IZOBRAŽEVALNI PROGRAM UGM | UMETNOST V JAVNEM PROSTORU

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM UGM / UMETNOST V JAVNEM PROSTORU

LIKOVNA UMETNOST NA MARIBORSKIH TRGIH IN ULICAH

IZOBRAŽEVALNI SPREHODI ZA SKUPINE IZ VRTCEV IN ŠOL
april – november 2021 / Maribor

V toplejših mesecih, od aprila do novembra, UGM izvaja izobraževalne dejavnosti, na katerih se otroci in mladi seznanjajo z umetnostjo na mariborskih trgih in ulicah. Spoznavajo različne umetniške umestitve na prostem: spomenike znanim osebnostim, spomenike posvečene vojni, starejše in sodobne umestitve, ki krasijo in bogatijo javni prostor. Vodenje je usmerjeno v branje njihovo likovne in simbolne sporočilnosti ter pomena, ki ga umetniške umestitve imajo za identiteto mesta in njegovih prebivalcev. Vabimo vas na ustvarjalne sprehode. Na povabilo mariborskih šol/vrtcev se odzovemo tudi mi in pripravimo ogled v okolici šole/vrtca. Predstavljamo vam nekaj možnih vsebin sprehodov. V sodelovanju z vami lahko načrtujemo tudi druge vsebinske poudarke in poti.

info in najava skupin: Brigita Strnad, vodja pedagoškega programa UGM, brigita.strnad@ugm.si ali 02 22 94 697

UMETNOST NA MARIBROSKIH TRGIH
zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva 6
zaključek: Trg svobode
trajanje: 45 - 60 min / cena: 2,20 €
Ste že pobožali rimljanskega leva na Slomškovem trgu? Ali veste, kdo je Karlek, ki zliva vodo v fontano ne daleč stran? Kaj sporočajo znaki, ki jih je po mestu razstavila sodobna umetnica Petre Varl? Koliko tehta Spomenik NOB in zakaj mu Mariborčani pravijo Kojak? Kdo so upodobljene osebe na njem? Preučevali bomo spomenike in druge likovne umetnine na osrednjih mariborskih trgih, ki jih bomo po opazovanju tudi skicirali.

ZAKOTALJENA KROGLA
zbirno mesto: pri kipu Zakotaljene krogle v Mestnem parku
zaključek: pri postavitvi geopunkturnih krogov v Mestnem parku
trajanje: 45 - 60 min / cena: 2,20 €
Kipar Slavko Tihec je v mariborskem Mestnem parku ustvaril kip iz betona, ki predstavlja zakotaljeno kroglo. Zakaj je postavljena prav na to mesto? Zakaj ravno iz betona? Kaj predstavlja? Krogle in kroge bomo iskali tudi v drugih umetniških postavitvah v parku, v spomeniku Leona Štuklja in v kipu dečka Gabrijela. Krog ima pomembno vlogo tudi v postavitvi kamnov Marka Pogačnika. V njihov pomen se bomo poglobili še z likovno nalogo, ki bo sledila ogledu. Otroci bodo risali svoje zamisli za okrogle postavitve, ki lahko postanejo čisto kaj drugega, če jim dodamo še kakšne črte in druge oblike.

FORMA VIVA
zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva 6 ali na vaši šoli
zaključek: po dogovoru
trajanje: 45 - 60 min / cena: 2,20€ ali 2,50 €
Forma viva Maribor je projekt, v okviru katerega je nastalo 19 betonskih skulptur na prostem. Če bi si jih želeli ogledati vse, bi se morali odpraviti na 18 kilometrski sprehod. Namesto tega vam bomo umetnine predstavili s pomočjo replik, v živo pa si ogledali tiste, ki so nam zaradi bližine dostopnejše. Z replikami obiščemo tudi mariborske šole in se bolj poglobimo v tiste primere Forma vive, ki so v vaši neposredni okolici.

KULTURNI DAN NA SVEŽEM ZRAKU
zbirno mesto in zaključek: UGM, Strossmayerjeva 6
trajanje: 90 – 120 min / cena: 3,50 €
V okviru kulturnega dneva vam pripravimo obsežnejši progam spoznavanja javne plastike na izbrano temo. Poleg ogleda vključimo tudi likovno ustvarjalnico na ploščadi pred UGM ali v Pedagoški sobi UGM.

Website Twitter Facebook Instagram Youtube

UGM | Umetnostna galerija Maribor

Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor


UGM Studio
Trg Leona Štuklja 2, 2000 Maribor


02 229 58 60 (uprava)
02 229 46 93 (blagajna)

www.ugm.si
info@ugm.si

To sporočio ste prejeli,
ker ste naročeni na novice UGM.

Za odjavo kliknite tukaj

MailerLite