Aurinkoista kevättä kaikille uutiskirjeen lukijoillemme!
Kesä lähestyy ja on aika tiedottaa kevään aikana tapahtuneista muutoksista sekä tulevasta toiminnasta kesäkuukausina. Yhdistyksemme toiminta pyörii myös kesällä ja järjestämmekin kesä-elokuun aikana erilaisia ryhmiä ja koulutuksia. Lue niistä lisää uutiskirjeestä!
Mukavia lukuhetkiä, nähdään toimistolla!
|
|
Toiminnanjohtajan terveiset
|
|
Paremmin Yhdessä ry on auki koko kesän. Vaikka toiminta on kesäaikana hieman erilaista, tahdomme kuitenkin olla läsnä ja tarjota mahdollisuuksia tulla oppimaan ja olemaan yhdessä.
Toimintamme on vahvistunut ja kehittämistyö jatkuu edelleen. PYR:ssä tarjoamme erilaisia koulutuksia, mm. monikulttuurisuuden kohtaamisesta sekä monikulttuuristen järjestöjen vaikuttamismahdollisuuksista. Lisäksi tarjoamme edelleen suosittua hygieniapassikoulutusta ja -testimahdollisuutta maahanmuuttajille useilla eri kielillä. Tarjoamme lisäksi räätälöityjä koulutuksia, esimerkiksi psykososiaalisen tuen tarjoamisesta, erityisesti kiintiöpakolaisten kanssa tekemisissä oleville.
Merkittävä viimeaikainen uutinen on myös se, että hyvinvointialueen hallitus nimesi järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielimien jäsenet kokouksessaan 28.3. – mukana on Paremmin Yhdessä ry:ltä toiminnanjohtaja Emmanuel Sibomana. Toimintakausi on 2023–2025 ja järjestöjä on mukana yhteensä 12. Teemoja ja tehtäviä uudelle jäsenistölle on lukuisia, mm. hyvinvointialueen rahoitus, järjestöjen rooli hyvinvointialueella yms.
Lisäksi mainittakoon vielä, että monikulttuuristen järjestöjen ja kotoutumistyön verkosto, tuttavallisemmin MOVE, kutsuu muita liittymään mukaan toimintaan ja tiedotuslistalle. Mukaan voi tulla yhdistyksenä tai yksityishenkilönä ilman taustaorganisaatiota. Upeat, uudet MOVE-nettisivut ovat par aikaa rakentumassa, ja julkaisun jälkeen sivuilta voi löytää Keski-Suomen alueen monikulttuurisen alan toimijat. Tule mukaan ja vaikuta!
|
|
Tervetuloa Paremmin Yhdessä ry:n kevätjuhlaan!
8.6. järjestetään Paremmin Yhdessä ry:n kevätjuhla – lämpimästi tervetuloa juhlimaan yhdessä!
|
|
Aiju Ruotsalainen
Moi! Aloitin Paremmin Yhdessä ry:llä osa-aikaisena oikeudellisena neuvojana helmikuussa. Olen varatuomari sekä ulkomaalais- ja pakolaisoikeuteen erikoistunut juristi. Olen työskennellyt Pakolaisneuvonnassa sekä Helsingin hallinto-oikeudessa, joten olen nähnyt prosesseja “pöydän molemmin puolin”. Paremmin Yhdessä ry:llä tarkoitus on tarjota asiakkaille matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa, apua ja tukea. Lisäksi osallistun yhdistyksen vaikuttamistyöhön muun muassa lakihankkeiden osalta. Asiakasaikoja on saatavilla pääasiassa tiistaisin ja keskiviikkoisin. Ota yhteyttä: aiju.ruotsalainen@paremminyhdessa.org tai p. 050 467 2976 (Emmanuel Sibomana).
|
|
Katri Liukko
Heippa! Aloitin Paremmin Yhdessä ry:llä maaliskuussa järjestöassistenttina. Oma taustani on kielitieteissä ja viestinnässä, mutta jo opiskeluaikana tuli huomattua, että vähän kaikki kiinnostaa. Maahanmuuttaneiden parissa en ole ennen päässyt paljoa työskentelemään, joten sitä suuremmalla innolla odotan, mitä kaikkea pääsen tällä ollessani oppimaan. PYR:llä olen mukana Opitaan yhdessä -ryhmässä, ja tulen tekemään myös tiedottajan ja valokuvaajan tehtäviä ja muita assistentin puuhia – mitä kaikkea lautaselle sattuukaan tipahtamaan!
Ota yhteyttä: p. 050 368 5129, katri.liukko@paremminyhdessa.org
|
|
Hankkeiden kuulumiset ja kesän tulevaa toimintaa
|
|
Perustoiminta - kesän toiminta ja tapahtumat:
- Opitaan yhdessä -ryhmä kokoontuu viimeisen kerran 8.6. ja jää sitten kesätauolle. Toiminta jatkuu jälleen 8.8. eteenpäin.
- Vapaaehtoisille suunnattu Yhteiskuntavalmentajakoulutus 28.-31.8.2023. Illoissa käsitellään monikulttuurista ohjausta, maahanmuuttoprosessia sekä kotoutumista. Koulutus antaa valmiuksia toimia monikulttuurisessa vapaaehtoistyössä. Kuulet myös, millaisia vapaaehtoistehtäviä Paremmin Yhdessä ry:llä voi tehdä.
- Yhdistyksille suunnattu viestintäkoulutus, jossa opetellaan Canva-palvelun käyttöä 21.8.2023. Koulutus on tarkoitettu pienille toimijoille, ja siinä käsitellään toiminnan näkyväksi tekemistä ja näkyvyyden merkitystä.
- Toiminnallista suomea -ryhmät käynnistyvät taas kesällä. Ryhmissä päästään puhumaan suomea, pelaillaan ja ollaan porukalla niin sisällä kuin ulkonakin. Tervetuloa, jos osaat jo vähän suomea!
- Ryhmä 1: 12.–22.6. Ensimmäisellä viikolla ma-pe klo 13–15, toisella viikolla ma-to klo 13–15
- Ryhmä 2: 3.–14.7. ma-pe klo 13–15
- Digiryhmät kokoontuvat kesällä 19.–22.6.; 17.–21.7. ja 14.–18.8. Ryhmissä harjoitellaan tietokoneen käyttöä ja erilaisten palveluiden käyttämistä internetissä. Tutuksi tulevat esimerkiksi KELA:n ja TE-toimiston nettisivut sekä laskujen maksaminen tietokoneella.
- Puhutaan elämästä -iltama on suunnitteilla elokuulle – laita jo nyt korvan taakse, ja tule yhteistyökumppaniksi toteuttamaan matalan profiilin keskusteluiltoja!
|
|
Hyvinvoiva perhe -hanke päättyi maaliskuussa
Hyvinvoiva perhe -hanke päättyi maaliskuussa. Paremmin Yhdessä ry:n nettisivuille on julkaistu Hyvinvoiva perhe -hankkeen materiaalipankki, jonka avulla voit tutustua Jyväskylässä sijaitseviin vapaa-ajantoiminta- ja harrastuspaikkoihin. Karttaan on merkitty sisä- ja ulkoliikuntapaikat, museot, uimarannat, taide- ja musiikkikoulut, luontokohteet, leikkipuistot, kirjastot, uskonnolliset yhteisöt sekä nuorisotilat.
|
|
Työtä etsimässä -hankkeen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin keväällä. Hanke on tarjonnut henkilökohtaista uraohjausta huhtikuuhun mennessä 47 maahan muuttaneelle työttömälle työnhakijalle. Hankkeessa on järjestetty keväällä kolme Etsitkö töitä? -infoa ja Työnhaku internetissä -koulutus yhteistyössä Jyväskylän maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksen kanssa. Aiheina infoissa olivat esimerkiksi kevytyrittäjyys ja työelämän pelisäännöt, joiden ympäriltä saatiin asiantuntijoita kertomaan teemoista syvemmin kattavilla alustuspuheenvuoroilla.
Toukokuussa on tulossa vielä kaksipäiväinen video-cv koulutus, johon kaikki maahan muuttaneet työnhakijat ovat tervetulleita osallistumaan:
Tiistaina 9.5. ja 16.5. klo 13–16
Matarankatu 6 A1, Kansalaistoiminnankeskus Matara
Kouluttajana Yhteisöagentti Niko Jokinen
Ilmoittautuminen Jutalle pe 5.5. mennessä puhelin/Whatsapp: 0504117010
Työnhakukoulutuksien järjestämistä jatketaan syksyllä, joista tiedotamme lisää lähempänä syksyä.
Mohammad Ghadiri (KYT), Puh. 040 728 9013
mohammad.ghadiri@kyt.fi
Jutta Kritz-Huhtanen (PYR), Puh. 050 411 7010
jutta.kritz-huhtanen@paremminyhdessa.org
Työtä etsimässä -hankkeen tiedotteita voi seurata Facebook sivuilla:
|
|
DOMINO - Kummiperhetoiminta
Kummiperhetoiminnan osallistujat ovat kokoontuneet jo kahdesti tämän vuoden aikana viettämään aikaa yhdessä. Helmikuussa kokoonnuimme lauhassa talvisäässä viettämään tiistai-iltaa yhdessä Ainolan taloon. Paikalla oli 15 osallistujaa, mm. lapsiperheitä, työssäkäyviä, eläkeläisiä ja Afganistanista tulleita nuoria, jotka tulivat syömään burritoja ja pelailemaan Jatzia. Osalle porukasta Jatzi oli täysin uusi peli, mutta se oli helppo oppia, koska siinä pitää vain osata laskea. Jo pitkään vapaaehtoisena tukijana toiminut mummo toi Jatzi-pelin mukanaan, säännöt kerrattiin yhdessä ja kaikki pääsivät kokeilemaan onneaan. Naurua riitti, kun totesimme, että ei se voi olla vain tuurista kyse, vaan tekniikasta. Sen innoittamana moni kokeili useita eri ”tekniikoita”, kuten noppiin puhaltaminen, ranteen rento retkautus ja olkapäästä lähtevä heilautus.
Huhtikuussa porukka vietti rentoa iltaa pohtien Jyväskylän yliopiston väitöskirjaa tekevän tutkija Areenin avulla hyvän elämän kulmakiviä. Keskustelimme mm. siitä, mitä on työ, onko palkaton työ, vapaaehtoistyö tai äidin lastenhoito myös työtä, sekä harrastusten, vapaa-ajan ja ystävien merkityksestä hyvässä elämässä. Yksi nuori kiteytti kauniisti: ”On tärkeää olla hyödyksi, sekä itselleen, että muille. Kaikille!"
Lisätietoja: funlayo.vesajoki@paremminyhdessa.org / 050 5440079
|
|
Kaveritoiminta
DOMINO-hankkeessa on ollut tänä keväänä paljon nuorten toimintaa; kaksi Vuoroin vieraissa -ryhmää ja kaksi Mahis-projektia eli yhteensä huikeat neljä ryhmää! Vuoroin vieraissa -ryhmissä on tehty ruokaa osallistujien kodeissa, mutta myös tehty retkiä kaupungille, esim. museoon ja keilahalliin. Mahis-projekteissa on muun muassa käyty laskettelemassa ja Megazonessa, jonne kahden Mahis-projektin nuoret lähtivät yhteisvoimin pelaamaan lasertaistelupeliä. Kaikkia ryhmiä ohjaavat maahan muuttaneet nuoret. Toiminnassa on ollut mukana tänä vuonna tähän mennessä jo 35 nuorta ja kohta luku kasvaa, sillä hankkeessa aloitetaan yhteistyö Nuorten taidetyöpajojen Aurinkopajan kanssa, josta tulee pieni ryhmä nuoria mukaan DOMINOn toimintaan. Viime kesän mökkireissu oli niin onnistunut, että tänä vuonna järjestämme kaksi mökkireissua, joten DOMINOn kesä tarjoilee leppoisaa kesähengailua mahtavissa maisemissa ja hyvässä seurassa!
Hankkeen kautta pääsee edelleen mukaan monikulttuuriseen kaveritoimintaan. Kaveriparit ovat esimerkiksi harrastaneet jotain yhdessä, opiskelleet yhdessä ja käyneet kävelyillä tai kahvilla. Nuorten mukaan toiminta on omaa maailmankuvaa avartavaa ja virkistävää. Parhaimmassa tapauksessa sen kautta on löytynyt uusi ystävä. Toiminta on tarkoitettu kaikille 15–29-vuotiaille nuorille.
Lisätietoa nuorten toiminnasta antaa Kaisa 050 544 0043 / kaisa.rautiainen@paremminyhdessa.org
|
|
Miskan ja Saran terveiset maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hankkeesta
Hanke päättyy, toiminta jatkuu
Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hanke päättyy toukokuussa 2023. Palvelut juurtuvat kaupungin International Jyväskylä yksikköön ja muutoksia voi olla tulossa palveluiden nimiin, sisältöihin ja ajankohtiin. Seuraa osaamiskeskuksen nettisivuja saadakseen viimeisimpiä tietoja. https://www.jyvaskyla.fi/tyollisyyspalvelut/maahanmuuttaneet/maahanmuuttaneiden-osaamiskeskus
Toiveemme nykyisinä työntekijöinä on, että työ jatkuisi edelleen mahdollisimman asiakaslähtöisenä sekä laadullisena. Painetta todennäköisesti syntyy asiakasmääristä tehdä työtä “tehokkaammin” mutta ajattelemme että tekevillä työntekijöillä sekä esihenkilöillä on mahdollisuus vaikuttaa tähän. Osaamiskeskus on tullut monelle maahanmuuttajalle tutuksi paikaksi hakea neuvoa ja suuntaa omalla uralla. Toivomme sen olevan tulevaisuudessakin tätä, sillä malli toimii erittäin hyvin ja ketterästi kansainvälisille asiakkaille.
Tänä keväänä
Tänä keväänä ollaan vielä ahkerasti jatkettu joitain toistuvia ryhmiä ja kokeiltu uusia tapahtumia. Vuoden alussa järjestimme avoimet InfoPäivät, jossa sai yleisempää tietoa työnhakemisesta, työn aloittamisesta, kielen opiskelusta sekä OSKEn tapahtumien ja ryhmien tarjonnasta, jossa voi syventää tietoa jokaisesta teemasta. Tutkimme Työelämän pelisääntöjä ryhmässä englanniksi ja infotilaisuudessa JHL ammattiliiton työntekijän avulla. Osaaja Cafe on jatkunut viikoittain tiistaisin ja saanut kevään aikana toistuvia teemoja, sekä kielitukea englanniksi tai venäjäksi. Osaamiskeskuksen ohjaajat ovat myös vieneet työnhakijoita muiden järjestämiin tapahtumiin tutustumaan rekrytointiin esimerkiksi ravintola-alalla, terveyspalveluissa ja ICT-alalla sekä oppilaitosten opiskelumahdollisuuksiin. Korkeastikoulutetuille suunnattu Career Club järjestettiin Jyväskylässä kolmatta kertaa ja on saatu hyvää palautetta niin osallistujilta, kuin vierailta ja yhteistyökumppaneilta. Osallistujista on osa myös kirjoittanut OSKEn blogiin tekstiä, joita pääsee lukemaan Career Club nettisivujen alla olevista linkeistä: https://www.jyvaskyla.fi/en/employment-service/international-residents/services-expertise-centre-job-seekers/career-club
On hyvä myös muistaa, että pyrimme edistämään yhdenvertaisuutta kaikessa työssämme. Keväällä on valtakunnallinen Rasismin vastainen viikko, jonka vuoksi nostimme myös esille yksinkertaisia tapoja yhdenvertaisuuden ylläpitoon. Tästä voi lukea lisää: https://www.jyvaskyla.fi/blogit/moninaiset-osaajat/arjen-tekoja-yhdenvertaisuuden-puolesta
|
|
Career Club -vierailu Crazy Townissa. Kuvan ottanut Sara Robinson-Moncada
Toukokuussa
Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus sijaitsee Kilpisenkatu 1D osoitteessa International Jyväskylän tiloissa. Sieltä voi saada apua edelleen, vaikka projekti päättyy. Toukokuussa jatkuu hankkeen päivystystä keskiviikko ja torstai iltapäivisin 12–15 välillä. Tai voi soittaa puhelin/WhatsApp 040 537 6836. Apua voi pyytää aina, kun sitä tarvitsee. Palveluiden siirtymävaiheessa voi olla ruuhkaa ohjaajien vastaamisen ajassa.
Hankkeesta tilastoja ja yhteenvetoa
Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus on rakennettu ajatuksessa voida tarjota ohjausta työn etsintään, opiskelun suunnitteluun tai yrittäjyyteen. Tarjolla on ollut työelämää tukevia ryhmiä, yksilöohjausta, suomen kielen valmennusta ja työnantajan palveluita mm. rekrytointiin, perehdyttämiseen tai selkeän kielen käyttöön liittyviä valmennuksia.
Osaamiskeskuksen toiminta on tukenut kuntakokeilun omavalmentajien viranomaispalveluita voimalla reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja tarjota yksilöityä apua työnhakemiseen, CV:n kirjoittamiseen, työhaastatteluun valmistautumiseen tai työnantajan kohtaamiseen. Ohjausta on voitu tarjota suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja espanjaksi sekä käytetty tulkkien palveluita tarvittaessa.
Kahden vuoden aikana yli 850 ihmistä on tähän mennessä osallistunut hankkeen uraohjaukseen tai kielivalmennuksiin. 277 heistä olivat töissä ja 158 opiskelivat, kun lopettivat asiakkuuden tässä hankkeessa.
|
|
Pohdintaa
Osaamiskeskuksen malli on todettu hyvin toimivaksi ja asiakkaita palvelevaksi. Asiakkuuksien määrään on vaikuttanut ennakoimaton maailmanpoliittinen tilanne Euroopassa mutta siihenkin on kyetty kohtalaisen ketterästi reagoimaan. Työssä on tuotettu monenlaisia ryhmiä sekä informaatiota välittäviä tilaisuuksia, mistä osa ollut toimivia ja osa ei. Tämä kuuluu luonteeltaan hanketyön ytimeen ja toivommekin että ne hyvät ja toimivat käytänteet jäisivät elämään aikanaan International Jyväskylään. Tämä on jotain mikä ei ole meidän käsissämme vaan tulevien työntekijöiden ja esihenkilöiden. Hankemaailmasta tuttu ironinen lause; “hankkeen hyvät ideat elävät vain kolme vuotta” ei nähdäksemme onneksi tässä toteudu, vaan ensitietojen mukaan Jyväskylän kaupunki lähtee sitoutumaan laadulliseen työhön tulevaisuudessa International Jyväskylän muodossa.
Työssämme olemme saaneet kulkea asiakkaiden vierellä heidän eri tilanteissa, oli kyse sitten työhaastatteluun menosta tai TE-toimiston etsimisestä. Mielestämme ihanteellinen työ maahanmuuton parissa onkin nimenomaan vierellä olemista konkreettisesti – ihminen ihmisen apuna. Voimme sanoa olevamme ylpeitä siitä, että olemme saaneet tässä hetken kulkea mukana kehittämässä parempia palveluita maahan muuttaneille osaajille.
|
|
|
|