A Google és a Baidu adatai szerint a „Bitcoin” címszóra irányuló keresések érték el az év legmagasabb számát. Nézd meg a böngészőben

"Az USA dollár a Bitcoin 1/5000 részére esett vissza" ~ Erik Voorhees

A piac alakulása

A múlt hét óta a teljes kriptopiac értéke 25%-ot emelkedett, és ezzel jelenleg 180,6 milliárd dollárt ér. A Bitcoin árfolyama 5200 dollárra kúszott fel a hét folyamán. Az Ether ugyanezen időszakban 25%-kal erősödött, és jelenleg 177 dollárt ér. Számos elmélet látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mitől kezdtek az árfolyamok ilyen hirtelen növekedésbe. Az árfolyam-növekedés alatt hatalmas Bitcoin-rendeléseket adtak le, melyek mérete egyenként meghaladta az 1000 Bitcoint. Egy chicagói, tőzsdén kívüli kriptovaluta-ügyleteket bonyolító cég azt jelentette, hogy egy óra leforgása alatt, 10 különböző, egyenként több mint 1000 Bitcoin értékű tranzakciót bonyolítottak le. Egy másik elmélet szerint a Bitcoin hamarosan bekövetkező, 2020 nyarán esedékes feleződése is okozhatta az árfolyamok kedvező alakulását.  Az emberek Bitcoin és a kriptovaluták iránti általános érdeklődése is növekedett a múlt héten. A Google és a Baidu nevű kínai keresőmotor adatai szerint a „Bitcoin” címszóra irányuló keresések a Bitcoin múlt heti árfolyamának emelkedésekor érték el az év legmagasabb számát.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

A Bitcoin milyen kriptográfiai hash algoritmust használ?

  1. CryptoNight
  2. Equihash
  3. SHA-256

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

A hét legfontosabb hírei
Az EU száznál is több céget tömörítő blokklánc-szövetséget hozott létre

A blokklánc-technológia EU-s adaptációjának elősegítésére az Európai Unió létrehozott egy új blokklánc-szövetséget, az International Association of Trusted Blockchain Applications (megbízható blokklánc-alkalmazások nemzetközi szervezete – (INATBA) nevű szervezetet. Az INATBA küldetése, hogy olyan szabályozási kereteket és üzleti reformokat tegyen lehetővé, amelyek segítik a blokklánc-technológiában rejlő teljes potenciál kihasználását. Már több mint 100 nagy cég – köztük a SWIFT, az IBM, a Ripple, a ConsenSys, az IOTA, a L’Oreal és a Barclays jelentette be elköteleződését az új blokklánc-szövetség iránt. Az alapító okirat aláírásával a tagok azt vállalják, hogy egymással együttműködésben támogatják az átjárhatósági irányelvek és standardok fejlesztését és elfogadását, elősegítik a közszféra és a magánszektor együttműködését, és mindemellett biztosítják a rendszer integritását és átláthatóságát.

Az amerikai SEC kiadta a digitális fizetőeszközökre vonatkozó keretrendszerét

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet „Framework for ‘Investment Contract’ Analysis of Digital Assets” (digitális fizetőeszközök befektetési szerződés szempontú elemzésének keretrendszere) címmel hivatalos nyilatkozatot adott ki, iránymutatást adva ezzel az ICO-kra vonatkozóan, és annak eldöntésében, hogy egy digitális fizetőeszköz értékpapírnak minősül-e vagy sem. A SEC emellett egy jogi intézkedést tiltó „No Action Lettert” adott ki a TurnKey Jet Token (TKJ) kripto-token vonatkozásában. Ez a kis repülőgép-anyahajó nyilvántartásba vétel nélkül kínált és adott el tokeneket. A SEC azért nem vonta a céget intézkedés alá, mert a TKJ felülete már teljesen kifejlesztve, készen állt a dollárhoz kötött tokenek eladására, és csak a TurnKey Jet tárcákkal lehetett használni. Habár a SEC keretrendszere digitális fizetőeszközként ismeri el a kriptovalutákat, marad azért még megválaszolatlan kérdés, és így várható még szabályozási bonyodalom a jövőben is.

A kanadai dollárhoz kötött stablecoin jelent meg

Kanada vezető kriptotőzsdéje, a Coinsquare kiadja az első kanadai dollárhoz kötött stablecoint, az eCAD-et. A Coinsquare nevéhez fűződő eCAD határon átnyúló fizetések lebonyolítására, hazautalások küldésére, peer-to-peer hitelezésre, kereskedők általi elfogadásra, kereskedelmi megállapodások kötésére, sőt még valutaváltások konverziós eszközeként is használható lesz. A stablecoin a kanadai dollár stabilitásával kínálja a digitális valuták előnyeit. A Coinsquare szerint minden egyes eCAD létrejöttével egy kanadai dollárt letétbe helyeznek, de ennek módszerét nem hozták nyilvánosságra. A tőzsde azt is felajánlotta, hogy bárki, aki együttműködésben gondolkodik, bátran vegye fel a kapcsolatot a céggel. A múlt hónapban a Coinsquare megvásárolta a StellarX nevű, a Stellar hálózaton létrehozott decentralizált tőzsdét.

Hamarosan elindul a brit fonthoz kötött stablecoin, a True GBP

Az Andreessen Horowitz által támogatott, auditált stablecoinok kiadásával foglalkozó TrustToken a második ERC-20 stablecoinja, a TrueGBP (TGBP) kiadására készül, amelyet az angol fonthoz kötnek majd. A TrustToken 2018 márciusában adta ki első – TrueUSD névre keresztelt – stablecoinját, amely szintén egy ERC-20 stablecoin, csak az amerikai dollárhoz rögzített értékkel. A cég nemrég a kripto-hitelezéssel foglalkozó Creddel lépett partnerségre, és együtt akár 8%-os éves hozamot is ígérnek a stablecoin befektetésekre. A stablecoinok egyre népszerűbbek a kriptovilágban. A hónapban egy másik stablecoin, a Universal Euro kiadása is várható, amely a Bittrex kriptotőzsde és még öt másik blokklánc-cég nevéhez fűződik, és amelyet 8%-os hozamra lehet „stake”-elni. (A „staking”-ről bővebben „A hét kripto-kifejezése” c. részben olvashatsz.)

A Dogecoin 194%-ot emelkedett egy hét alatt

A múlt hét olyan áprilisi kripto-viccek és áltörténetek megjelenésével telt, mint hogy a SEC elfogadta a Bitcoin ETF-eket, a Kraken tőzsde bemutatta a MacCoin nevű stablecoint, amely mögött a McDonald’s BigMac-jei állnak, de még a Tesla és a SpaceX alapításáról híres Elon Musk is azzal viccelődött egyik tweetjében, hogy a Dogecoin lehet a kedvenc kriptovalutája. A hivatalos Dogecoin csapat folytatta a poénkodást azzal, hogy megkérdezte felhasználóit, ki legyen szerintük a Dogecoin következő CEO-ja. A szavazást 54%-kal Elon Musk nyerte, aki átmenetileg át is írta a Twitter profiljában a foglalkozását a „Dogecoin CEO”-jára. Az Elon Musk által elindított pletykák 194%-os emelkedést eredményeztek a Dogecoin árfolyamában, ami ezzel a piaci kapitalizáció alapján számolva a 24. helyre került a kriptovaluták sorában.

Elindul a Ripple első ETP-je

A SIX Group nevű svájci tőzsde összeállt a szintén svájci Amun AG fintech startup céggel, és együtt elindították az első olyan tőzsdén kereskedhető terméket (Exchange Traded Product - ETP), amely az XRP árfolyamát követi a svájci tőzsdén. Az ETP egyfajta értékpapír aminek az értéke a mögöttes termék árfolyamát követi. Korábban ez a partnerség indította el a két legnagyobb kripto-ETP-t: a Bitcoin ETP és az Ether ETP. Idén még további ETP-k bevezetését is tervezik a piacon. Az XRP ETP-jét „Amun Ripple”-nek nevezték el, és az „AXRP” rövidítés jelöli. Az Amun cég az Amun Crypto Basket Index EPT-ről híres, amely HODL jelölés alatt fut, és az öt vezető kriptovalutát követi. Az ETP-k 2,5%-os éves kezelési költséggel működnek, és fedezetüket az Amun AG cég biztosítja.

Heti tweet
Heti mém
A hét kripto-kifejezése

A “staking” az új blokkok hitelesítésének alternatív módja. Miután a hitelesítők létrehoznak egy új blokkot, jutalmat kapnak, ezzel “passzív” jövedelemre tesznek szert. Egy új blokk validálásához a kriptovaluta-tulajdonosok beteszik, “stake”-elik a vagyonukat egy okosszerződésbe egy rövid időre, hogy a főkönyv legfrisebb állapotára szavazhassanak. Minél több “stake”-ed van (minél több coinod van), annál nagyobb valószínűséggel te hitelesítheted a következő blokkot. Néhány kriptovaluta esetében ki van kötve a “stake” minimális értéke. Az Ethereum a jövőben áttér a Proof-of-Stake konszenzus mechanizmusra, és minimálisan 32 Etherre lesz szükség ahhoz, hogy valaki hitelesítővé válhasson az Ethereum blokkláncon.

A kvíz megfejtése

A Bitcoin milyen kriptográfiai hash algoritmust használ?

A helyes válasz: C.

Az SHA a Secure Hash Algorithm (biztonságos hash algoritmus) rövidítése, ami egy kriptográfiai hash függvény.  Az SHA-256 algoritmus egy majdnem egyedi, fix méretű 256 bites (32 byte-os) hash-t generál. A hash egy olyan függvény, amely bármilyen adatot képes átalakítani egy fix hosszúságú számsorrá. Ez egy egyirányú függvény, ami azt jelenti, hogy - ha egy adatnak csak a hash-ét látjuk, abból képtelenség megmondani, hogy mi az eredeti adat. Az SHA-256 a Bitcoin-bányászásban és a nyilvános címek létrehozásában használatos.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe