13. januar 2019 Læs i browser

Gamer-debatten ruller igen. Du ved, debatten om spils fordærvelse af børn og unge. De seneste par måneder er det væltet ud med indlæg fra forældre, børn og fagfolk. Det fik mig tidligere på ugen til at skrive en indledning til dette nyhedsbrev om, hvor tåbelig debatten er. Hvordan der altid mangler perspektiv, og hvordan medierne bevidst jagter de klassiske kontroverser, som gør langt mere skade, end de fleste faktisk forstår.

Den indledning, jeg skrev, er ikke den, du læser nu, for det nytter ikke at kalde debatten tåbelig, idiotisk eller negativ, som jeg ville have gjort. Min kommentar ville jo ironisk nok have været lige så negativ som resten af debatten. Hvor langt kommer man med det? Ikke langt. I stedet bør man sætte fokus på et aspekt af debatten, som går på tværs af holdninger og faglige undersøgelser. Måske er det efterhånden det vigtigste element i hele problematikken, nemlig en manglende viden om spil og spilkultur.

Forældre forstår sjældent de spil og ikke mindst hele den digitale kultur, som de brokker sig over. Unge forstår ikke forældres bekymringer eller de problematikker, der kan faktisk kan være reelle. Fagfolk forstår ikke konteksten, der strækker sig ud over faglige observationer. Og vi andre, os der altid er klar til at forsvare spil, forstår ikke, hvorfor folk ikke bare fatter spil.

Spil er et monster af en kultur. Spil er deres helt egen kultur, men de er også del af en større kultur. De er del af en digital kultur, hvor grænser konstant afprøves, overskrides og rykkes. Det er for selv de mest digitalt indfødte ofte en ukendt verden, hvor “går den, så går den” nærmest er lov.

Netop derfor er det vigtigt at opsøge, skabe og udbrede viden om spil. Om deres evne til at skabe spilafhængighed og spilfirmaers skruppelløse udnyttelse af naive børn. Om hvordan spil kan være en positiv faktor i venskaber, personlige samt faglige egenskaber og sågar familiedynamik.

Derfor er der heller ingen løftet pegefinger som afsluttende morale. I stedet er der dette: skud ud til esport-mor, der tager med sin søn til esport-turneringer. Skud ud til min på ingen måder tekniske mor, der skaffede en computer tilbage i 1990erne, så jeg kunne stille min nysgerrighed med obskure shareware-spil. Og skud til den mor, der i næste uge sætter sig ned og spiller Fortnite med ungerne. Det betyder meget mere, end I måske lige forstår.

De seneste måneders spildebat
Ro på mor, jeg slukker lige om lidt! Men hvad med dig selv? (Politiken)
Fortnite-manden tog min søn fra mig (Politiken)
Børn bruger timevis foran computer, men forældre skal ikke bekymre sig (TV2)
Er de unges brug af Fortnite et problem? (Politiken)
Gamerbørnenes trivsel (Jyllands-Posten)
Jeg elsker at følge min søns spilverden. Gid flere forældre gjorde det samme (Politiken)
Fortnite-computerspillet er et isolationsfængsel for børn og unge (Information)
Gamerbørn er normale, raske børn (Jyllands-Posten)

Den danske spilbranche vinder hæder og internationale priser, men så er der heller ikke mere er at juble over. Branchen oplever tværtimod negativ vækst og fald i eksport, imens Sverige og Finland buldrer frem. (Berlingske)

Den interaktive TV-serie Bandersnatch har ramt Netflix, og selv medierne er så nede med den, at deres anmeldelser af den er interaktive. Opfindsomt. Ved du ikke noget om Bandersnatch, så er her historien bag serien. (Chris Scullion)

Jordan Peele markerede sig med Get Out, og holder hypen, bliver Us et lige så stort hit for ham. Indtil vi faktisk kan bedømme filmen, kan vi sætte pris på den geniale brug af Luniz' I Got Five On It. Dansk premiere den 14. marts.

Apropos Jordan Peele. Manden har åbenbart ikke travlt nok, for han har også været med til at udvikle Weird City, som ser ... weird ud. Den dystopiske, stjernespækkede antologi-serie lander den 13. februar på YouTube Premium(!).

Spilbranchen er større end film og musik

Spilbranchen i Storbritannien omsætter nu for mere end film- og musikbranchen. Tilsammen. Det skyldes især det digitale salgs succes, imens fysisk salg falder, som var det en langsomt uddøende dinosaur. (PC Gamer)

Danske biografer sigter efter luksus

Persiske tæpper, økologiske cocktails og marmorhåndvaske fra Tyrkiet. Det er bare nogle af de ting, man kan støde på i en ny luksusbiograf i Hellerup, men så har man vel egentlig også ramt det segment lige i røven. (Politiken)

Art house horror fra Netflix

Manden bag Nightcrawler er tilbage, og han har taget Jake Gyllenhaal med sig endnu en gang i. Velvet Buzzsaw er Netflix' næste WTF-satsning og ja. Jeg ved ikke. Måske overvej dit næste kunstkøb? Premiere den 1. februar. (YouTube)

Tryk start er en ugentlig opsamling af nyheder med kulturelt afsæt i den digitale verden.
Du finder et arkiv her. Nyhedsbrevet kurateres af Julie Horup.


Du modtager denne mail, fordi du har skrevet dig op til Tryk starts nyhedsbrev. Klogt valg.

Afmeld nyhedsbrev
MailerLite