view_in_browser
September 2020
Undskyld

Der havde sneget sig et par fejl ind i nyhedsbrevet for September.

Her følger det rigtige. Beklager ulejligheden

Noget om styrke og alkohol

Et af de faste spørgsmål, når jer er ude, er hvilken styrke på alkohol, man skal bruge til udtræk. Jeg har hørt flere have den opfattelse, at jo stærkere jo bedre. Snakker man med de professionelle fagfolk bliver man mødt med andre opfattelser, der bygger på dels videnskab og erfaringer. Kort fortalt, udtrækker stærk alkohol mange bitterstoffer, hvor i mod lettere alkohol går den anden vej. Det betyder, at alkohol der ligger midt i mellem nok skal foretrækkes til en kryddersnaps.

Der kommer mere om dette spændende emne på hjemmesiden.

Snapsogurter.dk i Wyoming og Utah

En af mine meget gode venner er blevet bidt af det med at lave sin egen bitter, som man kalder det ”over there”. Efter at have investeret med aktier i et destilleri, der bl.a. laver Vodka, er han nu startet med at udnytte flere af de bær, der vokser i området omkring, hvor han bor. Han startede dog med at deltage i et kursus, afholdt af Salt Lake University via nettet. Forskellen på de bitters, de laver, og kryddersnapse, er ikke stor, men bitters bruges derovre mest i cocktails og blandet i vin.

Det bliver spændende at høre om, hvad de finder ud af ”over there”. Jeg har et par gange, ved private lejligheder, lavet internationale foredrag i USA om kryddersnaps. Alle synes det var spændende, men flertallet, der var amerikanere, synes det var lidt farligt og smagte mærkeligt.

Så er det nu, man skal plukke

I løbet af de sidste par uger har jeg været på heden og i skoven. I Dollerup bakker, Grenå Hede og Kongens Hus Hede var der fint med Tormentil, Hede Lyng og Tyttebær. Sjovt nok var der ikke mange Revling eller Mosebølle bær, men det blev da til et par flasker.

Jeg havde i august en hyggelig snapsevandring sammen med 31 vandrefugle i Gjern Bakker. Det er helt sikkert, at bakkerne er blevet et af mine yndlingssteder. Der var Mosebølle, Blåbær, Lyng (2 arter) og store mængder af Porse, som jeg ikke har set andre steder. Rundt omkring kunne vi også finde andre populære urter, bl.a. Hæg, både almindelig og glansbladet.

September er et af højdepunkterne for snapseentusiaster. Overalt kan der plukkes eller samles. Du kan få en masse inspiration på www.snapsogurter.dk, men her er lidt at starte med. Prøv rigtige Skovæbler, Paradisæbler fra haver og parker, Agern fra skoven, Rønnebær (husk de skal fryses). Sidst på måneden kan du gå i gang med Slåen - de skal være godt modne og skal fryses. Blommer er der ikke mange af i år, så det bliver spændende at se, om der er det samme problem med Slåen og Kræge - årsagen skal findes i et uheldigt forår. Du kan finde opskrifter på www.snapsogurter.dk.

En snapsvandring på Ingerslevs Boulevard i Aarhus

Hver lørdag og onsdag er der marked midt i Aarhus, hvor handlende fra hele Østjylland kommer med frugter og krydderplanter af egen avl. En af de gode overraskelser var fundet af Kvan til udplantning i haven og ikke mindst Bønneurt, der giver en helt egen smag. Det er et hyggeligt sted at fouragere, nyde en kaffe og kigge på mennesker.

Efterår

September er en del af efteråret, men hænger jo sammen med oktober, hvor det især er Slåen og Havtorn, der byder sig til. Forhåbentlig bliver efteråret bedre end i 2019, der var et fattigt år for begge planterne.

Alle drømmer om at kunne lave den perfekte Slåen eller Havtornsnaps, hvad det så er. Du kan finde begge opskrifter på www.snapsogurter.dk, men her er et par vigtige tips, når tiden er til høst og produktion.

Slåen skal fryses inde de skal på alkohol, mindst 3 døgn, længere tid er ok, men tjener ikke noget formål. Prøv at trykke lidt på bærrene, inden du plukker. De skal være lidt som modne vindruer og helt sorte.

Havtorn - pluk kviste af med en lille beskæresaks, fjern de fleste af bladene og kom dem i fryseren et par dage. Du kan nu banke frugterne af mod et stykke køkkenrulle - så undgår du de trælse torne. Gem dog nogle små kviste med et par blade og 3-4 bær - de er flotte som dekoration.

Jeg synes, det er værd at tage med, at bærrene på begge planter kan bruges til meget andet. Både som saft, marmelade og i kombination med andre frugter.

Et par nye opskrifter

Kvan

Næsten alt på Kvanplanten kan bruges, men jeg foretrækker at komme et par friske blade i en flaske med ren vodka og smage lidt på de liflige dråber efter 1-2 dage. Snapsen er drikkeklar og kan i den første tid spædes op, hvis det synker i flasken.

Laver du essens, så brug bladende og lad dem trække 6-8 dage før de filtreres. Fortynding er meget vigtig. Du kan læse mere på www.snapsogurter.dk

Bønneurt

Skal næsten have sammen behandling som Strandmalurt. Smagen er meget markant, men planten er god mod for meget luft i maven og som mølmiddel.

Malurt

Der er ikke så mange, der er klar over, at der findes flere arter af Malurt i Danmark, men jeg synes, det er morsomt at prøve dem alle og følge smagen, der er meget forskellig. Jeg er kommet til Havemalurt, Strand Malurt og ikke mindst Pontisk Malurt. Alle tre smager forskelligt med hver sin karakteristiske smag.

Forberedelse til vinterens nye snapse

En gang i mellem kommer jeg forbi Bazar Vest i Brabrand for at se, om der er nye spændende urter og frugter, der måske kan bruges til en brændevin, evt. blandet op med andre ting. I denne uge købte jeg en håndfuld poser med forskellige frugter. Nu er jeg så gået i gang med Kaktus Blommer, Små Klementiner fra Tunis, Friske Figner og Granatæbler. Jeg forestiller mig, at de skal behandles lige som blommer og andre frugter, vi kender, men nu får vi se. Måske bliver der mange lækre cocktails eller likører.

En de nye ingredienser, jeg har prøvet et par år, er tørret Lemon. Efter 3 ugers trækketid, hvor essensen bliver helt sort, skal den have en kraftig fortynding og mindst 2 uger til at modnes. Tørret Lemon var tidligere meget populær i Iran til alkohol, men bruges nu mest til saftevand.

Snaps og Urter

Vorregaards Alle 121, Aarhus N
Denmark

facebook

Du kan altid framelde dig nyhedsbrevet fra Snaps og Urter

Klik her for at opdatere dine indstillinger

Du er velkommen til, at bruge indholdet fra nyhedsbrevet, men husk lige at angive at det kommer fra snapsogurter.dk.