BommelDingen bekijk webversie
BommelDingen

door Klaas Driebergen

Verhaal voor de jaarwisseling: Het overdoen

Een heel mooi 2020 gewenst!

Zo’n jaarwisseling brengt weer een hoop terug- en vooruitblikken met zich mee. Het zet mijzelf tenminste aan tot het mijmeren over het onverbiddelijke verglijden van de tijd.

Heer Bommel komt in ‘Tom Poes en de dropslaven’ door het oudejaar naar eigen zeggen tot ‘overpeinzing en inkeer’. Dit verhaal ging op Oudejaarsdag 1959 als volgt van start:

Het ‘Hm’ van Tom Poes als reactie op heer Bommels overwegingen is begrijpelijk voor wie zich realiseert dat twee jaar eerder het verhaal ‘Heer Bommel gaat het overdoen’ in de krant stond. Een mooier oudejaars-Bommelverhaal is er niet. Het is de moeite waard om dit verhaal deze dagen eens te herlezen!

Dat verhaal ging half december 1957 van start op een koude sneeuwdag bij de oude toren van Rommeldam, waar Tom Poes een vreemde grijsaard helpt met het terughalen van weggewaaide kalenders.

Het lijkt een soort vadertje tijd, net zo iemand als de ‘klokker’ uit het gelijknamige verhaal. En net als in dat verhaal speelt Marten Toonder in ‘Heer Bommel gaat het overdoen’ een spel met de tijd. Iets wat hij in nog meer verhalen doet. Het levert altijd fascinerende verhalen op met een intrigerend plot, verhalen die je als lezer aanzet om te filosoferen over de tijd en over oorzaak en gevolg.

De kalenders van de grijsaard zijn namelijk niet zomaar kalenders: het mannetje noemt ze ‘jaren’. En heer Bommel, die het exemplaar van het afgelopen jaar in handen krijgt, ontdekt dat hij door middel van deze kalender momenten uit dat jaar over kan doen.

En dat gaat natuurlijk mis, zoals we kunnen verwachten. En natuurlijk waarschuwt Tom Poes hiervoor, en natuurlijk gaat heer Bommel er koppig mee door. Elke keer als Bommel denkt op een simpele manier iets uit het verleden te kunnen herstellen, verergert hij de situatie alleen maar.

Ik ga niet verder op het verhaal in, iedereen kan het zelf lezen. Maar het gegeven van het door middel van het tijdreizen proberen om iets goed te maken, is vaker gebruikt, zowel door Marten Toonder als door anderen. Het geknoei met de tijd maakt een verhaal altijd ingewikkeld, en niet zelden lukt het de schrijver ook niet helemaal om alles logisch kloppend te maken.

In ‘Het overdoen’ kun je bijvoorbeeld vraagtekens zetten bij aflevering 3327. Daarin verdwijnt heer Bommel voor de ogen van de Bulle Bas in het niets, als hij uit het verleden waarin we op dat moment zitten, weer naar het heden verdwijnt. De verbijsterde commissaris zegt dan: ‘Dit is nu de tweede keer!’ De vorige keer dat hij dit meemaakte, was in aflevering 3318. Die speelt zich echter niet in het verleden af, maar in het heden. Hij kan zich die keer dus niet herinneren, want die moet zich immers nog afspelen!

Toonder deed het gegeven van het ‘overdoen’ in 1980 nog eens over met ‘Heer Bommel en de minionen’, waarin heer Bommel een noodlottig verlopen dag probeert te herstellen. Hij blijkt alle narigheid daardoor echter alleen maar te veroorzaken. Hier is sprake van een heuse tijdmachine van professor Sickbock. Ook een erg boeiend verhaal, waarin je merkt dat zelfs de professor het spel met de tijd niet goed beheerst: hij heeft over het hoofd gezien dat de deur van de tijdmachine, die alleen van binnenuit te openen is, later niet meer open kan als heer Bommel hem achter zich dicht heeft getrokken vlak voordat hij naar het verleden is gereisd.

Dit gegeven doet mij denken aan een film die ik ooit zag, Running Against Time (1990), waarin iemand terugreist in de tijd om de moord op John F. Kennedy te voorkomen. Het lukt hem echter niet, en hij wordt vervolgens zelf van de moord beschuldigd.

Iets vergelijkbaars gebeurt er in Harry Potter and the Cursed Child, een toneelstuk dat in boekvorm is uitgebracht (2016). Hierin blijkt het wijzigen van het verleden, ook om een moord te voorkomen, desastreuze gevolgen te kunnen hebben.

En zo zijn er vast nog meer verhalen waarin dit gegeven wordt gebruikt. Toonder was ook ongetwijfeld niet de eerste.

Heer Bommel heeft na zijn ingewikkelde lotgevallen in ‘Het overdoen’ in elk geval een mooie les geleerd, die hij tijdens de slotmaaltijd als volgt formuleert: ‘Men hoeft niet naar het verleden terug te gaan om fouten goed te maken. Daar is het heden voor.’

*

Zelf blik ik terug op een mooi Bommeljaar, als je begrijpt wat ik bedoel. Hoogtepunten waren de mooie Toonderreis naar Ierland, de uitgave van Het leven der dieren, het meewerken aan Het geheim van Marten Toonder.

En op 7 januari 2019 begon ik met mijn wekelijkse e-mail ‘BommelDingen’, waarvan ik nu het 48ste nummer verstuur. Ik heb daar géén spijt van… Ik beleef er veel plezier aan om elke week iets te schrijven over het onderwerp dat mij zo fascineert: Bommel. Meestal begin ik met een vaag idee, waarvan ik niet weet of er wel weer een compleet stukje in zit, en dat levert altijd weer iets bruikbaars op.

In dat jaar is het aantal volgers van deze e-mail gegroeid naar 676. Uit de positieve reacties die ik krijg, maar ook uit het feit dat het eigenlijk zelden gebeurt dat iemand zich vervolgens weer afmeldt, maak ik op dat het de meeste lezers bevalt.

Ik hoop er dus in 2020 ook mee door te gaan. Maar ik vind het altijd leuk om te horen wat je van ‘BommelDingen’ vindt. Is de frequentie bijvoorbeeld goed (elke week)? En wat vind je van de lengte van de stukjes? En van het verzendmoment (meestal aan het begin van het weekend)?

Laat het mij weten! Alle op- en aanmerkingen zijn welkom, daar doe ik dan graag mijn voordeel mee tijdens het komende jaar.

Klaas Driebergen

website

Dit bericht is verzonden naar . Je ontvangt deze e-mail omdat je je voor ‘BommelDingen’ hebt aangemeld. Stuur deze e-mail gerust door aan mogelijke andere geïnteresseerden: zij kunnen zich eventueel aanmelden via deze link. Als je eerdere afleveringen hebt gemist, kun je die hier nalezen.

Afmelden
MailerLite