stablecoinok vonatkozásában azonban meglehetősen bonyolult megfelelni a FinCEN szabályának, mivel, például a MakerDao DAI stablecoinjának példájával élve, nincs központosított tartalékuk, hanem egyéni kriptopénz tulajdonosok állnak mögötte, és okosszerződések működtetik.

A PayPal vezérigazgatója elismerte, hogy van Bitcoinja és elmesélte, miért szállt ki a PayPal a Libra projektből

Daniel Schulman, a PayPal vezérigazgatója a Fortune-nak adott interjúja során számos kérdést kapott, kezdve attól, hogy van-e Bitcoinja, hogy miért szállt ki a PayPal a Facebook kezdeményezésére indult Libra projektből, valamint hogy milyen blokklánc és kriptopénz projektek folynak a PayPalnál. A PayPal volt az első cég, amely kilépett a Libra Associationből, amely a Facebook vezetésével Libra néven egy nemzetközi digitális valuta fejlesztését tűzte ki célul. A Libra projektet vezető David Marcus korábban a PayPal vezérigazgatója volt. A Fortune-t különösen az érdekelte, hogy a PayPal visszalépésének hátterében a szabályozói nyomás állt-e. Schulman elmondta, hogy nem a szabályozóknak és a jogszabályoknak való megfelelés ijesztette el őket, csak rájöttek, hogy a Libra Associationre még nagyon sok feladat hárul,, miközben a PayPalnak a Librán kívül is van egy nagyon hasonló másik célkitűzése. „Ha a saját menetrendünkre fókuszálunk, akkor hamarabb el tudjuk érni a pénzügyi inklúziót, mint ha minden erőforrásunkat a Librára fordítanánk. Schulman azt elismerte, hogy van Bitcoinja, azonban a PayPal blokklánc projektjéről nem árult el sokat.


Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Mi az a Merged Mining?

A helyes válasz: B.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe