Klik hier voor de online versie van deze nieuwsbrief
Mondkapjes en je gezondheid

Beste lezer,

Ik ben pas op bezoek geweest in België en het viel mij op dat iedereen daar op straat een mondkapje draagt. Ook in ons land dragen steeds meer mensen een mondkapje in het openbaar. Als je gebruik wilt maken van het OV is een mondkapje zelfs verplicht. Sommige mensen vragen zich af of een mondkapje nu echt zin heeft. Anderen maken zich weer zorgen dat een mondkapje de gezondheid negatief kan beïnvloeden. Een pas gepubliceerde studie wees uit dat het ene mondkapje het andere niet is. In deze nieuwsbrief bespreken we de details.

De voordelen van een mondkapje
Veel mensen denken dat een mondkapje bescherming biedt tegen in de lucht rondzwevende ziekteverwekkers. In werkelijkheid is de belangrijkste reden om een mondkapje te dragen om te voorkomen dat jouw speeksel gaat zweven, waardoor je minder makkelijk mensen kunt infecteren met corona-RNA (1, 2). Je draagt dus een mondkapje om anderen te beschermen (3, 4). Een recente studie toonde aan dat een mondkapje effectief kan zijn in het vertragen van de verspreiding van het coronavirus (5). Een kapper had zonder het te weten corona, maar heeft geen van zijn 140 klanten geïnfecteerd dankzij het dragen van een mondkapje (6). Een vliegtuigpassagier met corona zat 15 uur lang in het vliegtuig van China naar Amerika, maar had ook niemand op de vlucht geïnfecteerd (7). Volgens wetenschappers is dit te danken aan het dragen van een mondkapje. Onderzoekers melden dat het dragen van een mondkapje meer kan doen dan een lockdown (8). Eén onderzoek toonde aan dat als 80% van de bevolking een mondkapje zou dragen, de verspreiding van het influenzavirus met 95% kan worden teruggedrongen (9). Volgens vele onafhankelijke onderzoeken kunnen mondkapjes verdere verspreiding van virussen tegengaan (10, 11, 12, 13, 14, 15, 16). Een bijkomend voordeel is dat een mondkapje ervoor zorgt dat de vingers minder snel de mond en neus kunnen aanraken.

De nadelen van een mondkapje
Er zijn ook wetenschappers die minder enthousiast zijn over het gebruik van een mondkapje. Veel mensen gebruiken een mondkapje verkeerd, waardoor het dan weinig zin heeft (17). De meeste mensen hergebruiken hun mondmasker keer op keer, waardoor het risico op een infectie sterk wordt vergroot (18). Sommige mensen denken dat het dragen van een mondkapje hun vrijwaart van alle preventieve maatregelen zoals sociale afstand en handen wassen, waardoor het risico op besmetting in de praktijk alleen maar toeneemt (19). Mondkapjes kunnen druk uitoefenen op het hoofd, waardoor er hoofdpijn kan optreden (20, 21). Ook melden veel wetenschappers dat het gebruik niet zonder gevaar is, vanwege toenemende CO2-niveaus in het bloed bij bepaalde type mondkapjes, wanneer ze sporten met een mondkapje op.

Mondmaskers en de CO2 in het bloed
Op de sociale media wordt veelvuldig gewaarschuwd voor het feit dat mondkapjes de hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide) in het bloed kunnen laten stijgen, doordat je je eigen uitgeademde lucht telkens opnieuw inademt. Dit blijkt niet het geval te zijn bij chirurgische mondkapjes (22). Bij bepaalde typen KN95-mondmaskers kan dit echter wel het geval zijn (23, 24). Een studie oppert dan ook om een KN95 masker met ventilatieklep te combineren met een chirurgisch masker om de CO2-waardes niet te ver op te laten lopen (25). Andere onderzoekers raden aan om te sporten zonder mondkapje, maar daarbij dan wel goed afstand te houden van anderen (26). Tijdens een workout gelden er weer andere regels dan bij rust (27). Ook de WHO raadt het gebruik van mondkapjes bij het sporten af (28).

Soorten mondkapjes

Chirurgische maskers - De bekendste, die vaak door (tand)artsen worden gedragen. Dit type is alleen effectief wanneer ze na elk gebruik worden weggegooid. Ze bestaan uit meerdere laagjes en zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat je speekseldeeltjes in de lucht proest en zo anderen kunt infecteren.

KN95 – dit type haalt 95% van de kleinste deeltjes uit de lucht en kan je beschermen tegen virusdeeltjes van anderen. Sommige exemplaren hebben een ventilatieklep om het ademen makkelijker te maken. Dit gebeurt meestal ongefilterd, waardoor KN95-maskers met een klep niet geschikt zijn in de strijd tegen het coronavirus.

Stoffen masker – dit soort maskers is vaak gemaakt van katoen. Deze maskers beschermen niet zo goed als een KN95 of chirurgisch masker, maar zijn wel weer beter voor het milieu omdat ze wasbaar zijn. Was ze wel op 60 graden om virussen te doden, of leg ze enkele dagen weg zodat het virus de tijd krijgt om uit elkaar te vallen.

FFP
Mondkapjes kunnen ook een FFP1-, FFP2-, en FFP3-rating hebben. FFP staat voor Full Face Protection oftewel volledige gezichtsbescherming. Bij FFP1 wordt 80% van de kleine deeltjes uit de lucht gefilterd, bij FFP2 is dat 94% en bij FFP3 is dat zelfs 99%. Een chirurgisch masker is vaak FFP1, terwijl een KN95 met gemak een FFP2-score haalt.

Medisch vs niet-medisch
Sommige mondmaskers zijn goedgekeurd voor medisch gebruik. Hierbij wordt er naast het beschermen van de patiënten ook rekening gehouden met de bescherming van de zorgverlener zelf. Chirurgische mondmaskers van het type IIR kunnen medisch goedgekeurd zijn, maar beschermen niet volledig. Daarom pleiten onderzoekers ervoor om medische KN95-filters te reserveren voor alleen professionele hulpverleners (29). Een KN95-masker haalt praktisch alle deeltjes uit de lucht (30). Een studie toonde aan dat 9 van de 278 medici die een KN95-mondmasker droegen geïnfecteerd raakten, terwijl dat er zonder mondmasker 10 van de 213 waren (31).

Goed, beter en best
Een zeer recente studie stelde vast dat een op maat gemaakt KN95-masker het beste werkt, gevolgd door een chirurgisch type (32). Een mondmasker van fleece beschermde niets en een bandana en zelfgebreid mondmaster amper. Een mondmasker van katoen beschermde een beetje, maar vooral wanneer het was voorzien van meerdere lagen. Het verschil tussen chirurgische en KN95-mondmaskers is relatief klein als het om bescherming tegen luchtwegvirussen gaat (33). Een chirurgisch mondmasker is wel een stuk comfortabeler en goedkoper.

Mondkapjesplicht
Hoewel in de omringende landen een mondkapjesplicht geldt, is dat niet zo in Nederland (34, 35). Het RIVM heeft zich hierbij gebaseerd op Noors onderzoek waaruit zou blijken dat mondkapjes geen zin hadden. De onderzoekers hebben hun mening inmiddels bijgesteld en raden nu wel aan om vooral een mondkapje te dragen in het openbaar (36). De kans is dan ook groot dat er in Nederland een landelijke mondkapjesplicht zal komen. Enkele grote steden hebben dit op drukke plekken al verplicht gesteld (37, 38).

Hoe een mondkapje te gebruiken
De meest gemaakte fout is dat mensen hun mondkapje aan de buitenkant aanraken. Dit is onverstandig, aangezien hier juist vele ziekteverwekkers in kunnen zitten die je kunnen besmetten (39). Raak het masker dus niet aan tijdens het dragen en was na het afzetten goed je handen. Tijdens het afzetten is het belangrijk om de buitenkant van het mondkapje niet met de vingers aan te raken.

Kun je maskers hergebruiken?
Chirurgische en KN95-mondmaskers zijn gemaakt voor eenmalig gebruik, onderzoekers raden professionals dan ook aan om je hieraan te houden (40). Omdat elke keer vernieuwen zeer kostbaar kan zijn voor normale mensen en het extreem belastend is voor het milieu, opperen onderzoekers dat je een mondmasker na 14 dagen weer kunt hergebruiken (41). De bescherming van zelfgemaakte stoffen maskers loopt na enkele keren wassen met 20% terug (42).

Conclusie
Het gebruik van mondkapjes is volgens de laatste stand van zaken in de medische literatuur zinvol. Chirurgische mondkapjes hebben de voorkeur, omdat deze de ademhaling het minst in de weg zitten. Tijdens heftige fysieke inspanningen zoals sport kun je beter geen mondkapje dragen. Het dragen van mondkapjes is alleen effectief als er ook andere hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan

Laatste artikelen aHealthylife
Aluminium in onze voeding een ziekmaker?
Waarom opruimen goed is voor je gezondheid (+ 7 tips)
De beste voeding en supplementen voor een gezonde huid
Wat kersen voor je gezondheid kunnen betekenen
De 4 mogelijke bijwerkingen van te veel foliumzuur
6 fouten waardoor je stofwisseling vertraagt
Praktische tips tegen verstopping (obstipatie)
9 gezonde voedingsmiddelen die je stemming kunnen verbeteren
Wat is algenolie, en waarom nemen mensen het?
Is het veilig om waterstofperoxide te drinken?

Toppers in de aHealthylife Webwinkel
Keramische airfryer (25% korting met code Multifry25)
De testofactor
Zerowater waterfilter
ConcenTrace mineralenoplossing
Zwarte tandpasta op basis van actieve kool
De voedingswijzer door Juglen Zwaan
Geconcentreerde waterkefir
Natuurlijke zonnebrandcrème

Supplementen top 5
Natuurlijke multivitamine
Vitamine B12
Algenolie omega 3
Glutathion
Chlorella

Interviews gezondheidsnieuwsradio
Birgit de Heij over de aanpak via supplementen van een parasitaire infectie
Wouter de Jong over de werking van het supplement co-enzym Q10
Martina Capousek belicht de visie van de traditionele voedingsleer op BPA (in plastics)
Juglen Zwaan vertet welke voeding je huid soepel en gezond houdt
Martin Frijters heeft het over de link tussen zwangerschap en de (latere) gezondheid
Gezondheidsnieuws door Franca van Dalen van Gezondheidsnet.nl

Spreuk van de week
Kies voor wat je gelukkig maakt. Simpelweg omdat je nooit weet hoe lang je nog hebt.

Steun aHealthylife en bezoek de webwinkel:

Biologische olijfolie

Meer info

Zerowater waterfilter

Meer info

Gezond van Kop tot Teen

Meer info

Stuur deze nieuwsbrief gerust door naar vrienden en/of kennissen, delen is vermenigvuldigen...

Wij nemen je privacy serieus. Zie onze privacyverklaring voor meer details.

Aanbiedingen in onze nieuwsbrief zijn geldig t/m de volgende nieuwsbrief: dit is altijd een week.

Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Wil je hem ook wekelijks in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier gratis en voor niets aan!

Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website of iets bij ons hebt besteld.

Afmelden
Volg ons op sociale media: