FRANSKA VINKOMPANIET ÖNSKAR  GOTT NYTT ÅR !

Nos meilleurs vœux pour cette nouvelle année !

Théoule sur Mer, 13 Januari 2017

Bästa Vinvänner

Ljusare tider, nytt spännande år och hög tid för årets första nyhetsbrev. Vi tar då tillfället i akt att tacka er alla för ett inspirerande år och vi kastar oss in i 2017 med oförminskad energi och glädje i jakten på pärlorna som väntar därute på någon liten undanskymd vingård. 

För leveransen i Februari behöver vi din beställning senast Söndag 22 Januari!

Vi översvämmas ju av årskrönikor vid den här tiden så vi ska inte vara sämre...en liten sammanfattning av vårt 2016 hittar ni sist i brevet.

"[..] Till en kraftfull och fin kötträtt blir det alldeles utmärkt med något rött från Rhônedalen, starkt i ropet just nu – på goda grunder. Här kan man fortfarande köpa väldigt mycket karaktär för anständiga pengar [..]" - Håkan Larsson, WoW/allt om vin

Det är ju det vi sagt i 4 år nu.... och det gäller dessutom i allra högsta grad för både Provence och Languedoc. Utmana gamla föreställningar, här väntar viner med massor av karaktär, långt från likformighetens upptrampade stig... varmt välkomna till oss och nya vinupplevelser !

Nytt i butiken

Vi mjukstartar året med en nystart från Vacqueyras. Den karismatiske personligheten Serge Férigoule driver sin lilla gård Le Sang des Cailloux helt ekologiskt/biodynamiskt och producerar kanske appellationens bästa viner. Helt i klass med många betydligt mer namnkunniga runt om i Rhônedalen. De magnifika vinerna förtjänar all uppmärksamhet. En av våra kunniga kunder skrev till oss i höstas "I mitt tycke ett av de absolut bästa rödvinerna i den prisklassen Du haft i Ditt sortiment" !

Vi rivstartar och har fyllt butiken med samtliga gårdens viner, inklusive det magiska prestigevinet "Oumage" som endast görs vissa år och i ytterst små mängder....

Läs mer om Le Sang des Cailloux här

Roch Sassi på Clos Saint Joseph, vår nya bekantskap från i höstas har äntligen släppt på sitt röda vin som vi nu släpper ut i full frihet. Dan Wallin, en mycket kunnig och engagerad munskänk från Västervik skrev i höstas i sin blogg "[...] Clos Saint Joseph Rouge 2014 slutligen: frisk attack med fin hög syra, smak av röda vinbär och björnbär, fin harmonisk beska och långt, långt slut. Ett vin till mycket elegant matlagning, och för oss som inte förmår, bara att dricka och njuta. 18 p." - Dan Wallin (18-20 = "exceptionellt vin")

 Läs mer om Clos Saint Joseph här

Cairanne 2015 från Richaud är äntligen tillbaka. Domänen har 2 stjärnor i La Revue du Vin de France! Ett ekologisk och enastående vin från en kompromisslös vinmakare. Läs mer om Marcel och hans viner här.

Dessutom, Roussanne Vielles Vignes från Château de Beaucastel är tillbaka på ett förmodligen ganska kort besök. Ett av Frankrikes förnämsta vita viner alla kategorier, enligt en del bedömare. Hur som helst är det unika droppar som måste bockas av på varje seriös lista av "viner man måste ha provat innan man rundar av".

Till sist, det läckra vinet AOP Picpoul de Pinet (gjort på druvan Piquepoul) från Château Saint Martin de la Garrigue är tillbaka i ny årgång. Det doftar skaldjur...

Kort om utbudet

"Middags-lådorna" med parollen "tillsätt bara mat och gäster" blev en succé och förtjänar sin plats i butiken tills vidare. Idén att utgå från vinet och komponera mat efter ett riktigt gott vin är underskattat. Väl värt att ta till sig.

En del årgångsbyten smyger sig in, bland annat hos Richaud och Pointu. Jérôme på Gourt de Mautens meddelar att hans Rosé 2011 är på upphällningen (han har inte gjort något sedan dess). Ett helt unikt rosé-vin som inte liknar något annat och vinet ska i rättvisans namn jämföras med vita högklassiga viner. 

På tal om Gourt de Mautens, vi bara måste nämna det Röda 2012, 95p av Robert Parkers The Wine Advocate, för bara 395 kr, oslagbart och ett måste för alla vinälskare...!

Eller varför inte Chardonnay Vielles Vignes Millésime 2006 från Champagne Le Brun Servenay, 3 stjärnor dvs max poäng hos Guide Hachette...ren lycka !

Eller varför inte Châteauneuf-du-Pape 2012 från Domaine de la Biscarelle, 95p av Decanter...helt i klass med många mer namnkunniga grannar !

Eller varför inte Penet-Chardonnet Lieu-Dit «Les Fervins» Grand Cru, Extra Brut  2009, ett terroir-champagne där alla druvor, Pinot som Chardonnay, växer på samma lilla plätt...."the ultimate terroir experience" !

Listan är lång, hantverk lönar sig... 

Lite om året vi nyss lämnar bakom oss

Vi nosar som bekant ständigt runt i den franska vinskatten i sökandet efter nya vinmakare, de som gör det där lilla extra, ett vin från hjärtat, så som de själva vill ha det. Under 2016 har vi haft glädjen att introducera Les Vignes Oubliées, Domaine Richaud, Mas Jullien, Domaine Alexandre och Clos Saint Joseph...småskaligt, hantverksmässigt, ekologiskt och passionerat fina viner! Vi har även introducerat en del ovanliga och spännande viner såsom Vin Orange, Vin Doux Naturel, Vieux Marc samt vin på lerkrus...

Det har glädjande nog skrivits lite också, I november skrev DinVinguide.se om oss och provade några av våra viner. BKWine Magazine har kommenterat de härliga naturvinerna från Tribouley, Frankofon förlag avsatte 2 sidor åt oss i sin inspirerande skapelse "Le Bookazine", 160 sidor förföriska bilder och tips om södra Frankrike. "Advokat Axelssons Vinblogg" har provat en del viner och senaste utgåvan av den i södra Frankrike så världsberömda tidskriften "RivieraNytt" har inkluderat oss i en artikel. 

Vi har under året hållit i en rad vinprovningar både "hemma hos" i mindre sällskap och på större tillställningar. På den uppskattade provningen hos Munskänkarna i Antibes hade vi temat "Olika stilar i Bandol". På provningen i Stockholm i Mars hos Munskänkarna var temat "Châteauneuf du Pape - påvens nya palats" med 6 magnifika vita viner från Châteauneuf du Pape!

Är du intresserad av en avslappnad vinprovning med goda viner, lite ny kunskap och några berättelser om våra vinmakare, hör gärna av er!

Det var allt, nu önskar vi ett uppfriskande nytt år 2017 med massor av nya vinupplevelser!

Glöm inte att tipsa vänner och bekanta om oss. Berätta var ni köpt det där goda vinet, dela våra inlägg på Facebook och vidarebefordra gärna detta nyhetsbrev till vänner, nära och kära, det är de värda.

All information om beställning och leverans hittar ni som vanligt på hemsidan.

Njut av vintern, god mat och inte minst goda viner, life is too short not to !

Bästa Hälsningar

Peter och Kristina
Franska Vinkompaniet

Til Butiken
Til Hemsidan
Prislista

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

www.butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com