Förändringarnas tid är nu

Nu är vi en bit inne i mars och för oss har det varit en händelserik period (varför också nyhetsbrevet anlänt i din inbox ovanligt sent, sorry!). Johan börjar bli varm i kläderna och Helena börjar så smått släppa kontrollbehovet och jobbhjärnan och koncentrera sig mer på att bli mamma. När man är gravid kan man ju drabbas av alla möjliga konstiga symtom. Något som inte är helt ovanligt är karpaltunnelsyndrom - något som även drabbar gemene medelålders man och kvinna. Så varför inte läsa lite mer om det i månadens nyhetsbrev.
Trevlig läsning! 

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är en kanal som finns mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom kanalen går en viktig nerv, medianusnerven, och senor till fingrarnas muskler. 
Karpaltunnelsyndrom är en medicinsk åkomma där smärta/domningar/svaghet i handen orsakas av en nervinklämning i handleden pga att utrymmet för nerven minskat. Det är väldigt vanligt, men sällan allvarligt. Besvären är vanligast i medelåldern.

SYMTOM
De vanligaste symtomen vid karpaltunnelsyndrom är domningar och stickningar i händer och fingrar, framförallt på nätterna. Det är vanligt att du vaknar på grund av besvären och behöver ”skaka liv” i handen, då den känns helt avsomnad.

Det är också vanligt att du får nedsatt känsel i fingrarna. Domningarna och stickningarna i handen och de fingrar som nerven går till kan göra dig fumlig i handen så att du lätt tappar saker eller har svårt att få grepp om små föremål. Det är även vanligt att tummen förlorar sin vanliga styrka och musklerna på handens tumsida kan förtvina något. Det kan också smärta i handen och handleden. Ibland går smärtan ända upp mot axeln. Handen kan också kännas torrare än vanligt.

ORSAKER

Att utrymmet i karpaltunneln minskar kan bland annat bero på:

  • Senhinnorna runt böjsenorna är svullna på grund av en inflammation.
  • Du har en inflammatorisk eller reumatisk ledsjukdom i handlovens leder, vilket gör att mjukdelarna i kanalen svullnar.
  • Vätska har samlats i kroppen på grund av graviditet eller andra hormonförändringar.
  • Du har, eller haft en svullnad i kanalen i samband med skador på mjukdelarna eller benbrott i handleden.

Det är vanligast att du får karpaltunnelsyndrom i den dominanta handen. Ofta kommer besvären utan någon speciell anledning men kan också bero på att du jobbat långa pass med exempelvis vibrerande verktyg eller gjort upprepade rörelser med handen.

Hos gravida är karpaltunnelsyndrom relativt vanligt främst från sjätte graviditetsmånaden och framåt. Detta beror på hormonförändringar som du får vid graviditeten. Obalansen i hormonerna påverkar kroppens vätskebalans och kan göra att det samlas mer vätska i kroppens vävnader vilket i sin tur kan orsaka tryck på nerven.

DIAGNOS
I de flesta fall behövs ingen utredning annat än en undersökning av kraft och känsel. Det gör man oftast med så kallat Tinells test där man genom att knacka på handleden framkallar identiska besvär. Ett annat test är Phalens test där handleden är maximalt böjd och skapar domningar vid positivt test. Vid mer oklara fall kan diagnosen bekräftas med en undersökning kallad elektroneurografi eller ENG. Då mäter man hur nervimpulsen sprids i medianusnerven.

Du kan även lämna blodprover för att få reda på om någon sjukdom eller brist orsakar besvären, exempelvis diabetes, sköldkörteldysfunktion eller brist på järn, vitamin B12 eller folsyra.

Symtomen för karpaltunnelsyndrom kan även bero på andra orsaker, tillexempel besvär från nacke eller tryck mot medianusnerven i armen. För att få rätt diagnos och behandling är det viktigt att läkaren är säker på att symtomen inte har dessa orsaker.

BEHANDLING
När det gäller behandling för karpaltunnelsyndrom finns det olika möjligheter. Vilken behandling som passar bäst är olika från person till person och hur mycket besvär du har.

Stödskena är den vanligaste behandlingsmetoden och ges vid lättare besvär. Det är ett särskilt utformat handledsstöd som antingen får sitta på dygnet runt eller bara på nätterna. Handledsstödet/skenan håller handen i ett läge som inte är påfrestande. Skenan förhindrar också att du böjer i handleden för kraftigt. Arbetsterapeuten hjälper till att prova ut och göra en sådan skena.

Symtomen hos gravida försvinner oftast en tid efter förlossningen. De kan tillfälligt få använda ett handledsskydd för att minska besvären.

Om böjsenorna är inflammerade och det finns säkra tecken på att de är det, sätts inflammationshämmande tabletter in.

Kortisonspruta kan minska besvären men oftast bara tillfälligt.

Karpaltunnelsyndrom kan även behandlas av en fysioterapeut eller arbetsterapeut som kan ge olika behandlingar t.ex ergonomisk träning.

Operation är nödvändigt för vissa. Då gör kirurgen ett snitt över karpaltunneln och skär av ledbandet som täcker den. Det minskar trycket på nerven. Det avskurna ledbandet läker sedan av sig själv i ett lätt isärglidet läge genom att en ny vävnad bildas däremellan.  Ledbandet blir lite längre än det var från början, vilket gör att det blir större utrymme för nerven under ledbandet. Det tar olika lång tid innan man blir bra. Det första symtomet som försvinner brukar vara domningarna, medan fumligheten och kraftlösheten kan vara kvar flera månader efter en operation, speciellt om du gått med besvären en längre tid innan operation. Ibland kan svagheten i tummens muskler bli bestående.

Besvären kan dessvärre komma tillbaka trots operation, exempelvis om du lider av ledgångsreumatism. Då svullnar vävnaderna lätt upp så att det blir trångt i karpaltunneln igen. Det kan också hända om du efter operationen återgår alltför snabbt till arbete där du överbelastar handen så var försiktig!

Naprapatbussen

NYA SKANSKAPROJEKT

Nya bussen är poppis och det gillar vi! =) Nu besöker vi även Skanska i Täby (var fjärde torsdag) och Tullinge (måndagar ojämna veckor). Tack för förtroendet!

VI VILL EXPANDERA!

Vi har numer två bussar och målet är att vi, inom loppet av ett års tid, ska ha båda på full rull i Storstockholm. Vi har också som mål att bredda vår målgrupp. Har du tips om någon som kan tänkas behöva våra tjänster på sitt företag? Hör av dig med kontaktuppgifter till oss. HITTELÖN UTLOVAS!

Nyheter på kliniken

BOKNING AV TIDER

Nu är vi en bit in i mars och vi börjar så smått vänja oss vid alla förändringar på kliniken. En del kanske har upplevt det lite snurrigt, i synnerhet med bokning och hemsida men även det börjar forma sig. Viktigt att komma ihåg är att Naprapatbussen Sverige AB kommer bestå precis som vanligt och eftersom kliniken bytt kostym så är vårt ansikte utåt just i det namnet; Naprapatbussen. 

Kliniknamnet Hälsostyrkan kommer fasas ut så småningom och går du in på den hemsidan så kommer du automatiskt till "Min Naprapatklinik" där det är enkelt att boka tid till oss och de andra klinikerna. Och tycker du det känns rörigt så kan du gå in på www.naprapatbussen.se där du kan du boka tid hos Linda direkt.

Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar så hjälper vi dig!

MÅNADENS TIPS

Vi tänkte att vi skulle tipsa om en grymt bra podcast, nämligen Holisticpodden. Det är fantastiska kollegor och gamla kursare till Linda som pratar om hälsa ur ett helhetsperspektiv med allt från beteendeförändring till kommunikation och autenticitet. Magiskt bra, klokt, ärligt och matnyttigt för ALLA! Du får dessutom konkreta tips och modeller att arbeta med. Synd att missa! Finns där poddar finns. 

(Och nej, vi får INTE betalt för att tipsa om detta. Det är helt enkelt för bra för att INTE tipsa om.)

IF YOU FOCUS ON RESULTS, YOU WILL NEVER CHANGE. 

IF YOU FOCUS ON CHANGE, YOU WILL GET RESULTS.

- Jack Dixon -

 

Var snäll mot dig själv!
Kramar från
Anette, Helena, Johan och Linda

Naprapatbussen Sverige AB

Odengatan 8, 114 24 Stockholm, Stockholm
Sweden