A Bitcoin-bányászat jövedelmezősége ismét emelkedőben van. Nézd meg a böngészőben

“Miért is bízna valaki jobban a kockák pénzében, mint a központi bankok pénzében? A kockák hozták el az Internetet. A bankok meg a nagy gazdasági világválságot.” ~  Andreas M. Antonopoulos

A piac alakulása

A Bitcoin árfolyama a múlt héten próbálgatta a 13 000 dolláros szintet, de sajnos a hét vége felé ismét esni kezdett. Ha az esés folytatódik, nincs kizárva, hogy az árfolyam ismét 8 800 dollár körül alakul majd. 

A Bitcoin dominanciája már 65% felett van, ami azt jelenti, hogy kevesebb pénz áramlik az altcoinokba. A legfőbb altcoinok kétszámjegyű csökkenést szenvedtek el, miközben a Bitcoin 10600 dolláros szintre csúszott vissza. Az Ether múlt héthez képest 30%-kal 224 dolláros szintre esett, a Ripple 25%-ot, a Litecoin 31%-ot esett.

Bár nincs biztos magyarázat arra, hogy az árfolyamok mozgása mitől alakulhatott így, de a Bitcoin árfolyamának ingadozását több tényező is befolyásolhatta. Az első lehet ezek közül Donald Trump negatív felhangú nyilatkozata a Bitcoinnal és a kriptovalutákkal kapcsolatban. Trump hirtelen jött kritikája megnövelte a Google keresések számát, és meglepő módon a nyilatkozat után még legalább 15 órán keresztül emelkedett a Bitcoin és más kriptovaluták árfolyama. Egy másik – az árfolyam esése irányába ható – tényező lehetett az egyik Japán kriptotőzsde elleni hekkertámadás, amelyben 32 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el ismeretlen elkövetők. A kriptovaluták árfolyamaira a hekkertámadások általában negatívan hatnak. Az árfolyamesésre ható legvalószínűbb tényező azonban az az álláspont, amit a különböző kormányok a Facebook Libra projektjével kapcsolatban képviselnek. A bankok és a kormányok akadályozni próbálják a Facebook Libra coinjának megjelenését. Ez lehet az oka a kriptovilágot érintő általános negatív irányú elmozdulásnak. Amikor a Facebook bejelentette a Libra projektet, a kriptovaluta-árfolyamok emelkedni kezdtek, mivel a közösség úgy gondolta, hogy a Libra növelni fogja a kriptovaluták elfogadottságát és ismertségét. Azonban a kormányok világszintű negatív hozzáállása felelős lehet a kriptovaluta-árfolyamok negatív elmozdulásáért.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Az új blokkokat találó számítógépek neve:

  1. bányászok
  2. hitelesítők
  3. szerverek

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
A Facebook Librája egyre jobban aggasztja a kormányokat világszerte

Egyre több kormány nyilvánít véleményt a Facebook kriptovaluta-terveivel kapcsolatban: már Japán, Kína, Franciaország, Oroszország és India is megszólalt, az USA pedig intézkedéseket kíván hozni a Facebook Libra coinnal kapcsolatos bejelentésére válaszul. A kínai jegybank például “nagyfokú figyelemmel kíséri” a Librával kapcsolatos fejleményeket. A bank egyik igazgatója szerint “a Facebook saját kriptopénz létrehozására irányuló tervei rákényszerítették a kínai jegybankot, hogy megvizsgálja egy saját kriptopénz kibocsájtásának lehetőségét, mivel a Libra veszélyt jelenthet a határokon átnyúló kínai fizetésekre, a monetáris politikára, sőt még a pénzügyi szuverenitásra is.”

Az amerikai Szenátus Bankügyekkel Foglalkozó Bizottsága július 16-án tart meghallgatást a Libráról, egy nappal később pedig a Képviselőház Pénzügyi Bizottsága. A „Keep Big Tech out of Finance” (vagyis: “A nagy technológiai vállalatok távoltartása a pénzügyi világtól”) c. törvényjavaslat még a Facebook meghallgatása előtt jelent meg online, a Reuters tudósított először a létezéséről. A törvény azt kívánja megakadályozni, hogy a hatalmas technológiai vállalatok pénzügyi intézményekké válhassanak, és digitális eszközöket adhassanak ki. A tervezet szerint azok a technológiai vállalatok, amelyek éves árbevétele meghaladja a 25 milliárd dollárt, nem adhatnak ki saját digitális valutát. A törvényt megszegő vállalatok napi 1 millió dollárra rúgó pénzbírságra számíthatnak.

Trump először szólalt meg a kriptovaluták ügyében

A múlt héten Donald Trump a Bitcoinról és a Facebook Librájáról tweetelt. Azt nyilatkozta, hogy ő nem tartozik a meglehetősen ingadozó árfolyamú, “pusztán a levegőn alapuló” kriptovaluták rajongói közé, mivel ezek szerinte ösztönzik a jogellenes cselekményeket (pl. a drogkereskedelmet), ezzel szemben ő inkább a biztos és megbízható valutában hisz, ami az USA dollár. Trump a Facebook Libra coinját is támadta, azt állítva, hogy ez a coin nem lesz időtálló és megbízható, és szerinte, ha a Facebook előrelépést akar ezügyben, akkor banki működési engedélyt kell szereznie. Habár Trump bírálta a kriptovalutákat, a nyilatkozata jót tesz a kriptoiparnak. Trump tweetjeit emberek milliói olvassák, – és ami még fontosabb – eljutnak a sajtóhoz, az üzleti világ vezetőihez és más befolyásos személyekhez. A Fundstrat Global Advisors befektető cég kutatási igazgatója, Tom Lee egyenesen úgy véli, hogy az elnök nyilatkozata még nagyobb elismerést hoz a kriptovaluták számára, ami az árakat akár 40 000 dollárra is felnyomhatja.

A Wells Fargo ügyfelei nem vásárolhatnak Bitcoint

A Wells Fargo, az 1852-ben alapított, és jelenleg a harmadik legnagyobb amerikai bank nemrég kijelentette, hogy nem engedi meg ügyfeleinek, hogy a saját pénzüket Bitcoinra költsék. Ugyanakkor a Wells Fargo jelmondata szerint „Az ügyfeleket egy olyan megbízható szolgáltató képes a legjobban kiszolgálni, aki jól ismeri őket, megbízható iránymutatást nyújt számukra, és teljes mértékben kielégíti pénzügyi igényeiket”. 2018 júniusában a Wells Fargo megszüntette az ügyfelei hitelkártyáival történő kriptovalutavásárlás lehetőségét. A kriptovilág rajongói felháborítónak tartják, hogy a Wells Fargo korlátozza az ügyfeleit saját pénzük elköltésében. Néhányan el is hagyták a bankot arra hivatkozva, hogy az nem szolgálja az ő pénzügyi érdekeiket. Korábban a JPMorgan CEO-ja Jamie Dimon is évekig szidta a Bitcoint, de állítólag ma már bánja, hogy a Bitcoint csalásnak tartotta. Sőt, ma a JPMorgan már a saját ügyfelei számára elérhető digitális valuta kidolgozásán ügyködik.

A Bitcoin-bányászat jövedelmezősége ismét emelkedőben

Az Argo Blockchain brit bányászcég szerint a Bitcoin-bányászat jövedelmezősége ismét növekedésnek indult, ahogy a piac elkezdett magához térni. Az Argo Blockchain volt az első olyan kriptovalutával foglalkozó cég, amelyet a londoni tőzsde jegyez. Áprilisban a cég bejelentette, hogy a hosszú medve piacnak „köszönhetően” beszünteti bányász-szolgáltatását és felmondja az összes, ügyfelekkel megkötött szerződését, és április 1. után csak a saját célra történő bányászásra koncentrál. Azonban most, hogy a Bitcoin árfolyama ismét 10 000 dollár fölé emelkedett, a bányászcégek is jelentős profitot realizálhatnak. 2019 júniusában az Argo 161 BTC-t bányászott. A cég azt állítja, hogy a profitja már most meghaladja az előre jelzett második negyedéves jövedelmet, és 24%-ot emelkedett 2019 júniusa óta.

Az Európai Központi Bank tartalékai között nem lesz Bitcoin

A Twitter egyik nemrég megtartott „Kérdések és válaszok” alkalma során a házigazda, Phillip R. Lane, az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza azt válaszolta, hogy „a Bitcoin nem valuta, inkább egy meglehetősen ingadozó eszköz”, amikor arról kérdezték, hogy az EKB fontolgatja-e a Bitcoin tartalékként való felvételét. A válaszra reagálva a kriptovilág rajongói rámutattak arra, hogy az euró jelentősen leértékelődött az elmúlt két évtized során. Az egyik Twitter felhasználó kritikaként fogalmazta meg, hogy amit 1999-ben 100 euróért vásároltunk, azért ma 139,27 eurót kellene fizetnünk. Tehát úgy tűnik, hogy az EKB nem fog a közeljövőben Bitcoint tartani, bár ez könnyen megváltozhat, ahogy a Bitcoin elismertsége növekszik.

A japán BitPoint tőzsdét ismét hekkertámadás érte

A japán BitPoint tőzsdét ismét hekkertámadás érte, amelynek során 32 millió dollár értékű kriptovaluta veszett el. Az összeg egy hot tárcáról tűnt el, amelyen ötféle olyan kriptovalutát tároltak, amelyek a tőzsde kínálatában is szerepelnek: Bitcoint, Bitcoin Cash-t, Ethert, Litecoint és Ripple-t. Az ellopott összeg 70%-a az ügyfelekhez tartozott. A BitPoint állítása szerint a cold tárcákról egyetlen kriptovaluta sem hiányzik. A BitPoint története során ez volt a hatodik hekkertámadás. A kriptotőzsdékről eddig ellopott teljes összeg közel 1,39 milliárd dollárt tesz ki. A Coincheck 2018-as, 400 millió dolláros hekkertámadása után a japán Pénzügyi Szolgáltatások Ügynöksége (FSA) elrendelte, hogy a kriptotőzsdék kötelesek a belső ellenőrzésüket javítani. 2020 áprilisa óta a japán tőzsdék csak cold tárcán tarthatják az ügyfeleik pénzét. Ha mégis hot tárcát alkalmaznak, a megfelelő mennyiségű eszköznek rendelkezésre kell állnia fedezetként. A BitPoint tőzsdét működtető Remixpoint nyilatkozata szerint kártalanítani fogja a károsult ügyfeleket - a cég részvényeinek ára 20%-ot zuhant a bejelentést követően. 

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Az új blokkokat találó számítógépek neve:

A helyes válasz: A, bányászok

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe