Resurscentrum för litteraturs nyhetsbrev

Vintern 2019 - 2020

RÄTTEN ATT BERÄTTA - en kulturkonferens i Luleå 14-15 november 2019

Vilka förutsättningar har nationella minoriteter och Sveriges urfolk samerna att berätta sina historier på de nationella scenerna? Vilken roll spelar arrangörerna i att matcha produktioner med rätt publik? Hur skapar vi tillsammans en scenkonst med många röster, perspektiv och uttryck där nationella minoriteter har en självklar plats? Kulturkonferensen 2019 bjuder in till två dagars kraftsamlande kring nationella minoriteters rätt att berätta.

Med i konferensen är bl.a. estradpoeten Rönn Zakrisson. Kulturkonferensen är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Riksteatern Norrbotten och Riksteatern. 

Anmälan och fullständigt program finns bakom knappen. Anmälan faktureras.

Välkommen / Bures boahtin / Buorisboahtem / Tervetullu / Tervetuloa! 

Anmäl dig här

Månadens norrbottensbok

Arbete för livet – Kvinnor berättar om svenskt 1900-tal bygger på djupintervjuer med tjugo kvinnor födda i början av förra seklet och från olika samhällsklasser, arbetsområden och bostadsorter. 

Författarna Gunilla Carlstedt och Annika Forssén är båda läkare. I sitt yrke har de funnit att kvinnors erfarenheter ofta ifrågasatts och att kunskapen om kvinnors livsvillkor varit begränsad.

Läs mer

Nytt ansökningssystem

Region Norrbotten ser över sina processer kring stöd, bidrag och stipendier. För närvarande har vi en fördjupad översyn av kulturstödsprocesserna med fokus på framtida anpassningar. Detta innebär bland annat att ett nytt ansökningssystem kommer ersätta den nuvarande Kulturdatabasen i början av 2020. När det nya systemet är i bruk så kommer en utbildning arrangeras. Mer information följer efter årsskiftet. 

Läs mer

Alfabetas bilderbokstävling

Drömmer du om att ge ut en bilderbok? Ta chansen i Alfabetas stora bilderbokstävling!

Castorpriset är ett bilderbokspris instiftat i den idérika bävern Castors och författaren Lars Klintings anda. Vinnaren får 50 000 kronor och sin bok utgiven på Alfabeta Bokförlag.

Bidragen ska vara inlämnade senast den
15 februari 2020.

Läs mer

Korpilombolo Nattfestivalen 1 - 13 dec

Nattfestivalen i Korpilombolo arrangeras under årets mörkaste tid mellan 1 och 13 december. Festivalen hyllar natten på ett positivt sätt genom litteratur, konst, musik och filosofi. 

Programmet finns att läsa på hemsidan och uppdateras löpande. 

Nattfestivalen arrangeras av Korpilombolo kulturförening. 

Läs mer

Föreläsning "Prissättning i skapande branscher"

Tors 28 november kl 08:00 – 08:45
Luleå Science Park, Aurorum 1C

Under en inspirerande föreläsning får du konkreta tips och idéer för hur du prissätter din produkt eller tjänst, hur du skapar värde i det du säljer och hur prissättning, försäljning och marknadsföring hänger ihop. Föreläsare är Maria Österåker, författaren bakom boken Ta betalt – om prissättning i skapande branscher.

Maria är ekonomiedoktorn som brinner för att lära kreatörer att ta betalt. Hon lär oss bland annat fyra perspektiv på prissättning -självbaserad prissättning, kostnadsbaserad prissättning, marknadsbaserad prissättning och kundbaserad prissättning. 

Arrangörer är Luleå Science Park & Go Business.

Anmäl dig senast 26 november. 

Anmäl dig här

Skrivglöd på Gammelstads bibliotek, Luleå, novembertisdagar kl. 18:00 - 19:00

Är du helt ny eller gammal veteran när det kommer till skrivande? Är du 13 till 95 år gammal? Då är du varmt välkommen till novembers första skrivträff i vad vi kallar Skrivglöd: en hel månad av aktiviteter till för att peppa aspirerande och etablerade författare lite extra. På Gammelstads bibliotek träffas vi varje tisdag i november månad kl. 18:00-19:00 för en slurk kaffe, te och massa pepp. Ibland med författare, ibland med böcker och alltid med skrivglöd.

5 nov Skrivworkshop med Ulrika FjellborgHur skriver man en bok på mobilen?

12 nov Skrivövningar & inspiration: Få hjälp att skaka loss skrivandet på riktigt!

19 nov Skrivworkshop med Cecilia Larsson Kostenius & Rhuddem Gweling:
Hitta din boksyster.

26 nov Glödhett skrivmarathonSkriv tillsammans med timer. Skriv ba' skriv!

Läs mer på Bibblo.se

Resurscentrum för litteratur

Region Norrbotten
Bergströmska gården
Rådstugatan 7, 972 38 Luleå

Verksamhetsledare
Maria Junkka Bideke

Verksamhetsutvecklare 
Milka Jafri, 072-205 32 67
milka.jafri@norrbotten.se

www.resurscentrumforlitteratur.se

MailerLite