In Frankrijk is de ziekte van Parkinson een erkende beroepsziekte onder boeren. Volgens neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc in Nijmegen is dat ook niet zo gek, want veel wetenschappers zien een relatie tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. De politiek kijkt al jaren toe hoe het aantal parkinsonpatiënten stijgt, maar onderneemt geen enkele actie. Elke Nederlander loopt gevaar parkinson te krijgen. De reden is simpel: het voedsel in de supermarkt bevat tal van bestrijdingsmiddelen die gekoppeld worden aan het krijgen van parkinson. EenVandaag deed boodschappen bij Albert Heijn, Jumbo en Lidl en liet ze testen op bestrijdingsmiddelen. De resultaten bespreken we in deze nieuwsbrief.
EenVandaag kocht bij de eerdergenoemde supermarkten vier soorten groente (chilipepers, uien, sperziebonen en aubergines), vier soorten fruit (aardbeien, mandarijnen, galiameloen en tafeldruiven) en een fles rode Bordeauxwijn. Deze werden vervolgens doorgestuurd naar een onafhankelijk laboratorium en onderzocht op de aanwezigheid van 31 soorten bestrijdingsmiddelen.
Verboden bestrijdingsmiddel op aardbeien Om met het goede nieuws te beginnen: de groenten bleken schoon, althans, ze bevatten geen van de 31 bestrijdingsmiddelen waar op werd getest. Het verhaal veranderde bij de fruitsoorten, want deze bevatten allemaal bestrijdingsmiddelen. Helaas beperkte het zich bij de mandarijnen niet tot de schil, want ook in het vruchtvlees werd bestrijdingsmiddel aangetroffen. Druiven en aardbeien bleken vaak meerdere bestrijdingsmiddelen te bevatten. Vooral de aardbeien van Albert Heijn vielen op, want daar werd het middel ethirimol op vastgesteld, dat verboden is in de EU. De betreffende aardbeienteler is om een reactie gevraagd, maar deze zweeg in alle talen.
Imazalil Alle mandarijnen bleken het bestrijdingsmiddel Imazalil te bevatten. Vooral die van de Jumbo spanden met 5,1 mg per kilo de kroon. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in 2018 geadviseerd om de toegestane limiet ervan te verlagen naar nihil. Dit is uiteindelijk wel gebeurd bij appels, peren en bananen, maar helaas niet bij citrusvruchten zoals sinaasappels en mandarijnen. De stof kan de hormoonbalans verstoren en is mogelijk zelfs kankerverwekkend. In het buitenland is onder landbouwmedewerkers verder onderzoek gedaan naar deze stof. Toen bleek dat het schadelijk kan zijn voor de hersenenontwikkeling en latere vruchtbaarheid van kinderen. Er is nu dan ook discussie
of een mandarijntje voor kinderen wel zo’n goed idee is. De stof wordt namelijk ook via de huid opgenomen, dus zelfs het vastpakken van een mandarijntje houdt dan risico in.
Veel glyfosaat in rode wijn Dan de flessen Bordeauxwijn: ze bleken volgens het laboratorium allemaal glyfosaat te bevatten. Dr. Bloem, die gespecialiseerd is in parkinson, laat een rood wijntje dan ook liever aan zich voorbijgaan. Uit onderzoek blijkt dat er in de bordeauxstreek in Frankijk opvallend veel parkinsongevallen opduiken. Dr. Bloem zal dit onderzoek vanaf september in Nederland herhalen. Hij heeft namelijk op basis van verkennend onderzoek sterk het idee dat ook in Nederland het aantal parkinson-gevallen hoger is in gebieden waar veel bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat worden gebruikt.
Dr. Bloem gaat bij parkinsonpatiënten bloed, haren en urine afnemen, zodat kan worden vastgesteld of en hoeveel bestrijdingsmiddelen daarin aanwezig zijn. Deze gegevens gaat hij weer koppelen aan gebieden waar veelvuldig wordt gewerkt met bestrijdingsmiddelen.
Voor de volledigheid: dr. Bloem vertelde in EenVandaag dat je van één wijntje niet direct parkinson zult krijgen, maar dat veel mensen dagelijks een wijntje drinken. Deze gewoonte zorgt ervoor dat er zo elke dag wat gif binnenkomt, waardoor de kans op het krijgen van parkinson in zijn ogen op termijn wel een stuk groter wordt.
Reactie van supermarkten Alle supermarkten delen het standpunt dat de gemeten hoeveelheden bestrijdingsmiddelen onder het wettelijk maximum bevinden en dat de betreffende producten dus helemaal veilig zijn. Jumbo zegt dat zij alleen groenten en fruit verkopen die maximaal 50% bevatten van wat wettelijk is toegestaan en Lidl zegt zelfs een derde als maximum te hanteren. Albert Heijn zegt dat er afspraken zijn gemaakt met leveranciers en doet zelf ook onderzoek, vooral bij producten die uit het buitenland afkomstig zijn.
PAN EenVandaag is ook langsgegaan bij het PAN, het Pesticide Action Network. Volgens deze organisatie is Nederland in vergelijking met de rest van Europa een grootverbruiker van bestrijdingsmiddelen. Het PAN meldde dat ze zich vooral zorgen maken over de toename van bestrijdingsmiddelen in onze drinkwaterbronnen.
Drinkwaterbronnen Het rijkelijke gebruik van bestrijdingsmiddelen is ook in onze drinkwaterbronnen terug te zien, want in een derde daarvan wordt de norm overschreden. De waterleidingbedrijven moeten extreem veel moeite doen om de pesticiden eruit te krijgen. Volgens Annemarie van Wezel, hoogleraar milieu-ecologie van de Universiteit van Amsterdam, is Nederland in vergelijking met andere landen in Europa het slechtste jongetje van de klas. Nederland bungelt helemaal onderaan als het gaat over kwaliteit van het water en daarmee ook onze drinkwaterbronnen.
Stapeleffect Dat de supermarkten en overheden hun schouders ophalen is zorgwekkend, want er zijn wel degelijk grote risico’s. Zo zal één mandarijntje je niet meteen ziek maken, maar dat kan snel veranderen als je de hele dag door allerlei producten tot je neemt met kleine beetjes residu. Uiteindelijk is dat aan het einde van de dag samen wel een significante hoeveelheid. Daarbij kunnen al die stoffen zich mengen, waardoor er een cocktail ontstaat waarvan het effect op het lichaam totaal onbekend is.
Biologisch heeft de voorkeur De gasten die door EenVandaag zijn geïnterviewd raden allen biologische voeding aan. Ze hopen dat er in de toekomst een app beschikbaar komt, waarop iedereen snel kan zien welke bestrijdingsmiddelen er bij de teelt zijn gebruikt. Ook zou de overheid meer moeten doen om kwetsbaren zoals kinderen en zwangere vrouwen te waarschuwen voor het gevaar van residuen voor de gezondheid.
Als je het item van EenVandaag met eigen ogen wilt terugkijken, dan kan dat hier online op de site van NPO.
|