Megrohamozták az ügyfelek a kriptóra nyitott svájci bankot. Nézd meg a böngészőben

„Egy központi bankok által támogatott digitális valuta átvehetné a dollár globális fedezeti valuta szerepét”  ~ Mark Carney, a Bank of England elnöke

A piac alakulása

A teljes kriptovaluta piac értéke 278 milliárdról 256 milliárd dollárra esett vissza a múlt hét folyamán, de már elkezdte a visszatérést, és jelenleg 262 milliárd dollárt ér. A héten a Bitcoin árfolyama rövid időre 9800 dollárra csökkent, de hamar helyreállt a 10 000 dollárt is meghaladó szintre. A Bitcoin piaci részesedése 69,6%-ra kúszott fel, ami azt mutatja, hogy az altcoinok iránti érdeklődés kezd megcsappanni. A mostanában bekövetkezett árfolyamesésekért sokan a kínai PlusToken csalássorozat elkövetőit okolják, akik legalább 4 milliárd dollárt szereztek meg a befektetőktől. Dovey Wan, a Primitive Ventures blokklánc-alapú befektetési vállalat alapítója mutatott rá arra, hogy a Bitcoin árfolyamának 10 000 dollár alá süllyedése közvetlenül összefüggésbe hozható a PlusToken nagy mértékű Bitcoin eladásával, és a tőzsdéket a PlusToken azonnali feketelistára helyezésére szólította fel. Azonban a londoni kriptovaluta-elemző cég, a TokenAnalyst kutatói által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a PlusToken emberei nem okozhatták az árfolyamcsökkenéseket, mivel ebben az időben nem mozgattak meg jelentős kripto mennyiségeket.

A többi coin árfolyama is esett mostanában. Az Ether a múlt heti értékéből 15%-ot veszített, jelenleg 186 dollárt ér. Az Ethereum kódfrissítése szeptember 4-én esedékes, ami a blokklánc 8. hard forkja lesz. Ez a hard fork két részből áll, amiből csak az első következik be idén ősszel, a második rész 2020 első negyedévében aktiválódik. A Bitcoin Cash árfolyama 300 dollár alá csökkent a múlt héten, és jelenleg sem sokkal magasabb, mindössze 304 dollárt mutat. A Litecoin értéke 70 dollár alá csökkent. A nemrég bekövetkezett feleződés hatására sok bányász abba is hagyta a tevékenységét, a profit elmaradására hivatkozva. 

A nagyvállalatok, sőt már a központi bankok is érdeklődést mutatnak a digitális valutákkal kapcsolatos kezdeményezések különböző formái iránt. Mark Carney, a Bank of England kormányzója szerint egy, a központi bankokhoz köthető, világméretű digitális valuta-hálózat átveheti az amerikai dollár helyét. Glenn Fogel, booking.com ügyvezetője kifejtette, hogy a jövőben a kriptovaluták növekedése várható, és az egész világon, széles körben elfogadják majd őket, és ez különösen igaz az USA-n kívüli területekre.

Nézd meg a legfrissebb Bitcoin árat!
Heti kvíz

Melyik tulajdonság jellemző arra a fizetőeszköze, amelynek különálló egységei nem különböztethetők meg egymástól érték és funkcionalitás alapján?

  1. Felcserélhetőség (Fungibility)
  2. ERC-20
  3. Divergencia

A helyes válaszért görgess a hírlevél aljára!

Tetszik a hírlevelünk? Oszd meg barátaiddal!
A hét legfontosabb hírei
400 új ügyfél érdeklődött a kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásaik iránt egy svájci magánbanknál

A 87 éves múltra visszatekintő svájci magánbank, a Maerki Baumann megerősítette, hogy  400 új ügyfél jelentkezett náluk, mióta meghirdették kriptovaluta-szolgáltatásukat . A bank 8,2 milliárd dolláros eszközvagyont kezel, és a svájci bankok közül másodikként fogad el kriptovalutákkal foglalkozó üzletekből származó pénzt 2018 augusztusa óta. A bank azzal a kihívással küzd, hogy ügyfeleinek fele 70 éven felüli és csak 5%-uk 40 év alatti. A Maerki Baumann elnöke, Stephen Zwahlen elmondása szerint „eddig meglehetősen ritka volt, hogy az ügyfelek csak úgy bekopogjanak az utcáról, de most hirtelen 400 ügyfél jelentkezett be, hogy beszélhessen velünk. Ráadásul ők pont azok a fajta emberek, akiket az elmúlt 10 évben küszködve próbáltunk elérni a privát banki szolgáltatásainkkal: akik most jelentkeztek, átlagosan 30-40 év körüliek, nagyon magasan képzettek és vállalkozó szelleműek”. A bank célja, hogy elsődleges választása legyen azoknak, akiket érdekel a kriptopiac és ehhez kapcsolódóan banki szolgáltatásokat keresnek Svájcban, azonban maga a bank közvetlenül nem fog kriptovalutákkal kereskedni. A bank első körben startupok számára kínál üzleti bankszámlanyitási lehetőséget valamint szaktanácsadást, ha digitális részvényekkel kívánnak nyilvánosan tőkéhez jutni (Security Token Offering, vagyis értékpapír token kibocsájtás révén). Jövő év elejétől pedig kriptovaluta szakértő cégekkel együttműködésben kívánnak kiszervezett módon tárolási és kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtani a kriptovaluta rajongók számára. Ehhez most keresik a legmegfelelőbb partnereket. Harmadik lépcsőként, a távolabbi jövőben tanácsadási és eszközkezelési szolgáltatásokat kívánnak nyújtani azoknak a magánbanki ügyfeleiknek, akik szeretnének kriptoeszközökbe fektetni. “Szerintem idővel a digitális eszközök, a kriptoeszközök, és a blokklánc nagyobb jelentőséggel bír majd, mint a hagyományos priváltbanki üzletágaink, különösen tőkenövekedés tekintetében.” - jelentette ki a bank elnöke.

A dollár helyettesíthető egy Librához hasonló tartalékvalutával?

Az egyik legfontosabb nemzetközi gazdasági eseményen, a központi bankárok Amerikában évente megrendezett „Jackson Hole Szimpózium” elnevezésű találkozóján 2019. augusztus 23-án mondott beszédében Mark Carney, a Bank of England kormányzója felszólította az IMF-et, hogy gondoskodjon egy új nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer létrehozásáról (IMFS). Az angol központi bank első embere megjegyezte, hogy az USA részesedése a világgazdaságból egyre csökken, de a dollár továbbra is tartja dominanciáját a devizapiacokon. Ma az USA 10%-os részesedéssel bír a világgazdaságban, de még mindig a dollár a nemzetközi kereskedelem első számú elszámoló valutája. Mivel a kereskedelmi háborúk sok ország gazdaságát, és többoldalú együttműködéseket tesznek tönkre, Carney kiemelte, hogy a dollár a világgazdaságban betöltött domináns tartalékvaluta szerepének véget kell vetni. Carney szerint a legideálisabb az lenne, ha ez egy többpólusú rendszer lenne, mely több különféle tartalékvalutával működik, ahelyett, hogy egy eddig hegemón tartalékvalutát egy másik hegemónra cserélnének. Ezt a tartalékvaluta kosarat Carney “Egységbe Ötvözött Hegemón Valuta” (Synthetic Hegemonic Currency, SHC) néven emlegette, és szerinte ennek a platformnak inkább virtuálisnak kellene lennie, mint ténylegesnek. Tulajdonképpen tehát egy Librához hasonló, a központi bankok támogatását élvező digitális valutakosárt létrehozását javasolta, ami a dollár helyett az új tartalékvaluta szerepét tölthetné be.

Libra a Facebook pénz Európai Unió vizsgálat alatt áll

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság versenyjogi vizsgálatot indított a Facebook által alapított Libra Associationnel szemben azzal a céllal, hogy megállapítsa, sérti-e a Libra az EU versenyjogi szabályait. Az európai szabályozókat aggasztja annak a lehetősége, hogy a Libra monopolizálhatja a fizetési szolgáltatások piaci szektorát és jogosulatlan versenyelőnyre tehet szert. A vizsgálat kiterjed a Libra által nyújtott szolgáltatásoknak egyes Facebook által nyújtott szolgáltatásokba (pl. A WhatsApp-ba vagy a Messengerbe) történő lehetséges integrációjának vizsgálatára is. A vizsgálat elsősorban a Libra Association irányítási struktúrájának és tagsági rendszerének a feltérképezésére fókuszál. A Libra Associationnek jelenleg 28 tagja van, köztük a Visa, a Mastercard, a PayPal, az Uber és mások. Minden egyes tag legalább 10 millió USD befektetésére kötelezte el magát, de többen közülük azt fontolgatják, hogy kiszállnak a projektből, tekintettel a szabályozó hatóságok részéről indult nem kívánt erőteljes figyelemre.

A Binance bejelentette a Libra mintájára létrehozott Venus stablecoint

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje bejelentette a „Venus” névre keresztelt kezdeményezését, amely globálisan fejleszt majd fiat valutákhoz kötött regionális stablecoinokat és digitális fizetőeszközöket. A Venus célja a helyi stablecoinok fejlesztésének támogatása a fejlett és a fejlődő országokban egyaránt. A tőzsde a saját Binance láncán korábban már elindította a Bitcoinhoz kötött (BTCB) és az angol fonthoz kötött (BGBP) stablecoinját. A Binance várja a világszinten érdekeltségekkel rendelkező, és erős befolyással bíró kormányzati partnereket, cégeket és szervezeteket, amelyekkel együttműködhet egy új, nyitott szövetség és fenntartható közösség felépítésében. A Binance a projektre úgy tekint, mint a Facebook Libra projektjének „független, regionális változatára”. A Venus stablecoin célpontjai olyan országok, mint Kína és India, ahol a Libra használatát a helyi szabályozás nem engedélyezi.

A Bakkt hamarosan Bitcoin határidős ügyletekkel áll elő

A New York-i Intercontinental Exchange (ICE) által fejlesztett határidős kereskedelmi és letéti platform, a Bakkt megkapta a New York állam pénzügyi felügyeletének (NYDFS) jóváhagyását ahhoz, hogy valós teljesítésű  napi és havi Bitcoin határidős szerződéseket kössön, és letéti ügyleteket bonyolítson le. Sokan úgy gondolják, hogy ez a jóváhagyás végre legitimálja a kriptovaluta-ipart az intézményi befektetők előtt. A cég Bitcoin határidős ügyleteire vonatkozó szerződések korábban már megkapták az amerikai Határidős Árutőzsdei Kereskedelmi Felügyelő Bizottság (CFTC) jóváhagyását. A Bakkt szeptember 23-ra tervezi a szolgáltatások megindítását. A valós teljesítésű Bitcoin határidős szerződések fontos mérföldkövet jelentenek, mivel lehetővé teszik az intézmények számára, hogy egy teljes mértékben szabályozott, a CFTC és az NYDFS által jóváhagyott, és az ICE hátterével rendelkező rendszeren keresztül vásároljanak és tároljanak Bitcoint.  

A kínai PlusToken piramisjáték legalább 4 milliárd dolláros kárt okozott

A kínai PlusToken lehet a világ eddigi legnagyobb kárt okozó piramisjátéka. Az Elementus egyik tanulmánya felfedte, hogy a PlusToken nevű csalássorozat csak az Ether tranzakciókat tekintve is több mint 2 milliárd dollár értékű kárt okozott. A népszerű ázsiai tőzsdéken, pl. a Huobin és a Bithumbon kereskedő PlusToken 10-30%-os megtérülést ígért a befektetőinek. A csalók Bitcoint, Ripple-t és EOS-t is elfogadtak. Összességében nézve a piramisjáték legalább 4 milliárd dolláros kárt okozott, és 100 ország 800 000 kereskedelmi befektetőjét károsította meg. Ezzel a PlusToken az eddigi legnagyobb kárt okozó csalássorozat, még a Bitconnectet és a Onecoint is túlszárnyalja. A kínai hatóságok hat embert tartóztattak le a PlusToken emberei közül, de Leo, a PlusToken állítólagos társalapítója még mindig szabadlábon van, és a pénzek mozgása sem maradt abba.

Ismét felbukkant egy állítólagos Satoshi

A Bitcoin anonim kitalálójának, Satoshi Nakamotónak a valódi kilétére máig nem derült fény. Sokan állították már magukról, hogy ők találták fel a Bitcoint, köztük az ausztrál vállalkozó, Craig Wright is, aki perbe fog bárkit, aki nem hisz neki. Eddig azonban senki nem volt képes a személyazonosságának kriptográfiai bizonyítására, amit az eredeti kulccsal aláírt üzenettel lehetne igazolni. Most egy újabb jelentkező akadt, aki Satoshi Nakamoto címére pályázik. Ez a „Satoshi” felfedte saját nevét, és My Reveal ( ~ Leleplezésem) címmel még egy blog posztot is írt. A háromrészes posztban ír a Bitcoin eredetéről, és hogy miért nem mozgatja meg a saját 980 000 Bitcoinját. A kapcsolattartói e-mail cím az Ivy Mclemore & Associates New York-i marketingügynökséghez vezet. A kriptoközösséget nem hatotta meg különösebben az új jelentkező felbukkanása, nem hisznek neki. Ha valóban az igazi Satoshi fedte volna fel magát, ő minden bizonnyal inkább a privát kulcsával írt volna alá egy üzenetet.

Heti tweet
Heti mém
A kvíz megfejtése

Melyik tulajdonság jellemző arra a fizetőeszköze, amelynek különálló egységei nem különböztethetők meg egymástól érték és funkcionalitás alapján?

A helyes válasz: A.

Köszönjük, hogy elolvastad a hírlevelet :)

Legyen szép heted!

Feliratkozás

Üdv:
MrCoin

💌 hello@mrcoin.eu
📞 +36 16 555 333

MrCoin

96 Kensington High Street, London, W8 4SG, Egyesült Királyság

Adatvédelem

Nem akarsz újabb emaileket kapni?

Unsubscribe