Waar komen nieuwe rozen vandaan?
Breeders
U heeft ze inmiddels allemaal wel een keer voorbij zien komen. Nieuwe soorten van ‘onze’ eigen breeders (breeders zijn de specialisten die met kwastjes gerichte bestuivingen maken; een proces waar doorgaans 8 tot 10 jaar voor nodig is!). Zo introduceren we regelmatig een nieuw soort van George Mac Phail uit Canada, Pierre Rutten uit Frankrijk, Dough Grant uit Nieuw Zeeland of Sharlene Sutter uit Zwitserland, om er maar een paar te noemen.
Rozentrials
Voordat nieuwe soorten op de markt komen, worden ze uitgebreid getest op onze kwekerij, maar ook in rosaria over de hele wereld.
De testrozen worden in rosaria aangeplant. Ze hebben dan nog geen naam, maar een nummer. Een paar keer per jaar komen deskundigen en geïnteresseerden uit de hele wereld tijdens een 'rozentrial' bij elkaar voor een keuring. De rozen worden door hen beoordeeld op verschillende eigenschappen zoals 'gezondheid', 'groeivorm', 'vorm en aantal bloemen' en soms 'geur'.
Doop
De rozen met de meeste verzamelde punten krijgen een certificaat. Rozen met een certificaat zijn interessant om op de markt te brengen! In overleg met de breeder wordt een naam bedacht. Om bekendheid te geven dat er een nieuwe soort is, wordt de roos 'gedoopt' door bijvoorbeeld een CdK, burgemeester, BN-er of iemand die ons na aan het hart ligt. En de roos mag dan onder die naam worden gekweekt en verkocht.
----------
Foto onder: Luuk en Britta jureren samen Met Monique Nuijten bij de rozentrial in het Belgische Le Roeulx. Zo hebben we al gejureerd in Italië, Frankrijk, België en Nederland. Luuk en Britta draaien af en toe een keuring mee en Hans zit in de vaste keuringscommissie van het Westbroekpark in Den Haag.
|