EkoNu 3.0 nyhetsbrev - oktober 2021

Hösthälsningar från Projekt EkoNu 3.0.!

Hösten är här och vintern knackar på dörren. Bakom oss har vi igen en utmanande växtodlingssäsong som påminner om betydelsen av mångsidigare odling, vilket i allmänhet ekobönderna är bra på. Vårsådda spannmål lyckedes på många håll dåligt medan höstgrödorna gav hyfsat bra skördar. 

Under hösten och vintern hoppas vi kunna träffas mera fysiskt igen då coronarestriktionerna lättar, vi ses väl på Ekodagarna i Seinäjoki?! I år bjuds där för första gången på svenskspråkigt parallellprogram, läs mer om det längre ner i brevet. 

Följ oss på Facebook eller kika in på vår hemsida och händelsekalender för att inte missa kommande evenemang.

// Micaela Ström och Ann-Sofi Ljungqvist
-----------------------------------------------

Ekoförsök 2021

Våra ekoförsök i Österbotten/Vörå och västra Nyland/Ingå skördades i slutet av augusti medan ekorutorna i östra Nyland/Lovisa inte alls skördades i år på grund av att försöksfältet där var så ojämnt. På hemsidan kan ni hitta inlägg med info och bilder från skördetillfällena och så småningom kommer resultat från labbanalyserna att dyka upp där också. Ekohavreskörden i Österbotten var fin, medan skörderesultaten i västra Nyland är svargare och väl representerar årets utmaningar för vårsäden.

Webbinarium - Biologisk mångfald under markytan

Under Hållbarhetsveckan Österbotten bjöd EkoNu 3.0. in till en föreläsning med Professor Kristina Lindström 1.10.2021 och ämnet  var ”Biologisk mångfald under markytan”

Det finns videoinspelningen från föreläsning på vår hemsida och Youtube-kanal! Inspelningen hittar ni här: www.ekonu.fi/forelasningsmaterial-biologisk-mangfald-under-ytan-med-kristina-lindstrom/

ProLuomu rf´s ekolivsmedelsdag 27.10.2021

Föreningen PrLuomu ordnar en ekolivsmedelsdag digitalt onsdagen 27.10.2021. Dagen innehåller teman kring konsumtion av ekolivsmedel 2021, erfarenheter från danska ekomarknaden, diskussion kring ekovarumärken. Mera info och dagens program finns på hemsidan: proluomu.fi/luomuelintarvikepaiva/ohjelma/

Embla Food Awards 2021

Den nordiska mattävlingen Embla ordnas nu för tredje gången. Embla Food Awards tävlingens mål är att främja nordisk matkultur. Det finns sju tävlingsklasser, allt från nordisk råvaruproducent till nordisk matkommunikatör. 

Anmälningar till Embla tävlingen tas emot t.o.m 31.10.2021.
För mera information om tävlingen se;  https://slc.fi/nyheter/2021/embla2021

Ekodagarna (Luomupäivät) i Seinäjoki 11.-12.11.2021

Förbundet för Ekologisk odling’s (Luomuliitto) arrangerar årligen nationella ekodagar. Och i år samlas ekosektorn i dagarna två i Seinäjoki. I år har vi från projektet och ProAgria ÖSL planerat ett svenskspråkigt parallellprogram. Temat för det svenskspråkiga programmet under fredag förmiddag 12.11 är ”Ekologisk odling av superbäret aronia och erfarenhet från försök i spannmål och vall”.  Intresserad?  Hela programmet och tilläggsinfo hittas på evenemangets hemsidor: https://www.luomuliitto.fi/luomupaivat/ohjelma/ 

Intressanta poddar

Vi tipsar om två poddserier som ni kan lyssna på och följa i höst:

- Har ni redan bekantat er med Carbon Action Svenskfinlands podcastserie "Odlingsmark"? Om inte så gör det nu! Tre avsnitt har redan släppts och i två av de avsnitten besöker Anne Antman ekologiska gårdar. I avsnitt två får vi bekanta oss med med ekologiska Koskis gård där arbetet för att bevara och förstärka biodiversiteten pågått i över 25 år och framskrider ett steg i taget, nyckeln till framgång är betesgång! I det tredje avsnittet får vi hälsa på hos ekoodlare Magnus Selenius på Nyby i Esbo. Lyssna till när Magnus berättar om varför han började intressera sig för regenerativt jordbruk och om växtförädlingen som görs på gården med gamla sorter. Podden hittar ni här: https://carbonaction.org/sv/odlingsmark-koskis/

- Andra säsongen av SLC's poddserie "Framtidsodlarna" är igång. Under poddserien får lyssnarna varannan vecka under hösten möta tio nya framtidsodlare i någon del av Svenskfinland. Framtidsodlarna ligger alla på sitt eget sätt i framkant inom sitt område och odlar bokstavligen för framtiden. Fem avsnitt har redan släppts och i tre av dessa besöker Jens Berg ekoproducenter, hittills har vi träffat fårproducent och ekonomirådgivare Christoffer Ingo, mångsysslaren Anna Alm på Mörby gård och ekomjölkproducent Jussi Murto-Koivisto.
Till podden hittar ni här: https://slc.fi/amnen/framtidsodlarna

-----------
Kom ihåg, att du enkelt kan avsluta prenumerationen av projekt EkoNu 3.0 ´s nyhetsbrev. Detta gör du, genom att välja åtgärden ”Avsluta prenumerationen” i sluttexten av detta nyhetsbrev. 


Yrkesakademin | PB 40, 65450, Vasa
Detta nyhetsbrev skickades till | Avsluta prenumerationen | Vidarebefordra detta E-mail till en vän
Skickat med MailerLite