Natura 2000 Life
Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα
9ο Ενημερωτικό Δελτίο, Σεπτέμβριος 2019

Editorial

Δάση και κλιματική αλλαγή: ένα καλοκαίρι με λίγες καλές ειδήσεις

Το καλοκαίρι του 2019 πέρασε με λίγες καλές ειδήσεις και πολλά ανησυχητικά νέα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον Πλανήτη, επιπτώσεις που αφορούν άμεσα και έμμεσα τα δάση και τη βιοποικιλότητα που στηρίζουν. Έτσι, οι εντυπωσιακές προσπάθειες των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως της Αιθιοπίας, για τη δημιουργία μιας πράσινης ζώνης άμυνας απέναντι στην ερημοποίηση και την κλιματική αλλαγή, επισκιάστηκαν από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην Αμαζονία και τον Αρκτικό Κύκλο. Ανησυχητικά υπήρξαν επίσης τα δεδομένα παρακολούθησης της θερμοκρασίας της Γης και οι αλλαγές στον υδρολογικό κύκλο που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ. Από τα σημαντικά διεθνή γεγονότα ξεχωρίζει η 14η Σύνοδος του Φόρουμ για τα Δάση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, όπως και το 29ο Συνέδριο του IUFRO που προγραμματίζεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βραζιλία.

Όσον αφορά στα δικά μας νέα, στο πλαίσιο του έργου LIFE ForestLife, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δύο σεμινάρια για τις καινοτόμες χρηματοδοτήσεις στη δασοπονία. Τον Απρίλιο παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές στο ετήσιο συνέδριο του Europarc Federation. Τον Μάιο το έργο συμμετείχε στο 7o CEMEPE παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας αναγκών της Ελληνικής Δασικής Κοινότητας για τη διαχείριση των δασών στο Δίκτυο Natura 2000. Τον ίδιο μήνα, το έργο συνέβαλε στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Τον Σεπτέμβριο, τέλος, το LIFE Forestlife συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

 

Νέα του ForestLife

Οι Δράσεις του έργου

Σεμινάρια για τις καινοτόμες χρηματοδοτήσεις της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000

Στις 14 και 19 Μαρτίου διεξήχθησαν, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σεμινάρια για την ανάδειξη των δυνατοτήτων χρηματοδότησης δράσεων για τη διατήρηση, διαχείριση και αποκατάσταση των δασών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Σε αυτά συμμετείχαν περίπου 270 άτομα, στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ, ερευνητές, ιδιώτες μελετητές, φοιτητές κ.ά.

Περισσότερα

Οι Δράσεις του έργου

11η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τον Αειφόρο Τουρισμό στις προστατευόμενες περιοχές

Στις 9-11 Απριλίου 2019, ο οργανισμός EUROPARC Federation, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Άραχθου, διοργάνωσε, στα Πράμαντα της Ηπείρου, την 11η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τον Αειφόρο Τουρισμό με θέμα «Οι επιπτώσεις του τουρισμού στην κοινωνία και τον πολιτισμό: αναζητώντας μία βιώσιμη απάντηση».

Περισσότερα

Οι Δράσεις του έργου

To έργο LIFE Forestlife στη συνάντηση του έργου PROSPECT

Το έργο LIFE Forestlife συμμετείχε στη συνάντηση του έργου PROSPECT που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα (6-7 Μαΐου 2019), με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη μίας αειφορικής εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της πολλαπλής αξιοποίησης ξύλου, μέσω σύντομων παρουσιάσεων και επισκέψεων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ξυλείας.

Περισσότερα

Οι Δράσεις του έργου

Natura 2000. Παρουσίαση της ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας αναγκών της Δασικής Κοινότητας στο 7ο CEMEPE

Τα αποτελέσματα της ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας αναγκών της Ελληνικής Δασικής Κοινότητας σε σχέση με τη διαχείριση των δασών στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Forestlife, παρουσιάστηκαν στο 7ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, Μηχανικής, Σχεδιασμού και Οικονομικών (CEMEPE), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο, 19-24 Μαΐου 2019.

Περισσότερα

Οι Δράσεις του έργου

Συμμετοχή στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Οι επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου 2019) είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο LIFE ForestLife και τις πρόσφατες δράσεις του, όπως τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις «Καινοτόμες χρηματοδοτήσεις της διαχείρισης και αποκατάστασης των δασών σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Το έργο φιλοξενήθηκε και φέτος στο ξύλινο Δασικό Περίπτερο.

Περισσότερα

Δασική επικαιρότητα

Δάση στο Προσκήνιο

350 εκατομμύρια δέντρα για το Μεγάλο Πράσινο Τείχος στην Αφρική

Στο τέλος Ιουλίου του 2019, η εντυπωσιακή προσπάθεια δενδροφύτευσης της Αιθιοπίας έγινε παγκόσμια είδηση, αφού οι πολίτες της χώρας φύτευσαν μέσα σε μία ημέρα 350 εκατομμύρια δέντρα. H προσπάθεια έχει πολλαπλούς σκοπούς και εντάσσεται στο πλαίσιο δημιουργίας του Μεγάλου Πράσινου Τείχους της Αφρικής. Τι είναι όμως αυτό το τείχος;

Περισσότερα >>

Forest_image1

2019, ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν ποτέ καταγραφεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus (Copernicus Climate Change Service-C3S) για όλο τον Πλανήτη [1], όλοι οι μήνες του 2019 περιλαμβάνονται στους θερμότερους που έχουν ποτέ καταγραφεί. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2019 ήταν οι πιο θερμοί μήνες των αντίστοιχων όλων των ετών.

Περισσότερα >>

Ολοκλήρωση της Α’ φάσης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασών

Ο κύκλος του νερού επιταχύνεται

Η αύξηση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα σημαίνει θερμότερη ατμόσφαιρα που μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, επιταχύνει τον κύκλο του νερού. Από την έρευνα προκύπτει ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας έκτασης των ΗΠΑ το νερό κινείται ταχύτερα στον κύκλο βροχή/χιόνι-ροή-εξάτμιση, κάτι που είναι δυνατό μόνο εφόσον η ατμόσφαιρα είναι πιο θερμή και αποθηκεύει περισσότερη υγρασία.

 

Περισσότερα >>

Το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του

Οι δασικές πυρκαγιές σε Αμαζονία και Αρκτικό Κύκλο

Οι δασικές πυρκαγιές παρουσίασαν έξαρση το καλοκαίρι του 2019, παρότι για την Ευρώπη δεν ήταν μία πολύ άσχημη χρονιά όσον αφορά στην έκτασή τους. Αντίθετα, στην Αμαζονία και τις περιοχές που βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο, τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών, όσο και η έκταση που κάηκε, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Περισσότερα >>

Το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του

Η 14η Σύνοδος του Φόρουμ για τα Δάση των Ηνωμένων Εθνών

Η 14η Σύνοδος του Φόρουμ για τα Δάση των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 στη Νέα Υόρκη. Η Σύνοδος ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών 2017-2030, μεταξύ των οποίων και τρεις σημαντικές εκθέσεις που συσχετίζουν τη Στρατηγική, αλλά και συνολικά τη δράση του Φόρουμ, με την επίτευξη των «Στόχων για την Αειφορία».

Περισσότερα >>

Το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του

Το 29ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωση Δασικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων-IUFRO

Η IUFRO, μία από τις παλαιότερες διεθνείς ενώσεις επιστημονικών οργανισμών, ιδρύθηκε το 1892 και έχει μέλη σε 127 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα συνέδριά της διοργανώνονται κάθε πέντε έτη και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας δασικής ερευνητικής κοινότητας. Στο τέλος Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 29ο Συνέδριο στην Curitiba της Βραζιλίας, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω των πρόσφατων εκτενών δασικών πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Περισσότερα >>

Προσεχείς εκδηλώσεις

4/11/2019-7/11/2019

«Δάση 2019» Κοινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής των Η.Ε. για τα δάση στην Ευρώπη (UNECE) και της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Δασοπονία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε. (FAO). Γενεύη, Ελβετία

http://www.unece.org/index.php?id=51124

 

12/11/2019-13/11/2019

Ενίσχυση της παραγωγής εδώδιμων προϊόντων από δάση και αγροδασικά συστήματα. Ερευνητικό έργο Horizon 2020 INCREDIBLE. Τύνιδα, Τυνησία.

https://www.incredibleforest.net/content/enhanced-production-edibles-forests-and-forest-farms

 

19/11/2019-20/11/2019

Προσαρμόζοντας τα δάση στην κλιματική αλλαγή: μέθοδοι, εργαλεία και έργα. Ευρωπαϊκό συμπόσιο για την προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του έργου LIFE FORECCAsT, Τουλούζη, Γαλλία

https://forest-climate-change-symposium.eu/

 

3/12/2019 – 4/12/2019

Κλιματική αλλαγή και νέες προκλήσεις για την παραγωγή φυτευτικού καλά προσαρμοσμένου και υλικού υψηλής ποιότητας. Κροατικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Jastrebarsko, Κροατία

http://www.sumins.hr/sjemenarstvo60/?lang=en 

 

27/1/2020-31/1/2020

Καταληκτικό συνέδριο του ερευνητικού έργου Horizon 2020 GenTree για τη συμβολή των γενετικών δεδομένων στην αειφορική διαχείριση των δασών σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αβινιόν, Γαλλία.

http://www.gentree-h2020.eu/events/event/gentree-final-conference

 

26/2/2020-28/2/2020

Διακυβέρνηση και διαχείριση των δασών για την παροχή πολλαπλών υπηρεσιών οικοσυστήματος σε όλο τον κόσμο. Βόννη, Γερμανία

https://www.slu.se/fes.governance-2020/

 

23/3/2020

Διεθνής Μέρα δασών: Δάση και βιοποικιλότητα. Οικονομική Επιτροπής των Η.Ε. για τα δάση στην Ευρώπη (UNECE). Γενεύη, Ελβετία

http://www.unece.org/index.php?id=51931

 

15/9/2020-18/92020

Εισβολικά είδη στα δάση, εμπόριο, οικολογία και διαχείριση. IUFRO Ερευνητικές μονάδες 7.03.07, 7.03.12 και 8.02.04. Πράγα, Τσεχία

https://www.iufro.org/science/divisions/division-7/70000/70300/70312/

 

 

logo_EKBY

  

  

LIFE14/GIE/GR/000304 LIFE ForestLife
Οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα.

Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://forestlife.gr/

Facebook Twitter