KUTSU SEMINAARIIN

Tervetuloa Käsityökohtaamisia-seminaariin

lauantaina 8.4. klo 10.30–17.00

Kuvat: Suomen käsityön museon kokoelmat, Creater-facebook-ryhmä ja Marjo Vainio. 

Käsityön ja taidon viikon varaslähtönä Jyväskylässä järjestetään valtakunnallinen seminaari aineettoman kulttuuriperinnön – käsityötaidon tiimoilta. Seminaari on osa Käsityöringin toimintaa. Seminaarissa tarkastellaan, miten käsityötaitoa on siirretty ja esitetty aiemmin ja miten sitä nyt siirretään, esitetään ja jaetaan.

Seminaari on tarkoitettu käsityön ammattilaisille, alan opettajille, opiskelijoille ja harrastajille. Seminaari on maksuton. Lounas ja iltapäiväkahvi ovat omakustanteisia.

Ilmoittautumiset oheisen linkin kautta 31.3.2017 mennessä.

Paikka: Jyväskylän aikuisopisto, Viitaniementie 1, Jyväskylä karttalinkki

Järjestäjinä ovat Suomen käsityön museo, Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusala, Museovirasto, Taitoliitto ja yhteistyössä mukana myös Punomo.fi.  

 

Ilmoittaudu seminaarin tästä

Seminaarin ohjelma

klo 10.30–11.00 Ilmoittautuminen ja AO:n tarjoamat tervetulokahvit

klo 10.30–11.00 Seminaarin starttisanat 

Jyväskylän ammattiopisto, Helena Kunnas

klo 11.10–11.50 Kunniallinen käsityömestari

Kotiteollisuusaatteen tuntija, kulttuuripolitiikan tutkija ja ”käsitekirjoja”, YTT Eliza Kraatari.

Kotiteollisuuden Keskusliitto tunnettiin 1900-luvulla sekä kotien käsityötä että käsityöyrittäjyyttä tukevana järjestönä. Olennainen osa toimintaa oli Kotiteollisuus-lehti, joka levitti paitsi monipuolisia työohjeita myös kotiteollisuusaatetta ja kuvauksia eri alojen käsityömestareista. Eliza Kraatari on tutkinut, miten käsityömestareita kuvattiin Kotiteollisuus-lehdessä sodanjälkeisinä vuosina (1947–69). Eri tekstityypeillä ohjattiin lukijoita kotiteolliseen kädentaitajuuteen, johon yhdistettiin vaatimattomuus, ahkeruus, taitavuus ja itseoppineisuus. Kraatari esittelee, miten käsityömestarien kuvaukset nivoutuivat osaksi kotiteollisuuden kulttuuri- ja aatehistoriallista kokonaisuutta.

klo 11.50–12.00 Vuoden käsityöläisen julkistus 

Suomen käsityön museo julkistaa kymmenennen vuoden käsityöläisen. Aiemmin valittujen joukossa on mm. tekstiilisuunnittelija, tatuoija, neurokirurgi ja kakkutaiteilija.  

klo 12.00–12.30 Moderni perinteen siirtäjä

Kansallispukuihin kasvanut somettaja Soja Murto.

Kansallispukujen valmistaja Soja Murto on monipuolinen käsityöläinen, joka hallitsee erilaisia tekstiilimateriaaleja ja käsityötekniikoita. Taito on karttunut kotona saatujen oppien, koulutuksen ja kolleegoiden avulla. Oppiminen jatkuu tutkien museoissa olevia alkuperäisiä puvun osia ja kokeillen itselle sopivaa työtapaa. www.kansallispuku.com

klo 12.30–13.15 Ruokatauko

klo 13.15–13.25 Terveisiä Punomo.fistä

Käsityöverkoston punominen on yhteispeliä. Jokainen voi olla mukana Punomossa, vaikkapa bloggaajana!

klo 13.25–14.05 Kyläräätäli kotona ja maailmalla. 

Keskiaikaharrastaja ja käsityömestari Mervi Pasanen

Toimittaja Mervi Pasanen on elävä esimerkki harrastajasta, jolla homma lähti lapasesta. Harrastuksen kautta itseopitut ja kursseilla saadut taidot ovat vieneet Pasasta ympäri Eu-rooppaa saamaan lisää oppia ja jakamaan omia taitoja ja tietämystä niin tapahtumissa, kursseilla kuin kirjojen muodossa.

www.swanrivercrafts.com

https://hibernaatio.blogspot.fi

klo 14.05–14.45 Käsityö, rakas harrastus - käsityö arjen merkityksellistäjänä

Käsityön harrastamisesta väitellyt vapaa-ajan neuloja ja tutkija FT Anna Kouhia.

Vapaa-ajan merkityksen muutos on tuonut käsityöharrastukselle uusia merkityksiä. Onko sosiaalinen media luonut meille uusia käsityötodellisuuksia? Miten omaa tekemistä arvioidaan, yksin vai yhdessä yhteisön kanssa?  Mitä tehdään ja opitaan yhdessä ja mitä yksin – miten käsityöstä kerrotaan? Kuinka käsityötaidot välittyvät eteenpäin? Miten rakennamme omaa minuuttamme?

klo 14.45–15.00 Kahvitauko

klo 15.00–15.15 Unescon sopimus ja käsityöperintö

Aura Kivilaakso, erikoisasiantuntija, Museovirasto.

Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta on nyt toteutettu Suomessa kolme vuotta. Elävän perinnön wikiluetteloon on vuodessa kertynyt yli 80 esimerkkiä sadalta eri taholta. Juuri nyt on käynnissä haku Kansalliseen elävän perinnön luetteloon. Mitä tämä kaikki tarkoittaa käsityökentän kannalta? 

klo 15.00–15.40 Elämä käsityötä, käsityö elämää

Käsityökentän moniottelija Marjo Vainio.

Vainio on uusien tuulien haistelija, uudet tekniikat ja materiaalit haltuun ottava osaaja. Hän on muun muassa koruihin hurahtanut, tutkija, kokeilija ja opettaja, joka ei panttaa omia tietojaan, vaan haluaa välittää osaamistaan ja tekemisen iloa myös muille. Kannattaako työtä ja harrastusta erottaa?

www.taitouusimaa.fi

klo 15.40–15.50 Taitoliiton ajankohtaiset kuulumiset.

Huopaankin hurahtanut Kikka Jelisejeff.

www.taito.fi

klo 16.05–16.45 Kuntosalikonseptilla tilat ja työvälineet käsin tekemiselle

Vapaa-ajan verstaan yrittäjä Petri Kuikka ja soitinartesaani Saku Vuori.

Creater –  vapaa-ajan verstaan yrittäjistä toinen, Petri Kuikka kertoo, että helpompi sanoa mitä yrityksen tiloissa ei voi tehdä kuin mitä siellä voi tehdä. Createrin tiloissa voi työstää metallia, puuta ja elektroniikkaa. Aloittelija tai ammattilainen – hommat hoituu tai hioutuu. Kurssitarjontaa luodaan yhteistyökumppaneiden kanssa ja yrittäjä Saku Vuori on yhteis-työssä mukana oman leipätyönsä lisäksi.

www.creater.fi

www.vuorensaku.fi

klo 16.45 – 17.00 Seminaarin päätös

Website Facebook Instagram Wordpress Youtube Vimeo

Lisätietoja:

Raija Manninen

museolehtori, Suomen käsityön museo, 

p. 040 502 2887, raija.manninen@jkl.fi

Seija Hahl

amanuenssi, Suomen käsityön museo

p. 050 311 8886, seija.hahl@jkl.fi 

Suomen käsityön museo

SUOMEN KÄSITYÖN MUSEO | SUOMEN KANSALLISPUKUKESKUS | KONSERVOINTIKESKUS
KAUPPAKATU 25, 40100 JYVÄSKYLÄ

INFO PUH (014) 266 4370

craftmuseum.info@jkl.fi

Sait Suomen käsityön museon uutiskirjeen sähköpostiisi, koska olet mukana postituslistallamme. Seuraava uutiskirje ilmestyy huhtikuussa ennen Taidon päivää. Mikäli et halua enää jatkossa vastaanottaa postia museolta, voit peruuttaa tilauksesi klikkaamalla.

Peruuta uutiskirje