DNEVNI NEWSLETTER

13.4.2018

Milan „Strongman“ Jovanović je drugog dana Radionice govorio o online programu fizičkog vežbanja.

Assist. dr Vojislav Giga je istakao važnost implementacije fizičkog vežbanja i dijete kod kardioloških bolesnika.

Prof. dr Petar Otašević je pokrenuo diskusiju da li je srčana insuficijencija HFmrEF nova kategorija srčane insuficijencije ili još uvek siva zona.

Assist. dr Mila Kovačević je učestvovala na sesiji žena interventnih kardiologa.

Prof. dr Svetlana Apostolović je govorila o novoj klasi lekova SGLT2 inhibitorima.

PKR 2018 – Dan 2

Drugi dan Radionice počeo je temom koja je od objavljivanja novih američkih preporuka za lečenje hipertenzije u fokusu stručne kardiološke javnosti. Nekada stadijumi prehipertenzije, sada preimenovani u stadijum I hipertenzije i grupu povišenog arterijskog pritiska, dovode kardiologe u dilemu – da li ovim pacijentima uvoditi medikamentnu terapiju, koju i koliko dugo?

Sala Karaman je bila mala da primi sve zainteresovane da čuju radionicu o elektrokardiografiji u kliničkoj praksi, gde je bilo reči o EKG diferencijalnoj dijagnozi supra/ventrikularne tahikardije, elevacije ST segmenta i zamkama u koje možemo uspasti prilikom analize EKG zapisa.

Naše dileme oko pravilnog načina ishrane, najbolje dijete, kombinacije namirnica i satnice njihovog uzimanja, kao i vrste i intenziteta fizičke aktivnosti kako bolesnika sa koronarnom bolešću srca, tako i zdravih osoba, pokušali su da nam približe predavači u sesiji Implementacija fizičkog vežbanja i dijete u svakodnevnoj praksi.

Zabavan završetak drugog dana Radionice uz „Kardiološku slagalicu“, kviz koji je testirao medicinsko i nemedicinsko znanje takmičara iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca i Niša. Uzbudljivo i neizvesno do poslednje „asocijacije“, uz pobedu tima iz Beograda (Klinički centar Srbije) koji su činili dr Ana Ušćumlić, dr Srđan Aleksandrić i dr Milan Marinković. Čestitke svim učesnicima na pokazanom znanju.

DAN 1

Pogledajte šta vas sve čeka sutra na www.medicinskaradionica.rs

MEDUPDATE

Jurija Gagarina 26A/6

11070 Novi Beograd

Srbija