Franska kvalitetsviner - Direkt från vinmakarna hem till dörren.

La Vie en Rosé...och lite annat.

Bästa Vinvän,

Sedan förra gången är påsken överstökad, värmen har kommit och gått och de första masktrosorna syns på dikestanten (som salig Robert Broberg skaldade) så med andra ord, hög tid för ett nyhetsbrev från oss i södra Frankrike. Kanske rent av det längsta i mannaminne så luta dig tillbaka, känn dofterna och inspireras.

En del större vinmässor har gått av stapeln under våren, men vi åker sällan på dessa. Från vår bas i södra Frankrike besöker vi ständigt vinmakare, såväl nya som gamla. Det blir bättre och mer personligt så och framförallt, vi hittar de små guldkornen som ändå inte ställer ut på de stora vinmässorna.

För leveransen i juni är du välkommen med din beställning fram till 19 maj!

Butiken är som vanligt fylld till bredden med småskaligt hantverk och lika som vanligt ingår hemleverans i priserna om du beställer 12 flaskor eller mer!

Varmt välkommen till oss och nya vinupplevelser!

Peter och Kristina

En kort sammanfattning..

Årstiden förpliktigar så vi har naturligtvis fyllt på i rosé-butiken, läs mer längre ned.

Några gamla favoriter är tillbaka som de fina vinerna från Domaine des Gandines, från Mordorée kommer äntligen La Reine des BoisChâteauneuf-du-Pape 2017 och minst lika äntligen har Laurent Charvin släppt ut sitt extremt välgjorda Côtes du Rhône 2017.

Några få flaskor "Rouge Comme Renard" från Henry Fuchs har letat sig in. Från Michelas St Jemms har vi fått en liten tilldelning av det magnifika préstige-vinet Hermitage Terres d'Arce årgång 2012 (!).

I Oenothèque hittar du som vanligt lite äldre viner, små partier som t.ex. Château de Beaucastel 2009 och 2014, Lirac Blanc ”La Plume du Peintre” från Mordorée, Cayron 2014 på magnum, lite äldre Mordorée och som vanligt kungen av Châteauneuf-du-Pape, Henri Bonneau! Dessutom har det tillkommit några viner som vi hjälpt vinälskare att få hem och som kanske kan vara intressant för fler, tex Roederer Cristal 2008 och Champagne Roger Manceaux (Héritage 2008).

Några färdigblandade vinlådor på rosé-tema och paletten är fylld av alla färger, bienvenues!

Så här års överöses vi alla med tips på grillviner...inte kokviner eller stekviner utan nämnda grillviner. Nåja, största skillnaden med den tillagningsmetoden är ju den rökiga och lite brända karaktären på den färdiga maten. Undvik alltför sträva viner (som kan förstärka den brända tonen i maten) och satsa på stadiga, fruktiga, kryddiga viner med fin örtighet, dvs viner från södra Frankrike och saken är biff, voilà! Svårare än så behöver det inte vara men som vanligt är det ofta tillbehören (som tex. såsen) som ställer till det så glöm inte ägna dem en tanke när du väljer vin.

PS på tal om vinlådor, vita viner från Rhône har vi tjatat om länge, vår vita Rhône-låda har vi haft i några år nu, vi har hållit provningar med vita Rhône-viner bland annat för Munskänk-sektioner och fört allmänt oväsen om dessa ibland lite förbisedda skönheter. Nu har dessutom den egna odlarföreningen i Rhônedalen uppmanat sin medlemmar att nyplantera gröna druvor eftersom vinerna är så underbara. Idag är bara 6% av arealen gröna druvor....(Vitisphere)

Rosébutiken fylld till bredden med rosa charm.

Äntligen dags för La Vie en Rosé och butiken är såklart laddad med roséviner i alla dess former och stilar.

Du hittar nu välgjorda roséviner från bland annat Domaine Jean-David, Domaine de L'Aqueduc, Mas des Volques, Château Saint Martin de la Garrigue, Domaine de la Mordorée, Clos Saint Joseph och Château Carpe Diem. Totalt kan du välja mellan ett 20-tal olika roséviner i olika stilar och prisklasser.

Hela bredden av sydfranska roséviner (och nej, allt är inte laxrosa..). Allt från lite stöddigare från Tavel, Côtes du Rhône och Bellet till friskheten i Bandol, Côtes du Provence och Languedoc.

Provat rosé från Gigondas, Bellet eller Duché d'Uzès? Eller från Ikonen i Châteauneuf-du-Pape, Domaine Charvin...listan på spännande roséviner är lång (och långt från likformighetens upptrampade stig).

Vem sa att rosévin inte är spännande...

Svårt att välja? Voilà, det löser våra färdigblandade rosélådor hur elegant som helst  Vi har fyllt upp med tre versioner av den blandade vinlådan "La Vie en Rosé".

Dessutom finns en del på magnum, där var den festen i hamn!

Tout est possible - Välkomna till rosé-butiken!

"Franska Vinkompaniet har ett fint utbud av rosévin, allt från kralligt och kraftfullt till det mer svala á la Provence. Här kan du bland annat hitta fina rosa bubblor, den underbara rosén från Domaine de la Mordorée – vilken klassas som en av världens främsta – samt spännande viner på udda och nya druvor. Jag har provat ett gäng och hittat flera nya favoriter" - Din Vinguide (Sofia Ander)

"Härliga viner från mindre känt område från näthandlare som vågat ge sig ut för att leta efter spännande viner." - Advokat Axelssons vinblogg

Men allt är inte rosa....lite kort om övrigt utbudet.

Domaine des Gandines är äntligen tillbaka med sina härliga Chardonnay-viner från Mâcon i södra Bourgogne. 2017 var problematiskt med mycket frost och 2018 försvann halva skörden i mildiou (mjöldagg). Eftersom gården är ekologisk så är det enda som står till buds för att bekämpa angreppen de få medel som är godkända för ekologisk odling.

Florian säger själv: The vineyard is cultivated in organic farming, and has never received chemical fertilizers, herbicides and pesticides. The soils benefit from organic and microbial life bringing the plants everything they need to produce grapes perfectly ripe and healthy, essential to the development of the great wines of terroir. ”

Från Roch Sassi på Clos Saint Joseph uppe i bergen, norr om Nice kommer nu hans magnifika vita och rosé, höghöjds-vin i full frihet. Här uppe i sin lilla enklav av Côtes de Provence skapar Roch viner med en unik friskhet och personlighet. Läs mer här om Roch Sassi i detta något avsides vinområde.

Coste Moyniers karga, fylliga, välgjorda och mycket smakrika viner har varit mångas favorit i många år nu och vi toppar upp med Lucs rosé i samma stil och personlighet som hans röda viner!

 

Från Charvin kommer äntligen ny årgång (2017) av hans Côtes du Rhône, det har vi längtat efter. Vinerna från Laurent håller alltid högsta klass och detta är inget undantag. The Wine Advocate ger regelmässigt 92-93p och Jeb Dunnuck hävdar att detta är det mest lagringsdugliga Côtes du Rhône. Vi håller med, vi har provat 15 år gammal, fortfarande sprittande av liv och fylld av framtidstro! Vi har dessutom fortfarande kvar Châteauneuf-du-Pape 2016 från detta geni, men inte så värst mycket.

"Most people don’t know how good the Côtes du Rhône from Laurent is, or how age worthy it is, but the reality is that it’s closer to a Châteauneuf du Pape than a Côtes du Rhône." - Jebb Dunnuck, The Wine Advocate.

Från Domaine de la Mordorée är nu paletten nästan fulltalig. La Reine des Bois Châteauneuf-du-Pape 2017 är äntligen här och vi kompletterar med La Remise Rosé, ett som alltid välgjort vin från Mordorée, lite mindre komplext såklart än Tavel men ibland är det helt rätt, så länge det är seriöst gjort. Ska man välja ”enklare” viner ska man göra det från erkänt skickliga vinmakare – Gammalt djungelordspråk (för dig över 50 som minns Mr Walker...).

Dessutom hittar du Condrieu, den vita Lirac "La Plume du Peintre", båda säljs normalt bara på gården och knappt ens där...och inte minst La Belle Voyageuse 2014, den första årgången av detta vin skapat av Christophe Delorme.

Från Henry Fuchs kommer äntligen några få flaskor av deras Rouge Comme Renard. 95p av James Suckling (!) och ett oehört välgjort Pinot Noir i löjligt små mängder, men ändå....

Vi kompletterar samlingen med Sylvaner från samma Henry Fuchs. Ett välgjort, knastertorrt och spännande vin på den lite udda druvan Sylvaner. I händerna på skicklighet som vi hittar hos Henry Fuchs kan det bara sluta på ett sätt. Överraska dina gäster i sommar och prova något nytt.

Om Henry Fuchs skulle få nobelpriset i vin lyder motiveringen från ordföranden i akademin: ”Med en kirurgisk precision och ett förbryllande fokus på knivskarp syra och knastertorr mineralitet, uttrycker Fuchs modern Alsace i sin renaste form”, voilà, kunde inte sagt det bättre själv!

Till sist några ord om årgången 2016 från en av de största:

Vi har förmånen att kunna erbjuda en rad årgångar (2000 och framåt) från Domaine Vieux Télégraphe, en gård i övre delen av topp-skiktet i Châteauneuf-du-Pape. Få mäter sig med dem och för Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape ”La Crau” 2016 säger Daniel Brunier själv:

-“I would never use this word lightly, but 2016 is the absolute best vintage I’ve ever seen here since 1978… I loved the 2010, the 2007, there were others which gave great emotion, but 2016…”

Årgången 2015 och 2016 är nu markerad med ”Faible” vilket kan översättas med ”börjar ta slut”. Är du det minsta intresserad av Châteauneuf-du-Pape i högsta divisionen som kan lagras i decennier så är nu förmodligen ett bra tillfälle.

Daniel och Frédéric Brunier är 4:e generationen vinmakare på Vieux Télégraphe och odlar på den stentäckta platån ”La Crau” sedan 1891. "La Crau" är förmodligen den mest eftertraktade odlingsplatsen i hela Châteauneuf-du-Pape. Här är marken täckt med de karakteristiska rullstenarna och man får gräva bort 4 meter sten innan man hittar tillstymmelse till jord....speciella förhållanden som ger speciella viner (även Henri Bonneau har sin odlingar på samma platå). Hur i hela friden nyplanterar man då om det bara är sten? Det får vi kanske veta i kommande nyhetsbrev...

Passion i varenda droppe.

Våra vinmakare runt om i Frankrike är verkliga eldsjälar; de är småskaliga, skickliga, passionerade och lägger ned sin själ i varje droppe. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det med respekt för naturen och kommande generationer.

Vårt fokus är som de flesta vet vid det här laget på dessa småskaliga och hantverksmässiga viner som har det där lilla extra, viner med passion, personlighet, karaktär.... och utan massa onödiga tillsatser för att anpassa smaken efter rådande trender.

Vi hoppas kunna öppna en dörr till denna skatt av välgjorda viner som finns därute bland vinfälten och förmedla en del av dessa pärlor hem till er.

Hos vinbonden...

..är det som alltid bråda tider. Det mödosamma arbetet med beskärningen är överstökat, optimalt är att beskära senast under mars månad. De ägnar sig nu åt att plöja fälten, rensa bort oönskade skott, beskära grenar, ordna med uppbindningarna, buteljera och nyplantera. Men så kommer frosten...

Det är nervösa tider. Natt-frosten slår till på många håll och vid den här tiden är vinrankan känslig. Vi har fått rapporter från Domaine Alexandre i Chablis som flera gånger fått rycka ut. Man besprutar med vatten eller eldar i tunnor i raderna för att rädda knopparna, ett vackert skådespel som tyvärr inte har som syfte att vara vackert...

Att det blir frostnätter på våren är ingen större nyhet i sig och vinbonden är ganska beredd på det, framförallt i norr, men har vinrankorna hunnit utveckla blad, knoppar och på en del ställen börjat blomma så kan det bli förödande, hur förberedd man än är.

Det är inte bara väder och vind som kan ställa till det, även regler kan ändras som ger besvärliga effekter. I norra Rhône har man bestämt att viner från vinrankor i Saint Joseph som växer i låglänt terräng eller, vad värre är, inte på höjder över 300 meter från och med 2021 inte ska få klassas som AOP Saint Joseph. De ska istället benämnas "Vin de Pays M.Durand".

Man har för att kompensera och för att vinmakarna ska kunna ta andra områden i anspråk öppnat för möjligheten att öka arealen för Saint Joseph. Med det förutsätter ju att man äger mer mark...Domaine Michelas St Jemms gör inte det, de har sina odlingar på 390 meter höjd på mark de hyrt i decennier och om dessa klassas om har de inga alternativ att luta sig mot, de äger helt enkelt inte mer mark i Saint Joseph som skulle kunna bli en ersättning.

Skälet är att i låglänt terräng är det för lätt att odla storskaligt med en fruktad kvalitetsförsämring (inte bra för varumärket) och vinern får inte heller de karakteristiska egenskaperna som de som växer på sluttningarna. För högt upp tycker man att det blir ”för friska viner” och inte heller det passar in i mallen. Vi får se vad som händer helt enkelt, historien fortsätter.

Ett annat exempel är Bruniers härliga rosé från Gigondas, "Au Petit Bonheur". Här tyckte AOP kommittén att färgen inte var rosa nog....Brunier struntade i det, eldsjälar vill göra det vin man brinner för så därför står det Vin de France från detta excellenta vin från Gigondas.

Sen har vi förstås Villa Minna där man lyckades dra appellations-gränsen rakt över ett av deras fält....

Det var allt för den här gången.

Njut goda viner i nuet, life is too short not to...

Bästa Hälsningar,

Peter & Kristina

Till Butiken
Prislistan
Till Hemsidan

För nytillkomna läsare är Franska Vinkompaniet ett franskt  vinhandelsföretag med bas i Théoule-sur-Mer, en liten by i södra Frankrike. Via distanshandel erbjuder vi kvalitetsviner i olika prisklasser som oftast produceras i små volymer, direkt från vingården hem till dörren. Det finns ett fantastiskt utbud av viner som produceras av småskaliga, passionerade och skickliga vinmakare runt om i Frankrike. De som gör det där lilla extra, ett vin med hjärtat, så som de själva vill ha det. Vi ser fram emot att få dela med oss av denna skatt och att kunna förmedla en del av dessa härliga viner.

Varmt välkomna till Franska Vinkompaniet och nya vinupplevelser!

Alla texter här och i bilagor är skrivna med ambitionen att vara så korrekta som möjligt, men i sedvanlig ordning reserverar vi oss för eventuella felskrinvingar, oväntade årgångsbyten samt begränsningar i tillgången.

All rights reserved © Franska Vinkompaniet 2019

Franska Vinkompaniet

19 Boulevard de l'Estérel

06590 Théoule sur Mer

France

Tel. +33 (0)4 92 92 88 35

www.franskavinkompaniet.com

butik.franskavinkompaniet.com

info@franskavinkompaniet.com